Jump to content
  • Kayıt Ol

Ergo Proxy


elovitnas

Önerilen İletiler

[bimgx=560]http://www.topsir.com/d/2007-11/Ergo-Proxy-4619.jpg[/bimgx]

[fieldset=KÜNYE]

Kategori: TV Serisi

Bölüm Sayısı: 23

Firma/Stüdyo: Manglobe Inc., WOWOW, Geneon Entertainment, Inc., Asahi Production

Yönetmen: Shukou MURASE

Senaryo: Dai SATO

Animasyon: Iwao TERAOKA

Dizayn: Naoyuki ONDA

[/fieldset]

[fieldset=KONU]

Gelecekte Dünya neredeyse tamamen çöle dönmüş durumdadır. Ama insanlık kurtulmayı başarmıştır. Kendilerini dış dünyadan izole eden devasa şehirlerde yeni bir düzen kurmuşlardır. Bu ütopya yaşam tarzını korumak için yönetim şehri oldukça katı kurallarla yönetmektedir. İnsanlarda bu katı kurallara rağmen bu ütopik dünyada yaşamlarına devam etmektedirler. Fakar bir sorun baş gösterir. Bir çeşit "virüs" autorave denen robot hizmetkarların "kişilik" kazanmalarına ve sahiplerine karşı gelerek şehri bir bir terketmelerine sebep olmaktadır. Bir kadın dedektif olan Re-l Mayer bu olayı incelemeye başlar. İncelemelerinin sonunda bu sorunun çözümünün bir kişide saklı olduğuna inanır. Vincent Law.

[/fieldset]

[fieldset=KİŞİSEL GÖRÜŞ]

Spoiler vermemek için konu kısmını kısa tuttum. Baştan söyliyeyim bu seri konu olarak oldukça ağır. Varoluş, tanrı kavramı, insanı inan yapan faktörler ve bunun gibi birçok felsefik ve psikolojik konuya el atıyor. Bu bakımdan çoğu kişi izlediğinde birşey anlamayacaktır. (Ben de izlerken çok zorlanmıştım). Çoğu kişide sıkılıp bırakacaktır. Onun için sadece bu tür psikolojik animeleri sevenlere hitap ettiğini söyleyebilirim. Serinin animasyonları gerçekten çok kaliteli. Karakter ve mekan tasarımları kusursuz. Sadece biraz fazla karanlık ortamlarda geçiyor o kadar. Müzikleri ise oldukça kaliteli. Özellikle açılış ve kapanış müzikleri harika (zaten kapanış müziği Radiohead grubunun ünlü Paranoid Android parçası). Dediğim gibi sadece belli bir izleyici kitlesine hitap eden, türünün en iyi örneklerinden biri. Serial Experiments Lain'i sevdiyseniz buna da bayılacaksınız.

[/fieldset]

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 12
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • loykad

    1

  • elovitnas

    1

  • Hunter

    1

  • alone....

    1

Yarışmalı bölümü biraz izleyip sonra da atlamıştım, çok sıkıcıydı. Fakat, anime harikaydı. Pino'yu tek geçerim; o kızdan sonra gülüş şeklim değişti, "ihihiiii" diye gülüyorum, hâla :011:

Açılışını tek geçerim, her bölüm izlemişimdir; içimi titretir o şarkı benim. Kapanış parçası olaarak da Ergo Proxy'nin bendeki yeri çok özeldir: O şarkının klibini eskiden çok görür ama bir türlü kimin söylediğini bulamazdım, öyle kalmıştı. Animede o şarkıyı ilk duyduğumda monitöre sarılasım gelmişti D: Radiohead'miş tabi, kendimi kınıyorum.

Herneyse, her karaktere hayran olabileceğiniz bir seridir. Türünün iyilerinden.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Favori animelerimden, türünün en iyi örneklerindne biri :qyuz kizarma: Bu post-apokaliptik evrendeki kurgu gerçekten harika işlenmiş. Zaten söylenecek çoğu şey söylenmiş, ben şöyle bir ilave yapayım. Anime ilk bölümünde vaad ettiği aksiyonu vermiyor devamında. Temposu biraz yavaş, zaten psikoloji işliyor azıcık. Ayrıca arada mitolojiye göndermeler yapıyor fln. Ortamı da biraz karanlık :D Yani kaldıramam ben bunu, bayar beni diyenler pek denemesin. Çok önerdiklerim ve zorla izletmeye çalıştıklarım oldu. Genelde yarım bıraktılar...

İzleyeli çok olmuş ya, bi daha mı izlesem :sinsin:

Pinoooooo :mutlulh:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Önceleri bu animenin resimlerini bir anime forumunda görmüştüm ve merak edip sormuştum adını(Mayer'ı Amy Lee'ye benzetmiştim hatta Amy Lee'nin animesimi cıktı yahu diye sormuştum:011:.) Adını öğrendikten sonra hemen izlemeye koyuldum.. Yalnız konusu nedense pek hoşuma gitmemişti..

İlk bölümde bir banyo sahnesi vardı bir vekil çıkıyordu Mayer'in önüne ve bir mesaj bırakıyordu.. Gece yarısı izlediğim için güzel şeyler olucak diye bekledim o sahneden sonra fakat..

Dişimi anca 6 bölüm sıkabildim ve bıraktım.. Görsel olarak 10 numara yalnız bilmiyorum sonradan güzelleşen animelerde var ona göre cevap veriyim.. Ha birde ;

Şu Vincent Law' u biraz daha havalı bir kişiliktir diye bekliyordum ama adam korkağın teki çıktı buda soğutmuştu animeden beni. Mayer durmadan azarlıyordu adamı çocuk gibi..:sok aglama:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

psikolojik olarak iyi ama senaryo da olan bazı eksıklerile

oratlama bir seri ama türüne bakarsan pekde eş seviyeden olan seri olmaması

onu öncelikli kılmakda

10/7

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Güzel bir seriydi, zaman zaman karakterler arasında geçen konuşmalar açıklayıcı olsa da kafa karıştırabiliyordu.

Kitapçının olduğu bölüm özellikle,en beğendiklerimden biri. :qiyiii:

Olmasa daha iyiydi dediğim, animede verilen etkiyi bozan, gereksiz bazı bölümler vardı bana göre. Cevaplanması beklenen bazı sorular varken o bölümler beni biraz sinir etti açıkçası :D Bu türü sevenler için kaçırılmaması gereken bir seri.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

kesinlikle favorilerim arasında dır...tv de de izlemiştim ama oradan ilk sahnelerden kesintiler olduğunu fark edince bide indrip izledim...

birçok mitolojik kahramana göndermeler yapması da ayrı bir tat kattı animeye

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 ay sonra...

Animeyi daha yeni izledimde bnm anlamadığım bi kaç yer oldu ya bilen bi arkadas anlatırsa sevinirim. 1.si animenin sonunda kendisiyle karsılasıyo ya vincent iste o kim nerden cıktı bi anda nasıl kızda goruyo onu ? 2.side hafızasını silmis ve monard da ne oldugunu hatırlamıyo ya sonradan hatırlıyomu hatırlıyosada ne olmus anlamadım :D bilen biri solerse sevinirim

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Animeyi daha yeni izledimde bnm anlamadığım bi kaç yer oldu ya bilen bi arkadas anlatırsa sevinirim. 1.si animenin sonunda kendisiyle karsılasıyo ya vincent iste o kim nerden cıktı bi anda nasıl kızda goruyo onu ? 2.side hafızasını silmis ve monard da ne oldugunu hatırlamıyo ya sonradan hatırlıyomu hatırlıyosada ne olmus anlamadım :D bilen biri solerse sevinirim

en sonunda karşılaştığı aslında asıl vekil vincent'i yaratan gerçek vekil ama hafif hasarlı gibi.gerçekten var olduğu için re-l de görebiliyor.hafızasını da aslınd adiğer vekil siliyor ve yolculuk boyunca öğreniyor kısmen her şeyi. monad hatırlıyor her şeyi galiba hatta son bölümde güneşe falan uçuyordu ergo ile beraber.ama monad sonrdan tekrar yaratıldı kesin bir şey yok bu konuda da.

aslında bunlar da benim tahminlerim. izleyeli çok oldu.kesin bişey diyemem zaten seri de kesinlik sunmuyor felsefik olduğu için.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 6 ay sonra...

Benim ilk seyrettiğim animelerden birisi televizyonda kanalları zaplarken denk geldi bir kaç bölümünü kaçırdığım için fazla bir şey diyemicem ama izlemenizi öneririm :,

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 yıl sonra...

Türünün en iyilerinden biri olmayı boşver.Direk en iyisi.Tanrı-insan ilişkisi ile insanlığın yok oluş senaryosunu bu derece iyi ve etkileyici işleyen,hikayenin parçalarını,sorular ve cevapları anlatımını belki de en iyi şekilde izleyiciye sunan bir anime.

Bazıları açık sorular kaldı dese de aslında hiçbir açık soru kalmadı.Sadece yeterince dikkatlı bakmıyorlardı.Cevapları bulmak için yeterli çabayı sarf etmiyorlardı.(Ki bunlardan biri de benim.İkinci kez izleyince aslında her sorunun bir cevabı olduğunu,gerçeğin iki cümle arasında olduğunu fark ettiğimde hemen MAL'de açıkda kalan sorular olduğu için verdiğim 9 puanı hemen 10'a çevirdim ve en sevdiğim ikinci anime oldu.)

Aslında anime yapmaya çalıştığı şeyi seride söylüyordu."Cevapları kendin bulmadıkça ne bunun değerini ne de önemini anlayamazsın."Gerçekten de doğru.Biri direk bize ana konuyu direk anlatsa belki de bu senaryonun değerini anlayamazdık.Anlamamızı sağlayan şey ise bu senaryoyu kendimiz keşfetmemiz oldu.

İzlediğim en iyi cyber-punk ve felsefik anime.Kendi türünün en iyisi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?