Jump to content
  • Kayıt Ol

Daimaju Gekitou Hagane No Oni (1987)


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

13071lq8.jpg

Bölüm Sayısı : 1 OVA

Yapım Tarihi : 1987

Yönetmen : Toshiki Hirano (Angel Heart, Vampire Princess Miyu, Zeorymer, Dangaioh)

Senarist Shou Aikawa (Full Metal Alchemist, Casshern, Gad Guard, Nadesico, RahXephon, 12 Kingdoms, Angel Cop, Dangaioh, Hakkenden)

Müzik : Masahiro Kawasaki (Street Fighter II V, Dagger of Kamui, Cockpit)

Karakter Dizayn : Naoyuki Onda (Armored Trooper Votoms, Armitage III, Blassreiter, Legend of Galactic Heroes, Zeta Gundam, Char's Counter Attack, Wolf's Rain)

Animasyon : Hirotoshi Sano (Argento Soma, Cowboy Bebop, Escaflowne, Gundam 0083: Stardust Memory, Gundam F91, V Gundam, RahXephon, Project A-Ko, Tekkaman Blade, Venus Wars) , Masami Obari (Dangaioh, Dancougar, Gaiking, Gravion, Gunbuster)

Mekanik Dizayn : Koichi Ohata (Blue Gender, Borgman, Galvion, Burst Angel, Dangaioh, Genocyber, Gunbuster, M.D. Geist, Char's Counter Attack, Laserion, Macross II)

Tanıtım :

1999 yılında Birleşmiş Milletler ve Japonya'nın gizli askeri araştırmalar yapan grupları Güney Pasifik'teki Sansara adasında boyutlar arası gravitasyon alanları üzerine bir araştırma yapmaktadır: Proje, bu amaç için deneysel bir tür yüksek frekanslı lazere sahip askeri bir uydu üretmekle ilgilidir. Fakat tatbikat günü farklı bir boyuttan, bilinen hiçbir elemente ait olamayacak kadar yüksek enerji dalgaları alan grup buraya doğru bu uydununun frekans gücüyle dünyaya bir geçit açmaya çalışınca bir felaket gerçekleşir. Fakat bu, yakın zamanda olacakların sadece başlangıcıdır.

3 yıl sonrasına gelindiğinde araştırma durdurulmamış, tam aksine olay günü karşı boyuttan edinilmiş vücut parçaların sağlayabileceği potansiyel getiriler yüzünden daha da büyük bir gizlilikle devam etmiştir. Yeni proje ise aslında başka bir boyutta milyonlarca yıl önce ölmüş olan bu bio-mekanik yaratık ırkının birkaç örneğini dünyaya getirip askeri amaçlar için geliştirilecek bir silah olarak hayata döndürmektir ve hiçbir hükümetin bu gizli grubun yeni projesinden resmi olarak haberi yoktur.

Kaza günü üste bulunan Haruka Alford hala hayattadır ve aynı zamanda 3 yıl önceki proje için seçilen kişilerden biri olan, kolejden arkadaşı Takuya Gorozo'u üsse çağırır. Kazadan bu yana projeden ayrılmış ve kendine sıradan bir hayat kurmaya çalışmakta olan Takuya ise projenin görünen yüzünden haberdar olmasa da uzun süredir haber yollamayan arkadaşının yolladığı bu mesajla birlikte şok olmuştur: Haruka, artık kendini tanıyamaz hale geldiğini, çok geç olmadan O'nu yoketmesini istemektedir.

Yorum:

Öncelikle söylemem gerekir ki hiçbir şey için olmasa da benim için kişisel olarak çok değerli bir yapım bu. Nedenlerinden biri de uzun bir aradan sonra Anime izlemeye geri dönmemi sağlamış olmasıdır. Sadece bir kez TV'de yayınlanmasına -zaten o da şifreli bir yayındı ve tesadüfen aboneliğimizin olması nedeniyle baştan sonra izleyebildim. 1997'nin son yaz haftası, dün gibi aklımda...- ve aradan geçen 10 yıl boyunca orjinal ismini bulamama rağmen aklımdan hiç çıkmamış bir filmdi ve nihayet 10 yıl sonra bulduğumda karşıma çıkan duygu zamanının en az 10 yıl ötesinde bir film izlediğim izlenimi idi. Hatta yıllar bundan yıllar sonra izlediğim Evangelion'da bile bu yapımda şahit olduklarımdan ötürü, beklediğim herşeyi bulamadığımı söylersen sanırım yeterli olacaktır.

Bu OVA'da bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda az karakter var ama bu karakterlerin birkaçı ikisi Evangelion'la örtüşmekte: Üs komutanını seslendiren Fumihiko Tachiki, Gendou Ikari'yi seslendirmişti. Takuya'nın kız arkadaşı Lisa'yı Evangelion'da Rei'yi seslendiren Megumi Hayashibara seslendiriyor. Benzer şekilde, üssün komutanının danışmanına dikkatli bakarsanız aslında Evangelion'daki Fuyutsuki karakterine ne kadar feci benzediğini farkedecekseniz. Bu ve bunun gibi birkaç örnekten ötürü, GAINAX'dakilerin bu yapımı izlememiş olmaları ihtimali bana imkansız geliyor.

Çoğu zaman 80ler sonu / 90lar başları serilerinde olan "sadece nostalji yapmak için izlenilir" düşüncesi burada pek de geçeli değil haliyle...

İyi Yanları:

Çizimleri zamanının en az 10 yıl ötesinde, öyle ki Evangelion'dan neredeyse 10 yıl önce yapılan bu seriyi yapılışından 10 yıl sonra izlediğimde yapım tarihi anlamsız bir ayrıntı halini aldı benim için. Hatta diyebilirim ki Evangelion'da alamadığım tadları veren kısa ama güçlü bir filmdi Daimaju Gekito Hagane no Oni. Öyle ki hırs üzerine girilen riskler ve karşılaşılan felaketler sözkonusu olduğunda aklıma gelen ilk örnek bu oluyor.

Müziklerden başlayalım isterseniz: Kompozitörünün diğer birkaç Anime'de yaptığı müziklere şimdiye dek albüm bazında ulaşamamış olsam da Jaywalk imzalı müzikleri az olmasına rağmen akılda kalıcı: Öyle ki sonlara doğru çalan "Burning Eyes" melodileriyle 10 yıl zihnimde yer etmiştir.

1987-1991 kuşağının en önemli özelliklerinden biri olan enfes masif çizimler kendini belli ediyor. Karakter çizimleri ve mekanik tasarımlar kolaycılığa kaçmadan zamanının tüm imkanları zorlanarak yapılmış adeta.

İlham kaynakları olsa da bunun yansıtımını klişe şekilde yapmayan filmin oldukça orjinal yanları var: Örnek vermek gerekirse bir ölçüde ilk kez Escaflowne yada Evangelion'da rastladığımızı sandığımız pilotun bio-mekanizma ile doğrudan organik/nöronal bağlantı kurması kısmının gerçek anlamda ilk kez bu Anime'de yapıldığını söyleyebilirim. Aynı şekilde ne bio-mekanizma tasarımları ne de aralarında geçen final yüzleşmesi daha önce gördüklerimize benzemiyor: Farklı olmak için şekilsiz yapılan serilerden farklı olarak film, yer yer itici ve oldukça organik, fakat sonuçta çok orjinal bir forma sahip biomekanizmalar sunmakta...

Az ama akılda kalıcı karakterleri var: Özellikle Takuya ve Haruma arasındaki ilişki bana Akira'daki Tetsuo ve Kaneda arasındaki bağlantının yoğun halini anımsattı: Biri güç ile zehirlenmiş bir hırs kurbanı iken diğeri onu sevdiklerini korumak için onu herşeye rağmen geri kazanmaya çalışan eski bir dost ve bulundukları yer ve koşullarda duygulara ve gerçeğin ortaya çıkışına yer yok. Hikaye bu sayede kısa ama akılda kalıcı bir nitelik kazanıyor.

Karakterlerin arasındaki giderek artan gerilim, üs yönetiminin güç adına ölümüne entrikaları, sondaki dövüşler, nükleer büyüklükte patlamalar ve insanlıktan çıkmış karakterlerin son dövüş sekansı benim için tüm zamanların en unutulmaz anları arasında en başlarda yeralır.

Kötü Yanları:

Kısa bir film: Böyle diyorum çünkü filmin süresiyle karşılaştırıldığında potansiyel çok fazla. Tek OAV yerine 3 yada 6 bölümlük bir OAV çok doğru bir seçim olurdu ama ne yazık ki 1 saate yakın bir görsel var önümüzde.

Yukarıdaki nedenden ötürü karakterlerin olaydaki yerlerini konumlandırabilmek zor oluyor. Filme biraz daha ekleme yapılsa birkaç flashback sahnesi bu işi çok kolay görebilirdi.

Aynı şekilde film çoğu 1987-1991 jenerasyonu yapımı gibi aşırı karamsar. Gerçi bunun benim adıma bir kötü yan olmasa da bunu belirtme gereği duydum.

Bu her ne kadar benim için artı puan olsa da karamsar sonların ve finallerin izleyiciler arasında rağbet bulmadığını bizzat görmekteyim: Eğer bu tarz birşey arıyorsanız söylemeliyim ki, bir mutlu son yok bu filmde.

Sonuç:

Farklı birşeyler arıyorsanız izleyin derim: Türü belki hoşlandığınız belki tahammül bile edemediğiniz birşey olabilir ama film herşeyden önce size nostalji yapmak için izlenecek bir film filan değil. Eğer 6 bölüm bölüm, yada en azından 2 saatlik bir film filan olsa belki şu an Evangelion yerine bundan bahsediyor olabilirdik.

Kanımca unutulup gitmiş gizli Anime harikalarının en önemli örneklerinden birisi ve yönetmen Toshihiro Hirano'nun da mainstream'e kaymadan önce yaptığı kesinlikle -bence- en önemli iş aynı zamanda. Eğer Mecha türüne dair kapsamlı bir izleme aktivitesine girecekseniz bu yapımı da mutlaka programınıza dahil etmenizi öneririm. Diğerleri ise sadece zamanının ötesinde bir film görmek için bile izleyebilirler.

Extra:

http://www.youtube.com/watch?v=hIZT7qDUXyo

Filme dair hiçbir ek materyalin de piyasaya sürülmemiş olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Sadece filmde çalan Jaywalk imzalı 2 tane şarkının kısa bir süreliğine piyasaya sürülmüş ve şu an bulmak neredeyse imkansız olduğu 2 mini albümü var. Ben bu şarkılardan sadece bitiş şarkısı Just Because'u bulabildim. Insert song olan ve son dövüşün hemen öncesinde çalan Burning Eyes'i bulan, gören varsa insaniyet namına haber versin!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • bedifeci

    1

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Tanıtım için teşekkürler. Bu eski tarihli animeleri bizde eski olduğumuz için seviyoruz. Erinmeden bu kadar yazmak ancak ;seven bir insan için mümkündür. Yeni tanıtımların bekliyoruz Akuma.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?