Jump to content
  • Kayıt Ol

Trojan ve Güvenlik


Serkan

Önerilen İletiler

Trojan ve Güvenlik

1- Trojan Nedir ?

2- Anti-Virüs Çözümleri

2.1 Anti-Virüs'lerin Trojan Yakalama ve Yok Etme Oranları

Norton AV

McAfee AV

Kaspersky AV

NOD32

Bit Defender

Panda AV

3- Trojanlar

Back Orifice XP

CIA Trojanı

MoSucker

NucLear RAT

Subseven

4- Trojan Yazarları ( Script kiddies )

5- Trojan Yayma ve Bulaştırma Metodları

IRC ( Internet Relay Chat )

P2P ( Mp3 Video vb. )

Mesaj Yollama

Web Site

Yazılım Güvenlik Açıkları

Sosyal Mühendislik

6- Güvenlik Programlarına Bakış

1- Trojan Nedir ?

Trojan ( Truva Atı ) iki kısımdan oluşan ve uzaktan sahibi tarafından kontrol edilerek kullanılan Casus programlara verilen genel isimdir. Bu casus programlar sayesinde işini iyi bilen hackerlar yada uzman güvenlikciler değil, bu işlere yeni başlamış uzmanlaşmamız sadece Windows kullanmasını bilen kullanıcılar dahi başkalarını yönetebilirler. Ancak gerçek hacker'lar bu Trojanları başka türlü kullaniyorlar.

Gerçek hacker dediklerimiz yani bu işi profesyonelce yapanlar öncelikle sitelere yada bilgisayarlara Trojan bulaştırıyorlar. Daha sonra bu trojanları kullanarak büyük sistem yada sitelere DOS atakları ile saldırıyorlar , siteler yada sistemlerde bu saldırılara karşı gelemediği için uzun süre yayın dışı kalıyor. Trojanlar sistemlere, bilgisayarlara girdiği zaman hep Portları kullanırlar. Yani sisteme giren bir Trojan mutlaka ama mutlaka bir Port ile çalışır ve o port'un kullanımı açar. Bu durumu asla unutmayiniz. Trojan'ın çalışma mantığı budur.

2- Anti-Virüs Çözümleri

--- Anti-Virüs Programları Trojan Yok Etme Oranları ( Performans )

Norton Antivirüs ( Symantec )

Web sitesi : http://www.symantec.com

Trojan Yok Etme : 8 / 6 ( Yani 8 trojandan 6'sını yok edebiliyor, Oranlama bu şekilde )

Paket Saldırı Yok Etme : 8 / 3

Genel Analiz : Norton Antivirüs programı Trojan yakalam ve silme de başarılı ancak toplu saldırılarda biraz daha başarısız bir Güvenlik programı olduğunu anlıyoruz.

McAfee Antivirüs ( Network Associates )

Web sitesi : http://www.mcafee.com

Trojan Yok Etme : 8 / 8

Saldırı Yok Etme : 8 / 7

Genel Analiz : McAfee Antivirüs programı, Norton Antivirüse göre daha iyi bir güvenlik sağlamaktadır. Sizin de oranlarda gördüğünüz üzere Trojan silmede tam oran saldırılarda ise 1 oran kadar düşük bir yok etme gücüne sahiptir.

KasperSky Antivirüs ( KasperSky Labs )

Web sitesi : http://www.kaspersky.com

Trojan Yok Etme : 8 / 8

Saldırı Yok Etme : 8 / 7

Genel Analiz : Kasperksy antivirüs programı oranlardan anladığınız üzere gayet başarılı bir güvenlik programıdır. McAfee'den bir iyi yanı ise sistemi onun kadar çok kasmamasıdır.

NOD32 Antivirüs ( ESET )

Web sitesi : http://www.nod32.com

Trojan Yok Etme : 8 / 8

Saldırı Yok Etme : 8 / 6

Genel Analiz : Trojan silmede çok güçlü ancak saldırılarda çok da güçlü olmayan bir güvenlik programıdır. En iyi yanı ise sistemi yormadan çalışmasıdır.

Bit Defender Antivirüs

Web sitesi : http://www.bitdefender.com

Trojan Yok Etme : 8 / 8

Saldırı Yok Etme : 8 / 7

Genel Analiz : Kaspersky kadar başarılı bir güvenlik programıdır.

Panda Antivirüs ( Panda Software )

Web sitesi : http://www.pandasoftware.com

Trojan Yok Etme : 8 / 8

Saldırı Yok Etme : 8 / 6

Genel Analiz : Norton'dan pek farkı olmayan bir güvenlik aracıdır.

Gördüğünüz gibi Dünya'da en çok kullanılan Güvenlik programlarının Trojana ve saldırılara karşı ne kadar dirençli ve performanslı olduklarını oranlar ile anlamış olduk.

3- Trojanlar

Back Orifice XP Trojanı

Son Sürümü : BOXP

Coder ( Yazar ) : Javier Aroche

Dili : C/C++

Port : 15380

Web site : http://boxp.sourceforge.net

Özellikleri ve Yapabildikleri : Sistemi tamamen kontrol altına alabilme - http ile dosya paylaşımı açma ve dosya alıp verme - Microsoft Networking - Registry ayarlarını kontrol altına alma - DNS ayarları ile oynama Vb bir çok özelliği bulunmaktadır.

CIA Trojanı

Son Sürümü : 1.3

Coder(yazar) : Alchemist

Dili : Visual basic 5 ve 6

Port : 6333

Web site : http://cruel-intentionz.com

Özellikleri ve yapabildikleri : Firewall ve Güvenlik programlarına yakalanmaması ve devre dışı bırakması en çekici özelliğidir. Geri kalan ise normal bir Trojan'ın yapabildiklerini yapmaktadır.

MoSucker Trojanı

Son Sürüm : 3.0b.3

Coder(yazar) : Krusty

Dil : Visual basic 6

Web site : http://www.MoSucker.Tk

Özellikleri : Sistem olarak Windows sistemde calişiyor. Sistemdeki tüm şifreleri yolluyor ve tamamen bir kontrol sağlıyor. Mouse hareketlerini dahi takip edebilir ve yönetebilirsiniz. Yukarıdakiler ile aynı özellikleri taşıyor.

Nuclear RAT Trojanı

Son Sürüm : 1.0 Beta

Coder(yazar) : Caesar2k

Dil : C/C++

Port : 190

Web sitesi : http://www.NuclearWinter.us

Özellikleri : Güvenlik programlarına ve FireWaLL'lara yakalanmama. Ve geriye kalan tüm Trojan özelliklerini barındıran bir Yazilimdir.

Subseven Trojanı

Son Sürüm : 2.1.5

Coder(yazar) : MobMan

Dil : C/C++

Port : 27374

Web Site : http://sub7.net

Özellikleri : Bu trojan diğer trojanlardan farklı olarak calişmaktadir. Bu Windows sistemlerde ama IRC network'lerde calişmaktadir. IRC Bot olarak kullanılmakta ve sistemlere ciddi zararlar vermektedir. IRC'de bu Trojanı yiyen birisi tamamen kontrolu ele vermi$ olacaktır.

4 - Trojan Yazarları

Dökümanın başından beri Trojanlardan bahsediyoruz. Zaten dökümanın ana temel konusu Trojanlar ve Güvenliktir. Peki başımıza bunca derdi açan ve Güvenlik olarak her zaman en iyisine sahip olmamıza neden olan bu Trojanları kimler, niçin yazıyorlar ?

Öncelikle trojan yazanlar kesinlikle Bilgisayar konusunda yani bilgisayar ve bilgisayar sistemlerinde UZMANLAŞMIŞ kişilerdir. Bu kişilerin bir çoğu Programlama dillerinden en bir tanesini UZMAN olarak bilmektedirler.

Bu işe merak salarak başlayanlar da oluyor kendini ispat etmek için bir şeyler yapanlarda, Gruplar oluşturarak saldıranlarda oluyor, kendi başina takılanlarda. Ancak en kötüsü de bu işi para karşılığıda yapmalarıdır. Son zamanlarda herkesin bildiği üzere para yani Fidyeci Trojanlar çıkmıştır.

Aslında temelde çoğu Trojan yazarı bu işi Hobi olarak yapsada yani Ego sunu tatmin etse de son zamanlarda Hacking ve hacker kavramlarinin evrenselleşmesinden yola çıkılarak bu işi Para vb. gibi materyaller içinde yapanlar yaygınlaşmıştır.

Yani Trojan yazarları Script kiddie dediğimiz kişilerin yaşları 16 ile 25 arasinda değişmektedir. Bu adamlar kendilerini asla ama asla hacker olarak görmüyorlar.Aslında hacker'lardan daha zararlı işler yapıyorlar ancak hacker olarak tanımlanmak istemiyorlar.

5 - Trojan Yayma ve Bulaştırma Yöntemleri

5.1 IRC ( Internet Relay Chat ) : Dünyada bilgisayar kullanıcıların internet ile ilk tanışmalarından bu yana her işte ve her şekilde kullanılan efsana bir ortamdır Chat ortamı. Bu ortamda her türlü iş döner. Ciddi adamlar da vardır ancak genel amaç sohbet etmektir. Bu ciddi adamlar genelde IRC'de uzmanla$mı$ ve kendini ispatlamiş adamlardır. Bu adamlar IRC'de ki insanlara Sosyal mesajlar vererek, yani Sosyal mühendislik ile kandırarak her şekilde bilgisayarlarına girerler ve hakim olurlar. Ondan sonra kurban olarak kullanır ve istediklerini yaparlar. Bir zamanların en ünlü Trojan yayma yolu IRC Server, Komut ve mıRC Programları, IRC Scriptleri olmuştur.

5.2 P2P : Son zamanlarda en çok Trojan yazarlarinin başvurduğu ve trojanlarini yaymaya çalıştıkları ortamdir. Popüler yazılım isimleri ile özelliklede yeni kullanıcılara bu tür ortamlardan virüsler ve trojanlar atılamaktadır.

Örneğin : Firefox.exe gibi.

5.3 Mesaj Yollama/Mesajlaşma Yöntemi : Anlık ileti gönderilmesine olanak veren ve son yılların gözde sohbet programlarindan olan AOL ve MSN Messenger gibi ortamlarda Trojanlar için harika bir ortamdır. Msn Messenger gibi dev bir ortama trojan yaymak demek herşeyi yapabilmek ve binlerce kişi kendine bağlamak, kurban etmek demektir.

5.4 Web Sitesi Yoluyla Bulaştırma : Çeşitli Warez program siteleri ve Program crack/serial sitelerinin içine program ve ya serial gibi dosyalar göndererek, Trojan yaymakta oldukca kullanılan bir yöntemdir.

5.5 Yazılım Güvenlik Açıkları : Bu kategori ise, ünlü MyDoom virüsü gibi bilgisayarlarda bulunan ünlü programlarin hatalarindan ve ya açıklarından yararlanarak yayılan ve sisteme zarar veren bir Trojan yayma yöntemidir.

5.6 Sosyal Mühendislik : Sosyal Mühendislik aslında çok eski ve geniş bir kavramdır. Bu kavram son seneler de sıkça gündeme gelmektedir. Çünkü güvenlik, saldırılara paralel olarak gelişmektedir. Sosyal mühendislik olayinda ise asla ama asla tamamen bir saldırı söz konusu değildir. Hedef yani kurban sosyal mesajlar ile söz ile yada dil ile kandırılır ve aldatılır. Bu-nu akılca-mantıkca üstün zekalı insanlar yaparlar. Son zaman hacker'larinin bir çoğu sosyal mühendislik olayina girmişlerdir.

6 - Güvenlik Programlarına Bakış :

6.1 Kerio Personal Firewall : Tavsiye edilir iyi bir derecesi vardır.

6.2 Kaspersky Antivirüs : Tavsiye edilir iyi bir derecesi vardır.

6.3 Zone Alarm Antivirüs : Tavisye edilir, iyi bir derecesi vardır.

6.4 Agnitum Oustpost Firewall : Tavsiye edilir, iyi bir derecesi vardır.

Güvenlik programları daha fazla çeşitlendirebilir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 ay sonra...
  • İleti 11
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Mortifera

    2

  • swordsman

    2

  • Serkan

    1

  • Metamorphoser

    1

Bilgilendirme teşekkürler, SeRKaN :) Özellikle antivirüs programlarının etkinliğini ortaya koyman çok faydalı olmuş.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Genel olarak, windows kullanıcılarının en büyük sıkıntısı olan virüsler karşısında tüm güncelleştirmeleri yapılmış olmasına rağmen, bazı programlar bazı virüslere karşı aciz kalmaktadır, ben bir çok bilgisayarı kullanmış çeşitli ağlarda çeşitli virüs problemleriyle karşılaşmış biri olarak size nod32'yi öneririm. Hız/korunma oranı en yüksek olan odur. Norton, kaspersky gibi programlarda çok etkili ve güvenlikli olup, bilgisayarınızı korkunç derecede yavaşlattığı için 2. sırada yer verirdim, diğerlerini kesinlikle önermiyorum :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Harika bir başlık, güzel bilgi kaynağı. Çok teşekkürler. Kaspersky favorimdir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

açıklama için teşekkürler.. benim gibi bu konularda pek bir bilgisi olmayan kişilerin anlaması için sade ve hoş bir tanıtım..güzel ve aydınlatı olmuş..

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...

geçen hafta javapics adlı bi virüs mü ne olduğu belli değil zararli bi yazılımla uğraştm.Format c yapmama rağmen devam ettiğini bugün fark ettim.Benzer bir sorun yaşayan var mı?Msnden dağılıyor:quyari:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Webroot ile de bir tarat istersen, son çare genelde bunu kullanırım. Geçmiş olsun, umarım kurtulursun :)

p.s f-secure sitesinde bunun benzeri birşey okumuştum (ya da buydu ama hatırlamıyorum). Kartla gelen bir zararlı yazılımdı. Belki sitede işine yarayacak birşeyler bulursun^^

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kaspersky kullanıyorum gayet memnunum, sana da geçmiş olsun muhteşem, bilgilendirme iyi olmuş teşekkürler Serkan.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

geçen hafta javapics adlı bi virüs mü ne olduğu belli değil zararli bi yazılımla uğraştm.Format c yapmama rağmen devam ettiğini bugün fark ettim.Benzer bir sorun yaşayan var mı?Msnden dağılıyor:quyari:

Senin virüsün master boot'a ulaşmış olabilir.

Eğer bilgisayarının disket sürücüsü var ise birtane windows 98 kurtarma diski bulup format mbr (master boot record) gibi birseyler olması lazım onu dene, %100 çözüm saglar. Ama eğer cesaret ediyorsan notron'u kur bilgisayarına oda master boot'daki dosyalardaki virüsleri temizleyebiliyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

NOD32 kullanıyorum tavsiyede ederim:parla: Norton başlı başına bir virüs programı ne zaman pc'den silsem kendi kendini indiriyor:kineme:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

ehehe ,adamların hacker sitelerine gidiyorum.ne yaptıklarına bakıyorum.tek korunma yöntemim bu.:018-32:sizin bizim gibi garibanların sitelerine saldıracaklarına,özel şirketlerin,bankalara saldırsalar çok daha iyi olacak.ama güvenlik ultra seviyede orda tabiiqgüll

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?