Jump to content
  • Kayıt Ol

Dual! Parallel Trouble Adventure


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

dul001.jpg

PA.27870.001.jpg

1999 yapımı ve Katsuhito Akiyama (Guyver ve Macross) tarafından yönetilmiş ve TV'de 13 bölüm olarak yayınlanmış bir Mecha Anime'sidir. (14. bölüm DVD setinin son diskine gizlenmiş şekilde konulmuştur)

Daha ilk bölümün ilk saniyesinde görebileceğiniz gibi, herşey bir inşaat kazısında matkabın çok eski zamanlardan kalma bir yaratık teknolojisi kalıntısı tarafından durdurulması ile başlar. O anda ekran ikiye ayrılır ve bir kelebek etkisi oluşur. Evrenlerin birisinde işçi matkabı durduran parçayı alıp uzaklaşır ve bilimadamlarına teslim eder, bu da insanlık tarihini tamamen değiştirecek bir teknolojiyi başlatır; diğerinde bunu yapmaz ve kalıntı tamamen yokolur, bu da hikayemizin temelini oluşturur.

Aradan 22 yıl geçer. Hikayemizin kahramanı (aynı zamanda 22 yıl önceki inşaat işçisinin oğlu) Kazuki Yotsuga gözlerinin önünde gerçekleşen ve başka insanların göremediği iki robotun savaşına dair tekrarlanan imajlar yüzünden çevresiyle ilişki kuramayan asosyal bir tip olmuştur. Okulun popüler ve esrarengiz kızı Mitsuki Sanada, onun bu sırrını öğrenir ve onu dalavereye getirerek kendi köşküne götürür. Mitsuki'nin kaçık bilimadamı babası Ken Sanada, Nobel ödüllü bilimadamı Hiroshi Rara'yı geride bırakmak için üzerinde çalıştığı paralel evren deneyinde Kazuki'yi kobay olarak kullanır. Gözlerini paralel evrende açan Kazuki, burada gözlerinin önünde defalarca gerçekleşen robot savaşını görür ve kokpitine darbe alıp düşen beyaz robotun yanına gider ve savaşamayacak haldeki pilotun yerine geçerek düşman robotunu yokeder.

Bu olay onun, dünyayı ele geçirmeye çalışan Rara ordusuna karşı savaşan küresel savunma gücü EDF'deki mücadelesinin de başlangıcı olur. Fakat gerek düşman gerekse dost taraftaki tüm karakterlerin kendi tanıdıkları olması onu fazlasıyla karışık bir duruma sokar: En basitinden Mitsuki Sanada bile EDF'nin Core Robot pilotlarından birisidir ve Rara ordusunun gayrıresmi lideri ve sözcüsü Mitsuki Rara, aslında kendi ait olduğu evrende tanıdığı Mitsuki Sanada'nın o anılara sahip olmayan şeytani bir ikizidir! Kazuki bu zaman-boyut paradoksunun, o evrene kendi seyehatiyle oluştuğunu anlayınca Rara saldırısını elinden geldiğince çabuk bitirmeye ve bunu başarır başarmaz ait olduğu evrene dönmeye karar verir. Ama bu kolay olmayacaktır.

48094902894.jpg

Dual! Parallel Trouble Adventure, yönetmen tarafından da söylendiği üzere Masaki Kajishima'nın Tenchi Muyo serisi için hazırladığı bir spinoff'dur. Eğer orjinal seriyi izlediyseniz birçok karakterin orada da benzer çizimlerle ortaya çıktığını görebilirsiniz.

Seri Evangelion'a mekaniklerdeki sınırlar, şiddet öğeleri ve felsefik anlatım dışında kalan tüm yönleriyle benzer. Örneğin Kazuki Shinji'yi, D Rei'yi, Mitsuki Asuka'yı, Akane Ritsuko'yu fazlasıyla andırır ve bazı sahneleriyle (Shinji'nin 4. Melekle dövüşürken yanıbaşında Aida ve Touji'yi farketmesi, Shinji'nin firar ettikten sonra Mercedes marka araç kullanan ve yanında ajanların eşlik ettiği Ritsuko tarafından bulunması... gibi) adeta birebir alıntılanmıştır.

Seriyi 2001 ortalarında, EVA'dan hemen önce izlemiştim ama ilginçtir ki beğenmiştim. Tabii 2001 bitmeden EVA ve Gundam'ları izlememle beraber bu his yerini yavaş yavaş önce "aperatif" bir seriye, çok sonrasında da Anime değil de bir fanfiction izlediğim hissine bıraktı. Ama yine de tümden kötü olduğunu şu an bile düşünmüyorum -gerçi EVA'dan önce değil sonra izleseydim muhtemelen ilk birkaç bölümünden sonra yüzüne bile bakmazdım- ki intihal kısımları bir yana bırakırsak, Core Robot'ların herhangi bir kablo sınırına bağlı olmaması ve EVA'daki gibi "berserk" savaşçılar değil de Gundam irisi/Zeorymer miniği gibi durması (kitleri olsaydı inanın scale'si ne olursa olsun alabilirdim!), düşman robotların insan kontrollü robotlar olması, kansız hatta aşırı iyimser anlatımı ve hatta diğer Anime serileriyle aynı yerde değil de ancak bir "fanfiction" olarak bile -ve tüm eksilerine rağmen- şu an bile "keşke 50 bölüm filan olsaydı" dediğim serilerden birisi. Ama sadece bu. (En basitinden bu yazıyı yazarken koyacak resim bulmakta bile zorlandım açıkçası)

Son sözlere gelirsek... Nedeninin hala tam adını koyamamış olsam da şu an ne yerden yere vurabildiğim ne de puan yazıp "budur" diyebildiğim bir Anime : Eğer EVA'yı halen izleme imkanınız olmamışsa, vaktiniz de varsa şöyle bir gözatın dediğim bir seri ama bunun için çok da acele etmeyin ve de çok büyük beklentiler ummayın. Zira daha önce de dediğim gibi, ya EVA'dan önce izlemedikçe yada Anime değil de "fanfiction" olarak düşünmedikçe bu seriden hep yanlış şeyler beklemiş olacak ve doğal olarak pek zevk alamayacaksınız. Ama çıtır çerez tadında, hoş ve hafif birşeyler denemek istiyorsanız, bu doğru tercih olabilir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    1

  • PaarthurnaX

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Bu gun indirdim baktım seriye gerçekten hoş bir yapım.Fakat yarım yamalak inglizcemle konuyu tam olarak kavradığım söylenemez.:000200690jk0xd:Bu serinin çevirileri yok mu acaba:s45:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?