Jump to content
  • Kayıt Ol

Top wo Nerae! 2 DieBuster


Kisiliksiz

Önerilen İletiler

Adı: Aim for the Top 2! DieBuster

Diğer Adları: Top O Nerae 2! DieBuster, Top wo Nerae 2! , トップをねらえ2!, DieBuster

Web Sitesi: http://www.top2.jp/

Yapımcı: GAINAX

Türü: Aksiyon, Macera, Drama, Bilim Kurgu,

Temalar: Mecha, Askeri, Uzay, Süper Robot, Ecchi,

Bağlantılı Yapımlar: Aim for the Top! GunBuster ( Uzay Canavarları ile ilk karşılaşmadan sonraki olayları anlatmaktadır),Gunbuster vs Diebuster Aim for the Top! The GATTAI!! Movie (2 Ovanında tekrar kurgulanıp film formatında topluca sunulmuş halidir),

Konu:

Bugünkü dünyadan binlerce yıl sonra… İnsanlık uzay canavarları ile olan büyük savaştan sonra bile tehlikenin geçmediğinin farkına varmış ve galaksiler arası seyahatten vazgeçip kendini Güneş Sistemi içerisine kapamıştır. Yıllar içinde insanlığın ilerlemesi için atılan tüm büyük teknolojiler birer efsaneye, insan neslini ve geleceğini, uzay canavarlarına karşı korumak için yapılan tüm fedakârlıklar ise geçmişte kalmış minik hadiseler gibi anlatılmaktadır.

İnsanlık, güvenliği için Güneş Sistemi içerisinde kapalı kalsa da, halen uzay canavarlarının tehdidi altınadır. Uzay Kuvvetlerinin gücü bile yeterli gelmediğinden, hiçbir resmi kuruma bağlı olmaksızın canavarlar ile savaşan, Topless adındaki kardeşlik, gücünü pilotlarından alan Avcı Makineleri kullanmaktadır.

Artık kolonileşme için yaşanır bir hale getirilmiş Mars yüzeyine özel bir görev için gönderilmiş Topless üyesi La’C Mal, dinlenmek için girdiği kâffede, müşteriler tarafından rahatsız edilen garson kızı küçük bir “Topless gösterisi” ile kurtarır ve ardına bakmadan motoruna atlayıp yoluna koyulur. Lakin farkında olmadan, kendisine hayran kalmış ve uzaya çıkmak için pilot olmak isteyen garson kızda peşine takılmıştır. Durmadan konuşan, hayallerinden bahseden ve ona Onee-Sama diye seslenen; sakar ama mahvettiği işlere karşın gene de yılmayan bu kızın adı Nono’dur. Nono, sevgili Onee-Sama gibi uzaya çıkıp, kahramanı Nonoriri gibi olmak istemektedir. Bu karşılaşmadan sonra gelişen olaylar ise hiç beklenmediktir…

Yapıma Genel Bir Bakış:

İlk yapımdan 16 sene sonra GAINAX’ın bir nevi varlığını kutlaması adına yapılmış. Teknik anlamda gayet şık ama ilk ova ile kıyaslayınca; hikâyenin temelde sabit kalıp içindeki karakter ve temaların üzerinde daha farklı bir seyir zevki verilmesi için biraz oynandığı ama özünde gene aynı söylemlerde bulunduğu bir yeniden yorumu denebilir.

İlk iki bölümü izlediğinizde, devam yapımındaki karakterlerin bir kısmının ilk ovadan akla gelen karakterlerin birer karşılığı oldukları hissine kapılıyorsunuz. İleriki bölümlerde, hikâyedeki dönüşler ve ortaya çıkan hadiseler ile önceden de bahsettiğim gibi ilk ovadaki bazı unsurlar, özü değiştirilmeden ters-yüz edilip farklı olay örgülerinde işlenmiş. DieBuster’ın başları da ilk ovadaki gibi deneyimsiz pilot hikâyesi gibi başlayıp sonrasında: Hikâyenin, Topless olmaktan başka tutunacak dalı olmayan, bile bile yalanlara bel bağlayarak mutlu olmaya çalışan deneyimli pilotun dönüşümüyle anlatıldığını izliyoruz. Üstelik bu seferki insanlık, ilk ovadakinin aksine, yıldızları keşfetmek ve hayatta kalmak için durmadan çabalayıp kendini geliştiren toplum değil: Güneş Sistemine sıkışmış; ileriye değil olduğu yerde sayan; kendini yalanlarla avutup mutlu olmaya çalışan; bireylerin fazla bireyci olduğu bir insanlık. Bu saydıklarımla ilk başta GAINAX’ın önceki yapımlarından Evangelion’u akla getiriyor. Sadece Topless olarak kendini değerli hisseden pilot, eldeki teknoloji ne kadar ileri olursa olsun mutsuz olan insanlar hatta bu yapıya ek olarak bir de insanları küçümseyen mekanik zihin… Lakin sonlara doğru, biraz deşince ortaya çıkan bu kötümser hava, insanlığın ne olursa olsun kendine inanıp iyi bir gelecek için var gücüyle çalışıp harikalar yarattığı unutulmuş geçmişinden ( GunBuster’ın geçtiği zaman aralığından) kalma ruhla geliştirilmiş teknolojisi çıka gelerek, ilk ovanın teknoloji dostu söylemi birleşiyor. Böylece “İnsanın gücü her şeye yetmeye bilir, lakin kendine olan inancı ve hedefi için sonuna kadar çalışması mucizevî olanı gerçeğe dönüştürür.” Sözünü bir kez daha bu yeni yapımda yineliyor. Buna ek olarak La’c’ın sonunda hayatı için yaptığı seçimle “bireyin başka seçimler ilende kendi yolunu bulup mutlu olması”nın altını çiziliyor.

DieBuster aynı alt metinsel temaları tekrarlasa da sadece senaryosal olarak değil görsel yapı olarak da farklı bir anlatı yolu izlemekte. Bu görsel yapı ilk ovadakine oranla daha uçuk denebilecek mecha, gemi ve düşman tasarımlarıyla kalmıyor. Yapımdaki Avcı Makinelerin: Evangelion’dan ödünç alma yarı-organik olması, Go Nagai’nin mecha mangalarından fırlamış robot tasvirleriyle beraber gene aynı kaynaktan gelme dövüş yöntemleriyle savaşması, yapımı bilimkurgudan çıkarıp daha fantastik bir hale sokuyor. İlk ovanın 5. bölümünde vuku bulan savaşın sadece bir iki yerinde Süper Robot türüne yapılan göndermeli savaş taktikleri, DieBuster’ın tamamına işlemiş durumda.

Üstüne üstük, sonradan GAINAX’ın 2007 tarihli Tengen Toppa Gurren Lagann’ında da tekrarladığı gezegen boyundaki mechalar ve gezegen fırlatma hadisesinin ilk örneğini bu yapımda görüyoruz ( Hoş gezegenleri fırlatmasa da, baltayla ortadan yardığı 1998 tarihli Getter Robo: Armageddon Ovasıda GAINAX’takilere fikir vermiş olabilir, ne de olsa gene Go Nagai’den gelme bir yapım!). Tabii söz Tengen Toppa Gurren Lagann’a geldiğinde, bu yapımında temel olarak GAINAX’ın, Gunbuster ile temelini atıp mecha yapımlarında devamlı kullandığı temalarını görebiliriz. Lakin bu başka bir konu.

Bunların haricinde bir devam yapımı olarak önceki yapıma dair hoş göndermeler de mevcut. La’c’ın ilk bölümde farkında olmadan Nono’ya atkısını vermesi, ilk ovada Amano’nun Noriko’ya saç bandını vermesiyle paralel bir şekilde, bu iki emaneti, son bölümdeyken kahramanlarının üstünde görebiliyoruz. La’c’ın evinde çalan müzik, Gunbuster’ın açılış parçası olarak dinlediğimiz parça aslen ve Nono’da bölüm içinde parçayı tekrardan mırıldanıyor. Her iki ovada da devamlı karşımıza çıkan “İnazuma Kick”. Gene ilk ovada dile getirilen “bir insanın kalp atışlarına sahip Avcı Makine” mevzusu farklı bir şekilde vuku buluyor…

[bimgx=200]http://3.bp.blogspot.com/_KNtV81fnNeY/TGbKb9_HQ6I/AAAAAAAAAoU/_4KOMghXgSU/s1600/Top+o+Nerae!+2+DieBuster.jpg[/bimgx]

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?