Jump to content
  • Kayıt Ol

Animasyon nedir, nasıl yapılır?


Manga-ka

Önerilen İletiler

Animasyon, birkaç resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür.

Geçmişte animasyonlar birkaç kağıda istenen resimlerin çizilmesi ve kağıtların hızlıca geçirilmesi(flipbook) veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu.

Günümüzde bilgisayar teknolojisi hem vektör hem de piksel tabanlı animasyonlar yapılmasına olanak sağlamaktadır. 2D animasyon tekniğinde saniyede 24 kare çizilerek yapılır.(Animelerde saniyede 12 kare) Limited animasyon tekniğinde ise daha az kare çizilerek yapılmaktadır. Bir animasyon filmi yapılmadan önce karakter tasarımları arkasından senaryonun storyboard çalışması ve en son layout çalışması yapılmaktadır. Profesyonel bir şekilde yapılması planlanan bir animasyon filmine bu aşamalar geçilmeden başlanamaz. Animasyon teknikleri son zamanlarda yapılan işlerle teknikte sınır tanımadığını göstermiştir. Fakat genel olarak kategorize etmek gerekirse 3D, 2D, stop motion, cut-out en yaygın tekniklerdir.

Animasyon öncelikle bir ekip çalışması olarak ortaya çıkar çünkü animasyon yapmak için birden fazla aşama ve iş bölümü vardır.Öncelikle yapılıcak olan animasyonun hikayesi ve kurgusu hazırlanır ve buna göre bir senaryo yazılır senaryo yazıldıktan sonra storyboard hazırlanır.Storyboard da yapılacak olan animasyonun kısaca herşeyi anlatılır kamera açıları seçilir sahne düzeni ve geçişler kurgulanır.Daha sonra karakterler tasarlanır ve ayriyetten karakterlerin tüm duygusal ifadelerinin jest ve mimiklerinin bulunduğu bir (conceptart)sayfa hazırlanır.Bu aşamadan sonra iş animatörlere düşer.Birden fazla çeşit animatörler vardır bunlar:

Key Animatör:Ana kare animatörleri=>Bu animatörler haraketin nasıl olucağını kaflarında önce tasarlayıp sonrada haraketin ana hatlarını(yani karelerini)çizerler ve daha sonra ara animatörlere bu çizimler verilir.

InBetween Animatör:Ara kare animatörleri=>Ana karelerin aralarını doldurmakla görevlidirler.

Ara kareleri çizerler ve ardından test etmek için line-test denilen aşamaya geçerler.Eğer harakette herangi bi sorun olmamışsa bu çizimler clean-up animatörlere gider.Yok hata var diyosanız hatlaı olan kare çıkartılır ve tekrardan çizilir bu bazen öyle bi kare olurki animasyonu en baştan yapmanıza neden olabilir.

Clean-up Animatör: Bunun Tükçesi yok ama kısaca anlatayım.Haraket bittikten sonra çizilen karelerin üstünden tek çizgiyle geçilir ve eskiz silinir ve tekrardan line-test aşamasına gider burdada herangi bi hata olmadığı sürece renklendirilimeye gider.

Clean-uptan sonra animasyon kaydedilir(ne olur ne olmaz :D ) Daha sonraki aşama renklendirmedir. renklendirici animatörler kareleri renklendirir.ve tekrar line-test alınır. bu aşama esnasında ise background(arkaplan) yapılır. Backroundlar storyboarddaki kamera çaılarına göre hazırlanır olmuşsa onay alır ona göre renklendirilir. en sonunda background ile animasyon birleşir. bundan sonraki aşamada seslendirmedir. karakterleri seslendiricek kişiler seçilir studioya alınır seslendirilme başlar ve kayıt alınır. dha sonra bilgisayar programalrı ile montaj edilir.Montaj bittikten sonrada animasyon hazırdır.

İzlenebilinir. :)

NOT:Okunduğunda kısa ve kolaymış gibi gelebilir aslında çok zor bi iştir.Birkaç saniyelik bir animasyon için saatlerce çizim yapılıyor..:S

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 14
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Manga-ka

    7

  • Borastus

    2

  • armadaxster

    2

  • Anifly

    2

Animasyon işinde çalışanların günde çok fazla çalıştıklarını -16 saat civarı yazıyordu- okumuştum bende. Bazı animelerde de ana karakterin part time iş olarak bir anime stüdyosuna girip ağzının payını alarak geri döndüğü sahne de bulunuyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

16 saat bence gayet normal.. şayet bizim uygulamalı vizemiz 9 saat sürdü ve yetiştirememiştik.. :/

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Vay!

Süpermiş. Manga-ka senin deviantarttaki tsubasa da çok dehşet olmuş. Kaç kare var orda ?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yaptığım Tsubasa'da toplam 24 kare var ve 1 sn. ara kareleri aslında baya eksik en baştan hareketi uzun bi şekilde yapsam 2-3 sn güzel bişey çıkabilir..Bu arada arkadaşlar animasyonla herangi bi sorunuz varsa sorabilirsiniz öğrenmek istdiğiniz teknikler vs.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

O zaman ben de sorayım birşeyler.

Animasyon değilde çizim ile uğraşıyorum. Uğraşıyorum dediğim öyle vakit geçsin diye profesyonel anlamda herhangi bir amacım yok. Eminim benim gibi birçok kişi vardır.

Ama madem birşeyler yapıyorum en azından kendimi de geliştireyim bir şekilde. Bu konuda hiçbir şey bilmeyen ve yetenekleri olmayan kişiler için herhangi bir kaynak veya senin verebileceğin tavsiye var mı:D. Kalem nasıl tutulur ilk genel bir profil mi çizilir gözlerin yerleri nasıl belirlenir falan.

Şimdilik bu sayfadaki resimleri print ettirip baka baka aynısını çizmeye çalışıyorum.

http://gofu-web.deviantart.com/gallery/ // adam yetenekli gerçekten bu arada

Bu arada dikkatimi çekmişti kızların perçemleri hep sağa doğru solak olduğum çizemiyorum hiç, bu yüzden resmi ayna efekti ile yan çeviriyorum:D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çizimini geliştirmen için ilk önce bol bol çizmen gerek..hiç bişey çizemiyorum diyosan bişeylere bakarak çizmenin daima faydaları vardır..bol bol obje çizmeninde faydaları var elbette ve insan figürü bunlar çizginizi geliştirir esas sorun olan(genelde herkeste) imgesel bişey çizememek burda artık el yeteneğiniz ve hayalgücünüz devreye giriyor.animasyon yapmak istiyorsanız ilk olarak top sektirin adam yürütmeye çalışın zaten kusursuz bir adam yürütme animasyonu yapan bi kişi çoğu şeylerde zorluk çekmez.. ;)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Borastus senin eklediğin linke girdim. Galeri çok güzel, ama dikkatimi çekti birşey. Çizer hep karakalem kullanmış. Benim baktıklarım mürekkepli çalışıyorlardı. Divit kalem, fineliner falan. Bu tarz sanıyorum çok daha farklı ama çok da hoş durmuş. Bende birkaç pdf var yükleyeyim onları internete buraya linkini yazarım.

Manga-ka: abi fanart kısmına eklesen ya çalışmalarını.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

bu arada ben de iyi manga karakter çizimi yaparım işine yarayacağını düşünen varsa yardım edebilirim :)

çizim yapıp koyacağım ilerki zamanlarda...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Mutlaka olması gereken şey ışıklı masa sanırım o olmadan resmi haraketlendirmek biraz zor (masalar da baya pahalı :soylev: )

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

evet haklısın en önemli araç aslında o.. fiyatlarınada gelince türkiye'de satan yer olduğunu sanmıyorum :S bizzat ben çok aradım ama yaptırmak daha ucuza geliyo :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

evet satışı yok özel yaptırıyorsun ama bence özel yaptırmada pahalı :D yda o benim şansım bi masa için 400 liraya kıyamam :dusuneyim:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

bence gayet makul bi fiyat 400.. 600-700 e yapanlar var.. :/

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 6 ay sonra...

Teşekkürler=)

Animasyon okumak müzikte kompozisyon okumak gibi birşey. Eğer resim okusaydım kesinlikle animasyon okumak isterdim. Eğer vaktim kaldığını düşünürsem okul bittikten sonra bir sınava girip şansımı denerim belki. Fazla mütevazi olan resimlerimin beğenilceğinden şüpheliyim ya neyse... :aglama3:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?