Jump to content
  • Kayıt Ol

2016 yılında çevrilmiş visual noveller ve haklarında kısa notlar


AkuTan

Önerilen İletiler

Uzuu~n bir aradan sonra tekrardan merhaba arkadaşlar :syglr: Nihayet tembelliğimi yenip bir şeyler karalayabilmek adına bilgisayar karşısına geçtim, ve geçmişken de eski kendim yazıp kendim okuduğum tanıtımlar yerine böyle genel bir listenin daha faydalı olabileceğini düşünüp, Sonuç olarak başlıktan da anladığınız gibi 2016 yılında çevrilmiş visual noveller hakkında birkaç yorumum ile birlikte kısa bir yazı hazırlamaya karar verdim. Bayadır uzun yazılar yazmadığım için yer yer sıkılmanız gayet muhtemel, yavaş yavaş ısınıyorum idare ediverin biraz :P

Son olarak gözümden kaçmış yapımlar olabilir elbette, eğer farkettiğiniz bir eser olursa uyarılarınızı bekliyorum diyip başlayalım artık;

Dracu Riot

087f083123.jpg

Firma: YuzuSoft

EGS Puanı: 77

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-03-30

Bir kaç yıldır arka arkaya "en çok satan oyun" ünvanını kimseye kaptırmayan Yuzusoft'un, 2012 yılında çıkardığı oyun. Her yuzusoft oyunu gibi bu da son derece popüler, Çizim & Ost & Voice Actors gibi teknik açılardan en üst seviyede, hiçbir masrafdan kaçınılmamış bir eser. Ayrıca oyunda hoş bir Hikaye & Moe & Romantik komedi dengesi de var, Fakat "sadece" hikaye veya "sadece" moe için okuyacaksanız diğer kısımlarda sıkılma ihtimalinizin yüksek olduğunu da belirteyim.

Kısacası sadece hikaye için okunulacak bir eser değil kesinlikle, ama daha hafif, hikaye ve moe harmanı eserleri severim diyorsanız bir bakmanızı tavsiye ederim.

Harmonia

8e58736f37.jpg

Firma: Key

EGS Puanı: Yok

Orjinal Çıkış Tarihi: 2016-09-23

Key'in direk olarak ingilizce çıkardığı, henüz japoncasının bulunmadığı ve benimde daha oynama fırsatı bulamadığım yeni bir eser. Oyunumuzun yazarı key'in diğer oyunlarını yazmış olan Maeda değil öncelikle onu belirteyim, ayrıca Kinetic novel yani herhangi bir seçenek bulunmamakta ve opening vs de ekleme zahmeti göstermemişler. Kısacası bol bol eksiklikler mevcut, fakat bunlara rağmen yine de duygusal ve güzel bir yapım olduğu kulağıma çalındı. Mükemmel, harika vs seviyelerinde görünmüyor fakat okumaya değer gibi. Itaru'nun atmosfere ayak uydurup çizim tarzını değiştirmesi çok hoşuma gitti bu arada.

Keyin eski "Planetarian" yapımına çok benzemiş, Duygulanmak isteyenlere tavsiye edilebilecek hoş ve kısa (5-10 saat) bir eser gibi görünüyor.

Kyonyuu Fantasy (Funbag Fantasy)

90366d9441.jpg

Firma:Waffle

EGS Puanı: 80

Orjinal Çıkış Tarihi: 2009-10-23

Açıkçası listeye ekleyeyim mi eklemeyeyim mi çok kararsız kaldım, Fakat EGS puanı çok yüksek ve popüler bir eser olduğundan eklemeye & hakkında birkaç cümle kurmaya karar verdim. Herşeyden önce oyun isminden de anlaşılacağı gibi tamamen CİNSELLİK üzerine, okurken sürekli h-scene ile karşılaşacaksınız, hoşlanmıyorsanız kesinlikle uzak durun. Peki bu zırt pırt seks sahnesi koyan nukige neden bu kadar ünlü? "İyi" olmasa da gayet "Sürükleyici" ve ne olacağını merak ettiren bir hikayesi sayesinde. Eğer sürekli karşılaşacağınız h-scenelerden bunalmazsanız hikayesi çok akıcı ve oyunun temasına oturmuş, kaliteliden ziyade eğlenceli denilebilecek bir senaryosu var. Fakat her ne kadar eğlenceli de olsa, H-scene merkezli bir oyun olduğunu unutmamak gerek.

Yoake Mae yori Ruri Iro na

c47655e385.jpg

Firma: August

EGS Puanı: 80

Orjinal Çıkış Tarihi: 2005-09-22

August'un efsane 4lüsünden ilki. Çizimleri (çıktığı yıla göre), OSTsi, seslendirmesi, heroineleri, ana karakteri, dramı, komedisi, işleyiş tarzından route'larına kadar her şeyi ile çok güzel olmuş diyebileceğim bir eser. Her ne kadar Tsukihime gibi özel durumlar harici "Enforced Playing Order" olayını sevmesem de bu seride çok güzel işlenmiş, adamlar oyunun başlangıcı nerden yapıp sonu nasıl vereceklerine kadar iyice ince eleyip sık dokumuşlar. Yeterince emek ve çaba ile "derin" bir hikaye olmasa da gayet kaliteli bir oyun ortaya çıkarılabileceğini de ispatladılar benim gözümde.

Eğer hafif hikayeli slice of life, romantizm ve dram türlerini barındıran yapımları severim diyorsanız kesinlikle göz atın derim.

Koiken Otome

dbd9b2c2df.jpg

Firma: Eufonie

EGS Puanı: 70

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-12-21

Pırıl pırıl çizimleri olan, Fakat onun haricinde pek de birşeyi olmayan bir yapım. Karakterler tatlı fakat aksiyon sahneleri vs çok çocukca ve yer yer sıkıyor, Ayrıca ana karakterde ne yazık ki pek eğlenceli & okurken akıcılığı sağlayan tipte biri değil. "Okunulmaz" seviyesinde kötü değil fakat başka alternatifleriniz varsa önce onlara yönelmenizi tavsiye ederim.

Grisaia no Meikyuu

7bfc6292f8.jpg

Firma: Front Wing

EGS Puanı: 83

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-02-24

Grisaia serisinin 2. ve asıl hikayenin başladığı eser. Hikaye 1. oyundaki tüm route'ların aynı anda gerçekleştiği bi noktadan devam ediyor, yani anlaması biraz güç fakat ilk oyundaki tüm route'lar yaşandı, ana karakter tüm heroineler ile sevgili seviyesine geldi şeklinde kabul etmeniz gerek. Herkese kesinlikle tavsiye ederim, mahrum kalmayın grisaia gibi bir üçlemeden.

The House in Fata Morgana

f58afe6e09.jpg

Firma: Novectacle

EGS Puanı: 90 (Doujin)

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-12-31

Henüz benimde okumadığım, fakat her ne kadar doujin olsa da (doujinler EGS'de asıl sıralamaya girmediğinden daha abartı puan alıyorlar) 90 puan almış bir eser. Hakkında gayet güzel olduğuna dair yorumlar okudum çeşitli yerlerden, Çizimleri de oyunun temasına çok iyi oturmuş. Korku - Gizem temalı oyunları seven arkadaşlar adına çok kaliteliye benziyor.

Seinarukana -The Spirit of Eternity Sword 2-

e074f92620.jpg

Firma: Xuse

EGS Puanı: 78

Orjinal Çıkış Tarihi: 2007-08-03

Eien no Aselia'nın tutulmasından sonra çıkan Eternity sword serisinin 2. oyunu. Aselia da bulunan bazı karakterler bu oyunda da yer yer görüldüğünden sırasıyla oynamak daha ideal olsa da zorunlu değil, hikayeye aşırı etkisi olan bir durum yok. Eien no Aselia'yı çok çok seven biri olarak ilk önce onu önermekle birlikte, eğer çizimleri size itici geliyor veya çoktan okuduysanız bu oyunu da rahatlıkla tavsiye edebilirim. Hikayesi de Gameplay'i de Karakterleri de kaliteli sayılabilecek, hoş bir eser kendisi.

Tokyo Babel

ec625650ff.jpg

Firma: Propeller

EGS Puanı: 73

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-08-31

H-scene içermeyen, bol bol aksiyon, savaş, melek, şeytan, archangel, fallen angel ve leviathan gibi öğeler göreceğiniz bir eser. Seveni elbette var, fakat bana "herşeyin fazlası zarar" havasında geldi açıkçası.

Neko Para Vol.2

e70746757d.jpg

Firma: NEKO WORKs

EGS Puanı: 78

Orjinal Çıkış Tarihi: 2016-02-20

Bunun hakkında pek bir şey yazmaya gerek yok sanki, Nekopara serisinin devamı.

Bunny Black 2

c05a367a02.jpg

Firma: SofthouseChara

EGS Puanı: 75

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-01-27

Bunny Black üçlemesinin 2. oyunu.

Noble ☆ Works

8430e7fb7f.jpg

Firma: Yuzusoft

EGS Puanı: 80

Orjinal Çıkış Tarihi: 2010-12-24

Bir Yuzusoft oyunu daha, fakat bu sefer biraz daha eski. Aynı Dracu Riot'da söylediğim gibi yine seslendirme, çizim, ost gibi teknik açılarda en üst seviye, fakat bu oyunumuzda dracu-riot'dan farklı olarak vampir vs gibi elementler bulunmuyor. Slice of life & Romantizm ve hafif komedi türlerinde gayet başarılı, fakat onun harici birşey ummamak gereken bir eser.

Eiyuu*Senki

29f0740d90.jpg

Firma: Tenco

EGS Puanı:76

Orjinal Çıkış Tarihi: 2012-03-30

Gameplay açısından son derece eğlenceli, fakat hikaye açısından da aynı derece sönük bir yapım. Oyun hangi yıl yaşadığına bakmadan dünyadaki bir çok efsaneleşmiş kişiyi alıp bir dünyaya toplamış, ve hepsini tabi ki kız yapmış. Haliyle Cengiz han'dan Büyük iskendere, Ivan the Terrible'dan Tutankhamun hatta Herculese kadar bir çok efsaneyle / kahramanla karşılaşıyorsunuz, tanışıyorsunuz ve takımına katıyorsunuz. Oyundaki o "acaba şimdi kim çıkacak" veya "acaba x'in kişiliği nasıl" duygusu çok hoş ve sürükleyici. Hikayesi daha kaliteli olsa ortaya masterpiece seviyesinde birşeyler çıkabilirdi ama olsun, yine de kaliteli stratejik gameplay ve bu karakterler için "okumaktan" ziyade "oynamaya" değer.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 8
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • loykad

    3

  • suke

    3

  • AkuTan

    2

  • kiralikkettle

    1

En Çok Yazanlar

Uzun tehditler sonucu beklenen yazı sonunda geldi demek. Yarın bunu bizim bloga taşıyıveriyorum, boşa gitmesin biraz da biz reklamını yapalım :@:

İşin en tatlı yanı, şurada yer alan vnlerin çoğunun artık Steam'de yer alması sanırım. Çevrildikleri gibi direk Steam'de yer bulabilmeleri çok hoş, Steam bu konuda iyice hız almaya başladı. Higurashi'nin 4. bölümü de bu ay içerisinde eklenecek, belki Question Arc olarak toplu bir indirime falan giderlerse çok güzel olabilir.

Fata Morgana çok dikkatimi çekti, senin de geçen chatte bahsettiğin oydu sanırım. Bunu ben kendim Steam'de mi görmüştüm, yoksa bana suke mi sormuştu emin olamadım ama epey dikkatimi çekti şimdi EGS puanını görünce. Atalım bakalım wishliste.

Eline sağlık abi gözlerim yaşardı, demek gün bugünmüş tam After Story'e geçtiğim vakit yazı yazdın falan :syglr:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Güzel olmuş eline sağlık, yazılarının devamını bekleriz. :P

Eiyuu Senki ve Bunny Black var benim pcde indirilmiş olarak. Nekopara'ları hep gözardı ediyordum, ama kedikızlar gözüme feci hoş göründü. Fata Morgana'yı okuma listeme almıştım, indirdim mi hatırlamıyorum. Yalnız Grisaia'yı ya UnderminE ile ya da Wolcrow ile, ya da ikisiyle de ayrı ayrı konuşmuştuk. :D O zaman hiç girişmeyeyim falan demiştim ama Aku da güzel diyor şimdi, bilemedim indireyim de bulunsun mu? ;____;

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Grisaia'ya ben sana güzel demiştim, bizim seninle konuştuğumuz G-String'di hatlar karıştı herhalde :011:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Grisaia'ya ben sana güzel demiştim, bizim seninle konuştuğumuz G-String'di hatlar karıştı herhalde :011:

G-string'e kötü dediğini hatırlıyorum, indirmiştim oysaki, silmiş de olabilirim o muhabbetten sonra. Grisaia hakkında ne dedik pek hatırlamıyorum, Wolcrow'la konuştuğumuzu hatırlıyorum gerçi. Seninle o kadar vnden bahsettik, hatların karışması normal. :P Neyse mecbur alcaz bunu da listeye artık napalım. Ya ben karakterlerin çizimlerini falan gördüm ama hatırlayamadım ne konuştuğumuzu, o yüzden ikilemde kalıp kolay yolu seçtim işte. :(

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

G-string'e kötü diyen tek kişi ben olabilirim yalnız, şimdi burada G-string seven arkadaşlar "ya aslında çok sağlam" falan diyebilir komple linç yemiyeyim :011: Benim lafıma aldanıp şeyapma şimdi :P

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Senin lafına aldanmicam da kimin lafına aldancam? :D Linç etmezler ya, ederlerse de bilmiyorum büyü falan yaparsın artık. :P

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Root Double'ı unutmuşsun sanki? Neyse efendim bu sene RD ve Fata Morgana'yı okudum, RD büyük bir hayal kırıklığı iken Fata Morgana harikaydı. Hiç öyle doujin moujin diyip geçmeyin, seslendirme hariç aratmıyor. İsteyen olursa uzun uzun yazarım.

 

G-string baya baya "style over substance" deyiminin ayyuka çıktığı bir yapımdı. Yani konu desen mantık hatalarıyla dolu, karakterler genel olarak tek düze, polisiye açısından baya İngilizce'de asspull dediğimiz "seyirciyi şaşırtmak için ne yapacağını şaşırmak" hastalığına tutulmuş, rota değişimi düzeni desen gelmiş gençmiş en kötü sisteme sahip falan filan ama okurken çok eğlendirdi be. İkinci bölümden itibaren bir saniye sıkılmadım diyebilirim. O da yazarın(ve çevirmenin) kabiliyetiyle alakalı işte.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(düzenlendi)
8 saat önce, kiralikkettle yazdı:

Root Double'ı unutmuşsun sanki? Neyse efendim bu sene RD ve Fata Morgana'yı okudum, RD büyük bir hayal kırıklığı iken Fata Morgana harikaydı. Hiç öyle doujin moujin diyip geçmeyin, seslendirme hariç aratmıyor. İsteyen olursa uzun uzun yazarım.

 

G-string baya baya "style over substance" deyiminin ayyuka çıktığı bir yapımdı. Yani konu desen mantık hatalarıyla dolu, karakterler genel olarak tek düze, polisiye açısından baya İngilizce'de asspull dediğimiz "seyirciyi şaşırtmak için ne yapacağını şaşırmak" hastalığına tutulmuş, rota değişimi düzeni desen gelmiş gençmiş en kötü sisteme sahip falan filan ama okurken çok eğlendirdi be. İkinci bölümden itibaren bir saniye sıkılmadım diyebilirim. O da yazarın(ve çevirmenin) kabiliyetiyle alakalı işte.

Root Double hatırlatması için teşekkürler, gözümden kaçmış hiç de aklıma gelmedi. Yıl sonunda son bir güncellemesini yapacağım zaten konunun, o zaman araya sıkıştırırız.

 

G-Senjou no Maou'ya gelecek olursak, ilk olarak açıkçası route sisteminin kötü olduğu kısma katılmadığımı belirterek başlayayım. Normal bir moege veya benzeri soft bir yapımda pek güzel olmayacağı kesin, ancak "True route" içeren oyunlar için (Aynı sistemi kullanmış Aiyoku no Eustia, Senmomo, Sora no Tsukurikata gibi) en ideal route sistemi bence. Zaten yapımcının elinde sadece 2 alternatifi var, ya bu şekilde karakterlerin arclar bittikten sonra özel routelarına girme seçeneği sunacak, yada tüm arcları bitirdikten sonra "who you want to fuck" tarzı bir seçenek sunacak, ki bu seçenekte true route'un unlocklanması için diğer tüm routeları da bitirme zorunluluğun doğuyor, yani true route'a ulaşman için arka arkaya sana 20 tane h-scene izlettirecek. Elbette birinci seçenekte de ana hikayeyi heroine routelarından dolayı kesik kesik oynamak gibi absürd bir durum doğuyor ama, benim yinede tercihim o yönde.

 

Kalan kısımlara katılıyorum ama, özellikle mantık hatası ne kadar ararsan o kadar bulursun seviyesinde var, oyunu düşünmeden olduğu gibi okuman gerekiyor. Yine heroinelerin en az yarısı tamamen doldurma, tek heroine ile çıkarırsak millet bizi taşlar gözüyle yapılmış hikayeye bir artısı olmayan karakterler. Fakat çok akıcı bir yapım, insanda hem merak hissi hem de gelecek sahnelere karşı heyecan uyandırıyor, sadece Kanon'un arcı bitene kadar sabretmeniz gerek. Özellikle son arcı bir seferde okumayan yoktur heralde, üzerine çok beğendiğim epilogue de eklenince ağızda güzel bir tat bırakan, önerebileceğim bir eser oldu kendisi. Twist olarak sharin'inkiler çok daha etkileyici olsa da, buna da bi bakın okuyun derim. 

Düzenlendi: (AkuTan)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?