Jump to content
  • Kayıt Ol

"Animeci" nedir, ne değildir?


Cynthia

Önerilen İletiler

Anime/manga ile uğraştığım zamandan beridir kendime sıkça sorduğum sorudur, "animeci" kime denir diye. Özellikle Görüşleriniz forumuna açılan başlıktan sonra bu konuyu sizin fikrinize sunmak istedim.

Öncelikle ben kendime animeci demiyorum. Çünkü her ne kadar yayınlanan ya da popüler animelerle, mangalarla, kişilerle ilgili oldukça bilgi bilsem de bu konuda yeterli olmadığımı düşünüyorum. Özellikle yurtdışında kendini animeye adamış çokça insanlar var. Adamış derken günün 24 saatini anime/manga ile uğraşan adamlardan bahsetmiyorum; gerçekten anime manga ile uğraşan, çoğu şey konusunda az biraz bilgisi olan, kolayca "bu anime piyasasının hali ne böyle?" muhabbeti yapabilecek adamlardan bahsediyorum. Neyse, kendime döneyim, bana "animeci misin" dendiğinde "evet, 'anime sever'im." diye düzeltiyorum. Ancak güzelim ülkemizde Naruto, Bleach, Death Note gibi animeleri izleyen herkes uzman kesiliyor, saçma sapan sohbetler yapıyor.

Manga konusuna hiç değinmiyorum bile. Ortalıkta animeciyim diye gezen adamın, Japonya'nın büyük bir kesimi tarafından okunan, çoğu animenin kaynağı manga'yı bilmemesi içler acısı.

En gıcık olduğum şey ise "ben 3 ayda/yazın 300 seri bitirdim" olayıdır. Sayılar değişebilir. Yahu tamam, bi' seri seni çok bağlar, günde en az 6-7 bölüm izlemişsindir. Benim de başıma geldi, sizin de başınıza gelmiştir. Ama belirli bir süre içinde izlenilen anime sayısını ortalık yere söyleyip kendini anime uzmanıymış gibi göstermek, itici bulduğum davranışlardan biridir, o kişi gerçekten anime konusunda bilgiliyse bile.

İçimde o kadar çok şey var ki; ama hepsini yazma acelesinden dolayı aklıma gelmedi çoğu. Sizin fikirleriniz neler?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 33
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    4

  • Aurora Borealis

    4

  • Borastus

    1

  • Cynthia

    1

Animeci, animeyi bir hobi haline getirmiş ve kendine bu yüzden animeci diyen herkestir bana göre. Bu olayın ne kadar anime üzerine yoğunlaşıldığıyla veya ne kadar çok anime izlenildiğiyle alakası yoktur. Bu kişi çok sıklıkla olmasa bile anime izliyorsa, bundan zevk alıyorsa ve bu yüzden kendine animeci diyorsa, animecidir. Hepsi bu. Fazlasına ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Biz bu durumu misyon olarak üstlenmiyoruz. Sadece sevdiğimiz hoşlandığımız bir şeyi idame ettiriyoruz. İster animeci diyelim ister başka bir tabir bulalım; önemi yok.

Kimse bana animeci dedi diye animeci olmuyorum olmama da gerek yok sadece sıfatı bu.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Animeci diye çoğunluğun kullandığı tabiri, Anime seven herkes için kullanıyorlar. Bu konuda kimse kimseden ne üstündür ne aşağıdır. Sadece Anime izleyerek ve buna benzer hayranların yaptığı işleri yaparak hiç kimse bir adım önde olduğunu düşünmesin. Bir şirkete girmediği, profesyonel anlamda bu sektörde çalışmadığı sürece diğer animecilerden üstün veya farklı olduğunu düşünüyorsa kendini kandırır. 3 ayda 300 seri bitiren arkadaşlarımızı da kutlamak lazım acaba hangi birini ayrıntılı olarak hatırlıyorlar ya da hatırlayabiliyorlar mı merak ettim. Yine de bu arkadaşlar kendilerinin farklı birşey olduğunu düşünmesin. Anime seyrederek veya fan işleri ile bu mertebe katedilerek gidilen bir yol değildir. Gundamaster "bu bir misyon değildir" demiş, Exile Falcon ise sanırım abartmaya gerek yok demiş evet ikisi de haklıdır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Spesifik bir tanımı yoktur bence. Aynı sanat gibidir. Nasıl biri "ben sanatçıyım" dediğinde sanatçı oluyorsa "ben animeciyim" diyen bir adamda animeci, yani anime izleyen, seven kişidir. Bir kategoriye sokulamaz.

Bir konu hakkında çok konuşan, konuyu tartışabilen herkes o işin piri olsaydı çalıştığım şirketin asıl patronu da "God of Export" ve "God of Import" olurdu.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Animeci kelimesine bağlı olarak değişir benim cevabım.

Cynthia'nın dediğine göre yorumlarsak olayı yani Animeci diyince akla Fizikçi gibi bir tanım ortaya çıkıyorsa, yani o işin ehli biri olarak tanımlanıyorsa, hayır ben animeci değilim. Çünkü sadece anime izliyorum ben nasıl yapıldığı neyle yapıldığını ne bilirim ne de beni ilgilendirir açıkçası. Anime yapmak gibi bir niyetim de yok =)

Ama animeci dendiğinde sadece "Animesever" anlamını katıyorsak o kelimeye, evet ben bir animeciyim.

Biz bunu sadece sevdiğimiz için yapıyoruz başka bir şey için değil, oradaki animeci sadece bir terim arkadaşlarında dediği gibi. İşin ehli anlamının dışında kullanılan bir terim hatta çoğu zaman :smile:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

bence animeyi bir hobi bir keyifli saatler yapmak için kullanan kişye ve kişiler animeci denir

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Vallahi Cynthia, “Animeci kimdir? Kim değildir?” sorusu hep bir şekilde karşılaştığım soru oluyor. Sorunun sebebide duruma göre farklı oluyor ki sen de bir kısmını belirtmişsin.

“Animeci” kelimesi artık söyleyeninin ima etmek istediğine göre değişen bir kelime: Kimisi, anime izleyenler için kimisi ise bu konuda bilgisi olanlar için kullanıyor, daha da ilerisi bir üstünlük sıfatıymış gibi de kullanıldığı oluyor. Yani biraz kişiden kişiye göre kullanımı yerine göre hoş yerine göre fazla ukalaca duran bir kelime oluveriyor.

Bana da sorsalar benim diyeceğim cevapta: “Kafama göre bir seri bulunca anime izlerim oluyor.”

Benim kafamdaki “anime izleyicisi” profili şöyle:

Bir iki seri bile izlemiş kişi baştan anime izleyicidir. Animeninde kendi içindeki alt türlerine bakarak hoşuna giden, kendine uygun yapımı seçip izler. Tartışacak bir kısmı yada anlayamadığı bir noktası olmuşsa, imkan dahilinde ve kendi isteğince, yapımı takip etmiş olanlar ile konuşur. Eğlencenin bir kısmıda burdadır zaten. Zamanla kişi izlediği türlerin özelliklerini bilir ona göre seçimleri de daha dikkatli olur. Kendi izleyici bilinci oluşur.

Bizdeki anime-manga izleme olayı daha çok tavsiye üzerine oluyor. Bu sakıncalı değil. Ama “ecchi” sevmeyipte hep “ecchi” izleyenle karşılaşıyorum mesela… Anime-manga konusunda bunu izlersen-okursan çok seveceksin havasında bir durum var gibime geliyor.

Diğer örneklerine yorumum, az bilinen fazla yaygın olmayan her türlü eğlence ve kültürel faaliyet, kimileri için bir böbürlenme aracı yada gereksiz konulara ilişkilendirmek için kullanılacaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bir örnek verirsem bize sorulan en çok şeylerden biri mesela hangi takımlısındır. buna vereceğimiz cevap...lıyımdır. Animecide böyle. Dostun söylediği gibi animeyi hobi haline getirmiş kişilere animeci denir. Günümüzde anime izlemeyenler bize her zaman bu animeci der. İster 1-2 seri bitir ister tonlarca. Animenin bilgi olayı daha üst düzeylerde. Ben tonla seri bitirmişte olsam hala çoğu şeyi bilmiyorumdur. Bazen bana söylenen şeye Hö, o ne be bile derim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İster 1-2 seri bitir ister tonlarca. Animenin bilgi olayı daha üst düzeylerde. Ben tonla seri bitirmişte olsam hala çoğu şeyi bilmiyorumdur. Bazen bana söylenen şeye Hö, o ne be bile derim.

Bence bilgi olayı da gene kişinin izlediği serilere bağlı. Yani anime izleyen kişi gene kendi seri takibine ve tür zevkine göre bazı şeyi bilir bazısını bilmez. Normal.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

sanırım bir animeye veya mangaya hayat veremediğimiz sürece ne söylersek söyleyelim ne kadar okursak okuyalım hiç birimizi ki "kelime anlamı olarak animeyi veyahut mangayı meslek edinmiş olan anlamına gelir benim için" animeci veya mangacı olamayız. burda ki herkes benim açımdan sadece anime veya manga sever, fanatiği, meraklısı vs.. haa istersen bir ayda 300 tane anime izle yada 3000 sayfa manga oku bitir, istersen 1 ayda bir tane bitir. bu hayatında değişmez bir şey olmuşsa sadece bu saydıklarımdan biri olabilir. kimi hızlı anlar takar ard arda kimi benim gibi yavaştan bu onu okumuş olanın anime veya manga sevgisini, değerlendirmesini, yargılamaya kriter olamaz. TABİ SADECE BENCE

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

TABİ SADECE BENCE

Bu kadar ürkek davranmaya gerek yok. "Animeci" lafı diyince aklıma gelen ilk şey "anime yapımında çalışan" gibi geliyor. İyi noktalara değindiniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kendimden başka bir şeyden pek ürkmem :) ama sadece kendi "ben"cil düşünceme katılmayabililecek birini de kırmak istemem o yüzden altını çiziyorum

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

E doğru fikir fikirdir de önyargıda önyargıdır.:) görmediğin birinin sorusuna yazarak cevap verirken ve o görmediği birinin cevabını okurken aslında senin onu ne şekilde ne amaçla yazdığı düşünmeden yanlış yerlere çekilmesini önlemek için önlem aldım diyeyim o zaman

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Animeci lafı bana tuhaf geldi. Bu gibi kelime meslek türlerine girer sanki. Bence daha güzel kelimeler türetilebilir. Birisi sordumu hobin ne diye ''animeciyim ben'' demek çok tuhaf. Böyle bir cevap versem arkadaşlara herhalde baya dalga geçerler. Sen mi yapıyon animeleri diye:spit:.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bence de ''Animeci'' kelimesi garip düşmüş bana sorulsa ben ''Anime sever'' ya da ''Anime izleyicisi'' demeyi tercih ederim.

Konuya değinecek olursam da yorumlarıma geleyim;

Bence bu tür konularda kriter diye bir şey yoktur,animeyi herkes farklı açıdan izler ya da farklı açıdan takip eder,mesela manga severler anime izlemeyi es geçiyor ya da tam tersine manga ve animeyi bir arada takip ediyor ya da tam tersine anime severler mangaya yaklaşmıyor bile ben anime taraftarıyım deyip manganın yanına bile yaklaşmıyor ya da benim gibi sevdiği animlerin mangasının kapısını aşındırıyor :D

Belirttiğim gibi bence ''Anime sever'' olmak için bir ktiter yoktur tabi bu kimilerine göre değişebiliyor ama ezbere anime izlemek de bence bir ''Anime sever''in yapmaması gereken bir şeydir,ezbere derken de belirtmek istediğim izleyip geçer ya da içerisinde arar durur güzel bir hatun var mı,bishi'ler ne alemde,yani böyle anime izleyicisi ile de karşılaştım,ilginç bir tür olabiliyor ama onu da es geçmemeliyiz o da bu şekilde izlemekten zevk alıyordur elbet,tüm bu nedenlerden dolayı bence de ''Anime sever'' nedir, ne değildir bizim kriter yapabileceğimiz bir durum değildir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bence, 'anime-ci' tanımlaması pek doğru gibi görünmüyor.

'Anime-sever' olabilirim; iyi bir takipçi miyim,belki de değilim. Ama nasıl ki, okuduğumuz kitaplarda, izlediğimiz fimlerde ya da dinlediğimiz müzikte bile her türünü sevmiyorsak, sevemiyorsak animede de mangada da böyle... mecha'ları sevmiyorum diye ben anime-sever olmaz mıyım? Ya da bazı mangaları animelerine tercih ediyorum diye... Böyle bir şey yok. Bunun belirli bir kriteri olamaz. Şu anime-ci yahut anime-sever'dir bu değildir,demek tekelleşmektirmek biraz da insanları...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Animeci. Popüler kültürde "-ci" ekiyle türetilen sıfatları pek seviyorum doğrusu: Rockçı, metalci, animeci... Bence hepsinin ortak bir noktası var; o da işin içinde az ya da çok özenti faktörünün olması. Bir kişinin kendini bu tür sıfatlarla tanımlaması için o işi yaptığını başkalarına duyurma ihtiyacı hissetmesi gerekir.

Farkındaysanız bu tartışmaya katılan herkes bunu çoktan aşmış.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Animeci. Popüler kültürde "-ci" ekiyle türetilen sıfatları pek seviyorum doğrusu: Rockçı, metalci, animeci... Bence hepsinin ortak bir noktası var; o da işin içinde az ya da çok özenti faktörünün olması. Bir kişinin kendini bu tür sıfatlarla tanımlaması için o işi yaptığını başkalarına duyurma ihtiyacı hissetmesi gerekir.

Farkındaysanız bu tartışmaya katılan herkes bunu çoktan aşmış.

Hoş bir noktaya değindin cemis, ki şu son zamanlar da mesela ben çok görüyorum müzik görüşleriyle insanları. İlle ki bir tane tür dinleyeceksin ha dinleyince de en popüler bir kaç tane t shirt alıp zincir falan her neyse işte. Adam sevmese bile dinliyor yani.

Ama anime konusundan konuşacaksak eğer, bir death note ve bir naruto bilen animeci oluyor güya bizim ülkemizde. Yahu sen kaç terim kaç çizer seri biliyorsunki konuşuyorsun. 800 sayılık mangalar var mesela (Hayır dedektif conan değil xD). Naruto biliyorum diye geçinen bir adama mangasında en son ne oldu gördün mü diye sorduğumda oha onun da mı mangası var cevabı almıştım. Sonrassın mangadan geçer bütün seriler dedim animeye. O da dandiklerin manga olarak yapıldığını düşündüğünü söyledi -_-"

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hoş bir noktaya değindin cemis, ki şu son zamanlar da mesela ben çok görüyorum müzik görüşleriyle insanları. İlle ki bir tane tür dinleyeceksin ha dinleyince de en popüler bir kaç tane t shirt alıp zincir falan her neyse işte. Adam sevmese bile dinliyor yani.

Ama anime konusundan konuşacaksak eğer, bir death note ve bir naruto bilen animeci oluyor güya bizim ülkemizde. Yahu sen kaç terim kaç çizer seri biliyorsunki konuşuyorsun. 800 sayılık mangalar var mesela (Hayır dedektif conan değil xD). Naruto biliyorum diye geçinen bir adama mangasında en son ne oldu gördün mü diye sorduğumda oha onun da mı mangası var cevabı almıştım. Sonrassın mangadan geçer bütün seriler dedim animeye. O da dandiklerin manga olarak yapıldığını düşündüğünü söyledi -_-"

bir şey sormak istiyorum. söylediklerine katıldığımı var sayarsam ki benim çevremde de animelerden bahsederken uzaylıymışım gibi bakan çok. varsay ki aslında ben çok anime izliyorum. manga okuyorum. teknik bilgimde çok, çizerleri yaşam öykülerine varıncaya kadar biliyor da olabilirim. peki bu beni anime takipçisi mi (animeci) yapar:haze:

kaldı ki ben senin durumuna benzer durumlarla karşılaştığımda onları sadece o konunda cahil olarak nitelendirip onlarıda bu furyaya dahil etmeye çalışırım.(bu camiayı büyütebilmek için) örnek:vay dostum bak evet bilmiyorsun ama mangasıda süper bence ikisinide takip et. yada bak şunuda dene gibi... (bilmemek değil öğrenmemek):smile:

Mesela örnek narutoyu hiç okumadım. izlemedimde. indirdiğimden beri duruyor aylardır. keza one piece de. biri sorsa tek diyebileceğim popülerlermiş ama bilgim yok okumadım izlemedim. ama ben kalkıp sana adını hiç duymadığın bir mangadan veya animeden bahsetsem sende cevap veremezsin mesela. O uzaylıymışız gibi bakanlar ile manganın ne olduğunu bile bilmeyenlerle aramızda ki fark bilmediğimiz bir konu hakkında biliyormuşuz gibi davranıp, kendimizi rezil etmeyecek kadar kendimize inanan ve bilmemek değil öğrenmemek ayıptır' ı idrak eden insanlar olmamız.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben de bu manga konusuna değinmek istiyorum.

Nedense anime seven insanların manga da sevmesi gerekir gibi ya da mangsını bilmek zorundaymış gibi bir hava oluşmuş. Ben şimdiye kadar oldukça çok sayıda anime izledim, sevdim ama adam gibi 1-2 manga okumuşumdur. Manga okumayı sevmiyorum pek hoşuma gitmiyor. Manga okuyanlar olduğu gibi okumayanlarda olduğunu kabul etmek gerekir. Bir serinin animesini seyreden birisi mangasını bilmek veya okumak zorunda değil. Hatta ben okumam bana spoiler olur diye animesinde görmek isterim. He mangadan çevrilmiş olduğunu veya ayrıyetten mangası olduğunu bilmek ayrı birşey ancak bu sadece ekstra bilgi olur. Kaldı ki anime ile mangasında konu bakımından ayrılan birçok anime vardır.

Ana konuya geçiş yaparsam filmci veya filmsever ne kadar mantıklı bir kelime ise animeci de aynı mantıkta bir kelime bana göre.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Animeci kim bilmem ama " Ben animeciyim " diyenin animeciliğinden şüphe duyuyorum.

Sanki yeni çıkan şarkıcıların " ben sanatçıyım" demesine benzetiyorum.

Anime derya deniz bir dünya, ben bu işi biliyorum , üstadım ...v.b zihniyetler bana garip geliyor. Çünkü bu konuda sınır görmüyorum.

Hadi birini oturtalım bir hafta yemesin içmesin bir çuval anime seyretsin animeci mi olacak yani?

"Ben animeseverim" şeklinde bir tabir çok daha hoş bence.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hmm? Böyle sıradan bir terim için fazla detaya inilmiş, fazla ciddiye alınmış. Felsefeye kadar giden bile var. Çömezlerle aranıza fark koymak. En azından bunu bu işle ilgileneni ifade eden isimle yapmaya gerek yok. Anime camiasına adım atmış herkes 'animeci'dir. Anime camiasına adım atmak nasıl? Exile Falcon'un tanımına dikkat çekerim.

Anime camiasında 'sınıflara' göre nitelendirmeleri "animeci" olup olmamak gibi büyük açılarla değiştiremezsiniz. Çömez, normal, bilgili veya hatta otaku gibi şeyleri bile ayırmak istiyorsanız, animeci lafının başına bunlardan eklemeniz yeterliydi. "Şu çocuk sıkı bir animeci" demelisiniz. "Bu çocuk daha çöm" demelisiniz. Lakin "Bu animeci değil" dememelidir görüşümce.

Ve tabi, bir-iki shounen izleyip de kibirli sözler kuran insanlarsa mevzu; Onlar da 'animeci' oluyor zamanla ve sizin şu anki halinize kadar geliyorlar, sizin şu an şikayet ettiğiniz gibi şikayet ediyorlar bir gün.

Bu, bu şekilde tekrarlanıyor.

Bir konuya daha tekme atmalıyım; "Neden bu alanın dışındaki insanlar bizi anlamıyorlar?" Hepinize mutlaka küçükken anneniz babanız vakit kaybetmeyin, derslerinizi çalışın diye "çocuksun daha, çizgi-film izliyorsun" benzeri kışkırtmalarda bulunmuştur. Bu kışkırtmalardan meydana gelen bastırılmış kişiliğin tepkisidir sizinle alay eden arkadaşlarınız.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben de bu manga konusuna değinmek istiyorum.

Nedense anime seven insanların manga da sevmesi gerekir gibi ya da mangsını bilmek zorundaymış gibi bir hava oluşmuş. Ben şimdiye kadar oldukça çok sayıda anime izledim, sevdim ama adam gibi 1-2 manga okumuşumdur. Manga okumayı sevmiyorum pek hoşuma gitmiyor. Manga okuyanlar olduğu gibi okumayanlarda olduğunu kabul etmek gerekir. Bir serinin animesini seyreden birisi mangasını bilmek veya okumak zorunda değil. Hatta ben okumam bana spoiler olur diye animesinde görmek isterim. He mangadan çevrilmiş olduğunu veya ayrıyetten mangası olduğunu bilmek ayrı birşey ancak bu sadece ekstra bilgi olur. Kaldı ki anime ile mangasında konu bakımından ayrılan birçok anime vardır.

%100 katılıyorum tamamen benim duygu ve düşüncelerimi yansıtmışsın :ozgurluk: Manga okumayı sevmiyorum arkadaş! Ses olmadan, önümde görüntü oynamadan o aksiyonu alamıyor, o ortamı yaşayamıyorum animede. Ve mangadaki olayı okuyup da ( okuyunca sadece olayı öğrenirsin bence ) sonra animesini izlediğimde hiç bir zevk almıyorum. Çünkü spoilerdan nefret ediyorum :kotu:

Bunu bi de İzmir buluşmasındaki arkadaşlarım anlasa çok daha iyi olacak :uzayli: Naruto da günceli yakaladım diye mangayı okumadan devam etmek zorunda değilim, hele manga spoiler duymak... sayelerinde okuyandan fazla şey biliyorum animede :D

Ben de konuya şöyle bir yaklaşım getireyim: "aniemci" ve "mangacı" diye iki kavram olmalı bence :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?