Jump to content
  • Kayıt Ol

A Scanner Darkly


Aurora Borealis

Önerilen İletiler

konu..:fred üstlerinden bir emir alır. Emir arkadaşları olan Ernie, Jim, Donna ve Charles' ı izlemektir. Ancak hiç beklemediği bir şey olur ve verilen emir kendisinin izlenmesi yönünde değişir. Substance D isimli uyuşturucuya bağımlı yaşayan ve bu yüzden ikinci bir kişilik geliştirmiş olan gizli ajan Fred, polis gücündeki bir çok meslektaşından aslında farklı değildir. Ancak Fred'i diğerlerinden ayıran, ikinci kişiliğinin uyuşturucu satıcısı Bob olmasıdır.

Not..:

“Bu romanı yazmak da, okumak da kalbimi burktu… Bir başyapıt olduğuna inanıyorum. Sanıyorum bu benim yazacağım tek başyapıt… Komik bölümleri, yazılmış olanların en komikleri, üzücü bölümleri ise tüm yazılanların en üzücüleriydi ve hepsi aynı kitapta toplandı!” (Philip K. Dick)

"Kitap ve öykülerinden Blade Runner, Total Recall, Minority Report gibi başarılı bilimkurgu filmleri uyarlanan Philip K. Dick’ in başyapıtım dediği A Scanner Darkly kitabından uyarlanan aynı adlı film de bir bilimkurgu. Her bilimkurgu için sarf edilen “özünde toplumsal bir metafor” ya da “sosyolojik bir alt metne sahip” gibi klişe cümleler bu filmde daha bir ön plana çıkıyor. Çünkü A Scanner Darkly androidler, uzay gemileri ya da diğer teknolojik gelişmelerin olmadığı hatta Dick kitaplarında çokça örneği olan distopyalardan da öte, daha çok dinleme, yer belirleme ve kimlik saptama/saklama gibi teknolojilerin geliştiği bir yakın gelecekte geçiyor. Asıl sorgulanan ya da masaya yatırılan ise uyuşturucular ve toplum üzerine etkileri. Bizzat Philip K. Dick’ in içinde bulunduğu bir dizi deneyimi toplumun ortak bilincinde yer edecek şekilde, bilimkurgu sosuyla ve yitirdiği arkadaşlarına methiye düzercesine oluşturduğu kitap uyarı niteliğinde. Üstelik kitap, yazarının takıntı haline getirdiği “Gerçek nedir?” sorunsalını da içeriyor. Fakat şu sorunun da sorulması gerekli; Dick uyuşturucu deneyimleri sonucunda kendini içinde bulduğu hayal dünyasının etkisiyle mi gerçeklik arayışına başladı? Filmin görselliğinin de sayesinde yaratıcısına yönelttiği bu itham aslında çok önemli değil; ta ki sanat yapıtının toplum düzeyini ileri bir noktaya çektiğini kabul edip, bir sanatçıdan sanatı ve dolaylı yoldan toplumun iyiliği için böylesi bir özverinin istenip istenmeyeceği sorulana kadar. Çünkü, bu soru filmin sonlarında kendine paralel yine fedakârlıkla ilgili bir soruya denk düşüyor (tarafımdan haklarında yazılan Watchmen ve Death Note yapıtlarında olduğu gibi yine bir “iactura paucourm serva multos; çoğu kurtarmak için azı feda et” sorusu.). Yaratımın bir yüzünde sanatsal düzey için sanatçının hayatından, diğer yüzünde toplumsal beka için bireyin hayatından fedakârlığı var. Her ikisi de spontane!"

"Bu kısım alıntıdır bakiniz.com"

kişisel not..:Öncelikle yukarıda ki yorumda da belirtildiği gibi bir bilim kurguyu izlemeyi sevenler çok keyif almazlar. Oldukça fazla dram ağırlıklı bir bilim kurgu. Bir açıdan çok başarılı buldum. Bilimkurgu denince akla gelen wow sesleri çıkarttıran öğeler yok olmadığı gibi bilim kurgunun görsel şöleninin altında ezilen konu, bu yapım da bana tam tersi gibi geldi.Sonuç itibari ile gerçek oyuncuların üzerine animasyon tekniğinin bindirilmesi ile bir animasyondan daha çok çizgi roman hissi veriyor (aklıma Yılmaz Erdoğanın vizontelesinden radyonun resimlisi cümlesi gelmişti çizgi romanın izlenebileni)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Aurora Borealis

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?