Jump to content
  • Kayıt Ol

Omohide Poro Poro


Squaw

Önerilen İletiler

KÜNYE:

Diğer Adları: Only Yesterday,Memories Like Falling Rain Drops, Memories Like Falling Teardrops, Memories of Teardrops, Memories of Yesterday

Türkçe İsim: Daha Dün Gibi

Kategori: Film

Yayım Tarihi: 20/7/1991

Firma/Stüdyo: Tokuma Shoten, Studio Ghibli

Yönetmen: Isao Takahata

Senaryo: Isao Takahata

Animasyon: Katsuya Kondo, Yoshifumi Kondou, Yoshiharu Sato, Kazuo Oga, Noriko Morimoto

Müzik: Masaru Hoshi

Dizayn: Yoshifumi Kondou, Kazuo Oga

Orjinal Eser: Hotaru Okamoto, Yuuko Tone

KONU:

Ghibli yapımlarının tren sevgisine güzel bir örnek olan Only Yesterday filminde de güzel bir yaşamın önemli noktalarına tanıklık ederken buluyoruz kendimizi.27 yaşında ve hâlâ bekar (bunun için zaman zaman sıkıntı yaşayan) Taeko,tatili için yeniden bir yolculuğa çıkmak üzeredir.Aslında gitmek istediği yerden ziyade kendi geçmişine yapılan bu yolculukta,ilkokul günlerinden başlayıp da şu anki yaşamına kadar olan ve kendinde önemli yerlerini not almış olduğu anılarını sunduğu bu yolculuğunda bizi de yanında götürüyor Taeko.

Artık büyük bir şehirde yaşıyor olmanın verdiği stresten uzaklaşmak için Yamagata'ya gitmeye karar verir,burası üvey kız kardeşinin akrabalarının bulunduğu bir yerdir.Burada yaşayan insanlar tarım işiyle uğraşmaktadır,doğaya sahip olan bu insanlar,şehrin bunaltıcı dünyasından uzak duran ve kendi aralarında samimi bir yaşam sürmektedir. Aralarına kısa bir süre için de olsa,tatilini geçirmek için gelen Taeko'yu da alırlar ve onu asla bir yabancı gibi görmeyip aksine,ona kendilerinden bir insanmış gibi davranırlar.Öyle bir benimsemedir ki bu,Taeko'ya yanlarında yaşaması için de bir teklif sunarlar fakat bu teklif geçmişinden bir türlü kendini arındıramamış olan Taeko için oldukça zorlu bir şeydir.

İçinde bulunduğu bu zorluktan ne tür bir cevapla çıkacağına asla karar veremeyen Taeko,bu yolculuğunu nasıl sonlandırması gerektiği konusunda oldukça zorlu bir dönem geçirecektir.

KİŞİSEL YORUM:

Ghibli filmlerine yöneldiğim bu günlerde izlediğim iyi seyirliklerden birisiydi Only Yesterday,daha önce birkaç kez Trt Çoçuk'da rastladığım fakat vaktimin uyuşmamasından izleyememiş olduğum bir filmdi.İçerisinde birçok şeyi barındırsa da,hiçbir şeye sahip değilmiş havasındaki sakinliği izleyeni yanıltabiliyor ama filmin sahip olduğu o muhteşem doğa manzaraları bile izlenmeye değer diye düşünüyorum.

Ana karakterimiz olan Taeko ve yanlarında tatilini sürdürdüğü ailenin,içinde bulundukları tarlada çalışma saatlerinin sahip olduğu bölümleri izlerken bile insanın içine bir ferahlık duygusu yayılıveriyor.Çok fazla fantastik bir dünyaya sahip olmayan bu yapımda,kır yaşamının tüm sakinliğini sonuna kadar hissedebiliyorsunuz,müzik yönünden biraz zayıf kalmış olsa da içerisinde barındırdığı diyalogların çoğunluğuyla bu eksikliği gözardı ediveriyorsunuz zaten.

Görsellikle beraber bize sunmuş olduğu diyalogların çokluğu sizi yanıltmasın çünkü Taeko karakterinin içsel diyaloglarıyla kaplandığı sahnelerde bile kesinlikle zihin yorucu bir dünya görmüyorsunuz,aksine sakin ve olabildiğince kendinizi içinde bulduğunuz bir dünya sizi karşılıyor,Taeko sizi kendi hayal gücünün yarattığı dünyaya götürürken bile,hiçbir şüpheye düşmeden onun yanından sinsice geçip Taeko'nun yolculuk yaptığı kompartımanda siz de hemen onun yanıbaşına kuruluveriyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

  • indians

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Sonuna uygun tasarlanmış izlerken belki yer yer duragan olan ancak bu durağanlığı çizimi ve olağanüstü doğal güzellikleri yansıtarak aşan başarılı bir yapım. Esas kızımızın çoğumuzun belki hayatta yaptığı ancak onun çok ileri götürdüğü bir konuyu işliyordu sanırım. Hayatı kararsızlıklarla ve çekimser bir duruşla geçmiş ve heves ettiği çoğu şeyi başaramamış bir kızın hikayesini izleyeceğinizi bilerek ve sonunu merak ederek izlemeniz gereken bir yapım

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?