Jump to content
  • Kayıt Ol

Anime "Akira'dan Howl'ın hareketli şatosuna"


Aurora Borealis

Önerilen İletiler

1993' te Japon eleştirmen Ueno Toshiya, Savaşın tüm şiddetini yaşayan Sırbistan'ın Saraybosna kentine bir ziyarette bulunur. Bombalanmış kentte dolanırken beklenmedik bir manzara ile karşılaşır. Eski kentin ortasında, üzerinde üç panel çizim bulunan yıkık dökük bir duvar vardır. Panellerin ilkinde Miki fare kulaklarına sahip bir Mao Zedong resmi çizilmiştir; ikincisinde Chiappas özgürlük grubu Zapatistanların lehine bir slogan vardır. Ancak Toshiya, üçüncü panele baktığında bir an dili tutulur. Otomo Katsushiro' nun Akirası'ndaki bir sahnenin çizildiği geniş bir paneldir bu. Yıkık dökük bina yığınlarına karşı duran o "yüzce asi genç" Kaneda şöyle der: " Başladı o halde!"

Anektot: Niçin anime bölümünden..

Susan Napier'in genişletilmiş yeni baskısıyla daha da zenginleşen bu sarsıcı kitabı, özellikle Anime türüyle yeni tanışanların "olmazsa olmazlarından" biri oldu. Japon çizgi filmleri Hayao Miyazaki'nin Ruhların Kaçışı (Spirited Away) filmiyle 2002 yılında Oskar ödülünü almasından sonra bütün dünyada daha önce olmadığı kadar popülerleşti.

Napier Animenin, önemli toplumsal ve kültürel konuları içinde barındırarak, çocuklara yönelik çizgi film kategorisinin çok ötesine geçtiğini özellikle vurguluyor.

Anime türünün Japon ve diğer Dünya popüler kültürlerine etkisini kapsamlı bir şekilde kavramak için, Miyazaki'nin son iki filmi olan Ruhların Kaçışı (Spirited Away) ve Howl'un Yürüyen Şatosu (Howl's Moving Castle)'nun çözümlemeleriyle zenginleştirdiği bu kitap, en dikkat çeken rehber eserlerden biri olmaya aday.

"Alıntı" Kitabın Arka kapak yazısıdır.

Not: Henüz bende bitirmiş değilim.. Ancak Susan J. Napier çok farklı bir perspektiften anime ve anime kültürünü inceleyip değerlendirmiş ve aslında benim gibi animeyi izlemektense mangayı okumayı tercih eden biri ve ya anime ile ilgilenmeyen kişiler için kaynak oluşturabilecek bir yapım olduğundan paylaşmak ihtiyacı duydum. Bazı şeylere bakış açısını değiştirdiğide bir gerçek.. İlgilenenlere duyrulur..

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    1

  • Çubuk Kraker

    1

  • Aurora Borealis

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Animede yer eden tema ve konuların, Japon toplumsal yapısıyla olan ilişkisi hakkında gayet doyurucu bilgiler sunuyor. Anime izlerken, izlediğiniz hakkında daha yargılayıcı-ardındaki yapı taşlarını daha da düşünüyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 ay sonra...

Okurken insan kendini ansiklopedi okur gibi hissediyor. Ayrıca ''Vay be gerçekten böyle birşey var mıymış ??'' düşüncesi sıkça kafamdan geçmişti. Mükemmel bir kitap, tabi hakkını vererek okursak.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?