Jump to content
  • Kayıt Ol

Dirty Pair Serisi


Kisiliksiz

Önerilen İletiler

Dirty Pair Serisi:

Light-Novellere Dayanarak Konunun Ana Hatları:

[igauchex=150]http://4.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yEfaDoh-I/AAAAAAAAAgc/zEM8JvHb2Z4/s1600/masterjinn-dpwp2.jpg[/igauchex]

Haruka Takachiho’nun komedi-bilimkurgu temalı Light-Novel serisinden uyarlanan yapımların ana konusu şöyle:

2138’lü yıllarda, insanlık birçok gezegende yaşamaya başlamıştır. WWWA ( World Welfare Works Association: Gezegen Refah İşleri Birliği ) adlı kuruluş, çeşitli alanlarda gezegenlerin ihtiyacına göre sorunlara çözümler bulmaktadır. Kuruluşun “Lovely Angels” kod adlı ekibinin üyeleri olan Kei ( Kızıl, kısa saçlı, hafif erkeğimsi dilber), Yuri ( Uzun siyah saçlı, ekibin bebek yüzlüsü) ve uzay pisileri ( Anime adaptasyonlarında koca bir tüy yumağı olarak tasvir edilmiştir) verilen görevler sebebiyle gezegen gezegen: suçlular ve kimi gizemli olaylar ile başa çıkmaya çalışır.

Görevin boyutu değişse de, ikilimizin arkalarında bıraktıkları “Ufak!” Çaplı zararlar nedeniyle; kimliklerinde yazan “Lovely Angels” (Harika Melekler) kod adını gören herkes: “Dirty Pair” (Belalı İkili) diyerek irkilir.

Anime Adaptasyonlarıyla Dirty Pair’e Genel Bir Bakış

[igauchex=200]http://4.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yF9jl7tBI/AAAAAAAAAgs/ocSOscvRsvA/s1600/DIRTY+PAIR+TV.jpg[/igauchex]

Tv serisinden itibaren, ekibin kedisi, koca bir tüy yumağına çevrilip ekibe, bir de akıllı mini robot eklenmiş durumda. Ova ve filmlerde ise kedimiz boyutsal olarak milimlik değişikliklere uğramış ve mini robotumuz hikâyeden çıkarılmış durumda. Bunun haricinde ova – tv - film versiyonları arasında kızların çizimleri biraz değişiyor haliyle.

Kızların giriştiği maceralara bakarsak aralarında: Tanık korumaktan, birkaç devresi atıp insanlara tehdit oluşturan robotları yakalamaya, aynı sebepten insanları kontrolleri altına almaya çalışan 2001’in HAL’i gibi kontrolden çıkmış süper bilgisayarlara, olmadık deneylerden çıkma belalara, deli bilim adamlarına, gizli örgütlere kadar sayılamayacak kadar geniş bir görev yelpazesi içinde oradan oraya koşuyorlar.

Aldıkları görev listelerine şöyle bakarsak:

—Bilimkurgunun vazgeçilmez korkuları olan uzaylı yaratıklar, çıldırmış yapay zekâlar, beklenmeyen deneysel felaketlerden kaynaklanan sorunlar,

—Casusluk filmlerinden ve polisiyeden gelme; kirli çamaşırları ortaya çıkarma, gizemli katiller, önemli tanıkları koruma, aranan suçluları yakalama, tehlikeli organizasyonlar ile uğraşmak gibi görevler.

—Bu ikisinin haricinde kalan kızların Indiana Johns kılıklı bir ihtiyar ile hazine avına çıktığı, yanlış anlaşılmalardan sebep gemilerini çocukların işgal ettiği, bir kedinin peşinden (nedenini unuttum) şehirde kovalamacaya giriştikleri bölümlere de sahip.

Hikâyelerin işlenişi de konunun el verdiği kadarıyla bazen maceraya odaklı bazen komediye bazen de her ikisinin iyi bir senteziyle işlenmiş olabiliyor. Şehri yöneten yapay zekâ çıldırınca onu kapatmasının kızlara düşmesi ya da bir deney sonucu, süper zekâya sahip olan iki farenin kurduğu “fare ordusu” ile savaşmaları; komedi-macera-bilimkurgu olayını dengede tutarak verebiliyorken. Çıldırmış bir androidi durdurayım derken, masal kahramanlarının kılığına bürünüp soygun yapmaya çalışan kanunsuzlar ile de farkında olmadan uğraşıvererek hikâyelerin absürt kısmı daha ön planda oluveriyor. Casusluk-polisiye havasındaki bölümlerde ise ayakları daha yere basan, hatta ovalarda hikâyenin tonu daha da sertleşebilen bir yapı mevcut. Bunun sebebi light-novellerin yazarı olan Haruka Takachiho’nun bir başka animeye uyarlanmış hikâyesi olan Crusher Joe’ya bakarak daha net anlayabiliriz. Geleceğin dünyasın da ( Light-Novellerde “Lovely Angels” ekibi, Joe’lar ile de karşılaşır), birbirleri ile çekişme halinde olan politikacıların ve özerk kurumların dönen dolapları esnasında “ayak işleri” alarak maceraya atılan Joe’ların: komplolar ile örülü, ayakları yere basan hikâye yapısı, “Dirty Pair” yapımlarındaki bu tarz bölümlerinde etkisini daha baskın hissettiriyor. Tek tük te olsa, hikâyenin uygunluğu vasıtası ile “ayakları yere basma” açısından sağlam bilimkurgu öyküleri de çıkabiliyor (87 ovası “Red Eyes, A Sign From Hell”). Tabi bilimkurgusal temaları alıp, şen şakrak bir macera-müzikale çevrildiği de oluyor (Dirty Pair Project EDEN).

Dirty Pair TV: *** ANIDB SAYFASI

[igauchex=150]http://1.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yF3ehl7wI/AAAAAAAAAgk/1cGjjjvL_uU/s1600/DIRTY+PAIR+SAYFA.jpg[/igauchex]

WWWA adına verilen özel görevleri yerine getiren Lovely Angels kod adlı ekibin üyeleri Kei ve Yuri, olmadık maceralara atılır. Çoğunlukla da, ellerinde olmaya sebeplerden ötürü işin çığırından çıkıp küçük çaplı felaketlerin meydana gelmesi, ( Kimi zaman görevin sonunda bir binayı ya da gezegeni havaya uçabilir) patronlarına migren ağrıları çektirir.

Kei ekibin daha erkeksi ( Sivil durumdayken erkek kıyafetleri tercih eder. Bazen evin bir yerini tamire çalışır) Yuri ise daha sıradan bir dişilik gösteren ( Güzellik bakımları ile ilgilenir, ara sıra bir erkek ile flört eder – hatta bir bölümde nerdeyse evleniyor-) becerikli WWWA çalışanları. Light-Novelden farklı olarak: yanlarında bulunan Mughi adlı iri kedileri, koca bir tüy yumağı olarak animeye uyarlanmış iken, yardımcı olarak birde Nammo adlı minik-robot eklenmiş.

Her bölüm farklı bir macera olduğundan bir iki öykü dışında birbirini takip eden bölüm bulunmaması, her gün maceraya atılan bir İkili için gayet yerinde.

Lakin TV serisi yayından kaldırılınca, finali de içinde bulunduran “Dirty Pair: With Love From the Lovely Angels” 25. ve 26. bölümler olarak video piyasasına verilmiş.

Dirty Pair: Affair Of Nolandia: *** ANIDB SAYFASI

[igauchex=100]http://2.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yHDSMaihI/AAAAAAAAAg0/P3kwH3uk6Ss/s1600/DIRTY+PAIR+AFFAIR+of+NOANDIO.jpg[/igauchex]

Çizimler bu sefer oldukça değişmiş durumda üstelik konu başlarda yavaş ilerliyor denebilir. Kızlar, rüyalar vasıtasıyla bir gizemi aydınlatmaya çalışıyor. Öncelikle gördükleri ortak rüyayı kontrol ederek hedefe ulaşmaya çalışıyorken bayağı zaman geçiyor ve bilindik “Dirty Pair” macerasına çok sonra tanık olabiliyoruz.

Dirty Pair Project EDEN: ***½ ANIDB SAYFASI

[igauchex=100]http://3.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yHLMsgxEI/AAAAAAAAAhE/IhkEDSM-aFc/s1600/DIRTY+PAIR+PROJECT+EDEN.jpg[/igauchex]

Serinin en basit konuya ve en matrak eğlenceye sahip, bol müzikli, hafif romantik yapımı. Deli bir bilim adamının saldığı canavarlar ile başa çıkmaya çalışan ikilimize, erkek Fatma havalarında gezinen Kei’mizin gönlünü de çalan Carson adlı bir yakışıklı hırsız da eşlik ediyor.

Uzaylı iğrenç yaratıklar ( biraz Alien filmlerinden çıkmış gibiler ) ve ölmeleri ile etrafa saçılan yeşil kanları, her şeyi kesip, sıradan bir bıçağı kesemeyen ışın kılıçları ile yapılan; bıçaklı-kılıçlı düello, patlamalar, deli bir bilim adamı, aksiyon sırasında çalan harika müzikler, kızların işlerinde imzaları haline gelmiş “koca gezegenleri bir anda havaya uçurma.” Hepsi, bu filmde mevcut.

Dirty Pair Ova (1987): ***½ ANIDB SAYFASI

[igauchex=100]http://3.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yJWNkIaxI/AAAAAAAAAhU/6R6IrhAvf24/s1600/DIRTY+PAIR+OVA.jpg[/igauchex]

Kızların maceraları tam gaz sürüyor. Yeni çizimleri ile Kei gene harikayken tv serisinde fazla çocuksu bir yüze sahip olduğunu düşündüğüm Yuri daha kadınsı yüz hatlarına sahip olmuş. Minik-Zekâ küpümüz bu uyarlamada yok ( Orijinal eserde de bulunmuyordu zaten). Macera-Komedi kıvamı yerinde.

Wedding Panic! Bölümünde Kei özel görev sırasında evlenmenin eşiğinde iken Yuri ve WWWA kurumunun üyeleri de gelin tarafı olarak olaya el atmaya çalışması… “Red Eyes, A Sign From Hell” Bölümünde: sıradan insanların süper-katillere dönüştüğü, kızların sonunda sert yüzlerini göstermesi… Keyifli bir 10 bölüm…

Dirty Pair: With Love From the Lovely Angels: *** ANIDB SAYFASI

[igauchex=100]http://3.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yHPvSqR4I/AAAAAAAAAhM/hbYt9ChTKnY/s1600/DIRTY+PAIR+With+Love+From+the+Lovely+Angels.jpg[/igauchex]

Bölüm 25 ve 26 olarak ta geçer. Kızlar, birbiri ile alakasız bu iki bölümde de gene maceraya dalıyor. İlk bölümdeki Terminator kılıklı robotun icabından gelme yöntemleri hoş iken. İkinci bölümde, patronlarını silahlı bir örgütten kurtarmak için çıktıkları yolculukta, hem birbirleriyle didişip hem de rakiplerine derslerini vererek, en harika “Dirty Pair” bölümlerinden birine de imza atıyorlar.

Dirty Pair - Flight 005 Conspiracy: **** ANIDB SAYFASI

[igauchex=100]http://4.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yHG_umRuI/AAAAAAAAAg8/0FpJp5g2yfk/s1600/DIRTY+PAIR+FIGHT+005+CONSPIRACY.jpg[/igauchex]

Kayıp bir bilim adamını bulmak için yola çıkan ikilimizin mizah barındırmayan en sert macerası. Dirty Pair: Affair Of Nolandia, hikayenin başlarında çizimlerinin de etkisiyle ciddi bir hava olacağı izlenimi verecek iken sonlara doğru mizahını ve absürt macera havasına geri dönmüştü. “Flight 005 Conspiracy” de hikaye baştan sona bir dedektiflik-casusluk öyküsüne dönüşmüş durumda. Sonunu da hesaba katarsak seri içerisindeki en sert belki de Crusher Joe’ya daha yakın duran bir ova.

Dirty Pair Flash: **½ ANIDB SAYFASI

[igauchex=100]http://2.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/S-yJyKTXDYI/AAAAAAAAAhc/mpV6LkXKTTc/s1600/dpf-adv11-f.jpg[/igauchex]

2248 yılında geçen hikâye hem bir yeniden çevrim hem de devam olma niteliği taşıyor. WWWA için ayrı olarak görev alan Yuri ve Kei adındaki iki çalışan, Lovely Angel kod adı ile bir arada çalıştırılmak istenir. Lakin ikili birbirlerinden pekte haz etmez ve ilk görev sonrası ortaklıktan ayrılırlar. Lakin onlardan önce Lovely Angel kod adında görev almış eski bir WWWA çalışanı kızların tekrardan ortak olmasına sebep olacaktır.

Şu zamana kadar saydığım yapımlar nasıl 80 lere aitse, Dirty Pair Flash ta bir o kadar 90 lara ait duruyor. Yeni, Yuri ve Kei karakter olarak önceki serilerdeki gibi bir profil çiziyor: Kei gene daha erkeksi, Yuri daha dişi. Çizimsel tasvirleri için ise “ ’fındık fidanına iki kavun asılmış’ denecek bir incelikte” diyerek memnuniyetsizliğimi vurguluyorum.

Ana hikâyeler daha çok, katiller ile olan mücadelelere yoğunlaşmış durumda. Geri kalanlar ise orijinal serinin zayıf dediğim bölümlerinden daha “boş” denebilir. Bilimkurgu temasının ilk serilere oranla hikâyelerin arka planını değil sadece aksiyon için yardımcı araç gibi durması Dirty Pair Flash’ı, basit bir “silahlı çatışma” endeksli olan yapıma çeviriyor.

Bu yönden bakarsak ilk ova, biraz daha yeni ekibin doğuşu üzerine odaklanıp ilerleyen bir ana konuya sahip olduğundan bir ölçüde başarılı sayılabilir. Geri kalan bölümler ise yer yer iyi yer yer fazla boş denecek “macera” olsun havasında seyrediyorlar işte.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 4
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    2

  • Beyazm

    1

  • darkness167

    1

  • Unbreakable

    1

Tanıtım ve katkın için teşekkürler, animenin bir kısmını indirmiştim, baya eski bir seri çizimleri de belli ediyor zaten.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Tanıtım ve katkın için teşekkürler, animenin bir kısmını indirmiştim, baya eski bir seri çizimleri de belli ediyor zaten.

İşte zamanının içi biraz daha dolu macera-komedi yapımlarından. Anektotlarda ekleyecektim ( Amerikan Mangaları hakkında, Dirty Pair'in doğuşu gibi) ama sonraya bıraktım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...

Küçük bir not. Romanların İngilizce baskıları Dark Horse tarafından yapıldı. Kedimizdeki ebat küçülmesi light novel'ların kapaklarında açıkca görünmekte. Amerikan Manga olayına ise hiç girmeyelim. Hakikaten içler acısı bir muhabbettir.

13924.jpg

13925.jpg

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?