Jump to content
  • Kayıt Ol

Fallout 2


sonvaynard

Önerilen İletiler

Hikaye!

İlk oyunda sığınaktan kovulan kahraman kuzeye ilerleyip yanına katılanlarla birlikte büyük vadiler arasında bir köy kuruyor. Bu olaydan seksen yıl sonra, 2241'de, bu köy Arroyo bir kıtlıkla karşı karşıya kalıyor. Köyden seçilen birisi, ki bu da oyuncunun kendisi oluyor, bu kıtlığa karşı GECK adlı cihazı bulması için yollanıyor. Bu cihazın büyük savaş sırasında inşa edilen sığınaklarda saklandığı bilinen, yeni bir şehir yaratmak için gereken herşeyi içeren bir çanta olduğu anlatılıyor. Bu çantayı bulmak için de ilk oyunda kovulduğumuz Vault 13 adlı sığınağı aramak üzere gönderiliyoruz.

Aslında daha önceden bu oyunu size tanıtmak isterdim, fakat yazmaya üşendim diye bilirim, çünkü imkanlar o kadar çok ki hangi birini yazsam bilmiyorum. Oyun zamanın en iyi "Rol yapma oyunudur." (RPG) (Benim için hala öyle.) Ne yazıktır ki 1998`den sonra bunu geçebilecek doğru düzgün bir RPG gelmedi. (Ne Baldurs gate nede Never Winter Night gibi en ünlü RPG ler dahi.) Inter Play`in yapmış olduğu ve Black Isle`nin yardımda bulunduğu bu oyunda neler yapabilirsiniz?

Oyunda yapabileceğimiz şeyler:

Ummm... Şöyle bir düşününce aslında her şeyi yapmak mümkün gibi geliyor. Bazılarını malesef söyliyemiceğim fakat bir kısmını anlatayim: İyi veya kötü olabilir, (Karma olayı) hırsızlık yapabilir, gücünüz yetiyorsa herkezi öldüre bilir, adam sata bilir, grubunuza adam alabilir, charismanız sayesinde kaç adam alabileceğiniz belirlenir, zekanız la ne bir grubu yönete bilir, uyurşturucu bağımlısı olabilir, gutling gun ile insanları parçalara ayıra bilir ya da laser silahları ile insanların külünü bırakabilir, araba alabilir (Sadece world`de daha hızlı gidebilmek için.) kötü insanların işlerini yapıp sonra ihanet edebilir, kumar oynaya bilir, mezar kazıp eşya bulabilir ve 15 bin tane göre bağımsız olarak yapabilirsiniz. (Bu sanırım %10`una bile girmez, evet gerçekten bu hiç bir şey değil. Bir Fallout bu kadar kolay olacak değil ya. :D)

Görevlerde ne yaparız, *den ne kazanırız?

Görevlerde yapılacak çok şey var yukarıda da belirttiğim gibi 15 bin tane görevi istediğiniz zaman istediğiniz gibi yapabilirsiniz, görevler size eksi veya + karma olarak döner. Hangi şehirde görev yaparsanız orada ki ününüz artar, orada sevilirisiniz, insanlarla barış içinde yaşaya bilirsiniz ya da eliniz bir gutling gun alı hepsini öldürüp karmayı (EVİL) a getirip hiç bir görevi yapmadan (Görev alacagınız adamları öldürürseniz dolayısıyla görevler gider.) yolunuza gidebilirsiniz. Oyunda çeşitli görevler vardır, Yakuzalarla çalışıp şu şu grubu veya adamı öldür, şu itemi getir, zekan ile scorpion`u yen exp kazan, şurayı tamir et, şu 2 başlı ineği iyileştir. vs. vs. acayip uzatıla bilecek bir şeysi var, fakat aklıma geldikçe yazarım. (Uykulu olduğumdan dolayı zor oluyor. :D) Kısacı çoğu görev exp ve ün verir.

Exp ne işe yarar?

Çoğu oyunda bildiğimiz gibi exp dediğimiz olay (Experience = Deneyim) bizi level atlatır.

Level:

Level oyunda ki seviyemizdir ve 99`a kadar gitmektedir. Level sayesinde skill ler açılır.

Skilller?

(Skill = Yetenek) Oyunda 18 tane skillimiz vardır.

(Konuşma)Speech: İnsanlarla daha düzgün iletişim kurmaya yarar, bu da bir çok şeyin istediğiniz gibi gitmesini sağlar.

(Takas) Barter: Takas yaparken (Trade) insanlardan eşyaları daha ucuza almayı sağlar ne kadar yüksekse Barter`ınız.

(Doktor) Doctor: Kırılmış yerlerinizi iyileştirme şansı doğdurur.

(İlk yardım) First aid: Kendizi ve diğer yaratık veya insanları iyleştirmenize yarar. (Kırılan yerleri iyileştirme değilde canınızın dolmasını...)

(Kumar) Gambling: Kumarda başarılı olmanızı sağlar. (5 verir 10 alırsınız yine fakat 10 kerenin 9`un da kazana bilirsiniz.)

(Kilit açma) Lockpick: Eğer lockpick`iniz iyi ise tüm kapılar ve tüm gizli eşyalarda size açıktır.

(Dışarıda zaman harcıyan kişi) Outdoorsman: World haritasında, çıkan yaratıklardan veya çete/insanlardan kaçma veya savaşma hakkı sunar. Eğer bu olayda çok iyiseniz %70 sorar, kötüyseniz hiç göremiye bile bilirsiniz.

(Tamir) Repair: Çeşitli şeyleri tamir etmeye ve exp kazanmınza yardımcı olur.

(Bilim) Science: Bildiğim kadarı ile bilgisayarları falan hacklemeye yarıyor. (Doğrusunu söylemek gerekirse tam olarak bilmiyorum. :D)

(Gizlilik) Sneak: İnsanlara veya yaratıklara görünmeden kaçabilmenizi sağlar, bazen çok işe yaradığı bir gerçektir.

(Hırsızlık) Steal: Karışınıza çıkan herkesden bir şeyler çalabilirsiniz, fakat yakalanırsanız sonunuz kötü olabilir. (En sevdiğim skilldir. yakalanır ve tüm şehri dağıtırdım.)

(Tuzaklar) Traps: Bu ise çeşitli yerlerde ki tuzaklardan vurulmadan geçmemizi sağlar, tabii ki tuzakları kapatarak.

(Yakın dövüş) Unarmed: Silahsız olarak güçlü olursunuz, hedefe vurma oranınız artar, belirli yerlerde box maçlarına ya da karate ye katıla bilirsiniz. Buda size Exp olarak döner.

(Fırlatma) Throwing: Bomba, bıçak gibi şeyleri fırlatırken tam olarak hedefe daha uzak bir oradan atmanızı sağlar.

(Küçük Silahlar) Small Weapons: Küçük silahları daha iyi ve daha uzaktan kullanmanızı sağlar. (Tüfek,tabanca...)

(Büyük Silahlar) Big Guns: Büyük silahları daha iyi ve daha uzaktan kullanmanızı sağlar. (Dönen taramalı, alev atar, bozuka, Bozar...(ne yalan söyliyeyim, harbiden bozuyor, oyunda en sevdiğim silah.) )

(Enerji silahları) Energy Weapons: Enerji silahlarını daha iyi ve daha uzaktan kullanmanızı sağlar. ( Lazer tabancası, lazer tüfeği...)

(Meydan Silahları) Melee Weapons: Meydan silahlarını daha iyi kullanmaya ve daha iyi bir oranlar karşında ki kişiye saldırmana yarar. (Balta, elektirikli job...)

Skiller ise bu işe yarar. Fakat bu skiller bizim sonradan öğrendiğimiz skillerdir. Birde "Fiziksel Skilller" vardır.

Fiziksel Skilller:

Bir çok RPG de kesinlikle olması gereken ve olan şeylerdir. (Yenilerinde olmasada) 7 Tane fiziksel skillimiz vardır ve her zaman sabittir, sadece ilk başta değiştire bilirsiniz.

(Güç) Strength: Daha çok eşya taşımanıza ve bazı şeylerde işe yarar. misal: Bir mutant ile bilek güreşi yapmak gibi.

(Algılama) Perception: Silahlarla adamlara vururken daha uzaktan hedefi daha iyi vurmanızı sağlar, yani bir nevi "Sight" özelliği gibi düşünün.

(Dayanıklılık) Endurance: Canınızın daha fazla başlamasını sağlar, ve her levelda daha fazla artar bununla beraber resistance özelliği kadar, mesela: uyuşturucu bağımlısı hemen olmazsınız ya da scorpionun tek vuruşunda poison olmazsınız. Ayrıca isminden gördüğümüz gibi silahlar üzerimizde daha güçsüz olurlar.

(Karizma) Charisma: Konuşmanızı çok iyi şekilde etkiler, adamları ikna etme gücü artar. Ve tabi ki grubunuza adam almanızı sağlar.

(Zekilik) Intelligence: her levelda oyun size skill point verir, (Speech, big guns vs. vs. ye vermek için.) bu ise o skill pointleri artırır ve oyunun bir çok yerinde çeşitli şeylere yardımcı olur. Mesela: Bir grubun lideri olma.

(Çeviklik) Agility: Action Point`imizi artırır. 1 Agi = 1 Action Point.

Action Point: Oyunda savaş esnasında (Combat scene) yürümemizi ve silahları kullanmaya yarar. (Her silah AP harcar.)

(Şans) Luck: Bir çok şeyde işe yarar combat ekrarnında critical vurma ya da kumarda başarılı olma gibi.

Sanırım kendimin bu oyuna nasıl baktığıma ve neler yaptığıma geldi.

Kendi görüşüm, oyunda yaptığım şeyler ve nasıl bir rol oynadığım:

Oyun kesinlikle her açıdan en beğendiğim oyun, hiç bir RPG de olmayan fakat olması gereken özgürlük var, bazı buglar yüzünden hem size güzel şeyler gelebiliyor hemde kötü şeyler gelebiliyor, fakat son versiyonunda bugların çoğu gitti. (2007`de bir patch geldi fakat bunu tavsiye etmiyorum, tüm küfürleri kaldırıyorlar. Bundan bir öncekini yüklemeniz dileğiyle.) Oyunda çok çeşitli yeteneklerimiz var lakin bu yeteneklerden işe yaramıyanı yok yani hangisine vericeğinize şaşırıyorsunuz, sadece bunlar değil her 3 levelda gelen perkler ve ilk başta seçtiğimiz 2 perkte baya iyi işlere yarıyor. (Perkleri anlatmadım tam olarak kaç tane var bilmiyorum fakat toplamda 100`ü geçe bilir.) Şuan ki hiç bir oyunda olmayan espiriler var, anlayarak oynadığımda... Vay be... Demek eskiden böyle espiriler yapılıyormuş dediğim oyun.

Oyunda aslında bir çok şeyi yaptım fakat daha benim bile görmediğim şeyler var. (en az 500 - 600 saat oynadığım bir oyun.) Genellikle görevlere bağlı kalmadım grubuma Casdy ve Vic`i alırdım.(Hep değişirdi tabii.) Birde bizim zombiyi alırdım, abi bir espiriler var görseniz yerlere yatarsanız, Casy ile zombinin atışmalarını görseniz, kopacaksınız. Birde Klamath`dan aldığımız adam yok mu... Klamath`tan alıp Den Den`de 2000`e köle olarak satardım. ( Bak abi elimde mükemmel iş yapacak bir köle var diye. kopuyordum yahu.)

Genellikle oyunu şu şekilde oynardım: STR: 5 PER: 10 EN: 5 CHA: 4 INT: 5 AGİ: 10 Luck: 1 (Fiziksel skiller.)

Perkelerden: Fast Shot (tüm silahların ap sini azaltır, fakat adamın isteğigin yerine vurma özelliği kalkar.) Gifted (Tüm fiziksel skilleri 1 artırır, 11 olamaz ama bu yüzden 10 olanlardan alıp dağıtırım diğerlerine.)

Skiller: Small Guns, Big Guns, ... (3. hep değişir, bazen Steal, bazen Energy Weapon...)

İşte oyunu böyle oynardım, karşıma çıkan tüm yaratıkları bir zamandan sonra almaya başlardım, ne zamandan sonra? Tabii kide elime 2 tane Bozar aldıktan sonra. :X :D :D Uyuşturucu bağımlısı oldum, ve evet bir anda uyuşturucuyu bırakınca ölü verdim. :D Ve oyunum bir oyunum orada kesildi. :D World`de gezerken şansız bir köpeğin olduğu yere gittim, ve bana şansızlık özelliği verdi, öldürdüğümde bile köpeyi bilinç altıma yerleştirmiş resmen, artık şansızdım. :D Ama yılmadım yoluma devam ettim, New Reno gibi yerlere gidip kumar oynadım, Para kazandım, arabamı çalan insanlardan arabamı geri istedim, vermediler, öldürmek zorunda kaldım. Hırsızlık yaptım, insanların silahlarını aldım, Box maçlarına girdim, 1. oldum çıktım, tabii ki expimi aldım. :D Kızlarla yattım, **** filimi çektim. (Ummm... kolpa gibi mi geliyor, ama gerçek. :D) bazen grubuma aldığım insanların atışmasını dinledim, bir mutant ile bilek güreşine girdim ve STR`em az olduğu için kaybettim, ve mutantla 1 gece yatmak zorunda kaldım, iğrençti! Birde orada bebek bulmuştum, nromal bebek değil tabi varya hane yapaylardan. :D Şansızlık yüzünden para kaybettim, hırsızlık yüzünden adam gebertmek zorunda kaldım. Her zaman kötü oldum, gerçekten rol yaptım. İyilere iylik veya kötülere kötülük yapmadım, iyi kötü, kız, erkek, çocuk, mocuk fark etmedi, önüme geleni biçtim, kırdı, karma -1500 lere ulaştı, insanlar benden kaçar oldu. İnsanlarla konuşmadım, görevleri yapmadım, her kezi öldürdüm. "Vault 13"`e gittim, aaa... meğersem yanlış yermiş, sahteymiş. :D "Vault 15"`te bir sniper buldum ve small gun`ım yüksekken onu kullandım oradan "NCR"`ye geçtim ve 2 adet "Bozar" çaldım. :D Artık hükmüm sürüyordu tüm dünyada, insanları kazıkladım, birde araba aldım. bağaşına silahları doldurdum. "San Francisco"`ya gidip 4 adet power armor aldım. herkez giydi. Brother Hood Of Stell askerlerini ziyaret ettim. Broken Hills`te Marcos`la birlikte tüm mutant ları temizledim, Marcus`u almadım grubuma çünkü bizim adamları öldürüyor hayvan herif. :D

Navarro`ya gittim ve Petrol Zırhı buldum. Sonra herkezi (Turretler dahi) öldürdüm. Karma - 1700 lerde sürünürken levelım 30 - 35 lerdeydi artık çok deniyimliydim, ve uyuşturucuda kullanmıyordum. adamımın İnt`i 4-5 olsada (Yani salak olsada) oynayan kişi ne yapıcağını biliyordu. :D Nihahaha

İleri gitmeye devam ettim, güldüm, eğlendim, bazen üzüldümde... Gemi ile son mekana gitmek için benzin lazım dedi kaptan. (Kaptan ne diyorsun lan sen dedim?!) Ve benzin bulmaya gittim, bir görev sonucunda buldum ve yola koyulduk. son mekanda ki herkesi temizledim ve bir petrol zırhı daha buldum onuda Casdy`ye verdim. Adamlara dışarda beni beklemelerini söyledim, fakat turetleri açmayı unuttum ve son boss`a geli verdim. 7 vuruşta Bozar ile indirdim ve kaçtık oradan son mekan ise patlayı verdi ve oyun bitti. (Turretleri kendi lehime kullana bilirdim ama napim, hiç gitmemiştim daha önce. :D İngilizcede yarım yamalaktı. (Aslında şuanda da o kadar iyi değilde neyse...) )

"Babamı bulmaya gittim. (Ups pardon bu 3. oyundaydı. :D Eğer o oyunsa tabi hiç beğenmedim açıkcası bir Fallout o kadar basit ve öyle dandik olamaz, sadece bir şey senin sonunu etkiliyemez. Fallout taki en özel şeyi kaldırmışlar, Action Point dediğimiz şeyi oyunu sıra tabanlı yapan şeyi...)"

Neyse işte daha anlatılacak çok şey var bir nevi özet geçtim, oyun en sevdiğim oyundu ve her zaman öyle kalacak "Bathesta" ne kadar mahvetme girişiminde bulunsada bu oyunu her zaman en sevdiğim oyun olarak kalacak. Yakında gelecek olan "Fallout: New Vegas"`ı dört gözle bekliyorum, umarım eskileri gibi klasik olur.

Not:Bahsi geçen oyun 2000 ya da 2001 yılında Level dergisi tarafından verilmiştir, ayrıca 2008 kasım ayında 2. kere verilmiştir, yanlış hatırlamıyorsam 146. veya 147. sayıda. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam 2000 yılında 1. bölüm ve 2. bölüm olarak tam çözümünü verdi bu oyunun fakat 10 sayfalık bir şey 15 bin tane görevi yapmanızı sağlamaz. :)

1999 - 2001 arası CD oyun dergisinden incelenen bu oyun 85 - 95 arası bir not almıştı fakat tam olarak hatırlıyamıyorum, nereye koyduğumu unuttum onları. :D Bulursam tam olarak yazarım.

Ummm... Biraz kısa oldu sanki, aklıma bir şeyler geldikçe kesinlikle yazacağım.

Not 2: Bu oyunun %5 bölümü bile değildir, aklıma geldikçe yazacağım. İyi oyunlar dilerim, umarım beğenirsiniz.

Not 3: " Kendi görüşüm... " olduğu için tabii ki geneli spoiler oldu istersen spoiler vermeye bilirmiydin? tabi ki vermezdim fakat o zamanda bir şeyi kalmazdı. :D

Kendimi bir Fallout fan`ı olarak bilirim, her zaman bu oyunu överim. (Övülmiyecek gibide değildir.) her şeyini saklarım. :):P

İndirme linkleri:

http://rapidshare.com/files/224344596/Fallout.2.part1.rar 
http://rapidshare.com/files/224344544/Fallout.2.part2.rar 
http://rapidshare.com/files/224344485/Fallout.2.part3.rar 
http://rapidshare.com/files/224344459/Fallout.2.part4.rar 
http://rapidshare.com/files/224344571/Fallout.2.part5.rar 
http://rapidshare.com/files/224344586/Fallout.2.part6.rar 
http://rapidshare.com/files/224344141/Fallout.2.part7.rar

An itibari ile (03:24 11.03.2010) tüm linkler kontrol edilmiştir.

Not 4: Bu başlıkta "Hikaye" haricinde yazılan her şey kendime aittir, ayrıca bu siteden başka hiç bir site için yazılmamıştır ve verilmemiştir!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 5
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • sonvaynard

    3

  • Diclonius

    2

  • scoutcrawler

    1

En Çok Yazanlar

Bu oyunu beyenmeyen var mıdır bilmiyorum. Heleki o Vault 13 t-shirt' ü.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Beğenmiyen o kadar çok var ki malasef. Bunun tek nedeni var: RPG'de Grafik aramak, oyunu zamanında oynayan biri bu grafiğin dahi 1996-97 yılına göre baya iyi olduğunu görebilir. Hele o espirileri yok mu Fallout'un işte onlar bitirirdi beni...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Türkiye' de Fallout2' i, oyuncuların %5 i tercih ediyormuş günümüzde geçen sene bi ankette görmüştüm. Anliyacağın, Türkiye' de RPG anlayışı yok ve evet, olmayacakta...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Açıkcası Fallout'un pek kişi tarafıldan sevilmesini istememde. Saygı duyulması gerek bir oyun tabi ki. Yakında Fan'lar tarafından bize Fallout'un tadında bir oyunçıkartıcaklarını umuyorum. 2004'den beri projeler var 2007'de ise tam olarak adamlar çalışmaya başlamış. Oyunun ismi "Shelter" dır. Türkiyede RPG'ye farklı bakılıyor. Aslında tüm ülkelerde böyle. Hiç RPG türüyle alakası olmayan oyunlar RPG diye çıkıyor. En basitinden "Fallout 3" Bu oyun'da RPG öğesi var mı gerçekten? ? ? Gerçekten bu kadar iğrenç dialog olabilir mi? ? ? Ne yaparsan yap aynı şeye çıkması... RPG bu değildir. RPG, sadece ingilizcenle oyunda kimseyle kapışmadan lider olabilmek hatta oyunu bitirmemizi sağlayacak şeydir. Rol yaparsın, kendi dışında herkes olursun. Bir iyilik bir kötülük yapayim değil, daima iyilik ya da kötülük yaparsın. :X

Bilgi:Ayrıca Balck Isle'nin son zamanlarda Fallout'un telif hakları için Bethesta'ya dava açması gibi olaylar oldu. Eğer Black Isle Fallout'un online ını 2009'a kadar yapmazsa tüm hakları Bethesta'ya geçecekti ama Black Isle'den bir kaç kişi mi artık tam olarak bilemiyorum oyunu yapmaya başlamış. Şuan ki ismi "Project V13" olacakmış. 2012'de beta sı gelicekmiş. Eğer telif hakkı alınabilirse oyun "Fallout" olarak tekrar çıkacakmış. (Interplay'de olabilir. Bilemiyorum tam olarak.)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 ay sonra...

G.U.R.P.S. sisteminin adam gibi adapte edildiği en iyi CRPG.Hatta biraz daha açarsak en iyi CRP uyarlaması bile denilebilir.

Grafikleri çok güzel olmasa da hiç umursamamıştım onu.Çünkü 20. yüzyılın ortalarını yansıtan bir atmosfere, kıyamet sonrası öğeleri, mutasyonlar ve müthiş bir teknoloji eklendiğinde, olabilecek en orijinal oyun evrenlerinden birisi oluşmuş.

Kısacası, Black Isle'yi çağırıyoruz, gel bizim evde bitir Van Buren'i parası neyse vereceğiz :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?