Jump to content
  • Kayıt Ol

Gankutsuou


Squaw

Önerilen İletiler

Diğer Adları: The Count of Monte Cristo

Kategori: TV Serisi

Bölüm Sayısı: 24

Firma/Stüdyo: Gonzo, Media Factory, Victor Entertainment, TV Asahi

Yönetmen: Mahiro Maeda

Senaryo: Natsuko Takahashi, Tomohiro Yamashita

Dizayn: Hidenori Matsubara

Orjinal Eser: Alexandre Dumas

NOT:

Orjinal eser olan 'Monte Kristo Kont'u'' romanın 'Bilim kurgu' türünde olmadığını belirtmek isterim,kitapta olaylar o dönemin mistik havasında geçmektedir,keşke orjinal hikayeye uygun dönemde yapılan bir anime serisini de sunsalar bize.

KONU:

Ay'a keyif amacıyla seyahatlerin yapıldığı bir dönemdeyiz,bu dönemde varlığını hala sürdüren soyluların arasında gezinmemizi sağlayan bir seriye başlamış durumunda olduğumuzu farketmek hiçte zor değil birinci bölümü açıp da ilk saniyelere kendimizi kaptırdığımız 'an'da...

Yaşadığımız dünyanın çok uzağında gibi görünen bu hayatlara sahip Albert ve Franz da,kendi dünyalarının karmaşasından biraz olsun uzaklaşmak adına Ay'a yaptıkları bir seyahata sırasında,'Monte Kristo Kontu' adını kendine etiket olarak seçmiş Kontu hayatlarına ortak edeceklerdir.Tanıştıkları bu seyahat sırasında Kont,onları ilginç bir kumar masasına oturtacaktır çünkü o dönemde bulundukları şehrin festivalinde ilginç bir gelenek vardır;idam sehpaları asillere açık alanda gösteri havasında gerçekleşmektedir.

Kont'un ilginç kişiliği Albert'in gözünden kaçmaz ve Kont ile arkadaş olmak için can atar ve bu hayali çok zaman geçmeden gerçekleşir,Kont ile güzel bir dostluğa adım atacaktır fakat bu dostluk sandığı gibi huzur dolu olmanın ötesinde,Albert'i daha önce tanıklık etmediği bir yaşama götürecektir çünkü Albert yıllardır çevresindeki bildiği kişilerin gerçekliklerinden çok uzakta yaşamış,asla onların gerçek kimlikleri hakkında bir bilgiye sahip olmamıştır,hatta annesi Mercedes ve babası Fernand'ın bile....

KİŞİSEL YORUM:

Görüş açımı bambaşka bir dünyaya çeviren Gankutsuou için bu kadar önemli duygular besleyeceğimden şüphe duyar olmuştum,onu izlemediğim ve hakkında bir şeyler okuduğum tüm bu zaman boyunca,öylesine bir ön yargıydıki benimkisi elim izlemek için asla klasöürünü açmaya uzanmıyordu çünkü yıllar önce o muhteşem Kont'un intikam tutkusunun her 'an'ına beni tanık eden 'Monte Kristo Kont'u' romanını okumuş ve birçok kez etkisinden çıkamamıştım.

Kont'un,romanı olsun anime serisi olan Gankutsuou olsun bir kez bile dilinden düşürmediği; 'Gençliğimi,işlemediğim bir suç yüzünden benim elimden alanlardan intikam almak....' tutkusuyla yola çıktığı,'Kont'luk rolünü asla elinden düşürmediği maskeyi sonuna kadar başarıyla takmayı sürdürdüğü her sahneyi ,bunların anlatıldığı her cümleyi içime kazımıştım,nasıl ki bir insan ufacık şeylerden bile içinde intikam duygusunu besliyorsa,Kont'u da günbegün güçlendiren bu duyguyu taşırken izlemek ya da okumak içimde hep bir şeyleri hareketlendirmiştir.Elbette romanını okurken bazı şeyleri daha da çok içime işlemişimdir çünkü hepimiz az çok biliriz ki bir kitabın görselliğe aktarılışında mutlaka -ufak tefek de olsa- eksiklikler karşımıza çıkacaktır daha doğrusu çıkmayacaktır çünkü onlar mutlaka atlanmıştır ve öylece yerlerinde,kitapta yer alan satır aralarında kalacaklardır.

Belirtmeden geçmek istemediğim bir şey vardır aslında bu seriye dair;kim ne derse desin romanına göre gayet iyi işlenmiş bir yapım oluşuyla,bu güne kadar bekletmiş olmamdan dolayı kendime kızmamı sağlayaşı...Öyle ki ne zaman acaba ikinci izleyişimi gerçekleştiririm diye düşünmeye bile başladım,üstelik bunu geçtim,beni romanını tekrar okumaya itişini görmezden gelme çabası vermeye bile başladım.Herbir karakterin ardındaki yaşama değinmiş oluşu,neden o konumda yer aldıklarına dair yan hikaye havasında verilen yaşanmış hayatların bize sunuluşu,tüm bunların üstesinde Kont'un,o hayran verici 'intikam hırsını' seyirciye aktarışı,tüm bunları göz önünde bulundurunca bir romana göre çok iyi bir görseli bize sunmuş olmalarını takdir etmekten başka bir şey düşmüyor sanırım bu noktada....

Görsel bir şölenin sunulduğu düello sahnesini er geç tüm anime severin izlemesi taraftarıyım ya da Kont'un muhteşem sesiyle,her bölüm başlangıç sahnesinde yer alan "Madame, Monsieur, Bonsoir" kelimeleriyle seslenişini içine işlemesi,bunlardan daha çok 'Dantes Tutkusu'nun sonuna kadar izlenmesi görüşündeyim.Çoğu sitede ona yapılan 'Demon Lord' yakıştırmasının aksine içinde bulunduğu durumu anlayarak,onu tanımanın önemini kavrayabilmek en önemli şeylerden birisi bu bence seriye dair.

O'nu izlemek,O'nun elinden alınan 'gençliği '-boş bir çaba gibi görünse de- geri kazanıyormuş hevesi gütmesine tanıklık etmek,her şeyden öte içindeki tüm neftere tüm intikam duygusuna karşın sahip olduğu sevgileri öteye atmayan bir Demon oluşuyla kesinlikle en iyi Lord idolümdü benim,nede olsa;

"Edmond, that's my name" diyordu....

Haydee vardır birde,muhteşem Arp ezgileriyle kendini bana tanıtan,Kont'un;

''Edmond,that's my name''

.....deyişine nispetmiş gibisine o da ''Haydee'' olmaktan asla vazgeçmeyen,içinde bulundurduğu tüm güzelliklerini dış aurasına da yansıtabilen,bu yaptıklarıyla benim en sevdiklerim arasında yerini sağlamlaştıran,içindeki 'nefret' dürtüsünün,insancıl duygularını asla köreltmediği ama bunlara rağmen Kont'dan uzaklaşmak zorunda kalışıyla beni hüzünlendiren birisiydi O...Kont olayından sonra beni en çok etkileyen yaşanmışlığın baş karakteri olan Haydee,ne ilginç çizilmiş oluşu ne de yaşamak zorunda kaldığı 2. hayatıyla ona olan bu sevgimin üstüne geçemez,aksine Dantes için nasıl bir duygu büyüttüysem içimde Haydee için de aynı yer aynı şekilde doldurulmuştur çünkü benim gözümde,O da ikinci bir Kont'tur....

KARAKTERLER:

Monte Kristo Kontu:

a8kue.png

Tüm çevresine kendini 'Monte Kristo Kont'u olarak tanıtmasına rağmen,aslında soylu bile değildir.Bunları yapmaktaki tek amacı onu yıllardır bu zindan yaşamına terk eden arkadaşlarından intikam almaktır.

Asla bu tarz (kötü) bir kişiliğe sahip olmasa da her zaman için dürüst bir kişiliği olmuştur,tüm bunların yanında hırslı ve zeki bir yapıya sahiptir.

Albert Morcerf:

v5euzs.jpg

Asil bir aileden olan Mercedes ve Fernand'ın tek oğullarıdır.

Franz ile Ay'a yaptıkları yolculuk sırasında,Kont ile tanışmaları sayesinde hayatında aslında daha önce hiç umursamadığı şeylerin farkına varacak ve yaşamının gerçek yüzüne tanıklık edecektir.

Franz d'Epinay:

4uywe0.png

Albert'ın en iyi arkadaşı olan Franz,Kont'tan hiç hoşlanmamış ve Kont'la olan arkadaşlığı konusunda Albert'i devamlı uyarmıştır.

Franz karşısındakini düşünen bir yapıya sahip birisidir ve her zaman çevresindeki sevdiği insanların iyiliğini ister.

Fernard Morcerf:

9k9hdh.jpg

Dantes'in geçmişinden gelen birisidir.

Yeni dünyada yeni bir kimlikle kendine yer edinmiş olsa da onu tek tanıyan birkaç kişiden birisi de;

Monte Kristo Kontu'dur ve Paris'e,Kont'u getiren nedenlerden birisi de Fernand'dır.

Mercédès Morcerf:

sb24xu.jpg

Asil bir aileden gelmese de kocası ile asil bir aileymiş gibi tanınan Morcerf ailesinin üyesidir.

Kont'un geçmişinden gelen kişilerden biris de Mercedes'tir...

Eugénie Danglars:

aw3uie.png

Babasının iş anlaşmalarında kullandığı,kimden çıkarı varsa onunla evlendirmeye kalkıştığı asil daha doğrusu zenginliğiyle kendine yer edinmiş bir ailenin tek kızıdır ve babasının isteği doğrultusunda Albert'in nişanlısı konumundadır,bu her ne kadar iş için gözükse de aslında Eugenie,Albert'a aşıktır.

Haydee Tebelin:

x3cv86.jpg

Kont'la aynı amacı güden Haydee çok etkileyici bir şekilde Arp çalabilmektedir.

Kont'un tüm yolculuklarında yanında bulunmuştur ve Kont'un bu amacını gerçekleştirmesinde de yanında blunmaktan asla vazgeçmeyecektir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 5
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    2

  • bedifeci

    1

  • zhenya

    1

  • Aurora Borealis

    1

En Çok Yazanlar

Tipik Squaw tanıtımı :)...Eline sağlık ne diyim tekrar tekrar teşekkürler bu güzel tanıtımların için(becerebilsem bende yapıcam ama nerdeee :P)

Animeye gelirsek sadece Monte Kristo Kontu için bile izlenir tam anlamıyla oturmuş bu rol için.Animede kullanılan çizimler ve özellikle renklendirme inanılmaz derecede güzel ve bir okadarda sanatsal izlerken kesinlikle sıkılmıyorsunuz ve animede kullanılan teknoloji de bu sanatsal yaklaşıma sahip.Renkler özellikle öyle harmanlanmışki...Mutlaka izlenmesi gereken bir seri ...

Bu arada Squaw:

Edmond Dantes ismi biraz spoiler oluyor aslında.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@zhenya

Spoiler içeriside belirttiğini öyle düşünmemiştim aslında,zaten kitabı okuyan ya da filmini izleyen kişiler az çok biliyor kimin ne olduğunu ama yine de düzenleme yaptım madem dışarıdan bakıldığında spoiler olarak görünüyor,sonuçta kitabı okumayan ya da filmini izlemeyen arkadaşlar da vardır animeyi izlemek isteyen değil mi ama qgüll

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çizimleri aksine bana tuhaf gelmişti. Onun için seyretmemiştim diyebilirim.Bu güzel tanıtımdan sonra seyretmek gerektiğini anladım. Okanın da sitemiz de zamanın da çevirisini yapmış olması seyretmek için daha güzel fırsat veriyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

bu güzel tanıtım ve yorumdan sonra + daha öncesindende Zhenya' nın tavsiyesi ilede bunuda listeme aldım. ellerine sağlık Squaw

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 yıl sonra...

Bu güzel yazıdan sonra hemen indirmeye başlıyorum siteden :mutlulh:

Edit:

İndirmek istedim ama linkler ölmüş sitede :qaglayacak:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?