Jump to content
  • Kayıt Ol

SPT Layzner


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

blue_meteor.jpg1194.jpg

Yapım Yılı : 1985

Bölüm Sayısı : 38 + 3 OVA

Yönetmen : Ryousuke Takahashi

Alternatif yakın geçmişte Sovyetler Birliği hiç dağılmamış, bu arada da yüzyılın en büyük nükleer savaş sürecine girilmiştir. 1996'daki hikayemizin başlangıcı bizleri, Mars'a gönderilen çok uluslu bir öğrenci grubunu gösterir. Fakat kim kimdir tanımamıza fırsat kalmadan bu üs ne NATO'ya ne de Sovyetler Birliği'ne bağlı olmayan ve çok üstün teknolojiye sahip(SPT : Super Powered Tracer) askeri unsurlarca basılır ve neredeyse yokedilir. Öğrenci grubundan sağ kalan az sayıda kişi tam da bu sırada ölecekken bir başka SPT ortaya çıkıp üsse saldıran SPT'lere saldırır. Ardından bu birimin pilotu yıkık haldeki üsse girer ve sağ kalanlara kim olduğunu deklare eder. İsmi Eiji olan bu adam, Dünya'nın "Grados" tarafından istila edilmesinin yakın olduğunu ve gerçekleşecek soykırımı önlemek için bunu yaptığını onlara söyler. Hayatta kalan bir avuç kişi, ne Grados'un ne olduğunu bilmediklerinden, ne de Dünya'nın topyekün işgalini tahayyül bile edemediklerinden başta Eiji'ye inanmazlar fakat olaylar Eiji'yi korkutucu şekilde haklı çıkartmaya başlar: Mars üssüne gönderilen SPT'lerin Layzner tarafından yokedilmesi üzerine Grados, kendi varlığından haberdar olan bu "tanıkları" ortadan kaldırmak için ayrıyeten harekete geçer ve işgale bir de "insan avı" eklenir. Öğrenci grubu ve Eiji, Grados SPT'lerinden ikisini ve onlara ait bir mekiği kaçırarak dünyaya dönmeyi denerler. Fakat dünyaya döndüklerinde hiç de dostça karşılanmayacaklardır. Serideki tüm olaylar bizlere gruptan sağ kalan 14 yaşındaki bir kız öğrenci olan Anna tarafından anlatılır.

SPT Layzner'in farkı da tam bu noktada başlıyor: Sanıldığının aksine Grados bir uzaylı yada robot ırkı değil. Dünya insanları gibi, fakat Dünya'da yaşayan insanlardan çok daha önce uzay çağına ulaşmış bir başka halk. Fakat Grados'a mutlak şekilde hükmeden kuantum bilgisayarı NATO ve Sovyetler Birliği arasında çıkacak nükleer savaşa artık sayılı saatler kaldığını, sömürgeleştirilmesi gereken Dünya'nın savaş başlamadan önce ele geçirilmesi gerektiği için Dünya'nın "önleyici saldırı" babından istila edilmesi komutunu veriyor. Eiji Asuka ise, amaçlarını onaylamadığı Grados'dan kendi kişisel geçmişi (Eiji'nin babası dış uzayı keşif seferi sırasında kaybolan bir astronottur aslında ve bu da onu "yarı dünyalı" yapmaktadır) nedeniyle firar ederek Grados ordusunun prototip SPT'lerinden Layzner'i ile firar ediyor ve hikayenin başlangıcı bu şekilde açıklanmış oluyor.

Eiji ve diğerleri, Eiji'nın sıradan bir insan olduğunu görmeyi inatla reddettikleri ve iki süpergücün Dünya'nın işgali arifesinde bile Layzner'i "teknolojisi çalınması gereken bir ganimet" olarak görmesi yüzünden Dünya'dan kaçmak ve durduramayacaklarını aslında kendilerinin de bildiği saldırıyı karşılamaya giderler. Uzaydaki 2. savaş serisinin ardından Dünya'ya döndüklerinde artık Grados Dünya işgalini neredeyse tamamlamış ve önceki yazılı-görsel kültürü imha edip Dünya insanlarını asimile etmeye başlamış, Glados'un tarafına geçen yandaşlar kendi insanlarına her türlü şiddet ve baskı unsuru kullanmaya başlamıştır. Hikayenin bu noktadan sonrası bizlere Eiji'nin Grados'a karşı tek başına açtığı savaşı, eski arkadaşları ile çok farklı koşullar altında yeniden kaşılaşmasını ve karakterinin burada geçirdiği değişimi görmemizi sağlar.

SPT Layzner, Votoms ile başladığım Ryousuke Takahashi külliyatının o sıralarda RAW'dan izlemeye girecek denli sevip beğendiğim örnekleri içerisinde yeraldı. Remake Mecha istekleri başlığıyla yeniden gündeme gelmesi sebebiyle bu güzel seriyi hatırlatmak istedim.

Seri, yönetmeninden ötürü kendisinin Dougram ve Votoms'da kullandığı formül ile karşımıza çıkıyor. Seride SPT yani "Super Powered Tracer" olarak tanımlanan Mecha'ların olabildiğine sınırlı üst limitleri ve savaş güçleri bu yapımda da hissedilmekte olmasına karşın gerçi bu formül Votoms'daki A.T.'lerin aksine reaktörlü SPT'ler, enerji bazlı silahların varlığı ve V MAX System (Trans Am System'in atası da denebilir) nedeniyle biraz daha esnetilmiş gibi. Yine de pilotların çok da insan üstü duyusal sezgileri olmaması ve gerçekten abartılı mekanikler görmememiz bizi bu anlamda yanıltmıyor. SPT'lerin neredeyse tüm manevra ve savaş potansiyelinin aslında Yapay Zeka birimleri tarafından kontrol edilmesi (Zira doğrudan gördüğümüz yada görmediğimiz pek çok şekilde birim aslında Yapay Zeka kontrollü hareket ediyor) belki de ilk kez bu tür bir yapımda Asimov'un meşhur Robot Yasaları'nı hatırlamamızı sağlıyor. SPT Layzner'de de prototip SPT'lerdeki Yapay Zeka'lar şu 3 kurala göre hareket ediyor:

1- Kullanıcının emirlerine uy. (Yapay Zeka, SPT'nin kullanıcısının emirlerine uyar)

2- Kullanıcını koru. (Yapay Zeka, savaş sırasında pilotun hayatta kalmasını sağlayacak hamleleri öncelikli olarak yapar fakat eğer pilotun bazı savaş koşulları altında sağ kalma imkanı yoksa Yapay Zeka pilotun birim üzerindeki insiyatifini ondan almak şeklinde de bu kuralı yorumlayabilir)

3- Kendi varlığını koru. (Yapay Zeka, pilotunun birimi riske atmasına karşı uyarılmış şekilde davranacaktır)

Eiji'nin Dünya'da gözaltına alınması yüzünden Layzner'in itaatkar Yapay Zeka'sı olan Rei yerine başka bir Yapay Zeka kendini sisteme yükler ve Eiji hücreyi yumruklayadursun tüm üssü yakıp yıkmaya başlar. Eiji ona ulaştığında ise sistem artık 3. Yasa güvenliğinin tehlikede olduğunu bu yüzden ona itaat edemeyeceğini söyler. Eiji'nin cevabı ise tabancasını çıkartıp kokpite dayamak ve o anki Yapay Zeka modülünü kendi kendini silmeye ve Rei'yi yeniden sisteme yüklemeye zorlamak için onu tehdit ederek ikileme düşürmeye çalışmak olur.

Hikayenin arka planına bu tür bir derinlik konulmasını açıkçası takdir ettim diyebilirim. Bunun haricinde Votoms'daki Chirico gibi Eiji'nin de bildik Anime kahramanı klişelerine göre hareket etmemesi, aile bağı gibi çoğu noktada empati yapılabilir şekilde hareket etmesi, onun mücadele etmesi gereken tek engelin Grados olmaması ve birçok kez ihanete uğraması/tanıdıklarına silah çekmek zorunda kalması, sessiz ve kararlı yapısına rağmen çok da kolayca insan öldürebilen tümden duygusuz birisi olmaması da seriyi şu an aklıma gelen çoğu benzerinin önüne çıkartan artıları içinde sayılabilir.

SPT Layzner zamanında Zeta Gundam gibi bir seriye rastgelme talihsizliğini yaşadığından düşen rating'lerden ötürü, -aslen 50 bölüm üstü planlandığı halde- 38. bölümde erken final yapılmış ve orjinal senaryoda olan bazı Mecha'lar ve "gerçek final" seriye konamamıştır. Her ne kadar seriye "alternatif son" olarak konan 3 bölümlük bir OVA serisi de olsa da bunun da gerçek final olmadığı yönünde hala şüphelerim var fakat bunu reboot bir SPT Layzner serisi görene dek bilemeyeceğiz.

SPT Layzner'in Super Robot Wars ve Another Century's Episode oyun serileriyle yeniden hatırlanması Fansubber'lerce el atılmasına da vesile olmuştur da denebilir. Japonya dışında DVD'leri resmi olarak yayınlanmamış ve 2005 itibariyle lisansı sona ermiş bu serinin Fansub'ları ağır ağır da olsa halen sürmekte. Şu yazıyı yazdığım saatlerde 20. bölümdeler (27 Haziran 2013 itibariyle edit: Şu an 29. bölümdeler) ve dilerim gerisini tez zamanda tamamlarlar. (Daha yazarım da gecenin kör vakti bu kadar geliyor aklıma)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    1

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

İki ana kısma ayrılmış. İlk 26 bölüm karakterleri, yaşanan evreni ikinci yarıda karşımıza çıkacak gelişmeler için bir ön hazırlık görevi görüyor. Asıl olaylar ikinci yarıda ceryan ediyor ama ne yazık ki TV serisinin apar topar bitirilmesi yüzünden sonunun iyi bağlanamadığı kanaatindeyim. Karakterlerin etkileşimi ve yaşanması gereken daha fazla olay olduğunu anlıyorsunuz zaten.

Neyse olan olmuş. elden bir şey gelmez. Eiji ilk kısımda inandığı yol için kendini de değiştirmek zorunda kalıyor denebilir. İlk başlarda kimseye zarar vermeden işleri yoluna koymaya çabalıyor ama umduğu gitmiyor tabii ki. Alt metinlerine gelirsek; çift kutpa ayrılmış dünyanın tek bir güç vasıtası tarafından yönetilirsede pek bir şeyin değişmeyeceği. İşgalci-İşgale Uğrayan arasındaki savaş. Hakimiyetini güçlü tutmak adına baskıcı yöntemler geliştiren Grados...

TV serisi tamamlanamasa bile bu haliylen bile izlemesi keyifli. Birileri şunun ingilizce çevirisini tamamlasın lütfen...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?