Jump to content
  • Kayıt Ol

Uchuu Senshi Baldios


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

locandina%20baldios.jpg

Yayın Tarihi : 30-06-1980 ile 25-01-1981 arası

Bölüm Sayısı : 34 bölüm - 1 film

Müzik : Kentaroh Haneda (R.I.P.)

Dizayn : Hajime Kamegaki

Orjinal Eser : Akiyoshi Sakai

Yönetmen : Kazuyuki Hirokawa

Baldios, 1989-1990 gibi ülkemizde yayınlanmış bir Anime. Mecha türünde olması ve birleşen robotlara dayalı olması nedeniyle Voltron'un gölgesinde kalmış olmasına rağmen Japonya'da durum tam aksi şekilde işlemiştir: Yamato ve Gundam gibi iki klasikten ilham alan bu seri, Ideon'la birlikte Anime'de drama türünün eski ekol örneklerinin en uç noktalarından birisini oluşturur.

S-1 gezegeni çok eski geçmişte kitle imha saldırısından geçmiş, ölümcül derecede kirlenme giderek yayılarak gezegeni giderek daha yaşanmaz hale getirmeye başlamıştır. Dahası ordu mensupları, asileri ezecek ortamı yaratabilmek ve olağanüstü hal ilan edebilmek için bizzat devlet başkanına suikast yapar ve şüpheleri kendilerinden uzak tutmak için saygın bir bilimadamının oğlunun biyometrik kartını suç mahaline bırakırlar. Hikayemizin kahramanı Marin'in babası, S-1'deki kirlenmeyi durduracak bir çözüm bulmuştur ki laboratuvarları fanatik bir askeri lider olan Zeo Gattler'in adamları tarafından basılır ve ağır yaralanan bilimadamının oğlu Marin, babasının son anındaki fedasıyla hayatta kalmayı başarır. Bindiği mekik bir uzay-zaman geçidinden geçer ve kendini 21. yy'da bizim güneş sistemimizde bulur ve dahası Gattler'in Aldebaran orduları da kendiyle aynı yoldan bir istila başlatmış, insanlığın Mars kolonilerini yokedip gözünü dünyaya dikmiştir.

Marin babasının son dakikalarında "Bir zamanlar bu gezegen mavi bir cennetti, oysa onu kurtarmak için tüm çabalarımız benimle birlikte sona eriyor. Ama sen hala devam edebilirsin. Çok uzaklarda, bir başka mavi gezegen bulursan, orada yaşa ve bu maviliği koru!" sözünü asla unutmaz. Başta bir casus olduğu düşünülerek hapishaneye atılır ama hapishanede günlerce hiçbir şey yapmadan gözyaşları ile denize baktığını gören insanlar onun masum olduğuna inanır ve kendilerine katılmalarına izin verirler. Askeri direniş organizasyonu Blue Fixer'e katılan Marin, mavi gezegenin son umudu olan birleşebilen ve dönüşebilen savaş robotu Baldios'la, Aldebaran'a karşı verilen savaşa katılır.

Öte yandan Marin'in babasının öldürüldüğü an istemeden de olsa ölümüne sebep olduğu subay, Zeo Gattler'in sağ kolu olan kadın komutan Rose Aphrodia'nın kardeşidir ve bu olay Aphrodia'nın kendisine verilen asileri ezme görevini kişisel bir mesele haline getirmesine sebep olur. Gönderildiği dış uzayda Marin ile karşılaşır ve bir süre sonra gerek Marin gerekse Aphrodia görevlerini ilk kez sorgulamaya başlar. Fakat ardı ardına büyüyen trajedilerin en sonrasında, kaçınılmaz son savaş gelmişken Marin ve silah arkadaşlarının ulaşacağı bir gerçek vardır ki o da...

...dünyanın aslında S-1'in geçmişteki hali olduğu, zaman paradoksu sonucu sonsuz zaman çevriminde S-1'i cehenneme çevirecek savaşın aslında bu savaş olduğu, insanlığı yokedecek şeyin kendisi dışında birşey olmadığıdır.

baldios_rv05.jpg

Baldios, benim için sayısız anlam ifade eden bir Anime, herşeyden öncesi, neredeyse her kurguda ister istemez karamsarlık ve dramdan doğan bir gerçeklik aramama sebep olan bir yapım. Ya çocuk aklımla bile Rosa Aphrodia karakterine aşık olmuştum desem? Bir kadını hem pranga altındaki dişiliği ile, hem kendi ayakları üzerinde duran acımasız kararlar alabilen bir komutan olarak, hem onurlu bir düşman ve hem de tutkulu bir aşık olarak aynı anda birden çok açıdan resmedebilen çok seri olamaz sanırım. Herşeyden ziyade tüm iyi kurgular gibi, hikaye siyah-beyaz değildir: Düşman taraf S-1'de sadist, kana susamış insanlar kadar, emir kulu olanlar, görevlerini sorgulayanlar ve duruma karşı çıkmak isteyenler vardır. Haliyle her iki taraf için de ölüm öğesi zorlama bir drama yada yan karakter harcama metodundan ziyade hayat kadar doğal bir sonuçtur.

Baldios maalesef pazarlama dehası (?) ürünü birçok serinin aksine, Japonya dışında hala uluslararası seti çıkmamış bir seri. Yada belki en iyisi budur, kim bilir? Zira Baldios, tüm imkansızlıklara rağmen ona ulaşabilecekler için belki bir 30 yıl sonrasında bile misyonunu hala göstermeye ve "yaşamaya" devam edecektir. Son satırlara gelirsek, farklı birşeyler görmek için bile şans vermeniz gereken, gerçek bir klasik Anime örneği olduğunu söylemeliyim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 9
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    4

  • CHOBiTS

    3

  • zagato

    1

  • antiochia

    1

Tanıdık geliyor ama tam hatırlayamıyorum bu seriyi.Böyle birleşen robotlu Voltus 5 adlı bir seri yayınlanmıştı acaba o olmasın.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Birleşen Mecha'larla ilgili olarak Voltus 5 değil de Combattler V ve Goshogun ülkemizle yayınlanmıştı. Onlarla karıştırmış olabilirsin.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yaklaşık 20 yıl önce TRT de izlemiştim, süperdi. Konusu, işlenişi, karakterler; gerçekten beni etkilemişti:qaglayacak:. Klasikleri seviyorsanız kesinlikle kaçırmayın derim:parla:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 10 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...

Bu arada arkadaşlardan birisi bir başka topic'de filmin fi tarihinde Raksotek'den yayınlanmış video kasetine sahip olduğunu söylemiş hatta bir yerlere upload etmişti yanlış hatırlamıyorsam. O arkadaş hala buralardaysa filmi bir yerlere yeniden upload edebilir mi? Şu an Baldios Movie'yi çeviriyordum da, işte "o günlere" nostalji işte, bir de o günlere ait dublajıyla izlemek istedim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?