Jump to content
  • Kayıt Ol

Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

516Q7XE0XCL._SL500.jpg

YouTube - Mobile Suit Gundam 0080 "War in the Pocket" - Opening - [JAP]

YouTube - Gundam 0080: War In The Pocket Trailer

Yayın Tarihi : 25/3/1989 - 25/8/1989

Bölüm Sayısı : 6 OVA

Mecha Dizayn : Yutaka Izubuchi (Jin-Roh, Gasaraki, Eureka 7, Record of the Lodoss War, SDF Macross DYRL, RahXephon ve Uchuu Senkan Yamato 3. sezonu & Final Chapter. Bunun yanısıra Patlabor ve Gundam külliyatı)

Karakter Dizayn : Haruhiko Mikimoto (Gunbuster, SDF Macross & DYRL, Macross II, Megazone 23, Orguss 02, Tytania)

Senaryo : Hiroyuki Yamaga (Gunbuster, Otaku no Video, Wings of Honneamise)

Yönetmen : Takayama Fumihiko (Gunparade March, Orguss 02, Patlabor WXIII, RahXephon Movie, Sword of Stranger, Rescue Wings)

4802.jpg

Tanıtım:

Savaşın son günlerinde tıpkı Zeon gibi büyük zaiyatlar alan Federasyon, savaş henüz sona ermeden hemen önce elindeki savaş araçlarını geliştirerek yeni bir seri üretim planının ilk örneği olacak bir MS geliştirmek üzere gizli bir proje başlatmıştır. Bu proje "Newtype" ace pilot'ların kullanımı için özelleştirilmiş bir Gundam üretmekle ilgilidir.

Proje öncelikle Federasyon'un Kuzey Kutbundaki üssünde başlar. Fakat 0079 yılının sonlarındaki bu gizli projeyi haber alan Zeon komutanı Yarbay Killing, "Operation Rubicon" kod adlı çok gizli bir operasyonda "Cyclops" adlı kendi komutasındaki özel komando birimini ne pahasına olursa olsun yeni Gundam'ı yoketmekle görevlendirir. 9 Aralık 0079'da Cyclops takımının Kuzey Kutbundaki Federasyon üssüne yaptığı baskın, yeni Gundam'ın montajlanmamış parçalarının bir roketle fırlatılmasına engel olunamamasından dolayı başarısızlıkla sonuçlanır. Gundam'ın parçaları üsten son anda kaçırılarak uzaya gönderilmiş ve bu sırada da Cyclops takımının üyelerinden Andy Strauss hayatını kaybetmiştir.

Artık bu yeni Gundam'ın geliştirilmesine, neredeyse tamamen rehabilitasyon ve tatil alanlarından oluştuğu için iki taraf arasında milyonlarca kişiye malolan savaşın son günlerine dek tek zaiyat vermeden tarafsız kalabilmiş bir koloniler grubu olan Side 6'de devam edilecektir. Bütün gizlemelere rağmen Zeon, Side 6 kolonilerindeki gizli bir Federasyon üssünde devam edecek bu projeden bilgi kırıntıları düzeyinde haberdar olur. Ve bu kez yeni Gundam'ı kesin olarak yoketmek üzere Cyclops takımına yeniden hazır olmalarına dair emir gelir.

Side 6'nın Libot kolonisine gönderilen bir Zaku II takımıyla yeni Gundam'ın tutulduğu yeri bulmak için araştırma yapan Zeon askeri Bernie Wiseman, ateş altında kalınca MS'iyle kolonideki ormanlık araziye zorunlu iniş yapar ve orada savaşı izleyen Alfred Izuhara (Al) adlı 10 yaşında bir çocuk ile karşılaşır. Al'ın en büyük tutkusu MS'ler ve uzay savaşlarıdır. Bütün gün boyunca MS savaşlarını görmeyi düşlemektedir ve odası MS resimleri ve modelleri ile doludur. Al, Bernie'ye bir Zeon apoleti karşılığında kamerasını verir ve Bernie takım arkadaşları ile kontak kurup koloniden uzaklaşır. Al'ın birkaç gün önce girmiş olduğu Federasyon üssünde çektiği hobisine ait kamera görüntüleri koloniye planlanan saldırı operasyonun iptal edilmesini düşünülürken kesinleştirilmesine neden olur. Bu arada nitelikli pilot yokluğundan dolayı Cyclops takımı'na daha önceden ölen Strauss'un yerine Bernie tayin edilir. Gerek Cyplops'un birim komutanı Harry Steiner, gerekse takımın diğer üyeleri bu yeni yetme askere karşı başlarda soğuk davranırlar. Bernie ise kendisini kanıtlamak için adeta bir fırsat aramaktadır.

Olayların bundan sonraki kısmını tetikleyecek şey 15 Aralık 0079'da kargo mekiği süsü vererek yanlarında montajlanmamış bir ağır saldırı MS'i olan MS18E "Kämpfer" ile gizlice koloniye yeniden dönen timden Bernie'nin şehirde dolaşırken Al ile yeniden karşılaşması ile başlar. Al ve Bernie ilk başta birbirlerinden hoşlanmasa da kısa bir süre sonra bu karşılaşmaları sonucunda bir şekilde birbirlerine karşı abi-kardeş yakınlığı duymaya başlar. Al ayrıca o andan itibaren adeta gönüllü bir casus gibi koloninin tüm girdi çıktısını Cyplops takımına iletmeye başlar.

Gece saatlerine dek uzayan bir keşif çalışması sonrası Al'ı evine bırakmaya gelen Bernie yanlış anlaşılma sonucu hırsız sanılıp kapı komşuları olan güzel Christina Mckenzie'den dayak yer. Bernie son anda yetişip onun uzun zamandır askerde olan abisi olduğu yalanını söyler. Dolayısıyla bu nahoş olay, Bernie ile Chris birbirlerine yakınlaşmalarına vesile olur. Chris ise çalıştığı yarı zamanlı işi henüz Bernie'ye açıklayamamıştır.

Bernie bir yandan takım arkadaşları ile yeni Gundam'ı bulmaya çalışırken bir yandan da nedenini anlayamadığı bir şekilde yakınlaştığı Chris ile görüşmeye devam eder. Bu arada planlanan operasyonun son günü de (19 Aralık 0079) hızla yaklaşmaktadır ve yanlarında getirdikleri ağır saldırı MS'ini kiraladıkları tamirhanede montajlayan Cyclops takımı bu yüzden elini çabuk tutmalıdır. Öte yandan sinsi komutan Yarbay Killing, Cyclops takımını başarısız olması durumunda hiçkimsenin haberdar olmadığı bir "yedek plana" sahiptir.

Öte yandan Bernie'nin hayatını sonsuza dek değiştirecek Gundam'ı bulup yoketme görevi hakkında da bilmediği ve belki de asla öğrenmek istemeyeceği son bir şey daha vardır.

pa.117316.1.jpg

Notlar:

-1988'de Gyukushuu no Char filmi gösterime girdiğinde artık herkes Gundam efsanesinin bittiğini sanıyordu ama bir yıl kadar sonra Gundam 0080 yayınlandığı zaman herkes bu efsanenin bitmemesine sevindi. War in the Pocket, Gundam için hazırlanmış ilk OVA serisidir. Yapılmasındaki amaç, hem Gundam'ın 10. yılını kutlamak hem de "One Year War" günlerine bir dönüş sağlamaktır. Aynı zamanda ilk defa Yoshiyuki Tomino dışında birinin, Takayama Fumihiko'nun yönetmenliğinde hazırlanmış ilginç bir yoruma sahip bir Gundam serisidir.

-War in the Pocket'de, klasik serinin gerçekliği gerek animasyon, gerekse kurgusu ile oldukça ileri taşınmıştır. "One Year War" savaşının direkt yansıtılması yerine ailesindeki sorunlar yüzünden hayatına savaşları koyan Al adlı hayalci küçük bir çocuğun etrafında 1.5 hafta içerisinde başlayıp biten, hikayemizdeki evrenin gidişatını domine etmeyecek kadar küçük çaplı ama yine de çok önemli olaylara odaklanır. Al, savaş dışarıdaki her yeri cehenneme çevirmişken her ne kadar yine de savaşları görmek istese de hikaye içerisinde zamanla değişerek savaşın aslında ne kadar anlamsız ve korkunç bir cehennem olduğunu bizzat yaşayarak anlar. Bu da seyircilere aslında savaşa bir çocuğun gözünden bakma imkanını verir. Gundam 0080'de bir diğer önemli nokta ise Zeon'a faklı bir açıdan baktığımızdır zira seri Zeon'un tamamen kötü insanlarla dolu olmadığını gösterdiği gibi, Federasyon'da da aslında herkesin iyi olmadığını yansıtmaktadır.

-Christina Mckenzie karakteri, Evangelion'daki Rei yada Cowboy Bebop'daki Faye olarak hatırlayabileceğiniz Megumi Hayashibara'nın ilk önemli rollerindendir.

-Yakın dönemin Anime serilerinden Kämpfer, bu seriye bir gönderme içerir: "Bir Kämpfer olabilirsin ama bir Mobile Suit değilsin!"

İnceleme/Yorum:

U.C. serileri zihnimde yeri doldurulamayacak bir değere sahip ki bunun tek sebebi öncesi ve sonrasıyla bir "evren" olabilmiş seriler dizisi olması ki çok az yapımda bu özelliği görebilmişimdir. Gundam 0080 de bu anlamda U.C.'nin diğer yapımlarındaki yorumlara yeni ve farklı tadlar katmış, sonuçta ise eğlendirme kaygısı değil izleyiciyi sarsma amacı güden bir misyona, farklı bir finale sahip özgün bir yapıt çıkmış.

İyi Yanları:

Konuya baktığımızda en orjinal Mecha senaryolarından birisi olduğunu görüyoruz: Newtype'lar yok, kazara pilot olan gençler yok, baldır bacak teşhiri yada aynı anda bir sürü düşmanla yapılan düellolar da yok. Öte yandan önceki serilerde bize düşman olarak anlatılan Zeon'ların kendi yaşamları ve hayat öyküleri olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde çoğu seride tek karaktere yıkılan pratagonist'lik yükü içi kof bir kavram olmaktan çıkartılmış, farklı karakterler, farklı özellikleriyle hikayenin tek bir karaktere yüklenmesinin önüne geçmiş.

Karakterler az ama akılda kalıcı: Özellikle Chris ve Bernie karakterleri orjinal Anime karakterleri için eskimeyecek bir şablon olabilirdi.

Askere gitmeden izlediğim ilk 3 bölümü itiraf etmek gerekirse aslında etkisini tam olarak göstermemişti. Hatta son bölüm kapanış müziğine 3 saniye bile tahammül edemeyip kapatmıştım. Askere gitmeden son yapmak istediğim şeyin kalan bölümleri izlemek olduğunu hissettim ve nihayet son bölüm ile gerçekten hikayenin aslında neye adandığını gerçek anlamda hisssettim: O tahammül edemediğim kapanış müziği bile ( Megumi Shiina - "Distant Memory" ) son bölüm akabinde ilk kez dinleyişimle birlikte belki ilk kez bir Anime izlerken "apayrı bir hissiyatla" göz yaşlarıma hakim olamadığımı farketmeme neden olmuştu.

YouTube - Gundam 0080 ED

Seri bu ve buna benzer, benim için oldukça önemli birçok an ve tad içermekte. Tek tek saymayı gereksiz bulmaktayım, izleyip görmenizi isterim.

Toparlamam gerekirse, Gundam 0080 "oldschool" Anime geleneği için yeri asla doldurulumayacak bir hazine. Eğer U.C. kolleksiyonuna başlamak gibi bir düşünceniz ister olsun, ister olmasın, senaryoyu ister sevin, ister sevmeyin, bu seriyi edinin ve beklentilerinizle yüzleşin. Zira bu seri size şimdilerde asla ulaşılamayacak tadların en olgun zamanına bir dönüş vaadediyor.

Kötü Yanları:

Pata küte bir aksiyon yada bolca bayan karakter teni görmek isteyenlerin uzak durması gerektiğini söyleyebilirim sadece. Bir de aksiyon sahnelerinin süreleri sayıca az ve kısa, ama bu birkaç eksik seriye hiçbir eksi katmıyor kanımca. Zira hikayenin amacı en baştan bu değil zaten.

Sonuç:

Yabancı bir analiz sitesinde okuduğum bir yorum bu serinin durduğu yeri kısa ve kesin bir şekilde özetliyor:

"Kimi serilerin tek bölümünde bile 100'lerce kişi ölür ve sonradan dikkatinizi çeker ki bunlar hiçbir anlam içermeyen ölümlerdir. Oysa ki bu serinin son bölümünde sadece 1 (bir) kişi ölüyor ve bu sizi izledikten bir süre daha üzülmekten alıkoyamıyor: Kurgusal bir karakterin o hikayedeki hiçkimsenin farketmeyeceği bir amaç uğruna kazanamayacağı bir savaşa gitmesini gördüğünüzde gerçekten üzerinde düşünmekten edemiyorsunuz: İşte bu, iyi bir serinin işaretidir"

Bir başka arkadaşımın uzun yorumunu da ayrıca ayrıyeten alıntılıyorum:

Gundam 0080:War in Pocket çok büyük beklentiler ile izlemediğim ama sonuçta büyük keyif aldığım bir OAV serisi oldu.Çok küçük bir çerçevede sınırlı karakter sayısı ile anlattığı ve tüm o büyük savaşlar yanında belki de hiç etkisi olmayan bir olayı anlatıyor, anlatılan evreni bize paralel düşünürsek bizim haber bültenlerimizde 2, belki 3 dakikalık yer kaplayacak bir olay bu.Ama bu mücadeleyi öyle karakterler üzerinden ve öyle incelikli anlatıyor ki, 6. bölümün sonunda ciddi anlamda hüzünlenmeniz olası, ayrıca gördüğüm en değişik senaryoya sahip Gundam serisi olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim.

İyi Yanları:

Gundam serilerindeki tüm bilindik kavram ve karakterlerin olmadığı, devasa savaşların sadece birkaç sahne olarak yer aldığı bir seri bu,her zaman merak ettiğim konu olan koloniler içindeki yaşamı,en ince detaylarına kadar göstermesi bile takdirimi kazanmasına yetse de bu ufak seride görünenden fazlası olduğu bir gerçek.Öncelikle yüksek animasyon kalitesi ve çizimlerdeki detay seviyesinin yüksekliği görsel keyfi arttırırken,seçilen açılar ve hareket çeşitliliği de serinin gerçekçiliğini olumlu yönde destekliyor.Senaryo çok fazla dallanıp budaklanmadan ve trajediyi abartmadan temiz bir akışa sahip,çocukların dünyasına yaptığı gözlemler ve farklı bir dostluğu anlatması da yine artı yönleri,savaş karşıtı mesajlar burada da var,ama çok daha incelikli ve farklı anlatım yolları denendiği için etkisi daha yüksek.Yine çocukların savaşa bakışları olaylara yükledikleri anlamlar ve doğalarının saflığı da işlenişte önemli yer tutuyor,az ama öz aksiyon sahneleri tempoyu ayakta tutarken,derinlikleri olan karakterler de sizi öyküye bağlamada oldukaç başarılı bir performans sergiliyorlar,özellikle Bernie karakteri unutulmayacak anime karakterleri içinde kendine özel bir yer edinecek kadar başarılı,gaza getirme amaçlı olmayan ruhani müzikleri de atmosfere tam uyuyor.

Kötü Yanları:

Kimi seyirciler aksiyon azlığından yakınabilir,ama bu kesinlikle bir eksi değil,çünkü serinin nihai amacı aksiyon değil.Çok daha derin ve anlamlı bir mesajı olan böylesi benzersiz bir yapıt için olabilecek maximum aksiyonu içerdiğini düşünüyorum,bunun dışında eksi olarak yazılabilecek tek şey serinin çok kısa olmasıdır kanımca.

Sonuç:

Rafine bir anlatım,sağlam görseller ve içten karakterlere sahip özel bir mecha denemesi,savaşın çocuklar üstündeki etkisi ve inandığı şeyler üzerine fedakarlık yapan küçük insanların büyük hikayesi,hayli yüksek dram dozajının yanı sıra çok samimi ve komik anlar da barındıran,bir oturuşta rahatlıkla izlenilip bitirilebilen bu mini-seriyi Gundam ile alakası olan olmayan hemen herkese rahatlıkla önerebilirim.

Sonuca gelirsek, birçok U.C. gibi temelinde askeri bir hikaye taşıyan ciddi ve unutulması güç bir öyküyü tüm Gundam külliyatından çok ayrı bir yol ve yöntem ile yapmakta. Yeni nesle vereceği birşeyler var mı diye sormayın ve izleyin, zira -bence- şu ana dek yapılmış belki de "en iyi" 4-5 Mecha denemesinden birine bakmaktasınız.

Ve tekrar söylemeliyim ki, bu seri size şimdilerde asla ulaşılamayacak tadların en olgun zamanına bir dönüş vaadediyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    1

  • smygon

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

ya gundam a başlıycam ama bir türlü neresinden başlamam gerektiğini bilemiyorum :S:minimie45573on:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?