Jump to content
  • Kayıt Ol

La Habitacion De Fermat (Fermat'ın Odası)


Squaw

Önerilen İletiler

1z5nb06.jpg

Zeka oyunları,sayısal bilmeceler ve insan psiokolijisi üzerine ne izleyeyim diye düşünürken size en iyi cevabı sunabilecek ve bu tezi sonuna kadar da savunabilecek en iyi seyirliklerden birisi.Adına aldanıp da sıradan bir gizem türü izleyeceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.Sıradanlığı en iyi aştığını düşündüğüm yapımlardan birisi Fermat.Sonuna kadar da ne olduğunu anlayamadığınız,kişiler arasındaki bağları izledikçe de çok başarılı bulacağınızve bu odada bulunmaktan keyif alacağınız bir film.

Matematik dalında varlığını göstermiş dört kişi,'uzman' diye nitelendirebileceğimiz seviyede matematik bilgisi olan bu dört kişiye karşı oynanan bir oyun..Bu oyna hizmet edecek olan zeka küpü bir oda,hem de giderek gerçekten de küpe bürünen bir oda...

2lnbgk1-1.jpg

Bahsettiğim bu dört matematik dehamız,birbiriyle daha önce tanışmamıştır.Bir gün tanımadıkları bir şahıs tarafından yaşadıkları yerin adresine kendileri adına bir davet mektubu gönderilir.Mektupta bahsedilen bu davet,büyük ama bir o kadarda karışık bir bulmacayı çözmeleridir.Gidecekleri adresi hiçbirisi bilememekte,davet amacını hiçbirisi anlayamamakta,davet eden şahsı hiçbirisi tanımamaktadır.

Daveti kabul ettikleri takdirde,toplanacakları olan mektupta verilmiş adrese ulaştıkları an yanlarına herhangi bir ieltişim aracı almayacaklar,gerçek kimliklerini birbirlerine asla söylemeyecekler ve herbiri geçmişte ün yapmış birer matematik uzmanının adını takma isim olarak kullanacaktır.Onları davet eden şahıs da bu uzmanlardan birisi olan Fermat'ın adını kullanmaktadır.Eve ulaştıkları an,olan bitene hiçbir anlam veremeyen bu dört dehamız ne olup bittiğini çözmeye çalışırken odaya bırakılan cep telefonuna gelen mesajla her şeyin başlangıcına adım atacaklardır.Telefona mesaj olarak bir matematik bilmecesi gelmiştir ve soruyu çözmek için kısıtlı süre verildiği de not olarak eklenmiştir.Soruyu çözmeye başladıkları an,süre dolana kadar odanın her bir duvarı içeriye doğru daralma yönünde hareket edecektir.Giderek küçük bir küp moduna bürünecektir.Dört uzmanımız bir taraftan gönderilen bu soruları çözmeye çalışırken bir taraftan da dördünün arasındaki bağı çözmeye çalışacak,aynı zamanda da Fermat'ın onları odasına hapsetmesinin nedeni için kendilerini bulmacaya itecektir.

review-fermatsroom.jpg

Kim nedir,ne için burdadır diye düşünürken bir bakmışsınız ki siz de o odanın daralan duvarlarını itme çabası veriyosunuz.Hatta bir an için keşke ben de bir matematik dehası olursam o odada bulunanlardan biri olabilir miydim diye de düşünmeden edemiyorsunuz.

:D

Odanın her daralışında,nefes almanın gittikçe zorlaşma sonucunda dehalarımızın bulduğu çözümleri izlemek bile ayrı bir keyif veriyor.Tek bir odada geçen ama bu tek düzeliğiyle izleyende hiçbir sıkıntı yaratmayan nadir filmlerden diyebiliriz.Ben orjinal dilinde -tabi Türkçe alt yazı olarak- izlemiştim ve bence kesinlikle kendi orjinal dilinde izlenmesini tavsiye ederim eğer izlemeyi düşünenler olursa tabii...

Fermat'ın odasında yer alan sahnelerde -zaten geneliyle film odada geçiyor- sıkılmadığınızı belirtmiştim fakat hani izlerken ister istemez odanın duvarları içeriye doğru sürüklendiğinde sanki oyuncuların yaşadığı stresi yaşıyormuşsunuz hissi sizi çevreleyiveriyor,bunda oyuncularının başarılı performansının etkisi büyük diye düşünüyorum. Zekice tasarlanan bir oyun gibi gözüken aslında kökünde intikam duygusunun bulunduğu bir karakter olan Fermat'ın tasarladığı bu düzen gerçekten de hayrete düşürebiliyor.

Finali yönünde ise tahmin yürütemeyeceğinizi garanti ediyorum,ne de olsa kahramanlarımız birer matematik dehası.Matematiği pek sevmem,zeka yormayı ise işime gelince severim ama söz dönüp dolaşıp Fermat'ın Odası'na geliyorsa eğer işte o zaman hem matematiği de severim zekayı yormayı da,hem de pek bi'severim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

  • gundamaster

    1

  • Aurora Borealis

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

matematik aşkına:D

heheh ilginç bir film di. Evet final baya şaşırtıcıydı. yani kimin aklına gelir...... özellikle odanın tasarımını sevmiştim.bazı şeyleri beğenmesem de görüntü müzik vs.. gibi genede konusu güzeldi.

bulmaca çözer gibi film izlemekten zevk duyanlara bende tavsiye edebilirim.

güzel paylaşım squaw teşekkürler

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Matematik temalı olması ile beni inanılmaz cezbetti bu film. Kısa zamanda elde etip izlemeliyim.

Tanıtım yine etkili ve güzel olmuş Squaw teşekkür ederiz.:qiyiii:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?