Jump to content
  • Kayıt Ol

Kidou Keisatsu Patlabor (1988-201X )


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

YouTube - Miraiha Lovers - Patlabor - 1988 - High Quality

pat-03.jpg

1980'lerin sonlarında Gundam başta olmak üzere Mecha serileri popülerliklerinin zirvesindeydiler. Fakat sektör içindeki bazı sanatçılar tür içinde denenmemiş birşeyler yapmak, "Real Robot" tarzını tam olarak denenmemiş bir temaya ait kesin bir çizgiye çekmek istiyorlardı. Fakat bu yapıt aynı zamanda salt türün genç fanatiklerine değil, yetişkinlere ve bayan izleyicilere de hitap etmeliydi. Studio DEEN (Cowboy Bebop ve Rurouni Kenshin), Production I.G. (Ghost in the Shell, Evangelion, Jin-Roh, Sky Crawlers, Blood+, Break Blade) ve Sunrise (Gundam ve Votoms külliyatı başta olmak üzere birçok seri) bu amaçla güçlerini birleştirdi ve 80'lerin sonlarında Manga, Movie, OVA ve TV serileri şeklinde ilerlemeye başlayacak 4 cepheli Mobile Police Patlabor ortaya çıktı.

Patlabor'dan bahsetmeden ziyade HEADGEAR'den bahsetmemiz gerekiyor ki bu grup Patlabor'a can veren yaratıcı grup diyebiliriz. Daha ziyade HEADGEAR salt Patlabor için kurulmuş bir takım ve tüm Patlabor projeleri onların elinden çıkıyor. Takımın üyeleri:

Masami Yuki (Mangaka)

Ünlü Shoujo mangaka'sı. 22 ciltlik Patlabor Manga'sı ile 36. Shogagukan Manga Ödülü'nü kazandı.

Akemi Takada (Karakter Tasarımcısı)

Anime tarihinin en önemli tasarımcıları içinde başta gelir. Gatchaman, Urusei Yatsura, Maison Ikkoku ve Kimagure Orange Road gibi otaku ve shoujo altkültürünün önemli ve de efsanevi yapıtlarına imza atmıştır.

Yutaka Izubuchi (Mekanik Tasarımcı)

Kendisi çok yönlü bir konsept tasarımcısıdır. Kaç örnek versem de el attığı dizaynların çeşitliliğini örneklemem tam anlamıyla mümkün olmayacaktır. Ama yine de Skull Man, Infinite Ryvius, Jin-Roh, Silent Mobius, Eureka 7, Kamen Rider THE FIRST & NEXT ve Kamen Rider OOO'da konsept dizayn - Cowboy Bebop Movie'de dövüş kareograflığı - Uchuu Senkan Yamato'larda uzay gemisi - Cutie Honey, Sukeban Deka, Gundam Wing ve Gundam Wing: Endless Waltz'de kostüm tasarımı - Tosho Daimos, Godsigma, Panzer World Galient, Aura Senshi Dunbine, Starship Troopers, Terra E, Macross: Do You Remember Love?, Escaflowne Movie, MS IGLOO, Gundam 0080: War in the Pocket, ZZ Gundam, Char's Counter Attack ve Gasaraki'de Mecha tasarımı ve buna ek olarak RahXephon'da genel tasarım, karakter dizaynı ve yönetmenlik yapmış bir arkadaş. Anime ile pek alakalı olmasa bile aranızdan birçoklarınızın bilip sevdiği Kerberos Panzer Corps ekip kıyafetleri bu adamın tasarımı örneğin.

Kazunori Ito (Senaryo)

Her biri türlerinin en bilinen örneklerinden Dirty Pair, Maison Ikkoku ve Dot Hack serileri, Avalon ve Ghost in the Shell filminin senaristi.

Kenji Kawai (Müzik)

Ünlü müzik bestecisi. Ghost in the Shell, Gundam 00, Maison Ikkoku, Vampire Princess Miyu ve Sky Crawlers izlediyseniz zaten hatırlarsınız her türlü.

Mamoru Oshii (Yönetmen)

Usta anime yönetmenlerinden... Urusei Yatsura serileri ve Dallos OVA'ları ile başladığı kariyerinde Angel's Egg filmi ile dikkat çekmiş, ardından Ghost in the Shell filmleri ve Sky Crawlers gelmiştir. Jin Roh'un da bir parçası olduğu Kerberos evrenini ta sinema okulu yıllarında tasarlayıp parça parça gerçeğe dönüştürmesini de bu bağlamda yazmamız yanlış olmayacaktır.

2958-patlabor_large.jpg

Patlabor'un teması şu fikre dayanıyor: "Eğer 10 sene sonrasında geçecek bir Mecha evreni tasarlasaydık nasıl bir tema olurdu?" Patlabor'da tam olarak bunu yapıyor. 1988'de tasarlanan bu hikaye kurmaca bir 1998-2002 zaman diliminde geçiyor, bu bağlamda da Japonya'nın endüstriyel alan açma ve nüfus için yeni alanlar bulma amacıyla doldurulmuş deniz üstünde inşaa edilen yeni alanların inşaasını, bunların getirdiği yeni suçların/yeni zorlukların doğurduğu mobilpolis teşkilatının doğuşunu anlatıyor.

Patlabor'da çok yönlü bir anlatım vardır. Ana tema OVA'larda verilmeye çalışılırken filmlerde yoğun şekilde politik-gerilim janrına girilmiş, yetişkin dimağa hitap eden çok daha karanlık bir hikaye verilmiştir. TV serisi için ise "anlatılmaz yaşanır" demem yeterli olacaktır :) Patlabor'u diğer Mecha'lardan (ve diğer Anime'lerden ayrılan yönü) tamamen yapıldığı yılın imkanları dahilinde gerçeğe dönüştürülebilecek düzeyde gerçekçi, sadece bunun üretime geçirilmesi için 3-4 yıl zaman gerektirecek dizaynlar olması. Benzer şekilde Patlabor, Votoms kadar yeni gelenekçi bir konsept tasarım benimsemiştir de denebilir. Patrol Labor'ların ama yapım amacı hafriyat ve benzeri işlerde kullanılan Labor'ların yetki dışı kullanımı yada kontrol çıkması durumlarına müdahele edecek bir mobilpolis gücüne gerekli olacak uygun donanımı sağlamaktır. Eğer amaç halkın güvenliğini hedefleyecek bir polis gücü ise Mecha kullanıyor olsalar da onların şehir güvenliğini tehlikeye düşürecek silahlar-ekipmanlar kullanmalarını bekleyemeyiz. Ki bu yüzden neredeyse serilerin tamamında Patrol Labor'lar jop, 6 patlar tabanca ve çok çok pompalı tüfek ayarında bir silah taşıyorlar. (Ordu dizaynları biraz daha özgürler ama akla bir Gundam'dan ziyade geliştirilmiş bir tankı getiriyorlar) Benzer şekilde polis dizaynları enerji bataryalarının hızla tükenmesi sorunundan ötürü görev yerine tırlarla götürülen, uçamayan, çoğu zaman trafik asayiş çalışması türü rutin görevlerde kullanılan şeyler. Karakterler her ne kadar her biri ayrı kişilikler-davranışlar gösterseler de de bildik Anime kahramanlarından ziyade emir komuta zincirine bağlı, sabah içtimasına çıkan, görev sırasındaki her beklenmedik durumda karakolu bilgilendirip yetki almak zorunda olan, zabıta üstü-özel tim altı tipler. Serileri izledikçe her bir karakterin ayrı bir hikayesi olduğunu öpreneceksiniz. Yine de bildik Anime'lerden beklentilerinizi atarak izlerseniz iyi olur derim.

Patlabor'un ilginç bir yanı da tasarımcı ve reji faktöründen dolayı Ghost in the Shell, Stand Alone Complex ve Appleseed'i hayli anımsatması. Özellikle helikopter ve Spider Tank dizaynları ile hava ve yer personelinin görev giysileri ruhani ikiz denebilecek kadar benziyor diyebilirim.

Patlabor'un bir diğer karakteristiği "feminist" sayılabilecek denli aktif bayan karakterleri. Ki ilk kez bayan karakterlerin bu denli aktif olduğu bir seri gözüme bu kadar doğal göründü. Kadınsı hassasiyetin böylesi bir temaya bu denli hoş oturması ancak tebrik edilesi bir anlatım olabilir.

Patlabor için yarım düzine başlık olsa da kafa karıştırıcı bir izleme sırası olmadığını söyleyebilirim. Kısa bir tanım isterseniz gerek filmler, gerek OVA serileri, gerekse TV serilerinin birbirinden bağımsız şekilde izlenebileceğini söyleyebilirim. Sadece Movie'ler Oshii Momoru faktöründen ötürü -OVA'ların bir devamı olmalarına rağmen- Patlabor içinde apayrı bir tema ve kurgu oluşturmaktalar.

Başlıkları tek tek saymak gerekirse:

patlabor_cover.png

sSN9lputWzlHeA7.jpg

1989

Patlabor [7 bölüm - OVA]

Patlabor Movie

Patlabor [47 bölüm - TV]

1988'de yayınlanmaya başlayan Manga'yı Anime'ye uyarlamak ve de yıl sonunda gösterime girecek ilk Patlabor filmine ilgiyi arttırmak amacıyla 7 bölümlük ilk OVA serisine 1989'de başlandı. Bu OVA serisi aynı zamanda karakterleri tanımanızı ve atmosfere ısınmanızı sağlayacak. Movie ise Oshii Momoru'nun daha sonradan ilk Ghost in the Shell'de deneyeceği hikayenin ilk serbest adaptasyonu: İşletim sistemi donanımdan hack'lenmiş ve uyanma sinyalini bekleyen büyük bir Labor grubunun varlığının öğrenilmesi ve zamana karşı düzenlenen operasyon anlatılmakta.

Yıl sonunda vizyona giren bir diğer proje olan Patlabor TV serisi Section 2'nin kuruluşunu anlatan hikayeye alternatif bir bakış getiriyor. (Türkçe'si şu : TV serisi sonradan gösterime girecek 2. OVA serisinin alternatif bir yorumu) Klasik olay akışından bir ölçüde ayrılmasının yanısıra bu seri yer yer "geyikize" denilebilecek bir gag mizahına sahip ki bu mizah yer yer cinsel tercihlerden militer kültüre dek çoğu şeyi ti'ye alabiliyor.

242903-patlabor_54_super.jpg

cover_br_patlabor2_rr_jp.jpg

1993 & 1994

Patlabor Movie 2

Patlabor: New Files [13 bölüm - OVA]

Oshii Momoru'nun son kez yeraldığı Patlabor Movie 2, Tom Clancy romanlarına benzer bir işlenişe sahip, çok uluslu şirketler ve devletlerarası komploları üzerine bir film idi. Bu yapım aynı zamanda bildiğimiz Patlabor antolojisinin bir ölçüde son parçası da kabul edilebilir.

2. Patlabor OVA serisi ise ilk OVA serisindeki setting'den kaldığı yerden devam ediyor ve yaklaşık olarak TV serisinin takip etmesi gereken hikaye akışında onda birçok yerden ayrılan orjinal yorumu sunuyor ki aynı zamanda TV serisinin bitişine denk gelen noktadan bir süre daha devam ederek ana hikayeyi, o sıralarda Manga'da sürmekte olan Griffon arc'a bağlayarak bitiyor.

cB0OSwfYjyWKAz8.jpg

psp_g_keisatsu.gif

2000'ler:

Patlabor WXIII

MiniPato

2000'lerde birçok kişi Patlabor efsanesinin dönüşünü arzular olmuştu ki Madhouse 3. filmi üstlendi ve WXIII ortaya çıktı. İki film arasındaki aralıkta geçen bu film bizi yeni karakterlerle de tanıştırarak bir biyolojik silah vakasına müdaheleyi anlatmakta.

MiniPato serinin yapımcılarının kendi kendileri ile dalga geçmeleri ile ortaya çıkmış bir özparodi denemesi ve 3 kısa film (ve bu kısa filmler içinde geçen başka kısa filmler) içeriyor. Özellikle "Patrol Labor'lar öyle değil de böyle olsaydı..." temalı kısım favorim.

Bunlar haricinde, Oshii Momoru'nun 3D Anime yöntemlerini de harmanlayarak bir Live Action Patlabor yapma niyetinin ciddi olduğu, hatta bunun için 90'ların sonu gibi bir fragman bile hazırlanıp servis edildiği biliniyor. Fakat bilinmeyen bir sebeple bu film projesi prodüksiyon aşamasındayken iptal edilmiş ve Oshii Momoru bu filmi 3D teknolojisinin daha geliştiği bir zamana kaydırmaya vermiştir. Yine de Patlabor'un PSX oyununu oynarsanız ekstralar kısmında bu bahsettiğim filme ait fragmanı görebilirsiniz.

YouTube - Trailer - Patlabor 1

pat01.jpg

Patlabor maalesef ülkemizde çoğu arkadaşın habersiz olduğu, oysa Japonya'da devlet tarafından pulları bile basılmış nadir Anime'ler içinde yeralan, Japonya dışında ise hakettiği ilgiyi -kanımca- görmemiş güzelim metaserilerden. Hem türünün ayrıksı bir örneği, hem de türünü oldukça "yeni gelenekçi" denebilecek bir çizgiden selamlaması babından kanımca izlenmesi gereken örneklerden. Sevdiğiniz tür ne olursa olsun, bilimkurgu Anime'lere bakışınız hangi noktada sona ererse ersin bu metaseriyi izlemenizi şiddetle öneririm!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • yuuki_cross

    1

  • Akuma_Blade

    1

  • PaarthurnaX

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Güzel bir tanıtım olmuş eline sağlık. Makine'nin baş ve göğüs bölgesi tasarımını Appleseed'dekine benzettim. Epey bi benziyor hata 0.o

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Üstad yine bir mecha yine güzel bi tanıtım (Henüz okumadım ama) ile bizleri bilgilendirdin. Ben bunu okumaya üşeniyorum. Sen bi de üstüne yazmışsın abi. Hayranım sana ve bu tanıtımlarına :qzirvede:. Alıntı değilse ki hiç sanmıyorum ; büyük bi emek harcamışsın öncelikle Teşekkürler. Konusu güzel duruyor. O kadar şirketin bu işe girişmesi de bunun bi göstergesi sanırım. Çizimler de 88'lere göre güzel duruyor. Daha çok 90'lardan sonra yapılmış gibi bir havası var. Sanırım bu serinin de çevirisi yok.:sok aglama:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?