Jump to content
  • Kayıt Ol

Ocean Waves


Squaw

Önerilen İletiler

Diğer Adları: Umi ga Kikoeru

Türkçe İsim: Büyülü Dalgalar

Kategori: Film

Yayım Tarihi: 5/5/1993

Firma/Stüdyo: Studio Ghibli

Yönetmen: Tomomi Mochizuki

Animasyon: Katsuya Kondo

Müzik: Shigeru Nagata

Dizayn: Katsuya Kondo, Yoshifumi Kondou

Orjinal Eser: Saeko Himuro

KONU:

İçe işleyen 'Veda'lara ,aynı zamanda da yüzlerde en güzel tebessümü oluşturabilecek 'Merhabalar'a tanıklık eden trenlerin yuvası bir istasyonda başlayan ilk sahnesi ile izleyenin içine işleyecek bir hikaye havası vermeyen bir Ghibli yapımı,ismi gibi içimize o çok özendiğimiz 'Huzur'u bırakarak sahilden içeriye doğru kendini çekiveren bir konuya sahip.

Taku,bu istasyonda beklediği an hiç ummadığı bir görüntüyle karşılaşır,bunu kendi düş gücünün bir hayali gibi hisseder ve yıllar sonra mezun olduğu lisenin mezunlar toplantısına doğru yola çıkar,aslında bu gelişi,geçmişte ardında 'eksik' bıraktığı yaşamları tamamlamaktır,bunu o dakikalarda, ne biz ne de Taku bilmektedir.Taku,yıllar önce liseye gittiği dönemlere dönerek bize sunmuş olduğu hikayesinde,bir şeyleri anlatmaktan ziyade aslında bizi, birinci dereceden tanıklığa teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Yutaka,bu yaşamdaki üçgenin bir noktasını oluşturmaktadır.Ortaokuldan beri en iyi arkadaşı olan Taku ile hep aynı okullara gitmiş olmalarına rağmen asla aynı sınıfta okumamışlardır ama bu eksiklik,dostluklarının azalmasının aksine bu bağı giderek daha da güçlendirmiştir.İkisi de ayrı sınıfta okuyan bir öğrenci olmalarına rağmen ilginç bir tanışma şekliyle bu dostluğun temellerini atarlar.

Rikako,bu dostluğun en yoğun döneminin yaşandığı zamanda,Taku ve Yukata'nın okuduğu liseye yeni nakil olan bir öğrenci konumundadır.İlk görüşte aşk havasından çok hoşlanma duygusuyla onu benimseyen Yukata,bu duygularını Taku'ya net bir şekilde anlatamaz,bu sahip olduğu karakterinin özelliğinden kaynaklanan bir durumdur.Zamanla bu üçlü arasında birçok şey yaşanacak ve lise hayatlarının son buluşundan sonra üçü de ayrı üniversitlerde hayatlarını sürdürecektir.Yaşanılan bu ayrılıştan 1-2 yıl sonra herkesin beklediği mezunlar toplantısı gerçekleşmek üzeredir.

KİŞİSEL YORUM:

Tüm sakinliği içinde barındıran Ocean Waves,her yönüyle beni kendine bağlayan bir film oldu.Her zaman yapımlarına çok sıcak baktığım bir Ghibli yapımı olmasıyla zaten benden torpilli konumundaydı ve bu torpili sonun kadar da hakettiğini savunduğum bir film olarak devam edecek.Konusunun işlenişi ve yaşanılan şeylerin sakinliğiyle izlerken beni stresten uzaklaştıran böyle filmleri ara ara izlemeyi çok seviyorum.Bu sakinliği de en iyi yaşatan Ghibli,beni bir kez daha yanıltmadı.

Çizimlerinin değişikliğini göz ardı etmemi sağlayan konusuyla,son zamanlarda izlediğim yarım yamalak (2. ya da 3. sezon beklemekle geçen bu ömrüme) animelerin üstüne ilaç gibi geldi diyebilirim.Sonu için büyük endişeler taşıdığım zaman zaman da gidişat da sekteye uğrayacak hissini yaşamaktan çekindiğim için gözüm kapalı izlemeye başladığım bir filmdi diyebilirim çünkü her filmini içime sindire sindire izlediğim Ghibli,beni bu tür düşünceler konusunda hiç hayal kırıklığına uğratmamıştır.Kendilerini Miyazaki filmleri sayesinde tanıdığım ve bu tanışıklıktan sonra,içinde kendi esintilerinin yer aldığı filmleri izleme hevesini her daim taşır oldum.

Ocean Waves filmi de bu düşüncelerden nasibini alan bir film oldu,müzik yönünde zayıf kalan ama bu zayıflıklarını içerisinde barındırmış olduğu,güzel ve özel diyaloglarla üstünü boyayabilen başarılı bir yapım.'Ocen' kelimesini görünce sık sık karşılacağım 'Deniz' manzaralarını aramadı değil gözlerim ya da kıyıya vuruşun seslerini ama bana vermiş olduğu o dalgaların içinde barındırdığı ve anlatmak istediği her şeyi sunuşuyla bu eksiklikleri göz ardı edip de bu filme torpil yapmamı sağlamadı değil.

Konusu olsun,karakterlerin özü olsun daha doğrusu iki erkek arasındaki çok güzel işlenmiş olan o 'Dostluk' olsun,beni her yönüyle kendine çekti diyebilirim çünkü genellikle iki bayan karakterin derinlemesine işlendiği dostlukların çıktığı anime yapımlarından, kendini bahsettiğim bu özelliğiyle sıyırmayı başarabiliyor,üstelik bu sıyırışı da çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.Özellikle de Taku ve Yutaka arasında geçen o son,aslında benim 'İlk sohbet' gözüyle baktığım diyaloglar çok güzeldi ve o diyalogların yaşandığı en son sahnedeki 'Yürüyüş' anındaki bize yansıtılan görüntüler ne kadar da huzur vericiydi, tıpkı iki dostun tamamlanması gereken içlerindeki 'Huzur'u bize sunuyordu;

r22oo7.jpg

Dostluğun derinliğini ne kadar güzel de işlemişlerdi o diyalog çerçevesinde.Hel bir de şu 'Küvette uyumayı seven' bir erkek arama meselesi yok mu,bir o kadar garip gelen bir cümle olsa da aslında içindeki anlamı ne kadar da güzeldir,kim ''O''nu aramaya gitmek istemez ki?

KARAKTERLER:

Taku Morisaki:

15o79kx.jpg

Lise dönemini hem okuyarak hem part-time çalışarak geçiren bir öğrencidir.

En yakın arkadaşı Yutaka olmasına karşın,çevresinde birçok arkadaşı vardır çünkü çevresine karşı duyarlı olan birisidir.

Yutaka Matsuno:

2dmgkee.jpg

Okulun en çalışkan öğrencilerinden birisidir.

Taku gibi Yutaka da çevresine karşı duyarlı bir yapıdadır.Sosyal bir öğrencidir.

Muto Rikako:

vwz9k3.jpg

Annesi ile Tokyo'dan,Kochi'ye taşınır.

Bencil ve egosit bir yapıda olan Rikako,nakil geldiği bu okula bir türlü alışamaz.Okula alışamadığı gibi Kochi'ye de bir türlü alışamamıştır,bu nedenle devamlı Tokyo'ya özlem duymaktadır.

Yumi Kohama:

nd55w4.jpg

Rikako'nun,okuldaki tek arkadaşıdır.

Yumi,çevresine karşı duyarlı olan ve herkesle çok iyi anlaşan bir kişidir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

  • zhenya

    1

  • indians

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Ocean Waves baya hoşuna gitmiş belli tanıtımdan :)...Miyazaki yönetmiş olmasada.Onun yarattığı o fantastik dünyalara sahip olmasada gerçekten Studio Ghibli yapımı olarak çok başarılı bir yapım...Tanıtım için teşekkürler Squaw...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Türkçe dublajlısını izlemiştim ve dublajı başarılı da bulmuştum. Ergenlikten çıkış sonrası ve özellikle lise bitiminde insanların duygularını cok iyi yansıtabilen bir yapımdı. Aklı başında ve zeki öğrencilerin belki sıradan ama kendi içinde çok özgün bir aşk hikayesini çok ta başarılı anlatan bir yapımdı. Şu yaşımdan sıyrılıp beni o dönemlerdeki saf duygulara götürmüş çok güzel hisler bırakmıştı izledikten sonra. Herkes izlemeli.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?