Jump to content
  • Kayıt Ol

Zaman Çarkı Efsanesi


SPAWN-TheUndead

Önerilen İletiler

Zaman Çarkı döner ve çağlar gelip geçer; ardında efsaneye dönüşen anılar bırakır. Efsaneler solup söylenceye döner; söylencelerse, ortaya çıkmalarını sağlayan çağ geri geldiğinde çoktan unutulmuş olurlar. Üçüncü Çağ'da, kehanetler çağında, Dünya ve Zaman dengede durduğunda, puslu dağlarda bir rüzgar eser... Kehanetlerin gerçekleşeceği zamandır bu. Zaman Çarkı, Çağların Deseni'nde bir ağ örmektedir; Dünya dolanan bir ağ, Dünyanın gözü kör edildiğinde, zamanın kendisinin bile ölebileceği bir zaman...

Fantastik dünyamızın en önemli yapıtlarından birisi. Başucumuzda Lord ile Zaman çarkını eksik etmememiz gerekiyor. Bu türün nadir ve özgün parçaları. ZAMAN ÇARKI OKUYUCULARI BURAYA!

Bu 2009'un başı başladım okumaya ve yaz bitmeden 11 cildi de bitirdim. Bidiğiniz gibi her 1 kitap en az 600 en fazla 1200 sayfa arasında değişmekte. Hatta tatilde bavulumun 1 tanesini sadece bu kitaplara ayırmak zorunda kaldım ve elimde okuduğumu görenler beni tıp yada avukatlık bölümü üniversite öğrencisi sandılar XD (Ben orta çağ üniversitesini bitirdim, bunlarla mastır yapıyor dedim)

Ne yazık ki yazar Robert Jordan'ın ölümüyle öksüz kalan bir başyapıt'a dönüştü seri. Yazar ölmeden önce verdiği bir röportaja göre seriyi 12. kitapda sonlandırmayı planlamaktaymış. Ölümüne yakın bunu yapamayacağını anlayınca tüm yazılarını ve hikaye için yaptıgı ses kayıtlarını eşine vermiş. Eşinden kitabı yazmasını istemiş ama yazarın ölümünden sonra bunu yapamayan eşi de yazar arkadaşlarından Brandon Sanderson'a seriyi devretmiş. Brandon Sanderson da seve seve kabul etmiş tabii.

Bu yazar ile ilgili soru işaretleri vardı benim kafamda da. Brandon Sanderson'ın bugüne kadar yazdığı kitaplar orta ölçekli 40-50 bin kelimeli kitaplar. Seriyi ilk ele aldıgında 300 bin kelime olacağını tasarlamış, sonra baktı olmuyor 450 bin, 600 bin, 750 bin kelimeye kadar çıkarmış. Böyle olunca da son kitabı 3 kitap olarak çıkarmaya karar vermiş.

Serinin 12. kitabı Yaklaşan Fırtına (The Gathering Storm) çoktan çıktı. Ama henüz türkçeye çevrilmedi. TR çevirisini yapacak olan çevirmen 2-3 ayda çevirinin biteceğini haber vermişti yanılmıyorsam. Büyük ihtimal 2010 baharına giriş aylarında 12. kitap bizde de yayınlanacaktır. Yazar Brandon Sanderson şu anda 13. kitap olan Geceyarısı Kuleleri (Towers of Midnight) yazmakta. Bu kitabında %85'ini bitirmiş.

Bu 12. kitabı okusaydım yazarın bu işin altından kalkıp kalkamadığını anlardım ve ona göre rahatlar ya da ateş püskürtürdüm :D Ama şu an bilinmezliğini koruyor.

Bunları bir kenera bırakıp seriye dönecek olursak, bu seri benim için Tolkien'den sonra gelen bir seri. Zaten her şeyi başlatan Tolkien oldu. Yazarlar onu devam ettiriyorlar bir yönden aslında. Robert Jordan da Tolkien'in evreninden ilham aldığını saklamıyor. Ama o evreni devam ettirmek yerine kendi Dünyasını yaratıyor.

Ama genede Robert Jordan'ın Serisi ie Tolkien'in serisi arasında dağlar kadar fark var. Dünyasal açıdan Tolkien dünya sonlana kadar 1 numara olarak kalacak benim için. Ama bunun dışında Robert Jordan'ın karakter işleyişi, olaylar dizimi, kurgusu ve en ama en önemli özelliği anlatım ve işleyişi Tolkien'ı geçmekte. İlk bakışta önyargıyla birçok kişi belki diyebilir, bukadar kalın kitap, adam baya yazmış sallamış durmuş diye. Ama öyle değil işte, değil...

Dolu gözüküyor, boştur mantığı işlemiyor bu seride. Doluluğu, hatta bundan daha da fazlasını hakediyor seri. Ayrıntıları, kitap okurken hiçbirşeyi atlamamayı, tamamen o dünyanın içinde kaybolmayı seven bir okuyucuysanız işte bu seri bunu tam anlamıyla sağlıyor. Bu seriden sonra, başka bir seri seçerken çok zorlanıcaksınız çünkü hiçbir seride bu anlatım ve işleyiş yok. Bu da aslında serinin tek kötü tarafı diyebilirim. Şahsen artık kitap beğenmiyorum. Daha doğrusu beğenemiyorum. Karşıma gelen 400-500 sayfa bilmem kaç cild kitaplar dişimin kavuğunu bile doldurmuyor.

Robert Jordan'ın işlediği bu anlatım sitili sayesinde her ayrıntıyı yakalayabiliyorsunuz. En basidinden bir han'a girildiğinde sadece o Han'ı anlatan 10 sayfa ile karşılaşıyorsunuz. Bu sıkmanın tersine o dünyayı hayal etmenizi sağlıyor. Seriyi bitirdikten sonra okuduğum diğer serilerde bu olmadığından kitaplarda kesiklik hissi yaşıyorum artı. Bir olay oluyor pat olay bitiyor, başka bir yerden çıkıyorlar vesaire... bu yüzden diyorum ya Zaman çarkının tek kötü yanı seriyi okuduktan sonra Kitap anlayışınızı değişmesi ve artık diğer kitapların yalan kitaplar gibi gelmesi

Peki karakterlere deyinelim. Öncelikle anlatım çok geniş olduğundan karakterleri donlarına kadar bilebiliyorsunuz Bu da o karakteri gözünüzde gerçek kılıyor. Ayrıca seride eğer bir karakterin ismi geçerse, elinde sonunda başka bir yerden tekrar o karakterle karşılaşıyorsunuz. Sadece ana karakterler üzerinden gitmeyen bir seri kısacası.

Ama her ne kadar öyle olsada 3 ana karakterimiz bir başka. Perrin, Rand ve Mat. Pek çok kişi Rand ve Mat fan'ı olsada ben Perrin fanıyım. Özellikle Kurd sikili açıldıktan sonra bir daha bırakmamacasına gömüldüm bu karaktere XD Serideki karakterler doğal olarak kitapların can damarı. Karakterlerimizin adım adım nasıl geliştiğini çok net görebiliyoruz.

Ayrıca ''eserdeki karekterlerin hikâyeleri ve aşırı sayidaki yan karekterler, bazen hikâyenin butunlugunu bozmakta.'' kim demişse anlına BanKai yapasım geliyor. Bir daha okusun seriyi. Yada seri ona bir-iki beden büyük gelmiş.

Olay kurgusuda muazzam derecede harika. Tek bir olay yada hikaye üzerinde gitmeden her bir karakterin, her bir oluşumun, kitapda gittiği yönlerde, karşılaştıkları durum ve farklı koşullar birçok açıdan, her yöne eğilimimizi sağlıyor(ilginç bir cümle kurdum farkındayım, idare edin işte XD ) Böylece kitap sizi daha da içine alıyor ve kayboluyorsunuz.

Yaratılan dünya özgün olsada Tolkien'in yarattığı dünyayı geçemiyor. Zaten tek geri kalan yanı bu serinin Tolkien ile kıyasla. Tolkien aşmış bu konuda. O dünya, o diller, o ırklar... her şeyi ile kusursuz. Bu iki seri birleşse hayalimin ötesinde bir kitap'a dönüşürdü.

(Hızlı yazdığım için yazım hatalarım çok olmuş olabilir.)

Buradaki yazan teorileride okumadan geçmeyiniz.

http://zamancarki.bravehost.com/#_Toc161499427

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 62
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • SPAWN-TheUndead

    24

  • muhtesemmatrix

    12

  • Hunter

    10

  • Susano'o

    2

Eline sağlık Spawn, çok güzel bir yazı olmuş. Ben de bi zaman çarkı başlığı açmayı düşünüyordum, benden başka bir zaman çarkı sever çıktığına sevindim :)

Seriyi gerçekten çok iyi tanıtmışsın, eline sağlık. Ama Tolkien le ve orta dünyayla çok karşılaştırmışsın :S Belki en sevdiğin evren orta dünya olduğu için , belki de ilk göz ağrısı orta dünya olduğu için ( benim de ilk göz ağrım :) ) bilemiyorum. Ama aslında birbirinden çok farklı seriler ( ki bunu da belirtmişsin :) ). Tolkien çok iyi bir evren ve çok mükemmel ırklar yaratmış, büyük bir üstat. Zaten sonrasında gelen neredeyse bütün seriler onun yaratımı orc ları, elfleri,cüceleri vs kullanmıştır hatta temel ırkları bunlar oluşturmuştur. İşte zaman çarkı Elflerin cücelerin vs olmadığı ender serilerden arkadaşlar. Zaman çarkında kurgu daha çok insan üzerine kuruludur. Büyük bir dünyada çok farklı ülkeler vardır ve Üstat Jordan bu ülkelerin herbirine ayrı adet,yapı,gelenek vs kazandırmıştır.Hiçbir ülkesinde "aa bu gerçek hayatt şu ülkeye çok benziyor " diyemezsiniz". Çünkü o gerçek bir ülkeyi direk koymaz , belki 8-10 farklı özelliği harmanlayıp kendi özel ülkelerini oluşturur. Farklı isimde bir ırk yaratıp ona özellikler koymaktansa, insan ülkeleri yaratmayı seçmiştir Jordan.

Tabi bunun yanında Trolloclar ve Mydrall ler diye 2 kötü ırkımız vardır :)

Ne yazık ki yazar Robert Jordan'ın ölümüyle öksüz kalan bir başyapıt'a dönüştü seri. Yakında 12. kitap çıkacak ama oğlu tarafından derlenmiş olarak. Nasıl olacak bilmiyorum ama pek umutlu değilim. Bu çıkacak 12'den sonra hikaye devam edecekmi yoksa 12. kitapda herşeyi döküp bitirilecekmi onuda bilmiyorum. Ve buna çok üzülüyorum. God damnen, sipal...

Yazındaki tek hata burası sanırım dostum. Bende buraya aydınlatıcı bir açıklama getireyim:

Öncelikle Robert Jordan zaten hastaydı ama kendi dyimiyle "mezara girene kadar" yazmaya devam etti (ruhu huzur bulsun :sist: ). Ölmeden çok önce zaten serinin bütün sonunu ve olacak olayları kafasında tasarlamıştı ve yetiştiremeyeceğini de biliyordu. Bu yüzden karısı Harriet a notlarını ve ses kayıtlarını bıraktı, ayrıca neler olacağını da anlattı tabi :D. Kocası öldüğünde Harriet seriyi kendi tamamlayamayacağına karar verdive hem çalıştıkları yayın evinden olan hem de yakın arkadaşlar olan Brandon Sanderson a bu kutsal görevi verdiler ( harriet ve yayın evi müdürü ). Gerçek bir WOT taraftarı Brandon ise uzun süredir yazıyor ve bu seriyle uğraşıyor.

Tek bir ciltte serinin hakkını verecek sonu yazamayacağını düşünen brandon ise 12. kitabı 3 cilt olarak yazmaya karar verdi. İlk cildi yazmayı bitirdi, sanırım amerika da da yakın zamanda satışa çıkmış vya çıkacak olması lazım. minimum 6 ay sonra türkçesini raflarda görürüz sanırım ;)

Aslında çok konuşmuşum pek gerek yoktu bu kadarına, Çünkü merak edenlere Brandon ın "A Memory of Light" hakkındaki yazısını ve The Gathering Storm (çıkan ilk cilt) ın Jason Denzel tarafından yapılan incelemesinin linkini verecektim. Kısa bi özet geçmiş gibi oldum :D

Brandon Sanderson, AMOL:

http://www.kayiprihtim.org/portal/brandon-sanderson-amol-aciklamasi/

The Gathering Storm’u Okudum, Jason Denzel:( korkmayın spoiler yok gibi bir şey :D )

http://www.kayiprihtim.org/portal/the-gathering-stormu-okudum-jason-denzel/

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Okumak istediğim kitap lardan birisi başlamak isterim ama baya bi para harcıyacağım kesin orası :sikintili:

Tanıtımın için çok teşşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Baştaki yazı güncellenmiştir...

Hmm, karısına bıraktığını bilmiyordum. Tolkien gibi oğlu devri almıştır diyordum.

Ama anlamadığım bir şey yar. Görünüşe göre seriyi 12. kitapda sonlandırmayı planlıyormuş. Sonra bir röpartajında okuduğuma görede, kırılış zamanlarını anlatacak 3 kitap da yazmayı planlıyormuş(11. kitabı yazarken yaptığı reportajda böyle diyor)

İyi güzel de... Şu an seri hikaye'nin ortasında. Hadi yüzde 70'inde olsun. Nasıl bu son kitapda pat diye bitebilir ki. Son kitabın bırakın 1400 sayfa olmasını 4400 sayfa olması gerekir o zaman.

Hani ben şey düşündüm... yazar ölmeden önce 12. kitabın büyük çoğunluğunu tamamladı, ama hikaye devam edeceğinden son kitap değildi bu 12. kitap. Sonra biri derleyip çıkartacak 12. kitabı ve olursa seriyi 2-3 kitap daha çıkartarak sona bağlayacaklar. Bu taz bir şey...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Şimdi o üç kitap aslında seriden önce okunacak başlngış kitapları olarak yazılması planlanıyordu. Nitekim bu üç kitabın 1. si de çıktı ve TR ye de çevrildi. İsmi "Yeni Bahar", zaten diğer kitaplardan daha ince, görürsen farkedersin ;) Diğer iki başlangıç kitabını yazmaya ise Jordan ın zamanı olmadı ne yazık ki. Zaten bu üç kitap kendi isteğinden daha çok yayın evinin istediği kitaplar. O ölmeden önce seriyi bitirmeye çalışırken yayınevi bu kitapları da yazdırmaya çalışıyordu, neyse. Diğer iki başlangıç kitabı çıkmaz yani.

Seriye gelirsek, zaten sadece sana değil pek çok okura göre ucu kapanmamış bir sürü olay ve karakteri barındıran bu koca seri sadece 12. kitapla bitmez gibi geliyordu. Ama Robert Jordan kafasında öyle tasarlamıştı ve 12. kitapta bütün herşeyi sonuca bağlayacaktı. Bunu yapabilirmiydi hiçbirimiz bilemeyeceğiz :)

Sandersonın ropörtajını okursan, o da tek bir ciltte bu seriyi bitiremeyeceğine karar verdi ve 12. kitabı 3 cilde ayırdı. yani 12. cilt bi 2500-3000 sayfa olur :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Duyduğuma göre ilk 200bin kelime olarak planlamış bu seriyi üstenen adam. Sonra bakmış olmayacak 800bin kelimeye kadar çıkmış. Yalanmı bilmiyorum ama XD

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Doğru :D ilk olarak 200 bin olarak tasarlamış. baktı yazdıkça su gibi gidiyor seri, 200 bin de bitremeyeceğini anladı :D bi ara sitesinde 600 bin fln diodu sanırım, artık 800 bin kelime olmuş da olabilir, hatta daha da artabilir :D

Ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur bence :D

Bu arada Braondon Sanderson un kendi isminden oluşan bir de sitesi var. Oradan yazdığı kitapların durumuna bakılabiliyor. Zaman çarkı 13. kitap "Towers of Midnight" %78 deymiş ;)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

yani o zaman Normalde olması gerekn 12. kitap 3 kitaba bölünüp 12-13-14 olarak mı çıkacak demektir bu? Yoksa 12. kitabı 3'e bölmeden direk 12-13 vesaire olarak mı sürdürmeyi planlıyorlar?

Adamın sitesine baktım. Bu 13. kitap dediği 300bin kelime imiş ve serinin ilk kitabı olan EYE OF THE WORLD'a denk imiş. İlk kitapda yanılmıyorsam 700 sayfa falandı.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

wikiye baktım 688 diyor. İlk kitap yanımda olmadığı için wikiye güvendim gene mi yarı yolda kaldım XD Ya işallah 1000 ya da üzeridir. Açız sanuçta.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

yani o zaman Normalde olması gerekn 12. kitap 3 kitaba bölünüp 12-13-14 olarak mı çıkacak demektir bu? Yoksa 12. kitabı 3'e bölmeden direk 12-13 vesaire olarak mı sürdürmeyi planlıyorlar?

12. kitabı 3 e böldüler bile :D yani 3 cilt aynı anda çıkmayacak, yazıldıkça çıkacak, ki 12. cilt çıktı zaten :D yakında Türkçesi de çıkar inşallah

Bu arada baktım 1. cilde 800 sayfa :D belki ingilizcesi 688 sayfadır :) Tr ye çevrilen kitapların sayfaları genelde çoğalıyor ;)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

üşenmedim bende baktım 817 sayfa :D Ya bak tekrar diyorum 13 çarpı 1000 okucağınıza gider ejderha mızrağını komple bitirirsiniz yada herhangi bir kürsüden doktora yaparsınız :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ya o zaman 13. kitap deyip sinirimi bozmasınlar 12. kitabın 2. cildi yada bölümü desinler kardeşim. Böyle 13. kitap diyince birden UMUT'a bağladım kendimi. Bu 12. kitap yani çıkmış olan, aslında 12. son kitabın ilk bölümü veya cildi dememiz gereken The Gathering Storm 784 sayfaymış. Bunu tr ye çevir 1000-1150 sayfa falan yapar. Eh az çok yeter. Bu 12. kitabın 2. cildi de bi 1400 olsa. Son cildi de 1400-1800 arası olsa... Yok gene yetmez. 2binden aşağı kurtarmaz ya. Pff...

Peki bu bahsedilern A Memory of Light: The Conclusion to the Wheel of Time ne oluyor?

HatrixMatrix ejderha mızrağı bunun yanında çocuk kitabı kalıyor ama XD (Zuhahahaha)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Madem okuda biraz büyü.sadece yaz alevi ejderhaları tüm zaman çarkına koyar geçer :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yorumlarımızda başkalarının zevk ve beğenilerini hor görecek atıflarda bulunmayalım arkadaşlar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

tamam yönetici kardeş daha dikkatli oluruz :birnumara:

Alâkan için teşekkürler Muhteşem. Sözüm sadece sana yöneltilmiş değil, hepimizin yer yer unuttuğu önemli bir iletişim kuralı, bunu da ekleyeyim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

No problemo Susano'o, biz aramızda böyle anlaşıyoruz XD

Şimdik... HatrixMatrix dediğin gibi okumadım ejder mızrağı serisini. Ne karakterlerini ne de konusunu bilirim... Ha süper seridir, sürikleyicidir, çok keyiflidir de, bunlara dediğim bir şey yok. Zaten yakında yavaştan ejder mızrağına da başlayacağım. Ama ejder mızrağından önce dizzrt'in sderisine bir gireceğim.

Lakin bir şey bilemsemde bu kitapların mantığını çok iyi bilirim. İsterse ejderha mızrağı 1500 kitap olsun, hiç bir şey farketmez. Bu kitapların mantığı düzdür, bazı kitaplarda hikaye 1 kitapda biter tüm seri içersinde sonra 2. kitapda başka konu anlatılır, başka mecaralara geçilir. Ya da seri çersinde 1 hikaye 4-5 kitap sürer falan filan. MAntık bu dur. Her kitapda 300-500 sayfa olunca ve 1-2 kitapda hikaye de bitince geriye bir ton eksik kalır.

En basit örnek: Zaman çarkında evde bir odadan diğer odaya geçene kadar 10 sayfa harcarsın. Ama bnu ejderha mızrağı tarzı mantığı olan serilerde 1 cümle yeterlidir. Hatta bazen ona bile gerek görmeden diğer odada bulursun kendini.

Burdan anlatmak istediğim ejderha mızragını hafife almak ya da kötüdür demek değil, geyiğine dedim ben. Ama az çok anlaşılmıştır değinmek istediğim nokta.

ZAman çarkıyla Lordu geçen bir seri yoktur yahu kısacası XD Olsada deli gibi okusam.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ya o zaman 13. kitap deyip sinirimi bozmasınlar 12. kitabın 2. cildi yada bölümü desinler kardeşim. Böyle 13. kitap diyince birden UMUT'a bağladım kendimi. Bu 12. kitap yani çıkmış olan, aslında 12. son kitabın ilk bölümü veya cildi dememiz gereken The Gathering Storm 784 sayfaymış. Bunu tr ye çevir 1000-1150 sayfa falan yapar. Eh az çok yeter. Bu 12. kitabın 2. cildi de bi 1400 olsa. Son cildi de 1400-1800 arası olsa... Yok gene yetmez. 2binden aşağı kurtarmaz ya. Pff...

Peki bu bahsedilern A Memory of Light: The Conclusion to the Wheel of Time ne oluyor?

Doğru diyorsun bu 12. kitap işinde biraz karışıklık yaptılar ama önemli olan gelmesi :D Bu Memory of Light da 12. kitabın genel ismi diyebiliriz. Yani çıkacak 3 cildin toplam ismi. Sanderson yazmaya başladığında hesaplarında 3 cilde ayırmak yoktu ve 12. kitabın adı a memory of light oldu. Daha sonra 3 cilde ayırmaya karar verince, çıkacak kitapların hepsine ayrı ayrı isim verme gereği duydular sanırım :)

sadece yaz alevi ejderhaları tüm zaman çarkına koyar geçer :D

Tahmin edebileceğin üzere Ejderha mızrağı serisini de okudum :) hatta kitaplığımın önemli bir bölümünü oluşturur, tahminen bi 30 tane fln kitabı vardır DL nin bende. Şimd sana soruyorum sen Ejderha mızrağının bütün kitaplarını okudun mu?? Eğer sadece ilk 6 kitap ve üstüne yaz alevini okuduktan sonra bu karşılaştırmayı okuyorsan lütfen serinin devamını da oku, çünkü düşüncelerin baya bi değişecek. Eğer Jean Rabe in yazdığı kitapları, başlangıçları,ara kitapları fln okuduktan sonra hala DL, zaman çarkındna iyidir diyorsan... başka yorum yapamam :D

Bi de şunu söyliyim, DragonLance benim ( tolkienden sonra ) ilk göz ağrımdır. Bana kitap okumayı sevdiren, beni fantastik edebiyata çeken seridir. Ben ki, eleştiren herkese karşı DL yi iyi yönleriyle savunmaya çalışırım. Ama Zaman çarkıyla asla karşılaştıramam. Çünkü DL wizards of the coast gibi, dünyanın en büyük sömürücülerinden biri tarafından tüm hakları alınmış bir seri. Ve güzelim serimin içine ettiler :uzuldum: Neyse...

Ya bak tekrar diyorum 13 çarpı 1000 okucağınıza gider ejderha mızrağını komple bitirirsiniz yada herhangi bir kürsüden doktora yaparsınız

HatrixMatrix ( ya çok hoşuma gitti ben de kullanayım dedim :D ) bu görüşüne hiç katılmıyorum ve bu lafını şööyle çarpıtıyorum :D :D ; o zaman hayatta hiç kitap okumayalım, ayda 1 kitap bile okuyan adam 13x1000 den daha fazla kitap okur. Bırakalım kitap okumayı sadece ders çalışalım :D

Not: Susanno'o biz kardeş kardeş geçiniyoz :D Şahsen ben çok zevk aldım bu başlıktai fikir alışveriimizden ve tartışmalardan :D bir anime forumunda bu kadar zaman çarkı konuşacağım pek aklıma gelmezdi :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

2 aydir ilk kitabı okuyorum hala bitiremedim. Zaman bulamıyorum bir türlü okumaya. Yalnız kitap çok hoşuma gitti, bariz LOTR havasında geçse de şu sıralar cıkan unutulmus diyarlar kitaplarından sonra ilac gibi geldi bana bu kitap

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

şimdi hocam ejderha mızrağını margaret weis ile diğer elemanın yazdığı kitaplar olarak algılıyorum bu bir.

Diğerleri faso fiso.Ayrıca ejderha mzırağının ilk 3 kitabı arkasına 2. nesil arkasına 3 kitap ikilzeri anlatan arkasına da ruh döveni serisini arkasına da yaz alevi ejderhalarını okuyarak seriye son koymuş birisiyim birisiyim.Bunlardan sonra yazılan bir kitap daha vardı fallen olan yiğenini ziyaret ediyordu raist baba onuda ekleyebilirim.Bu kitaptan sonra diğer yazarların yazdıklarıyla pek ilgilenmiyorum.

Şimdi gelelim spawn efendiye.Ejderha mızrağı vb serisinde 1 cümle ile geçer çoğu konu demişsin.Ruh döveni kitaplarıyla Raistlin'in yalnızlığı,güç arzusu büyüyü hissetmesi vb o kadar detaylı ve güzel anlatmışki zaman çarkını ejderha mızrağıyla kıyasladığın için kendinden utanacaksın.Çünkü hepimizden içinden geçen gizli duyguları daha dillendiren bir yazar duymadım

Ki drizt dark elf serisini okumadığından bahsetmişsin bu seride benzer bir olgu ile karşılaşabilirsin bu seri hakkında olumlu yorumlarım var ama çok detaycı birisi isen bu seri zaman kaybetme.Ork serisi buz yeli vadisi serisi sonra o salak kiralık katille olan seri birde 1000 ork serisi hepsini okudum.Genel eğlenceli hoş vakit geçirten kitaplar ama drizt'in yenilmeyeceğini bile bile okuyorsun bu yüzden bazen tadı kaçıyor.Saygılar sevgiler çark sevdalıları.

Bu arada 13000 sayfa okucağına doktora yap muhabbetinin bu kadar seriyi sayarak geyik amaçlı söylenmiş olduğunu sanırım anlamışsındır diğer arkadaş :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ejderha mızrağı vb serisinde 1 cümle ile geçer çoğu konu demişsin.Ruh döveni kitaplarıyla Raistlin'in yalnızlığı,güç arzusu büyüyü hissetmesi vb o kadar detaylı ve güzel anlatmışki zaman çarkını ejderha mızrağıyla kıyasladığın için kendinden utanacaksın.Çünkü hepimizden içinden geçen gizli duyguları daha dillendiren bir yazar duymadım

Umarım dediğin gibi olur, daha da keyifle okurum mızrağı HatrixMatrix :D

Bu arada Zaman Çarkını full okudun mu diye anlamsız bir soru sormak istiyorum XD Hani olur ya ilk 4-5 kitabı okuyup bırakmıssındır falan.

Lyzard, Aslında şöyle bir şeyde oluyor, ilk kitapdan ''Bu ne be kardeşim.'' diyebiliyorsun. Çoğu arkadaşım ilk 200 sayfada bırakmıştır böyle diyerek :D Ben ilk okuduğumda hiç yadırgamadan devam ettim, okudukça güzelleşti. Ama ilk başlarda agırlıgı ve farklılığı ön yargıyı körüklüyor. Bu 2 ayda ilk kitabın ne kadarını okudun bilmiyorum ama bölük pörçük okumak kitapdan soğumanı sağlayabilir. Serinin kitaplarını bazen 1.5 günde bitirdiğim olmuştur :spit: Benimde en uzun süren okuma zamanım 2 hafta. O da çalıştığım için gece birkaç saat okumamla :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

daha önce de yazdım. ilk 5 kitabı ciddi okudum hayal meyal sıkılarak 7 ye geldim sonra tamamiyle bıraktım.Aradan yıllar geçtiği için eleştrilerimi kişi ve şahıs olarak yoğun olarak belirtemiyorum ama sallıyorum bizim elemanın kılıcındaki balıkçılmıydı neydi o simge hah neyse bir milyonkez "yoldan geçen adamın gözü balıkçıl a takıldı.Balıkçıl a birden gözünü diken asker.Balıkçıl seni belli ediyor osman,bu balıkçıl lı kılıç çok şüphe uyandırdı osman " gibi lanet olası milyarlarca gereksiz cümle vardı bu yüzden sevmemiştim heralde.dediğim gibi aklıma gelenler bunlar elime kitabı alıp tekrar açsam daha detay verecem ama veremiyom.Yaşlandık tabe sağlık elden gitti

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kitabın kendini tekrar ettiği bir çok sahne var, ama bu yazar sırf aman torba dolsun, odunu suluyalım ağır çeksin mantığından ziyada hatırlatıcı amaç gütmekte. Ama balıkçıl kılıç olayı bunlardan biri değil. Balıkçılın başka bir amacı var. Balıkçıl kılıç seride çok konuşuldu, bunun nedenide tamamen ''nedir bu kılıç'' diye okuyucuyu çatlatmasına yönelik. Kılıcı gören birşey demiyor, ama sapdaki simge görününce herkes hareket etmeden 2. kez düşünmesi gerekiyor. Serinin ortasında anca balıkçıl simgesinin anlamını öğreniyoruz düşünsene XD Uzun bir seri olduğundan belirttiğim hatırlatmalar gayet işe yarıyor.

7 de tabiri caiz ise tam ortasında bırakman kötü olmuş, o kadar dayanmışsın :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Nedenmiş ünlü filozof ceza playback gitar çalacağıma susarım daha iyi o hesap gıcık olacağıma okumamayı seçtim :D (ozman stilinde oldu sanki)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?