Jump to content
  • Kayıt Ol

Pluto


tanoren

Önerilen İletiler

(düzenlendi)

 

 

Pluto

TANITIM

 

 

 

Manga İsviçre dağlarında yaşayan Montblanc adlı bir robotun saldırıya uğraması ve öldürülmesi ile açılıyor. Devam eden süreçte manganın insanların ve robotların birlikte ve barış içinde yaşadıkları bir zamanda olduğumuzu görüyoruz. Bu barışın bir anahtarı var: 3 Robot Yasası (bkz: Isaac Asimov; I, Robot. Hollywood uyarlaması saçmalık değil ama kitabı). Bu yasalar robotların insanlara veya birbirlerine karşı şiddet kullanmalarını engelliyor.

Bir sonraki sahnede robot haklarının önde gelen savunucularından birinin cinayet mahalline gidiyoruz. Gesicht, cinayetin incelenmesinde görevlendirilir ama maktulün cesedinin üzerinde bulunan boynuz görünümlü anten telinden başka herhangi bir ipucu yoktur, ta ki saldırıya uğrayan bir robotun görsel hafızasında bir ipucu bulunana kadar. Bu ipucu zanlı olarak bir robotu gösteriyor, peki bu mümkün müdür?

Olaylar bir anda ve hızlı biçimde başlıyor. Mangaka aklımızda hemen sorular oluşmasını sağlıyor. 3 Robot Yasası geçerli iken, bir robot cinayet işleyebilir mi? Daha evvel yaşanmış, Brau-1589 adlı bir robot sahibini öldürmüş. Manga ilerledikçe aslında bunun o kadar da imkansız olmadığını göreceğiz. Robotlar pek çok insansı duyguları da taşımaktalar, özellikle Gesicht veya Atom gibi gelişmiş ‘süper robotlar’ . North2 adındaki robot müzik zevki geliştirmiş ve geçmişinde yaşadığı şiddetten kaçmaya çalışıyor. Brando gösteri dövüşlerine çıkıyor ama bunu 5 çocuğu için yapıyor ve evde mutlu bir aile tablosu çiziyor. Bunun gibi pek çok örnek var, savaş yetimi çocukları evlatlık edinen Epsilon vs.

İnsansı duygular ve tepkiler geliştirebilen robotların nasıl tehlikeli olabileceği gibi konular işleniyor. Kötünün ve kötülüğün aslında insanın içinde var olduğunu destekliyor (bence). Biraz ahlak ve doğru üzerine tartışıyor. Masumların bile savaş gibi travmatik olaylar sonunda nasıl nefret dolu canilere dönüştüklerini gösteriyor. Olaylar manga ilerledikçe zaten ortaya çıktığı için burada detaylarını anlatıp zevkinizi kaçırmak istemem ama şimdiye kadar okuduğum en iyi mangalardan biriydi. Eğer son sahnelerinde ‘gerçek kötünün mutlaka cezalandırılması gerekir’ diye zorlamasalardı çok daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, Gesicht ve Brau-1589 arasında geçen sohbetlerde bolca Kuzuların Sessizliği benzerliği göreceksiniz.

 

 

KARAKTERLER

Gesicht - Ana Karakter

Atom - Ana Karakter

Epsilon - Yardımcı Karakter

Umatarou Tenma - Yardımcı Karakter

Brau-1589 - Yardımcı Karakter

Norse #2 - Yardımcı Karakter

Dr. Ochanomizu - Yardımcı Karakter

56177.jpg

DİĞER İSİMLERİ

Romaji: Pluto

İngilizce: Pluto

Japonca: プルートウ

 

BİLGİ

Kategori: Manga

Cilt sayısı: 8

Bölüm sayısı: 65

Yayım: 9 Eyl 2003 - 1 Nis 2009

Dergi: Big Comic Original

Eser: Naoki Urasawa (Hikâye & Çizim), Osamu Tezuka (Hikâye)

Türler: Aksiyon, Gizem, Meka, Bilim Kurgu, Piskoloji, Seinen

 

İSTATİSTİKLER

Puan: 8.57

Sıra: 90

Veriler 23 Aralık 2016 Cuma günü 14:38 saatinde MyAnimeList sitesinin şu sayfasından çekilmiştir: manga / 745

NOT:

Spoiler

2003 yılından bol ödüllü bir manga. Mangaka Naoki Urasawa, orijinali ‘Manga Tanrısı’ olarak adlandırılan Osamu Tezuka tarafından yaratılan Tetsuwan Atom mangasını farklı bir yorumla yeniden işliyor. Orijinal mangada yan karakterlerden olan Europol ajanı Gesicht burada başrolde. Naoki Urasawa bu mangaya başlamadan önce Tezuka’nın mirascısı oğlu Makoto Tezuka ile temasa geçmiş ve Atom mangasını farklı biçimde ele almak isteğinden bahsetmiş. Zaten kendisi de mangaya gözlemci olarak dahil olmuş.

 

Mangaka: Naoki Urasawa (20th Century Boys ve Monster mangalarının yaratıcısı)

 

Düzenlendi: (Aurora Borealis)
Güncelleme
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • tanoren

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?