Jump to content
  • Kayıt Ol

Forum Sorunsalı


Skullchukka

Önerilen İletiler

İyi akşamlar. Buraya, özellikle Türk anime forumlarında gördüğüm bir sorun hakkında görüş bildirmeye geldim. Bu forum turkforumpro uzantılı olduğu sırada, ben sanırım en son katılanlardandım, Türk anime forumlarını seçmememin belli başlı sebepleri vardı. Sonraları yeni bir forum (bu) kuruldu, bazı şeylerin değişik olması bekleniyordu.

Aşağıdaki görüşler tamamen, bu forumun, diğer yüzlerce içi tamamen bomboş anime forumundan ayrıldığını düşündüğüm, ciddi bir entellektüel beyin fırtınalarının yapılabileceğini varsaydığım bir forum olduğu göz önüne alınarak bildirilmiştir. Forum sahipleri "biz günlük yaşamdan biraz kaçış, biraz geyik olsun diye açtık" gibi bir beyanda bulunurlarsa şayet, söylediklerimi geri alırım.

Öncelikle, benim (ve pek çok yıllardır forum kullanan tecrübeli kişilerin) ciddi ve içiboş forum olarak kaba bir şekilde ayırdığım forum tiplerini açıklayayım.

Ciddi forum:

  • Öncelikle bu forum, kesinlikle insanların ciddiyetten kabız olduğu, her cümleyi nokta ile bitirdiği ya da ciddiyetin ahkâm kesmeye dönüştüğü bir forum değildir.
  • Bu tarz forumları önce açılan başlıklara, sonra içindeki mesajlara bir göz gezdirerek anlayabilirsiniz.
  • Yaptırımları genellikle sert olduğundan, kural dışı hareketlere pek yeltenilmez.
  • Forum içeriği, mantıklı tartışmalara açık olan, büyük bir oranda forum oyunlarından arındırılmış, anketlerin gerçekten bir soru değeri taşıdığı başlıklardan oluşur. "Anime genel" kısmı altında aşağıdaki türde başlıkların, bilgi ve görüş alışverişine izin verdiğinden, var olması son derece doğaldır.
    - En sevdiğiniz anime?
    - En sevdiğiniz OP & ED?
    - Hangi animeyi, niçin önerirsiniz?
    - Hangi animeyi, niçin önermezsiniz?
    - En sevdiğiniz karakter, nedenleri
    - Karakter gelişimleri; animedeki karakterlerin seri boyunca gelişmesi.
    - vs.

İçiboş forum

  • Bu forum, ironik bir şekilde içinde onbinlerce mesaj ve binlerce üyeyle dolup taşmıştır. Bunun nedeni ya zamanında alınamayan önlem, ya da forum mod-adminlerinin son derece rahat, "amaç millet eğlensin yahu" şeklinde düşünmeleridir (ki bunda yanlış bir durum yoktur da).
  • Bu tarz forumları önce açılan başlıklara, sonra içindeki mesajlara bir göz gezdirerek anlayabilirsiniz.
  • Yaptırımı var ya da yoktur, kural olarak vardır, üyeler birer kanka modunda olduğundan asla uygulanmaz.
  • Forum içeriği, tamamen kişisel fikirler doğrultusunda açılmış, diğer 49582 anime sitesinde görebileceğiniz, zaman zaman mantık sınırlarını zorlayan, kesinlikle hiçbir amaca hizmet etmeyen, anketlerin sana margarin anketleri sorularını anımsattığı, forum oyunlarından dolayı, gerçekten aradığınız başlığı bir türlü bulmanıza izin vermeyen mesaj ve başlıklarla doludur. "Anime genel" kısmı altında aşağıdaki türde başlıkların görülmesi son derece doğaldır.
    - En sevdiğiniz Bleach karakteri?
    - En sevdiğiniz Naruto karakteri?
    - En sevdiğiniz One Peace bölümü?!?
    - Hangi oryuken daha güzeldir?!?? (Bunu salladım, sanırım one peace'deki özel büyüler, gibi bir şey?)
    - Hangi anime karakteriyle evlenilir?
    - Hangi anime karakteriyle flört edilir?
    - En son indirdiğin anime? (En son izlediğin anime başlığında, hatta Anime Genel başlığında da gayet tartışılabilir)
    - En son upload ettiğin anime?
    - Bilgisayarında en çok yer kaplayan anime
    - 3 bölüm halinde rapidshare premium olmadan modem resetleyerek indirdiğin animeler serisi!!
    - Hangi anime karakteri olmak isterdiniz?
    - Hangi anime özelliğine sahip olmak isterdiniz? (Uçmak, yeşil çiş yapmak, tek eliyle 42 öküz kaldırmak)
    - Üstteki üyenin dedesinin soyadını tahmin et!
    - Alttaki üye üstte olsa, benim için olduğu kadar onun için de iyi olur muydu?!??
    - Güldürürken düşündürmeyen, aksine altına sıçtıran animeler serileri!
    - En beğendiğiniz 5 anime! (Çünkü sadece genellikle isimler verilir ve o başlık öylece 500 sayfa boyunca, boş olarak devam eder)
    - En beğendiğiniz 12 anime!
    - 24 parça BD rapidshare vermiş adamlar tek bölüm için, gelin hep beraber küfür edelim!
    Ve bu liste, insanoğlunun aklı ne kadar özgürse, o kadar özgürdür aslında. Elbette biraz abarttım, ancak genel olarak ne demek istediğimi sanırım anladınız.

Bir yaptırıma gidilmesini önermiyorum, ancak kişisel fikrim (şayet diğer Türk anime forumlarından farklı olmak isteniyorsa, kalite bakımından) bazı değişikliklerin görgü ve hoşgörü çerçevesinde uygulanması yönündedir. Örnek olarak, İngilizcesi olan arkadaşlar rica ediyorum forums.animesuki.com a bir baksınlar, açsınlar istedikleri bir seriyi, ne demek istediğimi anlayacaklardır sanırım.

Niçin Türkiye'de de bunun gibi kaliteli bir site olmasın?

Daha aslında yazacak çok şeyim var ancak saat biraz geç oldu benim için, aklıma gelirse ve bu başlık hâlâ buradaysa yarın eklemeye çalışırım.

İyi geceler.

Skullchukka

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 23
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • bLueeekun

    4

  • Aurora Borealis

    4

  • Susano'o

    3

  • Skullchukka

    2

Görüşlere açığız Skullchukka. Aslında arkadaşlardan beklediğimizde bu tür eleştiriler ,bu tip yorumlar bize özdenetim sağlıyor. Sizler kadar bizlerde sitenin boş bir site olmasını istemiyoruz ,bunu sağlıyacakta sizlersiniz.

Aslında belirtmekte yarar var

1-En baştan beri sitenin içerik yönüne diğer alanlardan daha önem vermeye çalışıyoruz.

2-Dedigin sorunsalların birçoğunn farkındayız, bunları kademe kademe aşacagımıza inanıyorum.

Not:Bizim anime sever dedigimiz kitlenin bir kısmında ne yazıkki düzelmesi zor sorunlar var ister istemez bunlar diğer sitelere yansıyor.

1- Yeterince farklı seri anime serisi seyreden yeterince yok bu nedenle ,bunlarla ilgili gerekli tartışma yapılmadıgı için diğer boş konulara kayıyorlar yada kanalize oluyorlar.

2-Yaş sorunu,tartışma kısımlarında çoçuksu tartışmlar yapılabiliyor.Kişiliği gelişmemiş büyüklü küçüklü bir çok elaman karşımıza çıkabiliyor.

3-Sitede bilgilerini paylaşmak istmeyen çalışmalara engel olmak isteyen,siteyi boş buldugu zaman karıştırmak istiyen elamanlar.

4-Siteye üye olupta çeşitli nedenlerden bir mesajı bile esirgeyenler.

Neyse uzatmayayım.

Bizim amacımız eğlenerek birşeyler ortaya koymaktır. İlk öncelikle kendi hatalarımızı gören insanlarız.Bu sorunların sorumluluğuda bizde.

Sitemizi en iyi hale getirmeye çalışacagımızdan kimsenin şüphesi olmasın.İyi geceler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Daha önce de yazmıştım şimdi tekrar yazayım. Türkiye de gerçekten haftalık olarak anime takip eden büyük bir kitle yok. Benm tanıdığım birçok kişi de forumlara girmiyorum bu kişilerin çünkü durumu biliyorlar zaten. Animesuki örnek verildi bende buradan devam edeyim. Animesuki de bir animenin bir bölümü çıkınca hemen tartışılmaya başlanır olaylar tartışılır tartışmalı bir kare varsa koyulur wallpaperler yapılır falan. Takip ettiğim serilerden bir bölüm izledikten sonra forumda bakarım hemen çünkü maç sonları yorumlar gibidir. Ancak Türkiye de henüz böyle forum yok henüz.

Dünyanın dört bir yanından insanların girdiği forum ile Türkiye'den bir forumu karşılaştırmak yanlış gelebilir ama 10-20 kişi olsa böyle bir ortam olur gerçekten.

Genel olarak anime izleme kültürü seri bitince bütün bölümleri 2 günde izleyip bitirmek. Dolayısıyla seri hemen tüketiliyor yorumlama anlama falan biraz uzak kalıyor. Tartışmalar genellikle en güzel anime en son ne izledin tarzına dönüyor. Benim gerçekten beğendiğim tek başlık Phantom idi. Sanırım 3-4 kişi vardı ama gerçekten güzel konular dönüyordu bir daha olmadı ne yazıkki.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

bedifeci öncelikle amacım negatif bir yorumda bulunmak değildi. (: Sadece sorun olarak gördüklerimi bir kullanıcı olarak belirtmek, hafif espri katarak tartışmaya açmaktı ^^

Genel olarak anime izleme kültürü seri bitince bütün bölümleri 2 günde izleyip bitirmek. Dolayısıyla seri hemen tüketiliyor yorumlama anlama falan biraz uzak kalıyor.

Bunu ben de farkettim. Sanırım Türkçe altyazı bekleyenler, serinin yarıda bırakılmasından korkuyorlar, o yüzden biten serileri takip ediyorlar sadece? Haftalık anime takip etmek bence cidden güzel bir duygu, çünkü olan şeyleri sıcağı sıcağına takip edebiliyorsun.

Örnek olarak 07th Expansion başlığı. Sanırım biz de 4-5 kişi kadarız. Ancak açıp incelenirse, ara sıra geyik mesajlar da olsa, genel olarak bölüm bölüm incelemeye dayanıyor. Çünkü Umineko takipçileri her hafta bölüm çıktıkça izliyor. 31 sayfanın içinde rahatlıkla söyleyebilirim ki, gerçekten tartışma değerinde en az 22-23 sayfalık yazı çıkar.

Bunun nedeni özellikle Umineko gibi bir serinin tartışmaya son derece açık olması olabilir, ancak kanımca bu gibi haftalık yayımlanan animelerin başlığını, o animeyi gerçekten bilen bir arkadaşın tartışmaya açarak, forumu son derece verimli başlıklar üretmeye itebilir. Hoş olmaz mı?:bilmiyorum:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Önceki forumumuzda geyik vardı anca anime bölümünde çoğu şeyi tartışıyorduk ama burada şuan en iyi ve her zaman tartışılan anime Umineko No Naku Koro Ni oldu forumda. Haftalık animelerin tartışmaları daha fazla yapılır. Örneğin One Piece açtım ilk başlarda tartışıyorduk ama sonradan kimse oraya gelmemeye başladı. Tartışma olayı çok güzel ancak bir kişiyide zorla tartışmaya koyamayız malesef. Keşke her anime tartışılırsa soru işaretimize cevaplar bulsak bilmediklerimizi öğrensek iyi olur :) Şunuda belirtmek istiyorum. Bir forumda tartışma olmazsa malesef tam forum olmaz o. Sadece ben şunu izledim demekle olunmaz. Şimdi aklıma gelince üyelerin profillerine mesaj yazabiliyoruz ya ben arada bakıyorum orada anime tartışıyorlar. Forumda değilde orada tartıştıkları için forumda tartışmayabilirler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Önceki forumumuzda geyik vardı anca anime bölümünde çoğu şeyi tartışıyorduk ama burada şuan en iyi ve her zaman tartışılan anime Umineko No Naku Koro Ni oldu forumda. Haftalık animelerin tartışmaları daha fazla yapılır. Örneğin One Piece açtım ilk başlarda tartışıyorduk ama sonradan kimse oraya gelmemeye başladı. Tartışma olayı çok güzel ancak bir kişiyide zorla tartışmaya koyamayız malesef. Keşke her anime tartışılırsa soru işaretimize cevaplar bulsak bilmediklerimizi öğrensek iyi olur :) Şunuda belirtmek istiyorum. Bir forumda tartışma olmazsa malesef tam forum olmaz o. Sadece ben şunu izledim demekle olunmaz. Şimdi aklıma gelince üyelerin profillerine mesaj yazabiliyoruz ya ben arada bakıyorum orada anime tartışıyorlar. Forumda değilde orada tartıştıkları için forumda tartışmayabilirler.

usta aynı fikirdeyim

ne güzeli mantıklı olan konularda kalmak

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bence bir forumda ne kadar çok ses veren üye olursa o kadar çeşitlilik ve fikir alış verişi olur, "ciddi" mi, "içi boş forum" mu bilmiyorum ama, fikrim şu; bu site, bir anime-manga-sohbet sitesi de olsa, sadece anime ya da manga üzerine çok fazla yoğunlaşmayı uygun bulmuyorum, bu bir zaman sonra forum üyeleri arasında ilgi kaybına neden olacaktır ki, geçmişte yalnızca forum üyeleri değil, çalışanların bile ilgi kaybı yaşadığını gördüm, forumda kullanılan dile dikkat edildikten sonra ve belirli bir düzey sağlanabildiyse her türlü konuda tartışılabilir (anime manga dışı da dahil), ve çeşitlilik de bu işin tadını getirecektir. Elbetteki şu anki kurallarımızda da konu açmak ya da ileti göndermekle ilgili bir sürü madde bulunmaktadır, eğer sorumlular ciddiyeti ve düzeni gereği gibi sağlarlarsa ve daha önce belirlenmiş çerçevede açılan konulara izin verilirse forum amacına ulaşmış demektir. Ancak foruma üye olan herkesin konu açma yetkisi bulunmaktadır, bu kural düzenlene de bilir tabi, ama hiçbir forumda her an gözlem altında değildir, sonuçta bize uymayan bir iki konu ya da mesaj görüldüğünde daha sakince beklemek, ya mesajı rapor et butonu ile rapor etmek ya da özel mesajla bu durumu yöneticilere bildirmek en uygun yol olacaktır. Her zaman için öneri ve tavsiyelerle forumun daha iyi noktalara geleceğine inanan kişiler olduğumuzdan tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Forumun eski halinde en son eklenen mesajlara bakıyordum ama hepsinin içi boş olduğunu görüp tek tek kapatıyordum.FAkat şimdi durum farklı.Hepsine yorum yapmasamda okuyorum gözden geçiriyorum.Kesinlikle de söylemeliyim forum iyi yolda.Tartışmaya gelince de bleach ve higusarhi gibi bir kaç konu dışında tartışmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum zaten genel anime tartışma başlığında bahsedilmek istenenler bahsediliyor diyebilirim

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Forumumuz hakkındaki beklentilerinin yüksek olması güzel bir şey. Eleştiriye her zaman açığız. Forumumuzda herkesin konu açmaya yetkisi olması üyelerimize sunulmuş güzel bir özgürlük. Şahsen, kaliteli katılım yapabilecek insanların daha fazla katılım yapmaları ve daha fazla güzel başlıklar açmaları sitedeki kaliteli tartışmayı da artıracağı kanısındayım.

Ayrıca, sizler de gözlemlemişsinizdir belki, bu forumdaki güzel bir özellik de esnek olması. Esneklik laçkalık ile karıştırılmasın. Anında infaz veya asıp kesmek yerine, insani bir şekilde, kişiyi özel olarak uyarıp davranışlarını gözleme alıyoruz. Türkiye'deki diğer forumlar bir çok gereksiz başlığa müsaade ediyor, hatta destekliyor olabilir. Pek çok forumda düzgün bir Türkçe kullanımına dikkat edilmiyor, göz ardı ediliyor olabilir. O forumlardan buraya gelen arkadaşlarımızın da belli bir alışma döneminden sonra ortama ayak uydurabileceklerine inanıyorum. Başka sitelerde yönetim anlayışı anında infaz edip üyeyi siteden uzaklaştırmak olabilir. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olur. Bu yüzden, aşırı rahat olduğumuzu düşünen arkadaşlar da olabilir. Bizi böyle kabul ediniz. Dediğim gibi, esnekliği laçkalık ile karıştırmayalım. Kimseyi bu siteden uzaklaştırmak istemeyiz, fakat bu hiçbir zaman uzaklaştırmayacağımız anlamına da gelmez. Neyse, burası işin yönetim kısmı ile ilgili eleştirilere yazacaklarımdır.

Amacımız aynıdır. Kaliteli bir forum oluşturmak. Bunun için gerekli ortam ve sitenin itibarı zaten olumlu etkenlerdir diye düşünüyorum. Geriye kalan eksikliklerden en önemlisi, benim gözümde, kaliteli katılım yapabilecek olup da yapmayan arkadaşlardır. Bunu bir eleştiri havasında söyleyecek son kişi ben olurum muhtemelen. Çünkü buraya gelene kadar forumlarda yorum yazmaktan hoşlanmazdım. Çoğu zaman, insanların çok bilmişlikleri, saygısızlıkları, seviyesizlikleri beni iterdi ve buraya geldikten sonra da, projeler kısmı haricinde yazı yazmaya başlamam arasında bir kaç aylık bir süre geçtiğini de belirtmek isterim. İçimdeki önyargıdan kurtulmam için gerekli bir süreçti. Benim bahsettiğim arkadaşlar böyle arkadaşlardır. Kalite potansiyeli yüksek olup, katılım yapmaktan hoşlanmayan arkadaşlar. Burada kendimi övmüş gibi oldum :D Kusura bakmayın. Neyse, her zaman ciddi olmak da sağlığa zararlıdır arkadaşlar. Arada sırada espiriler yapmak, gülmek de önemli. Denge için bunlar da lazım.

@Skullchukka

Son olarak yaptığın eleştiriler için teşekkür ederim. Her şey, her zaman daha iyi olabilme kapasitesine sahiptir. Bu potansiyeli ortaya çıkarmanın yollarından birisi de eleştirilere kulak vermektir. Katılımlarının devamını ve çevirilerinde kolaylıklar dilerim. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bu yorumumda gerçekten ciddiyim. Şu an bence anime-manga-sohbet konusundaki en iyi site şu an içinde bulunup, gerek şakalaştığımız, gerek ciddileştiğimiz, gerek çok iyi arkadaşlar edindiğimiz, gerek elimizdekileri paylaştığımız site. Yani AnimeMangaTR!

Bedava domainli günlerimiz aklıma geldiğinde şu an ki durumumuz o kadar ilerde ki... ve durmadan yılmadan bizlerin ve diğer üyelerin de yardımıyla daha da iyi olacağımıza inanıyorum ben. Sonuçta kimse biz böyle iyiyiz demez her zaman ileriyi gözler. Zaten yorumlar da bizden daha iyisini bekler nitelikte. Beklentiler gerçekten büyük. Yavaş yavaş istenilen düzeye geleceğimize de inanıyorum.

Bu denilen tartışmalara gelince, bunda sitenin bir eksiğinin olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Bu biz(ben de içinde olmak üzere tabi ki :D daha hiç haftalık anime veya manga takip etmedim! xD) anime-manga severlerin kendi düşünceleri ve yaptıklarından kaynaklanıyor. Neden bilmiyorum ama haftalık takip gerçekten olması gerekenden çok daha az. :D Bana zor geliyor açıkçası, ne kadar zor bir eylem olmasa da. Eğer ki bu tür seyirciler çıkarsa ortaya daha doğrusu ilerleyen zamanlarda göreceğimiz bu kitle olunca sitemizde de böyle bir uygulamaya gidileceğinden adım gibi eminim. Ki zaten belirtmişsiniz şimdiki kitleyle bile az da olsa bunu yapabiliyoruz bu sitede.

İyi Geceler, Underkan :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Zaten adminler ve moderatörler, hatta birçok üye arkadaş forumun ilk mesajdaki tabirle "çöpe " dönmemesi için yoğun çaba harcıyorlar. Ama sitenin her bir üyesi de siteyi sahiplenip bu bilinçle devam edilmediği sürece asıl emekler "çöpe " gitmiş olur.

Schulcukka aslında çok güzel bir konuya güzel bir şekilde parmak basmış. Çünkü özellikle yeni siteye geçildikten sonra sohbet bölümü ve bazı ekstra bölümlerin olmaması kısmen tepki çekmişti.

Gene kuralların ve yaptırımların dengede olduğunu düşünüyorum. Ve zamanla daha da düzene girecektir. Düzeni, samimiyeti şekillendirecek olan gene üyeler. Çoğu kısımda başlık açımı her üyeye serbest. Sorumluluk büyük ölçüde üyeye bırakılıyor.

Yurtdışındaki siteler için daha çok fırın ekmek yememiz gerektiğinide düşünüyorum. Çünkü birçok animeci ancak serileri Türkçeye çevrildiğinde ve fansub gruplarının çalışmalarıyla izliyorlar. Biz animeci olarak belli bir seviyeye geldikçe ( bunu diyorum çünkü bu işin bile eğitim süreci gibi kişiyi geliştirdiğini düşünüyorum) bu sorunlar yavaşca aşılacak. Geçmiş seriler bitirilip:) daha çok güncel izlendikçe hep beraber yorum tartışma olayına daha çok girip daha çok keyif aldığımız günlerde gelecektir.

Ama çözemediğim bir şeyi de yazmak istiyorum. Kabul bazı serilerin bölüm bölüm geçtim , serinin üzerinden bile konuşmaya değmeyecek kalitesi var. Ama bir çok arkadaşın su içer gibi bir çok seriyi bitirip hiçbir yorumda bulunmaması garibime gidiyor. Yani yorum bu aynı dedikodu gibi, seriyi arkasından çekiştirmedikten sonra keyfi alınır mı? Ben de dertliyim bu konudan yoksa. Eskileri geçtim güncel takip edilen serilerde bile olmuyor. Artık kafamdaki soru işaretlerini susturmaya ben bile alıştım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Birden aklıma diğer sitemizle bu yeni sitemizi karşılaştırmak geldi. Kendi açımdan karşılaştırdım ve diğer sitemizin daha iyi olduğuna karar verdim. Bazı forumlarda görülen şey yavaş yavaş bizim forumdada görülmeye başladı. Kastettiğim şeye genelde Hayalet Forum diyorlar. Yavaş yavaşta bu gelişiyor. İlk önce sohbet azalıyor sonra post atılmıyor daha sonrasında ise foruma kimse uğramıyor. Umarım yavaş yavaş gördüğüm bu şey okul vb. sebepler yüzündendir. Kısacası bu forumu canlandırmak lazım. Üyelere gelipte zorla post attıramayız tabikide ama birşeyler düşünüp, kararlaştırıp faaliyete geçirmeliyiz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Arkadaşlar endişelerinizi anlıyor bir köşeye not ediyoruz. Sitemiz tam olarak tamamlanmadı ve özellikle bu aralar bütün yetkili kişiler çok yoğun.Bu yogunluğu üzerimizden atar atmaz bir takım planlarımızı devreye sokacağız ,bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kişisel not olarak şunları yazabilirim hormonlu bir şekilde büyümeyecegiz , mümkün olduğunca kaliteyi sitenin her yanına yaymaya çalışacagız.Bunun için sitenin gelecegini düşünenlerden sabır bekliyorum.

-Sitemiz yeni ve zamanı gelince çok aşama kaydedecektir.

-Hani bir söz varya yaptıklarımız yapacaklarımızın garentisi bize güvenin niye yazıyorumki zaten bunu bilen biliyor.

-Sitemiz katılımı esas alıyor.Üye sayısı degil, kalite önemlidir.

Herkese animeli günler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Şahsen nicelik değil, nitelik taraftarıyım. Sitedeki sohbetlerin çokluğundan ziyade kalitesi daha önemli.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Pardon Mehmet abi ama sohbetsiz nasıl bir kalite olabilir. Bu benim görüşümdür katılan olur katılmayan olur ama genede görüşlerimi belirtiyorum. Foruma girip şunu izledim, bunu indirdim, bunu bitirdim demekle forumun kalitesi düşmüyor mu sence? Hadi düşmesin diyelim o zaman forum monotonlaşır :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Sohbetten kasıt geyik muhabbeti mi? Çünkü eksikliğini fark ettiğim şey bu. Kaliteli bir sohbet istiyorsak sevdiğimiz anime ile ilgili bir başlık açıp, bir tartışma konusu yaratılabilir. Ki benim bildiğim forumların amacı bilgi paylaşımı ve fikir alışverişidir. Dediğin gibi insanlara zorla mesaj yazdıramayız. İlgilerini çekecek bir konu bulup tartışmaya açmak lazım.

Bak mesela, benim Oniki Krallığı çevirmemdeki yegane amaç insanlarla paylaşıp daha sonra tartışabilmekti. Hatta bunun için bir sosyal grup, bir de anime tartışma forum başlığı açtım ama gel gör ki katılım yok denecek kadar az. İndirme sayısı 120 kişi ve tartışmak isteyen kişi sayısı 3-5... Ben bu insanlara yapacak birşey bulamıyorum. En karizma anime karakteri kimdir gibi bir konu ise bol bol rağbet görüyor. Burada forumun bir suçu yok. Kaliteli katılım istemek de yanlış bir şey değil, ama üyelerin çoğunluğunun talebine ayak uydurmaya çalışmak forumdaki kalite anlayışını ayaklar altına almak anlamına gelecekse, varsın sohbet olmasın. Forum denen şey chatroom değildir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Türkiyede malesef yukarda bir arkadaşta bahsetmiş çok yaygın bir anime kültürü yok. çok fazla takip eden yok. çok eskiden bir dönem bilgisayarla haşır neşir olmadığım zamanlarda televizyondan anime izlerdim. (mangamı o ne dönemi!.) benim çevrem de hele hiç yoktu. son bir kaç yıla bakıyorum da meraklısı olarak yanlız değilmişim be diyorum. mesela geçen okuduğum bir kaç manga ve animeden bir arkadaşıma o kadar çok bahsetim ki sırf meraktan bende hardskimi ödünç aldı henüz izleyip izlemediğini bilmiyorum ama berbat ingilizcemi geliştirmem için bana okumaya çalıştığım ingilizce mangalarını bastır gel beraber okuyalım sen çevirmeye çalış ben düzeltirim dedi eh buda bir şey en azından buda iyi dedim.

öncelikle çok farklı zevkleri olan az insanlar ve takipçiler bir arada. forumların henüz boş olması bundan. duyuldukça insanlar gelecektir.

forumlarda ki seviyeye gelince ee farklı zevklere sahip farklı yaş guruplarıda var 15 yaşımda izlediğim anime şimdi bana aman allahım ben bunu mu izliyordum dedirtebilir ancak 15 yaşımda o benim için çok değerliydi. burda sanırım buna dikkat etmek ve üyelerin ondan zevk aldığını hatırlayıp kırıcı eleştiri yapmamaya çalışmak bence önemli burda bir kaç konuda bunu gördüm. senin beğendiğini illa beğenecekler diye bir kural yok. sende onun sevdiğini seveceksin diye bir şey yok.

bir diğer konuda her ne kadar bazı konularda bir birimize ters düşsekte susano'o ya katılıyorum "forum denen şey catroom değildir". Ancak Blue-Dragonda "Foruma girip şunu izledim, bunu indirdim, bunu bitirdim demekle forumun kalitesi düşmüyor mu sence? Hadi düşmesin diyelim o zaman forum monotonlaşır" derken doğru bir tespitte bulunmuş bence. bu nasıl aşılır konu başlıklarını doğru ve yorum gerektirici düşündürücü ve tartıştıcı olması olabilir. sadece ne indirdiniz demek yerine ne indirdiniz neden indiridinzi ne buldunuz. saçma bir örnek olabilir ama ilk aklıma bu geldi işte.

bir diğer konu evet bir çok kişi sadece belki bir mangaya bakmak belki bir alt yazı indimek için üye oluyor sonra yok. gerçi bende bunu yapmadım değil bazı sitelerde farklı konularda ama bunu nedeni biraz bensem birazda o siteydi. sığ dar ve boş birazda sanırsam ciddiyetsizlik ve samimiyetsizlikten adminler, mederatörler, kurucular, editörler, yöneticiler,üyeler veya her kimseler adları işte buda biraz onlardan kaynaklandı bence işte burda kurallar, konu çeşitliliği, forum, forum içi etkinlikler vs..... devreye giriyo.. sorular şunlar gibi olur sitenin devamlılığında bir üye ne arar, neden kalmak ister,

bazen üyelik istemeyen herkese açık herkesle herşeyi paylaşan sitelere kendi isteği ile üye olanlar var o zaman dayatma ile kendi isteği ile gelen arasında ki fark takipçi ile takılmak için takılan farkı.. ha herşeyde tutar mı bilmem! ama benim böyle sıkı takip ettiğim bir iki sitem var.. belli bir sayıda üye alıp gerisini seçerek alanda var....

bölüm takipçisi olamak ve bölüm yayınlandığında o bölümle ilgili kritik yapmak türkiyede en son beklediğim şey çünkü 1. si türkiye anime yayınlanmıyor (MTV'yi konu dışı bırakıyorum) 2. si internetten biriktirilip indiriliyor 3. herkes yabancı yayınları günlük olarak günü gününe rahatlıkla takip edemiyor (gene bu dil sorunu) 4.su insan olmakla alakalı ki aşırı merkatan bekleyememek

diğer bir konuda şu Animesuki sitesi örnek verilmiş evet baya ii bir site ama dünyanın ortak dili (ingilizce) üzerine kurulu malesef çok katılımcı olmasının en büyük sebebi bu bence. kaldi ki birde o kaç yıllık bir site böyle bir kaç site daha var çok popüler eski ve uzun soluklu ama onlarda böyle başladı. burda unutulmaması gereken bu. onlar inanarak sevdikleri şey için inatla devam ettikleri için o kadar popüler oldular.kendime şunu soruyorum istediğimi almış olmama rağmen bu sitede kalıp halen bir şeyler neden paylaşıyorum. galiba ben bu sitede bir şey görmüşüm.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yanlış anlaşılmayı düzelteyim. Geyik muhabbetleri geri gelsin demek istemedim. Sohbet derken anime sohbeti :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bence yukarıda yazılan şeyler gayet doğru. Okul yüzünden haftalık anime takip edemiyorum ne yazık ki ama bazı Türk anime forumlarında takip ettiklerimi bölüm bölüm yazmıştım. Hatta takip ettiğim mangaları bile yazdığım oldu ama katılım yoktu. Dolayısıyla benim de ilgim azaldı. Sırf tartışma yapmak için haftalık izlediğim animeleri başkalarına öneriyorum. Ne yazık ki dediğiniz gibi Türkiye'de anime izlemek, "2 ayda 300 anime bitirdim"le başlar, Naruto-One Piece-Bleach üçlüsüyle biter (yanlış anlamayın sevene saygı duyarım, ancak bu üçlüden başka anime bilmeyen kişi sayısı oldukça fazla).

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

blue-dragon demek istediğini anladım o yüzden fikrine katıldığımı söylüyorum. sohbet animeile snrlı kalmasın ama baymasın seviyeside düşmesin :birnumara: biraz kafa patlatalım eğlenceli bir şeyler buluruz canlı yaratıcı muhakkak

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

(Hmm çok şeyler yazılmış ve genellikle tahmin ettiğim gibi mantıklı şeyleri yazanlar ya benden büyük ya da yaşı bana yakın kişiler olmuş. Zaten bundan böyle bu forumda muhattab alıp fikirlerini dinleyeceğim, birşeyler katmaya çalışacağım kişiler çoğunlukla onlar olacak.)

Öncelikle güzel forumlar oluşturmak sağlam temeller üstüne bu forumlarımızı oturtmak için forum nedir, ne değildir bunu çok iyi bilmemiz lazım. Forum aslında ne korsan programları paylaşabileceğimiz, ne bir başkasının yazısını öylece alıp sadece "+REP bravo tebrikler", "emeğine sağlık", "teşekkürler" gibi sığ cevaplarla tatmin olmayı bekleyebileceğimiz, ne de shoutbox veya Worles Hanım ya da Susan'o 'nun aynen belirttiği gibi "chatroom" olarak kullanabilecek bir oluşum değildir.

Forum yüzyıllardan beridir insanların toplanıp başı sıkıştığında veya fikirsiz kaldığında o duruma düşüp çare bulan diğer insanlardan yardım eli isteyebileceği büyük bir kümedir, topluluktur, yığındır, kalabalıktır.

Yardım eli derken demek istediğim elbette "bir sakal at" cinsinden insanlardan para dilenmek veya sizin yerinize bir işi yapmasını istemek değildir. Belki sadece o çaresiz kaldığınız şey konusunda onu çoktan başaran birinden fikir alarak aynı başarıyı sizinde göstermenize yardımcı olacak bir araçtır forum. Eğer canınız sadece Chat yapmak istiyorsa bunun için hizmet veren ve neredeyse hepinizin bilgisayarlarında yüklü anında mesajlaşma programınız vardır zaten. Sadece iki veya üç kişinin arasında dönecek -geyik veya espri- bir diyalog ile forumu amacının dışında kullanıyorsunuz demektir. Paylaştığınız fikirin veya istediğiniz yardımın sadece 1-2 kişiye değil, kamoyuna hitap etmesi gerektiğini çok iyi bilmelisiniz. Böylece eğer fikrinizi beyan edecekseniz birçok kişiyi aydınlatmış olacak, başınız sıkıştı ise birçok kişiyi muhattab aldığınız için sorununuza bir çok ağızdan ve daha çabuk çözüm bulabileceksiniz.

Her insan sizin espri kabiliyetinizi, renk (tüm herşey açısından renk dedim) zevkinizi, kişisel görüşlerinizi paylaşmayabilir. Bu insanların size saygı gösterebilmesi için öncelikle onlara saygı göstermeyi bilmelisiniz. "******* Anime serisi berbattı, rezildi, beş para etmezdi" veya "Sen neden o Anime'yi beğendin ya? O ezik bir seri -sen de eziksin-" veyahut -en önemlisi- "Bu Anime serisini izleyen sivilceli fanboylar kendi IQ dereceleri 15'in altında olduğu ve yaşları 15 i geçmediği için..." gibi sonunun polemiklere gideceğini çok iyi bildiğiniz şeyleri lütfen telafuz etmeyin ve hem kendinizi hem o kişiyi hem de forum yöneticilerini iki arada bir derede güç durumda bırakmayın. Ayrıca güzelim konuları bencilce davranıp kişisel kavgalara dönüştürerek sadece intikam amaçlı veya karşınızdakini dumur etme amaçlı, dostluğu ve arkadaşlığı bulduğunuz çok sevgili forumlarınızı kirletmeyin. Ağzınızı bozarak, hırçınlık, taşkınlık yaparak kahraman olacağınızı sanıyorsanız o kahramanlık sadece saliseler sürer sonra herkes sizi kavgacı, gürültücü olarak tanır ve ona göre davranır. Bununla ilgili en önemli ve asla unutulmaması gereken bir konu da herşeyden önce insanlara patates veya odun gözüyle bakıp, "küçük dağları ben yarattım" gibi bir tavır takınarak asla tepeden bakar bir şekilde ifadeler kullanmayın, imalarda bulunmayın.

Eğer bir kişinin size kasıtlı veya bilmeden saldırdığını düşünüyorsanız, sizi incittiğini düşünüyorsanız lütfen bunu düelloya dönüştürüp forumun huzurunu kaçıracağınıza ilk önce yetkililere özel olarak ulaşın ve herşeyi onlara bırakın. Şunu açıkca belirtiyorum ki yöneticiler orada saksı vazifesi yapmıyorlar ve mutlaka en hayırlı sonuç için sizinle bir aile bireyi gibi uğraşacaklardır. En iyi forum yöneticinin kendini üye gibi hisettiği, ayrıcalıklı davranmadığı forumdur. Bunu da her tecrübeli yönetici bilir ve ona göre hareket eder. Asla ayrım yapmaz, çıkarları doğrultusunda üyeleri sınıflandırmaz ve forumun huzuru için adaletli davranmayı bilir.

Bunların dışında hepimiz bilgisayarlarımızın başında nefes alan, üzülen, duygulanan, kızan, gülen etten kemikten insanlarız. Böyle olunca da elbette forumun basmakalıp, aşırı otoriter, sıkı yönetimli nazi kampları gibi olmasını istemeyiz. Yönetici veya üye yeri geldiğinde ağır kaçmayan espriye aynı derece de kırmayacak şekilde pratik zekamızı kullanarak yanıtlar vermeli, kendimizden birşeyleri (tamamen değil) parça parça vererek forumun ruhunu ve tadını sıcak ve yerinde tutmalıyız. Blue-dragon arkadaşımız da sanırım bunu anlatmaya çalışıyor.

"Bir sayı tut", "Alttaki üyenin kapı numarasını tahmin et", "Mamafih..." şeklinde Skullchukka arkadaşımızın bahsettiğinin benzeri başlıklar yerine biraz önce belirttiğim daha çok kendi işinize ve birçok kişinin de işine yarayacağını bildiğiniz konu başlıkları açmaya gayret gösterin. Eğer bu yardım isteyen veya fikrinizi soran başlıklardan gerçekten birşeyler katabilecekseniz yardım edin. "Laf olsun torba dolsun" diye gereksiz yere saçmalayıp hem kendinizi rezil etmeyin hem de başlığı amacından saptırmayın. Eğer yeterince delikanlılık yapmak istiyorsanız yine tekrarlıyorum başlıkta sizi kötüleyen veya inciten tabirler gördüğünüz zaman başlığa değil önce o insana özel mesaj ile sorup emin olduktan sonra eğer cevap sizi tatmin etmez ise yöneticilere özelden ulaşın. Delikanlılık ile kabadayılığı karıştırıp ortaya boyunuzdan büyük laflar etmeyin. Eğer ki olayın sizinle alakalı olmadığını öğrendiğiniz zaman siz zararlı çıkarsınız. Öfke ile kalkan zarar ile oturur.

Bu arada yöneticilerden en büyük ricam da çok gözüme takılan (belki başka arkadaşlarımızın da gözüne takılmıştır o yüzden buraya yazıyorum), bazı genç arkadaşlarımızın üzerine basa basa söyledikleri hatta imzalarına yazdıkları ipe sapa gelmeyecek, sürekli hoşnutsuzluk çıkaran düşüncesizce yazılmış şeylerin

sahiplerini rencide etmeyecek şekilde uyarmanızdır.

Ha unutuyordum şunu da belirtmeden geçmeyeyim;

Mehmet/Susan'o arkadaşımızın açtığı; "12 Krallık tartışma başlığı" benim şahsi görüşümce, diğer Anime'ler içinde yapılması teşvik edilmesi gereken vallahi hiçbir genel Anime ve Manga forumunda görmediğim güzel bir düşünceydi. Bu ve benzeri düşünceler sayesinde raydan sapmadan herkesin yararına Anime hakkında büyük bir platform oluşturulabilir.

Bu yazdıklarımı baştan sona okuyan tüm arkadaşlarıma teşekkürler. :ozgurluk:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

"Forum yüzyıllardan beridir insanların toplanıp başı sıkıştığında veya fikirsiz kaldığında o duruma düşüp çare bulan diğer insanlardan yardım eli isteyebileceği büyük bir kümedir, topluluktur, yığındır, kalabalıktır.

Yardım eli derken demek istediğim elbette "bir sakal at" cinsinden insanlardan para dilenmek veya sizin yerinize bir işi yapmasını istemek değildir."

benim forumlarda inandığım ve aradığım bir samimiyet. ancak malesef ki temeli güvenmeye dayanan bir konu ki bu da edinilmiş tecrübeler, gördüklerimiz ve duydukalarımızla ne kadar gerçekleşiyor? gerçekleşir mi? bilinmez ama denemeden de öğrenilmez. ama yazdıklarının tamamına katılıyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Servet'in yazdıklarından sonra, için gerçeği; bize çok fazla söyleyecek bir şeyler kalmamış.

Dikkat edilecek bir noktada forumlara katılan/dahil olan insanların "aynı türe hitap eden" diğer forumlara katılıp katılmadığına bakmanızdır. Bugün AMT'nin forumuna üye olup mesaj atan kişilerden kaçı diğer "anime ve manga" forumlarına üyedir ve oraya mesaj yazmaktadır. Bu bile şuan bulunduğunuz forumun kalitesini gösteren bir olaydır. Her foruma üye olup her forumda 818721 mesaj sayısı olan bir üye yerine, 2-3 forumda üye olan gerektiğinde mesaj atan, soru sorulduğunda elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışan, gerektiğinde hata yapanı uyaran bir üyeyi görmek sizcede olması gereken değil midir ?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

zaman aralarını dolduranlar ile zaman ayıranları ayrıt etmek mantıklı. ama ne kadar doğru bir kriter olur?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?