Jump to content
  • Kayıt Ol

Manga: Japon Çizgi Romanının Tarihi


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

Bu kitabı önceden görmüştüm ama açıkçası önyargıyla yaklaşmıştım: "Manga tarihi ve altkültürü üzerine bir batılı ne derece birikimli olabilir ki?" diye düşünmüştüm kendi kendime. Bir tek "damsız girilmez" tabelası eksik olan Shonen Jump sergisinde ne yapsam ne etsem diye dolanırken dikkatimi önce Sasuke'nin metrelik kartonetinin arkasındaki kitap rafları, ardından bu kitap çekti. Tümünü okuyamadım gerçi ama bu haliyle bile günün nenim için anlamlı tek şeyi oldu bu kitap.

Yazar sıradan bir çizgiroman okuyucusu (ve potansiyel manga öğretisi ihtiyacı çeken okuyucu) için harika bir derleme hazırlamış. Manga tarihinin neredeyse tüm ustaları ve klasik örneklerinin yanısıra bol bol trivia, bol bol resim (konuşma balonları Türkçe) ve akademik araştırma ürünü yüzlerce referans kaynağının zenginleştirdiği harika bir bilgi hazinesi ile karşılaşacaksınız.

Manga tarihi, alttürler, bilinmeyenler, gerçek efsaneler ve yeni başlayanlar için gerekli tüm birikimleri içeren, sayfa yetersizliğinden ötürü -değinilen çoğu örneklere 4-5 cümleden ziyade ayrılamaması- karşın resim bolluğu ve müthiş doyurucu tirivia'ları ile bu eksiği fazlasıyla kapatan, -belki de en önemlisi- Manga'yı sadece Anime izleyen herkesin bildiği birkaç isme indirgeme hatasına düşmeyen potansiyel bir başucu kitabı. Japonca metinlerde ayrı bir çevirmenle çalışılması ve tüm kitap boyunca neredeyse göze batan hiç hata olmaması, kitabın kalitesine iyi tercüme lezzeti de eklenmesini sağlamakta.

Hemen bir yerlerden edinin ve okuyun! Sadece bunu diyorum.

Kişisel not: 18 Eylül'deki söyleşide Yoshiyuki Tomino üstad -ki kişisel olarak en sevdiğim yönetmendir-, nasıl ve ne koşullarda Anime sektörüne girdiği, günümüzün bundan ne derece farklılaştığı üzerine yaptığı açıklamanın başında Osamu Tezuka ve onun "story manga" haline getirdiği Suç ve Ceza adaptasyonunu kendi ilk gençliğinde okumasıyla geçirdiği uyanışı -belki de için için gözleri dolsa da- betimlemeye çalışmıştı. Bu kitapta Suç ve Ceza'ya kısımlara da rastlamak benim için hoş bir detay oldu.

Kitap hakkında yayıncının sitesinden:

http://planb.com.tr/seksek/archives/304

http://www.planb.com.tr/manga/index.html

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 6
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    2

  • Akuma_Blade

    1

  • Aurora Borealis

    1

  • Unbreakable

    1

Kitapçıya gidince ilk bu kitabın olduğu rafa yönelip içini azar azar incelerdim. Hatta bir iki isim bile almıştım. Her geldiğimde, kitabı karıştırmama şahit olan dükkan çalışanlarından biri "Bir ay daha uğra, kitabı bitirirsin." Demişti :gul gul:

Neyse, kitaba döneyim: Manga hakkında gayet hoş bilgiler ediniyorken aynı zamanda içinde yer alan kimi yapımlar hakkında da bilgi alarak "Keşke şunu okuyabilsem." Diye iç geçiriyorsunuz. Tabii bir ikisi internete düşmüştü ( Mesela Adolf ve Sayonara adlı mangaları okumayı çok istiyordum. Duam kabul olmuş gibi ikiside yakın zamanda çevrilmiş olarak (İngilizce) bulabildim).

"Manga"nın içerisinde yer alan popüler tür ve temaların dışında bambaşka hikayelerin de olduğunu, konu ve tür bolluğu açısından ise sınırsız olabileceğini gayet güzel bir şekilde açıklıyor.

Not: Osamu Tezuka'dan laf açılmışken. Yönetmen Ryosuke Takahashi'de Votoms serisi için yaptığı bir söyleşide, başkahraman Chirico'nun isminin: Osamu Tezuka'nın ( Söyleşide çeviri yanlış değilse ona "Efendim" diye hitap ediyor) eserlerinde bu ismi çokça kullandığını ve severek başladığı projesinde de bu ismi kullanmayı uygun gördüğünü belirtmiş.

Not 2: Osamu Tezuka'nın yapıtları olan MW, Adolf, Apollo no Uta gibi önemli mangaları internette bulabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

hım manga üzerine yazılı bir kitap.. birkaç kez kitapçılara sormuştum. ama yoktu elimdekiler biter bitmez edinsem iyi olacak. paylaşım için teşekkürler.

not: batılılar yazınca evet hani ne kadar bilgi sahibi olabilirki gibi bir düşünce oluşmuyor değil. anime ile ilgili kitabı sırf bu düşünceden yola çıkarak aldım ama okurken iyiki almışım diyorum çok farklı bir perspektif kazandırıyor insana. zaten o kültürün içindekiler yapımlarında ve eserlerinde bunu size ulaştırıyor ama batılı biri incelemeyle dışardan da size düşünce seçenekleri katıyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İngilizce baskısıyla birebir edisyonda olduğunu söyleyebilirim. İki yıl önce 50 TL gibi tuzlu bir etiket fiyatıyla satılıyordu.

http://www.planb.com.tr/manga/

Bir de Es Yayınları tarafından basılan Suzan Napier'ın ANİME "Akira'dan Howl'un Yürüyen Şatosuna" isimli bir araştırma kitabı daha var.

http://www.idefix.com/kitap/anime-susan-j-napier/tanim.asp?sid=HJH1PCBRZ7P4G6TCF6DZ

298408.jpg

manga01.jpg

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Meraklılar iki kitabıda bulup incelemeli.

"Batılı bakış açısı" ise bizler için bir nevi klavuz olmakta kanımca. Nede olsa yapılan yapıtlar oluşturuldukları sırada, farkında olunmadan da yaşanan kültürü yada zamanın toplumsal yapısını içinde barındırabiliyor.

Yani bir mangaka, belki de çizdiği eserdeki imgeleri farkında olmadan eserine aktarabiliyordur mesela. Bu ayrımı yapıp belli bir bakış açısı getirmede, bu gibi kaynaklar, irdelemeye meraklı olanlarımız için oldukça yardımcı vazife görüyorlar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bende iki kitapta var ve her animeci kesinlikle almalı Anime: Akira'dan Howl'un Hareketli Şatosuna kitabında animeyi bambaşka bir boyutta tanıyorsunuz ben hala dönüp dönüp okurum bu kitabı hem bir sürü anime incelemesi var hemde bir animenin aslında neleri temsil ettiğini görüyorsunuz harika bir kitaptır :) Manga kitabı ise manganın geçmişten günümüze harika gelişimini anlatıyor içerisindeki bir sürü güzel resimde cabası :D bence herkes bu iki kitabı almalı pişman olmazsınız :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bende iki kitapta var ve her animeci kesinlikle almalı Anime: Akira'dan Howl'un Hareketli Şatosuna kitabında animeyi bambaşka bir boyutta tanıyorsunuz ben hala dönüp dönüp okurum bu kitabı hem bir sürü anime incelemesi var hemde bir animenin aslında neleri temsil ettiğini görüyorsunuz harika bir kitaptır :) Manga kitabı ise manganın geçmişten günümüze harika gelişimini anlatıyor içerisindeki bir sürü güzel resimde cabası :D bence herkes bu iki kitabı almalı pişman olmazsınız :D

aynen katılıyorum ama anime kitabı daha çok belli başlı seriler üzerinden anlattığı için çok geniş çapta bir araştırma kitabı değil. yine de çok güzel bir inceleme kitabı. ama manga konulu kitap tek kelimeyle harika olmuş. çok kapsamlı bir inceleme yapılmış seriler üzerinden değil sadece manga genel olarak da incelenmiş. yani ikisininde ustalığı fiyatlarıyla denk bence :biyik gulme:

yalnız 1 kitap daha var ki bence o da çok güzeldi. sanat dünyamız dergisinin 105.sayısı. dergi o sayısını mangaya ayırmış ve galiba 115 sayfalık bir inceleme yapmış. manga serilerinden örneklendirmeler yapmış falan o da çok güzel bir araştırmaydı. yani 3 tane bu alanla ilgili kaynak var başarı ve kapsam bakımından sıralarsam önceliği manga'ya sonra sanat dünyamıza sonra da animeye verirdim :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?