Jump to content
  • Kayıt Ol

Otaku no Video


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

vlcsnap-337851.jpg

Otaku no Video 1991 yapımı 2 bölümlük bir OVA'dır. GAINAX stüdyosu tarafından yapılan bu yapımın özelliği hem Otaku altkültürü üzerine bir traji komedi hem de gerçek Otaku'larla "kendi sahalarında" yapılmış röportajları da içeren bir dökümanter özelliği taşımasıdır. Hayal sahneleri, bilinen Anime'lerin ismi verilerek alıntılanan sahneler ve gerçek yerlerin/isimlerin de kullanılmasıyla Otaku no Video anime ile gerçek yaşam arası harika bir köprü oluşturmakta.

Hikayemiz bir flashforward sahnesi ile başlar.Takvimler 1991'ı göstermektedir. Salaş ve terkedilmeye hazırlanılan bir büroda sinir krizinin eşiğinin eşiğindeki bir genç tam geri dönmemek üzere çıkmaya hazırlanırken çalan telefona bakar. Arayan bir Otaku'dur ve çoktandır alıcısı çıkmayan türden bir figürü sormaktadır. Telefonu nefretle kapatır, ve "lanet olsun size!" der, Ken aslında hayatı elidnen çalınıp bir Otaku haline dönüştürülmesinden ve ilk coşkusu yerini tükenmişlik hissine bıraktığı için bir şok yaşamakta, aslında kendine kızmaktadır. Yaşadıkları onu, kalbinde hayal kırıklığı, zihninde sadece kaos olan birisi haline getirmiştir.

otakunovideo.jpg

Sonra hikayenin asıl başladığı noktaya döneriz, yıl 1981'dir. Ken Kubo okuldaki tenis klübünden kızarkadaşı Yoshiko ile gezip tozabildiği basit bir hayatı, basit hayalleri olan bir gençtir. Onun sakin hayatı eski sınıf arkadaşı Tanaka ile bir sokak convention'unda karşılaşması ile sona erer. Tanaka ona beraber cosplay yaptığı kendi takımını tanıştırır ama Tanaka kendi tabiriyle "basit Otaku'lardan" değildir, büyük hayalleri vardır ve bu da onu yıldızların ötesine götürecek başarılara taşıyacaktır! Kubo olanlara anlam veremez çünkü Otaku kavramını bile çat pat bilmektedir, Anime kültürü ise neredeyse hiç yoktur. Tanaka hızlı davranıp Otaku'luğun aslında bir tür meziyet olduğuna göz açıp kapayıncaya dek inandırır. Bir hafta geçmeden Kubo Tanaka'nın tahminlerinin de ötesinde bir hızla Otaku olmaya ilerler. Takımın her üyesi ona kurslar vermeye başlar ve onun piştiğine kanaat getirdiklerinde planlarını ona açarlar. Japonya'nın gelecekte az yatırımla en büyük kar getirecek sektörünün garagework sektörü olduğunu düşünmekte ve eşi benzeri olmayan bir karakter yaratarak garagework sektörünün gerçek anlamdaki ilk vurgununu gerçekleştireceklerdir. Kubo buna ikna olur ve uykusuz günler, haftalar geçmeye başlar. Gerisi mi, Anime tadında traji komik bir tür "Scarface" hikayesi. Eğer az biraz Anime altkültürüne dalabildiyseniz kendinizden birşeyler bulacağınız bir hikaye, izleyin ve keyfini çıkarın, ayırdığınız zamana kesinlikle değecek, yeri geldiğinde gözyaşlarıyla, yeri geldiğinde naralarla izleyeceksiniz!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 3
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    2

  • Kisiliksiz

    1

  • Soulbreaker

    1

Animasyon bölümlerindeki Otakular ile belgesel kısmındaki gerçek Otakuları karşılaştırınca; "Otaku" kavramına hem belgesel hem de kendi maneviyatı içerisinden bir bakış açısı getiriyor.

80 ve 90'lardaki Otakular hakkında ufakta olsa fikir sahibi olabiliyoruz ( Video Piyasası, Zamanın Popüler Yapımlarını, Otakuların odalarını, Anime kızlarını sevimli bulmalarını! Erotik Oyunlar vs...). Belgesel kısmı biraz ürkütüyor insanı. Ama animasyon kısmı; kendi fantastik dünyası için savaş veren bir Otaku üzerinden gidiyor ( Kurmaca olduğunu bildiğiniz halde, belgesel kısmındaki verilerden sonra bu içinizi ferahlatıyor ). Yani Otaku mevzusunun içinden ve dışından bakarak; bir nevi özeleştiri de sunuyor.

Her Japonun anime sevmediğini. Otakularında kendi memleketlerinde hor görülebildiğini izliyoruz. Bununla beraber; "Tenis oynamaktan zevk almak ayıp olmuyorsa Anime izlemek neden ayıp oluyor?" Gibi bir soruyla ( Ya da haklı bir isyan ile) bunun kimine tuhaf gelse de kişisel bir zevk meselesi olduğunu belirtmekten de kaçınmıyor.

GAINAX açısından bakarsak:

GAINAX'ın kendi ilham kaynağı olan yapımlara göndermelerin yanında ( SDF Macross, Space Battleship Yamato, Gundam, Urusei Yatsura, Miyazaki Filmleri), kendi yapımlarından da yararlandığının ipuçlarını veriyor (Nadia: Secret Blue Water, Gunbuster). Yani GAINAX, hem geçmişteki önemli yapımlardan hem de kendi geçmişindeki önemli işlerinden yaralanıp, Otaku kültüründen aldığı temaları yeniden işleyip sunuyor.

Otaku nedir, ne değildir? Kesin cevaplar vermese bile, fikir sahibi olmanızda yardımcı olacaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Allah Allah merak ettim ve birazda tetirgin oldum yaaa tr bulunabilir mi ?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@soulbreaker

Dosya .MKV olsaydı çevirirdim ama şu ana dek sadece hardsub olarak bulabildim. Ayrıca mesajınız yanlış yerde, bu tür mesajları lütfen şuradan dile getirin.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?