Jump to content
  • Kayıt Ol

Donma, kendiliğinden restart ve aşırı ısınma sorunu


yuuki_cross

Önerilen İletiler

Elimde 2 yıldan beri kullandığım Casper marka bir masaüstü bilgisayar var. Son 4-5 aydan beri eskisine göre bir yavaşlama mevcut. Son 1 aydan beri de kendi kendine aniden restart atıyor. Bunun da üstüne bazen günde 1-2 kez bazen de 10 dk da bir ardı ardına donmalar ortaya çıktı. Bilgisayarın teknik işlerinden anlamayan biri olarak yavaşlama için öncelikle akıllı ram kullanmak iyi olur dediler. Tabi virüs bulaşma ihtimalini de sundular. pc yi esed nodla tarattım ama temiz çıktı. Sonra fanlara, pc nin içine toz dolmuş olabileceğini duydum ve az önce kasayı korkarak söktüm xD Sahiden de toza boğulmuş. 3 adet fanı çıkardım sildim, diğer parçalardaki tozları elektirik süpürgesiyle çektim. Oldu bitti çalıştıralım dedim ve hiçbir fark olmadı. Bilgisayar hala donuyor. Şunları yazarken bile 4 kez dondu. Bi de sistem tepsisinde görünen akıllı ram değerlerine bakınca donma esnasında 500 lerde seyrederken aniden 0'a kadar düşüyor. interneti kullandığımda, j-downloader açık olduğunda vs. özellikle daha da fazla donmalar oluyor. Manga editlemek için photoshopu açtığımda program sık sık çalışmaz oluyordu.

Uzun lafın kısası garanti kapsamında servise götürmek okul döneminde sürekli ihtiyaç duyduğum bilgisayardan en az 1 ay uzak kalmak anlamına geliyor. Servise son çare olarak götürmek istiyorum bundan önce beni bıkıtıran bu sorunlar için yapabileceğim bir şeyler var mı merak ediyorum?

Ayrıca aşırı ısınma ihtimalini göz önünde bulundurarak SpeedFan programıyla test etmeye çalıştım ve şu değerler çıktı. Bu değerler normal midir?

speedfano.jpg

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 11
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • yuuki_cross

    3

  • Borastus

    2

  • gezz+

    2

  • Hitokiri

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Büyük ihtimalle işlemcinin fanında sorun vardır. Fan'ın bağlantılarını bir kontrol et, gerekirse yeniden çıkarıp tak.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Fanları kontrol ettim, çıkarma işlemini falan yaptım 72.gif Yukarıda belirtmiştim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Birden çok ram varsa onları çıkar sadece bir tanesi kalsın öyle bir bak nasıl çalışıyor. Benim bir bilgisayarın ram slotu bozulmuştu o yüzden arada mavi ekran falan veriyordu, eskimiş anakartlarda oluyor bazen öyle.

Bilgisayarın içindeki fanlara iyice bak dönmeyen veya arada tık tık yapan bir fan falan var mı.

Harddiske giden kabloları bir çıkar tak, ikinci en olası durum harddiskin artık çalışmamaya başlası. İşletim sistemi istediği dosyayı bulamayınca donmaya başlıyor. Ciddi bir sorun varsa çalışıp çalışmadığını test etmek için başka bir harddisk bulup onda çalıştırmak lazım bir süre böyle bir olanağın var mı bilemeyeceğim.

Bu arada sadece bir antivirus programı ile test yaptıktan sonra tamam virüs yokmuş demek tam doğru zaten mesela avira ile de bir test yapabilirsin ama virüsten kaynaklandığını sanmıyorum gene de denenebilir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

kolay çözüm, casper logosunu sök kasadan, ibm falan yapıştır, bişey bulamazsan boş kalsın.

edit: batıl şeylere inanmıyorsan gerçek çözüm için sana bir şey soracağım, yukardaki screenshot'ı bilgisayarı zorladıktan sonra mı aldın yoksa dinlenme süresi tanıyıp boştayken mi aldın?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Harddisk'e giden kablodandır büyük ihtimal. Sırf bu yüzden ben 3-4 kablo değiştirdim ve son zamanlarda bende yaşamaya başladım. Sanırım yeni kablo almam gerek.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İşlemcinin sıcaklığı soğuk denebilecek sıcaklıklarda çalışıyor zaten kullandığın işlemci genel olarak fazla ısınan işlemcilerden değil ama ekran kartı ortalamanın üstünde (72 C) bir sıcaklığı var belki yük altında dahada ısınıyor olabilir onun fanını kontrol etmende fayda var yavaş dönüyor olabilir ama bahsettiğin sorun başlıca parça ısınması ve bozuk parça olmak üzere bir çok yerden kaynaklanıyor olabilir anlamıyorsan casper ın kendi servisi ile uğraşmadan istediğin bilgisayarcıdan yaptırabilirsin zaten yan kapağı açtığında arkadaki etiket yırtıldığı için garanti kapsamı dışında kalmıştır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hımm,benzer dertler bende de var,başlarda kendi kendine restart atıyordu,havaların çok sıcak olduğu dönemlerde de 10 dk da bir kapanıyordu.Mevsim değişikliği ile bu dertten kurtuldum diyordum ki sakinliği uzun sürmedi;şu sıralar sinirlerimi bozmak için arada sırada klavyenin işleyişini durdurma yöntemini kullanıyor,acaba kablodan mı diyerek kontrol ettiğimde de hiç dokunmamış olmama rağmen faremi de devre dışı ediyor.Ben onla uğraşmaktan bıktım,o benle uğraşmaktan bıkmadı.Sonunda boşverdim,gidebildiği yere kadar gitsin dedim.Zaten tamire verdiğimde de bir sorunu yoktu,onun garezi bana.

Yardımcı olabilmek isterdim ama benim de teknik yönden fazla bilgi sahibi olduğum söylenemez.Kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@borastus; ramları çıkarma işlemini kendim yapamıycam. Ama yarın bi harddiskin kablolarına bakabilirim ve Avirayı deniycem. Fanlardan ses gelme konusunda bi sorun yok. Herhangi bir tuhaf ses çıkarmıyorlar. Hatta gayet sessizler xD Dönmediklerini düşündüm ama çalışyorlar. Şu ekranın morarması falan bende de var. Pc yi ilk açarken 4-5 sn öyle ama sonra gidiyor. + pc son 1 aydan beri ekranda kıvılcıma şekline benzer dalagalanmalar yapıyordu. Temizledikten sonra dalgalanmalar gitti ama şu morarma tam gitmedi.

@gezz; bilgisayar bu değerleri almadan önce 3 saat boyunca onu söküp temizlemem esnasında gayet soğudu. Takıp çalıştırdığımda da pc yi açtıktan 30 dk sonra ss i aldım. Açık program net falan dahi yoktu. Yani dinlendikten sonra aldım. Km playerla anime izlerken değer 76 ya falan fırladı. Oyun oynarken daha da yükseliyor. Hatta pc nin tozunu almadan önce gpu 72 de yüksek sıcaklık uyarısını verdiği gibi alttaki tüm değerler de o uyarıyı veriyordu. Temizledikten sonra onlar normale ulaştı ama gpu hala yüksek.

@dark; arka kasayı açmakta tereddüt ettim başta garanti için ama etiket falan görmedim desem qhey Özellikle buna dikkat ederek açma girişiminde bulundum vidalar üzerinde belki bi etiket falan vardır diye de baktım ama garantinin kalktığını gösterecek hiç bişey yoktu. Garip.

Öneriler için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Garanti varsa bence uğraşma git direk bırak bilgisayarı. Kasa açınca işletim sistemi garantisi sona eriyor çogu şirket için ama parça garantisi her zaman vardır. Yani senin işlemcinin garantisi üzerine çıkıp atlamadığın sürece kasayı açsanda devam eder gene.

Eğer donanımsal bir sorun varsa bir bilgisayarcıya bırakmak zorundasın büyük ihtimalle çünkü bozuk parçalar ancak yerine sağlam bir parça takınca belli oluyor yani yedek parça olmayınca tespiti yok gibi birşey. Bilgisayarcıya bıraksan adam belli işlemci gitmiş şu olmuş bu olmuş gibisinden birşeyler saçmalar para koparmaya çalışıyor belli bir kısmı o yüzden garantisi varsa uğraşma.

Yalnız senin sorunun kötüymüş baya çünkü teknik servisteki insanlar bilgisayarı açıp aha çalışıyor diye kapatıyorlar gene. Bin defa uzun süre çalışınca sorun veriyor desen bile anlamıyorlar bir kısmı benimde öyle bir sorun vardı 5 dk bir kapanıyordu gitti geldi bir sefer ilk gün çalıştı ikinci gün gene kapanmaya başladı mesela. Servise bırakmayacaksan bilgisayarcıya iyicene anlatırsın en azından durumu.

Aslında ram çıkarmak oldukça basit bir işlem ama yapamam diyorsan birşey diyemem tabi.

Yapacak birşeyin yoksa vaktin de varsa işletim sistemini yeniden kurmayı deneyebilirsin bakalım neler oluyor diye.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Garantiden muhtemelen bilgisayarının içini temizleyip geri gönderirler. Hem murphy kanunlarına göre senin bilgisayarın muhtemelen garantideyken aynı sorunu çıkarmıyacak( benim başıma çok geldi). % 80 ram'lerin bir veya bir kaçında sorun vardır. %20 de fanlarında. İlk yapman gereken ramlerini tek tek denemek, sonrasında fanlarını çok iyi fanlarla değiştir. İşlemciler öyle kolay kolay bozulan bileşenlerden değildir. Bilgisayarını birkaç gün dinlendirip sonra açtığında sorun hala aynı kararlılıkla devam ediyorsa % 99 ramlardendir sorunun.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

ram'lerini temizlemeyi dene, sökmesi gerçekten çok kolay, yanlarındaki klipsleri aynı anda açınca yukarı çıkıveriyor ram. takarken de çentiklerin doğru denk gelmesine dikkat etmen yeterli, sonrasında olağan gücünle ramleri slota zorluyorsun, klipsler kendinden çıt diye olması gereken pozisyona geliyor(bu sakat bir yöntem, ben yapıyorum, isterseniz insanca bastırıp aynı zamanda klipsleri kapatabilirsiniz).

ramleri çıkardın, slotlarını ince telli bir fırçayla tozlardan arındır, slot ne demek bilmiyorsan google görseller, sonra ramlerin açıkta olan bakır pinlerini bildiğin yumuşak beyaz silgiyle(yoksa herhangi biri iş görür) sil. belirgin bir şekilde parladığını göreceksin. üzerindeki silgi tozlarını temizledikten sonra geri tak.

Kasanın içini temizlerken termal pastası kurumuş bir işlemcinin soğutucusunu sökersen alçı gibi gözükür, ve soğutucuyu yerine taktığında pek işlev görmez. bunun için evde yapabilecek bir şeyin yok, termal macun alman lazım, yerine hiçbir şey geçmiyor.

Açıklanamayan ısınma ve takılmaların genel sebebi ise 220v güç kablosunu taktığınız güç kaynağıdır çoğunlukla. içini açmanı kesinlikle tavsiye etmem, elektriğe bağlı olmasa bile dehşet miktarda çarpabiliyor.

İstanbuldaysan ve ulaşım masrafımı karşılarsan servise de gelebilirim.

Bir de speedfan programında core0 ve core1 sıcaklık değerlerinde en büyük kaç görüyorsun? özellikle takılırken.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?