Jump to content
  • Kayıt Ol

Densetsu Kyojin Ideon


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

51qxWslZ8wL._SL500_AA300_.jpg

YouTube - Ideon the legendary giant god(OP&ED)

Yayın Tarihi : 8/5/1980 ile 30/1/1981 arası

Bölüm Sayısı : 39 bölüm ve 2 film

Yönetmen : Yoshiyuki Tomino

Giriş:

Ideon aslında Gundam ile aynı zamanda senaryo olarak varolan bir proje fakat Tomino'nun bunu Anime'ye geçirebilmesi için Gundam'daki büyük başarısının tescillenmesi gerekti. Fakat ilginçtir, Ideon'un yapım hikayesi de Gundam'a çok ama çok benzer. Büyük umutlarla yayına verilen seri daha ilk bölümlerden çok düşük rating'lerle karşılaşır ve hatta 50 bölümden fazla tasarlandığı halde Sunrise yayın slotlarını iptal ederek seriyi erken yayından kaldıracağını duyurur. Bunun üzerine Tomino ve ekibi yine insan üstü bir gayretin içine girerler ve seriyi "EPİK" bir şekilde bitirirler. Hatta Animage ve Grand Prix gibi birçok dergi sözbirliği etmiş gibi seriyi yılın en iyisi ilan eder ve 10 yıl sonra bile GELMİŞ GEÇMİŞ EN SARSICI FİNAL listesinde adı diğer birkaç Gundam serisi ile birlikte anılır.

585f9c8b1427965f33954c8d87fcf2dd37d30360.jpg

Tanıtım:

Ideon'un hikayesi 2300'lü yıllarda başlar. İnsanlık dünyayı terketmiş ve uzak sistemlerde kolonileşmeye başlamıştır. Andromeda galaksisindeki Solo gezegeni insanlığın ulaştığı dış sınırdır. Arkeolojistler gezegenin geçmişi hakkında araştırmalar yaparken 3 trenin boyunda dev makineler ve gezegenin geçmişine dair bazı mitosların izine rastlarlar: Bu mitos, çoktan ölmüş bir uygarlığın Tanrı'sı olan Ide'yle ilgilidir. Bulunan bazı kalıntılar Ide ile ilgili efsaneleri destekler, zira bulunan kalıntıdaki 3 enkaz ve bunların yakınındaki harabe alanındakiler, içlerinde bulundukları zamanın teknolojilerinin ötesindedir. Anti Madde reaktörleri, evrende bir yerden bir yere atlanmasını sağlayan bir “Dimension Space Drive” sistemi ve tüm bunları kontrol eden "uyuyan" bir süper bilgisayar ağı bunlardan sadece bazılarıdır. İnsanlık o ana kadarki teknolojisi ile ne bu teknolojiyi anlayacak ne de geliştirecek durumda değildir. Sistem hakkındaki 9 aylık araştırma bile sonuçsuz kaldığında bu kalıntıyı koruma altına almaya karar verirler fakat tam bu sırada tarihin de öncesine ait göçebe ve saldırgan uzay kavimi Buff Clan ile ilk karşılaşma gerçekleşir.

Buff Clan, Solo'nun bulunduğu bölgeye giriş yapar ve onlar bu gezegende yaşam olup olmadığını araştırırlarken yaşanan istem dışı karşılaşma, Buff Clan'a karşı bir savaşın başlamasına sebep olur. Kalıntıların yakınındaki bölgedeki sitede yaşayan Cosmo Yuuki adlı bir çocuk, arkadaşları ile Ide'nin olduğu kalıntılara kaçarken bu sibernetik devin parçalarının kontrolsüz şekilde yeniden birleşerek hayata dönmesine sebep olur.

İlk şoku atlatan Buff Clan, Solo gezegenine filolarını birbiri ardına bölgeye yollamaya başlar ve büyük bir kıyım hareketinin başlangıcı gerçekleşir. Bilimadamları kalıntıları taşıyan Solo Ship'i, yanlarına bu tanrısal devle temas kurabilen Cosmo Yuuki ve arkadaşlarını da alarak gezegeni terkeder. Cosmo'nun (ve diğer tüm insanların) bilmediği şeyse Buff Clan'ın, aslında uzun süre uzayda kalarak diğer tüm insanlara yabancılaşmış uzay insanları grubu olduğu ve hayata döndürdükleri dev Ide'nin sahip olduğu kontrolsüz gücünün de, sadece Solo'yu değil, evreni de kurtarabileceği gibi onun mutlak sonunu getirebilecek korkutucu ve neredeyse sonsuz bir yıkım gücünü de içinde barındırmasıdır.

İnceleme:

Aslında amacım bir alternatif Evangelion başlığı açmaktı ama Evangelion'dan ziyade Ideon'un daha önce tanıtılmasın düşündüğümden onu bir sonraki yazıma bırakmaya karar verdim. Zira Anime'ye ilk başladığımda kendi PC'mde izlediğim birkaç TV serisinden biri Evangelion olmasına rağmen, yaptığım araştırmalar beni şu yada bu şekilde hep Ideon ismiyle karşı karşıya getiriyordu ki Ideon şu an bu yazıyı okuyabilecek birçok kişi için hala meçhul bir Anime olduğuna göre tanıtılması şart diye düşündüm.

Şu ana kadar böyle bir topic'de hiç bir "super robot" serisi tanıtmadığım için anlatması belki de size tuhaf gelecek ama Ideon -birleşen robotlara rağmen- "real robot" ile "super robot" arasındaki sınırdaki bir Anime. (Buna ayrıca ileride değineceğim) Bu yönüyle tıpkı Evangelion gibi. Evet, Evangelion lafzını aslında rastgele kullanmadım çünkü Gundam ve Ideon olmasaydı Evangelion'un asla varolmayacağını çok rahat söyleyebilirsiniz. Hideaki Anno bile dürüst konuşup Evangelion'un ön yapım sürecinde Gundam ve Ideon esintilerinin varlığını çeşitli röportajlarında itiraf etmiştir. Gerçi bu esintiler ne kadar esinti boyutunda kalmıştır tartışılır. (Bkz Ideon'un ilk bölümdeki elinin içiyle dev bir balistiği durdurma sahnesi, Cosmo'nun ileriki bölümlerde Ideon'un iradesiyle konuşabilecek hale gelmesi, "berserk" durumu ve hatta finaldeki malum sahne... ) Gerçekten de Ideon'u sonuna kadar izlerseniz Evangelion'a bakışınızın asla aynı olmayacağını söyleyebilirim. Benzer şekilde, Macross'daki SDF-1 hususunun -şu yada bu şekilde- Ideon'dan alıntı olduğunu fakat yegane farkın drama düzeyi olduğunu söylemek de zor değildir.

Ideon'u drama anlayışından bahsetmeden anlatmak kolay değil. Ölümlerin hakkaten en kanlı şekilde ve hedef gözetmeksizin gerçekleştiği bir Anime'den bahsediyoruz. Bunu tasdik etmek için olsa gerek, yeri geliyor 30 bölümdür görüp kanıksadığınız 7-8 yaşında bir çocuk bile görüş alanınıza 2 metre mesafeden KAFASI KOPARTILARAK öldürülüyor! Sanırım bu yeterli bir anlatım olmuştur. Ama yanlış anlaşılmaması için ayrıca söylemek istiyorum: Seri hiçbir şekilde bir explotion (istismar) Anime'si değil, hikaye de aksine büyük ölçüde Habil-Kabil paradoksu (başlangıç-gelişme) ve insanlığın bitmeyen mesih arayışına (sonuç) dayanıyor.

Karakterler oldukça başarılı. Özellikle Karala içinde yaşadığı toplumun fanatik düzenini sorgulayan ve bir çözüm yolu arayan bir karakter olarak akılda kalıcı. Bu diğer Buff Clan karakterlerinin kendi Tanrı'ları ile savaşmak pahasına bile olsa geleneklerini fanatikçe sürdürme motivleri ve Sheryl'in pragmatik kişiliği ile tuhaf bir kontrast oluşturmakta.

ideon_guns.jpg

Bir diğer özelliği de Ideon'un dokunulamaz, tokadına cevap verilemez Mecha'lardan olmaması. Bu nedenle -illa bir karşılaştırma yapmak gerekirse- TTGL'nin ikinci yarısına göre çok çok ayrı kulvarda bir seri olduğunu söyleyebilirim. En başta, Ideon muzzam bir güce sahip olsa da yokedilemez değil. Çok yoğun lazer atışları pinpoint barrier'ini aşmaya başlıyor yeri geliyor zırhı delmeye, Cosmo'nun kokpitte sıcak metal parçaları ile yaralanıp iç kanama geçirmesine sebep oluyor. Ideon'un gerçekten rakipsiz silahları olsa da bunları tam kapasite kullanması kolay olmuyor çünkü silahlara tam güç verildikçe o kısma bağlı parçalar zorlanmaya, dağılmaya ve nihayet erimeye başlıyor. Yani teorik olarak ay büyüklüğünde bir gezegeni kılıcını çekip ikiye kesebilecek bir Mecha var karşınızda ama böyle durumlarda bile Mecha serilerinde kanımca hep olması gereken sınırlar burada özellikle vurgulanıyor.

Ayrıca Buff Clan'ın benzersiz bir konsept olduğunu söylemek isterim. Bu arkadaşlar bizim tarih öncesi dediğimiz dönemde uzaya göçmüş ve aradan geçen sayılamayacak denli uzun sürede karşılaştıkları herşeyi yokedip sahip oldukları teknolojileri kendilerine katmanın tanrısal görevleri olduğuna inanan bir avcı kavim haline gelmişler. Öyle ki Buff Clan'ın biz insanlarla ilk karşılaşmalarında onlardan "yaratıklar" şeklinde bahsetmesi, oldukça güzel bir gönderme ve son derece manidar (Bkz 11 Eylül sonrası dünya düzeni) Bu konsept ayrıca bizlere Erich Von Daniken'in kitaplarında bahsettiği konseptin nispeten daha düzgün bir versiyonunu sağlıyor.

Teknik olarak maalesef Ideon, yapılışından 1 yıl önceki ilk Gundam'dan geri bir Anime. Son bölümlere doğru çizimler hakkaten değişmeye başlasa da genel bir izlenimim bu. Bu yüzden ya teknik detayları 1. planda tutmayın yada kaybedeceklerinizi bile bile bu yapımı hiç izlemeyin. Seçim sizin.

Ideon'un 2 filmi var. İlki serinin ilk yarısının özeti olan "Be Contact" ve diğeri de iptal edilen TV bölümlerindeki footage'leri de içerdiği için gerçek final kabul edilebilecek "Be Invoked", yapacağınız seçime göre seri ve sonra filmleri yada sadece filmleri izleyebilirsiniz. Aslına bakarsanız serinin benim için yeri gerçekten çok ayrı olsa da Ideon'da göreceklerinizden dolayı size "böyle izleyin, şöyle izleyin" türü bir sorumluluk altına girmek istemiyorum. Zira gerçekten bir "macera"dan ziyade bir yapım Ideon. Ama her koşulda izlenmesi gereken bir yapım olduğuna dair düşüncem hala tam.

ideon2.jpg

Sonuç olarak Ideon, drama anlatımının üst sınırlarından birisi olduğu halde zamanında bir Gundam yada bir Macross gibi hakettiği gerçek ilgiyi görememiş bir Anime gerçi bunu aksiyondan ziyade hikayenin aşırı drama'ya dayanarak ilerletilmesinin payı büyük. Bu nedenle TV serisini pat diye açıp bitirebileceğinizi söylersem size yalan söylemiş olurum. Ama türün hayranlarının değerlendirmeleri ve genel kanısı olarak hala "underrated" kabul edilebilecek bu seriyi mutlaka izlemenizi öneririm. Anime türünün içindeki meydan okumanın üst sınırlarından birisi ve birçok modern klasiğinin -Evangelion gibi- ruhani atası olan, onları daha iyi anlayabilmek için gereksinim duyduğu özveriyi de -kanımca- hakeden, zamanının izlenmesi gereken bir Anime'lerinden birisi. Zira bu herşeyden önce, insanlığın hem hayatta kalmaya hem birbirini yoketmeye yönelik içgüdüsünün oluşturduğu ikilemi en iyi yansıtan serilerden, belki de bunların en somut olanı.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    2

  • Kisiliksiz

    1

En Hareketli Günler

Evangelion kısmından başlayım. GAINAX'ı takip ettiğim kadarıyla Mecha yapımları işlenişleri itibari ile iki kaynaktan besleniyor. Birincisi Gundam ve Yamato'dan gelme, ayakları biraz daha yere basan, sevip-nefret edebileceğimiz izlemesi bu vesile ile daha zevkli gelen karakterler ( sıradan insanlar olduklarını hissettiren karakterler ); ikincisi ise Go Nagai tarzı Süper-Robot macerası mantığı ( Balta ile gezegen yarma, yumruk fırlatma! Fütüristik robot tasarımları - Mesela DieBuster Ovasındaki "pembe dişi Mecha" buradan gelir).

Ideon'a dönersem, kısaca "Savaş ve yıkımın sonu, daha büyük felaketlerden başka bir şey getirmez." Demeye getiriyor. Benim izleyici olarak başlamaya niyetli olanlara önerim, Tv serisini izledikten sonra 2. filmi de izlemesi yönünde.

İkinci Filmin sonunda çalan parça:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 9 ay sonra...

Yoshiyuki Tomino'nun bu hafta verdiği demece göre şu sıralar planı bir Ideon remake'ı yapmakmış. Finansmanı saymazsak, en büyük sorun ise drama içeren birçok sahneyi yeni neslin izleyebileceği bir formata çevirmek olarak görünüyor.

Kaynak: Ota News

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?