Jump to content
  • Kayıt Ol

"Gundam'a başlayacağım ama nereden başlayacağımı bilemiyorum?"


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

(düzenlendi)

gundam25.jpg

Bu soru ile ikide bir karşılaştığım için şöyle bir tutorial yazma gereği duydum:

Sezonlar ve yan evrenler olarak da olsa, Mobile Suit Gundam 1979’dan beri süren yegane Space Opera serisi niteliğinde ve halihazırda ortada yüzlerce bölüm oluşturan bir çok farklı ismin olması,  yapım tarihine göre sonra yapılmış bazı serilerin öncekilerin prequel’i olması gibi durumlar tecrübeyle sabit olduğu üzere olayla alakası sıfırdan başlayacak izleyici için kafa karıştırıcı olabilir. Bu soru işaretlerini gidermek amacıyla öncelikle bu bütünün bile aslında çok da karmaşık olmayan bir izleme sırası içerdiğini söyleyebilirim. “Nereden başlamalıyım?” türü soruları aydınlatabilmek amacıyla özet filmler haricindeki tüm yapımları kapsayan evren indeksi şema olarak yukarıda, yazı olarak aşağıda görülebilir (Şema 2012’de hazırlandığından sonraki dönemde çıkan yapımları kapsamıyor).

 

Gundam serilerden değil de evrenlerden oluşuyor, izleme sırası için o evrenin izleme sırasını takip ediyorsunuz. 

 

Baştan söylemek gerekirse, Gundam serileri 10 kadar evrenden oluşuyor. Universal Century evreni ilk yaratılan ve en geniş kısmı oluşturan evren iken diğer evrenlerin -ikisi hariç- tamamı UC ile uzaktan yakından bağlantısı olmayan, tümüyle yeni bir bakış açısıyla yaratılmış evrenler. Universal Century evreni sonrasında sayacaklarımdan ilk ikisinin alternatif ileri dönem devamlılıkları, geri kalanları da tamamen orijinal “stand-alone” evrenler olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, bu istisnai iki alternatif evren denemesi haricindeki diğerlerini izleyicilere sunuluş tarihine göre listeleyeceğim.
 

Universal Century yani klasik serinin evreni 1979’da başlıyor olmasına rağmen çoğu bugün bile izlenebilecek denli kaliteli seriler barındırıyor. Gerek bu külliyatı orijinal kaynağından izlemeye başlamak, gerekse 100 yılı aşkın bir destana sahip bir kurguya tanık olmak için halen yaşayan ve yenilenen bu evreni kesinlikle es geçmemeniz gerekiyor.
 

Alternatif evrenlerden hangisi daha iyi, hangisine öncelik tanınmalı? Bu sorunun yegane cevabı -kanımca- Anno Domini evreni. Diğer evrenlerin her birinin diğerine göre öne çıkan artı yanları var ve muhtemelen bakış açınız kişisel bir yargı olarak benimkinden farklılık gösterebileceğinden diğer evrenleri izleyip kararı sizin vermeniz daha doğru olacaktır.

gundam11.jpg
 

Universal Century:

Tüm Gundam külliyatının en eski, en uzun ve en köklü kısmını barındıran evrendir. Ayıca dolaylı olarak "Correct Century", doğrudan olarak da "Reguild Century" evrenlerinin öncülü durumundadır. 

 

Mobile Suit Gundam (43 bölüm ya da 3 film)

UC hikayesinin klasik serisi ve ilk Gundam serisidir. Hikayedeki genel terminolojiler ve işleniş bu serinin vizyonu üzerine kurgulandığından herhangi bir alternatif evreni izlemeye başlayacaksanız bile bu seriyi mutlaka izlemiş olmanız şiddetle önerilir.

  1. Mobile Suit Gundam: The Origin (6 film)Yukarıdaki serinin 38. bölümünde 1-2 dakikada ana hatlarıyla geçilen geçmişe ait kısma ait bir hikayedir ve karakterlerin klasik serinin 10 yıl öncesinden o noktaya nasıl geldiğini anlatır. Klasik seriye doğrudan bu seriyi izleyerek de geçebilirsiniz ki öyle yapmanızı da öneririm.

    Bunun yanısıra şu ana dek yayınlananlardan klasik seriye bağlı olup çeşitli yerlerde ona teğet geçen, klasik serinin bitimine yakın noktalarda ise sona eren yan hikayeler ise şunlardır:

  2. Mobile Suit Gundam: 08th MS Team (12 bölüm)
    Bu serinin ilk bölümü klasik serinin 12. bölümüne teğet geçmekte olup ara film olan “Miller’s Report” ve Blu Ray setin Extra bölümü “Battle in Three Dimensions” 8. ve 9. bölümler arasında geçmektedir.
  3. Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket (6 bölüm)
    Bu hikaye klasik serinin son çeyreğine teğet geçmektedir.
  4. Mobile Suit Gundam Thunderbolt (2 film)
    “December Sky” adlı ilk film klasik serinin son çeyreğine teğet geçerken “Bandit Flower” adlı ikinci film klasik serinin finalinden 1 yıl kadar sonra geçmektedir. Gundam Thunderbolt aslen ONA formatında yayınlanmış olsa da yeni sahneler eklendiğinden ötürü film versiyonlarından izlemenizi öneririm.
  5. MS IGLOO : Hidden One Year War & Apocalypse 0079 (3 + 3 bölüm) ve MS IGLOO 2: Gravity of Battle Front (3 bölüm)
    “Hidden One Year War” ve “Gravity of Battlefront” miniserilerinin ilk iki bölümleri klasik seriden önce geçtiğinden Mobile Suit Gundam: The Origin ile kombine yaparak da izleyebilirsiniz.Bu noktaya kadarki yapımlar klasik TV serisinin geçtiği süreç olan “1 Yıl Savaşı” odaklı yapımlardır. Klasik serinin olay akışının ileriki kısımlarını anlatan devamları ise aşağıdaki sıra ile ilerlemektedir:
  6. Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory (13 bölüm)
  7. Mobile Suit Zeta Gundam (50 bölüm ya da 3 film)
    Film üçlemesi TV serisinin alternatif sonu olması için eklenmiştir. Bu yüzden TV sonu olayları ZZ Gundam’a, film üçlemesi ise doğrudan Char’s Counter Attack’a bağlar.
  8. Mobile Suit ZZ Gundam (47 bölüm)
  9. Mobile Suit Gundam: Char’s Counter Attack (1 film)Mobile Suit Gundam’ın yaratıcısı Yoshiyuki Tomino’nun 1979’de başlayan hikayesinin finali olması için yarattığı filmdir.
  10. Mobile Suit Gundam Unicorn (7 film) Gundam Unicorn gerek şu ana dek çıkan tüm Universal Century yapımlarına yoğun bağlantılar ve göndermeler içerdiğinden, gerek Char’s Counter Attack’ın açık sonlu finalini tamamladığından, gerekse o ana kadarki olay akışının revize edilmiş finalini içerdiğinden izlemeden önce o ana dek çıkan tüm yapımları izlemeyi tamamladığınızdan emin olmanız önerilir. OVA serisinin 100 Years Solitude isminde bir ek bölümü (ki UC Saga'sının önceki serilerinden recap'lardan oluşturulmuştur) ve 22 bölüm uzunluğunda, kanlı sahnelerin azaltılıp bazı sahnelerin silindiği, birkaç tane saniyelik MS cameo'su ve her bölüm başında çıkan kısma yönelik bir özet anlatımı eklendiği Gundam Unicorn - Re:0096 adlı TV bir versiyonu da var fakat açıkçası atlanabilirler.
  11. Mobile Suit Gundam Narrative (1 film) Universal Century’nin geleceğini içerecek olan revize edilmiş yeni canon’un (The Next UC100 Project) şimdilik ilk halkası olacak ve olayları Gundam Unicorn’un kaldığı yerden devam ettiren bu filmin Blu Ray’ı Mayıs 2019’da yayınlandı.
  12. Mobile Suit Gundam: Hathaway's Flash (3 film) Gundam Narrative’in başarısı üzerine her yıl mutlaka bir Gundam filmi vizyona sokma kararı alınmasının ardından açıklanan ilk proje olan Hathaway’s Flash, Char’s Counter Attack’dan 12 yıl sonra geçecek ve olayları Hathaway Noa karakterinin üzerinden anlatacak bir film üçlemesi olacak. İlk film 2020'nin son haftasında yayınlanacak.

    UC saga'sının sonraki kısmı retcon'unun henüz netleşmemiş olmasından ötürü direkt olarak önceki canon'a net olarak bağlı olup olmadığı belirsizdir, bu yüzden bazı hayranlarca "Late UC Century" gibi gayri resmi bir tanımlama ile adlandırılır. 
     
  13. Mobile Suit Gundam F91 (1 Film) Bu hikaye aslen Yoshiyuki Tomino’nun Universal Century’nin geleceğini sıfırdan kurgulamak için hazırladığı 52 bölümlük bir TV serisi olacaktı fakat Sunrise’dekiler bu TV serisini daha yayınlanmadan iptal edip bütçeyi de kesince Tomino elde biriken görüntüleri 120 dakikalık bir film haline getirdi.Öte yandan bu filmin hikayesini temellendirmek için hazırlanan ve gerek bu filmin öncesinde geçen Gundam F90 ve Silhoutte Gundam F91, gerekse de sonrasında geçen ve Crossbone Gundam ve Victory Gundam Outside Story gibi Manga’lar okunmadıkça izleme sırasının  bu parçasına ve sonrasına geçmenizi tavsiye edemem. Bu ve sonraki yapımlar “Late UC Era” olarak tanımlanan, gerek önceki jenerasyonun karakterlerinin -neredeyse hiçbirisinin- artık yaşamadığı bir dönemde geçtiğinden, gerekse yan materyaller okunmadıkça doğrudan sequel misyonu olmayan, çok ileri gelecekte geçen serilerdir.
  14. Mobile Suit Victory Gundam (51 bölüm) Yoshiyuki Tomino bu seriyi yaratırken Gundam’ın daha ilk bölümden ortaya çıkmasını istemiyordu, bu nedenle seri kafa karıştırıcı olabilecek şekilde bir timeskip ile başlar. ( Kafanızın karışmaması için ilk 4 bölümü şu sıra ile izleyin: 2-3-1-4 ) Bunun yanısıra gerek serinin çok ileri bir tarihte geçmesinden ötürü külliyatın diğer parçaları ile neredeyse hiçbir bağının kalmamış olması, gerek Tomino ile diğer senaristlerin seriye ilişkin yazdıkları arasında çelişkiler olması (Usso’nun ebeveynlerinin geçmişi gibi), gerekse Tomino’nun bu seriyi Sunrise yayından kaldıramadan çok hızlı şekilde prodüksiyona soktuğu için külliyatın  o dönem çıkan diğer serilerinin oldukça altında yeralan gayrı resmi bir alternatif evren gibi durması sebebiyle -kanımca- bu seriyi Universal Century’nin diğer yapımlarıyla aynı devamlılığın bir parçası gibi düşünmeniz aslında çok da şart değil.

 Correct Century:

gundam13

  • Turn A Gundam (50 bölüm)

Bu seride tüm eski teknolojiler bir felaketle silinmiş ve medeniyet 18. yüzyıl düzeyinden yeniden kurulmaya çalışılmıştır. Bu seri aynı zamanda 2000 yılına dek yapılmış diğer alternatif Gundam evrenlerine de gönderme yapan ama devamlılık olarak eğri oturup doğru konuşursak gerçek anlamda herhangi bir geçerliliği olmayan bir crossover niteliğindedir ve en son izlenmesini tavsiye ettiğim evrenlerden birisini oluşturuyor.

Reguild Century:

gundam12

  • Gundam: Reconguista in G (26 + 1 bölüm yada 5 film)

Bu seri UC takviminin binlerce yıl sonrasında, Turn A Gundam’dan ise 500 yıl kadar sonrasında geçmektedir. Dolayısıyla herhangi bir olay – karakter bağlantısı içermez. Öte yandan Universal Century teknolojisinin kalıntıları ve Correct Century evrenindeki nano makine teknolojilerinin benzer örnekleri olarak bu seride bazı geriye dönük ipuçları olarakbırakılmıştır. Benzer şekilde Turn A Gundam’ın işlenişine sebep olan “Dark History” bu yapımda dış uzaydaki güç odaklarını ortadan kaldırmamış olduğundan bu serinin Turn A Gundam’ın direkt bir devamı değil de serbest bir devamı olarak düşünülmesi daha doğru olacaktır.
 

2019'den itibaren Sunrise seriyi her filmi 5 bölümlük bir Special Edition haline getirip yeni sahnelerle yeniden kurgulayarak yeniden izleyicilere sundu. İlk iki filmin Blu Ray'i geçen yıllarda yayınlandı.


Future Century:

gundam14

  • Mobile Fighter G Gundam (49 bölüm)

Bu evrende dünyanın kirlenmesi sonucu uzaya çıkan milletler, sistemlerin yönetimi için savaşmak yerine dövüş turnuvaları yaparlar. Bu seri Dragonball benzeri shounen’ler ile ve super robot alt türünü harmanlayan, bilimkurgu havasından en uzak Gundam evrenidir. Bilimkurgu ruhundan uzaklaşması ve Gundam’ı hit yapan tüm özellikleri yoksayması sebebiyle bu evreni sonlara bırakmanızı öneriyorum.


After Colony:

gundam15

Gundam’ların Federasyon’un özel silahları değil bir tür yıkım silahı olduğu bu yapımda hikaye kadrosu 5 kişiye odaklanarak gelişir, öte yandan UC evrenindeki Gundam’ın mesajını hem ileriye dönük hem alternatif şekilde geliştiren ilk evrendir. Aynı zamanda Gundam’ın Japonya dışı popülaritesine katkı yapmasıyla bilinir.

  1. New Mobile Report Gundam Wing (49 bölüm)Bunun yanısıra “Episode Zero” ve “Glory of Losers” Manga’ları bu seriye ilişkin bazı hikaye boşluklarını bir nebze kapattığından yan materyale ihtiyaç duyduğunuzda işinize yarayabilecek bazı bilgiler sağlayabilir. (Serinin yeni sahneler barındırmayan özet OVA'ları olan "Even & Odd Numbers" ve "Operation Meteor" da bulunuyor, öte yandan atlanabilirler)
  2. New Mobile Report Gundam Wing: Endless Waltz (1 film) Serinin hem öncülü hem finali olan bu film aslen ilkin 3 bölümlük bir OVA serisi olarak piyasaya sürüldü. Öte yandan Special Edition versiyonunda yeni sahneler bulunmasından ötürü bu hikayeyi de film formatında izlemenizi öneriyorum.

 After War:

gundam17

 

  • After War Gundam X (39 bölüm) Post apokaliptik yorumlu bu Gundam serisi düşük rating’ler sebebiyle yayından kaldırılsa da atmosferi ve denediği bazı yeni fikirler sebebiyle şans verilmeyi hak etmektedir.Serinin sonrasına ilişkin yegane hikaye Gundam X: Under The Moonlight adlı Manga’dır.
     

    Cosmic Era

    gundam18

    Yayınlandığı dönemde neredeyse unutulmaya yüz tutmuş Gundam’ı ilk serinin stereotipleri ile yeni nesle tanıtan bu yapım Gundam’ı bir marka haline getirmiş bir iştir. Öte yandan ilk serinin alternatif bir reboot’u gibi değerlendirilebilecek olmasına karşın olaya bakıştaki çeşitlilik ve odak karakter çokluğu olarak UC’ye yaklaşamamakta, öte yandan bu haliyle takibi ve mesajı daha kolay anlaşılabilir bir seri haline gelmektedir. Cosmic Era aynı zamanda UC dışı Gundam hikayeleri arasında maddi getirisi en yüksek olanıdır.

  • Mobile Suit Gundam SEED (48 bölüm)
  • Mobile Suit Gundam SEED DESTINY (49 bölüm)
  • Mobile Suit Gundam SEED C.E. 73 STARGAZER (1 bölüm)
    Bu yapım büyük ölçüde Gundam SEED DESTINY’nin içinde ve son çeyreğinden hemen önce geçmektedir.

     

    Bunun yanısıra TV serisinde olmayan yeni sahneler de barındıran derleme film edisyonları olarak Gundam SEED’in 3, Gundam SEED DESTINY’nin ise 4 uzun metrajlı edisyonu bulunmakta.


  • Anno Domini:

    gundam19

    Ticari başarısına ve çok yüksek izleyici oranlarına rağmen eski izleyicilerin Cosmic Era’nın TV serilerini eleştirdiklerini gören yapımcılar günümüz dünyasının olası geleceğine daha anlaşılabilir okumalar getiren Gundam 00’ı tasarlar ve daha önce pek Gundam izlememiş birisi olan yönetmen Seiji Mizushima ile anlaşırlar. Mizushima Gundam bilgisi açısından eski serilere yetkin olarak hakim olmadığını itiraf etse de kısa zamanda değerine varılacak şekilde Gundam’a bir çok  yenilik eklemiştir. Gundam 00 eleştirmen gözüyle bakılırsa alternatif evrenlerin her anlamda en iyisi olduğu söylenebilir.

  • Mobile Suit Gundam 00 (25 + 25 bölüm)
  • Mobile Suit Gundam 00 Movie: A wakening of Trailblazer (1 film)Bunun yanısıra Gundam 00’ın yönetmeni Seiji Mizushima seneye bu evrenle ilgili yeni bir projenin geleceğini doğruladı.

    Bunun yanısıra TV serisinde olmayan yeni sahneler de barındıran derleme film edisyonları olarak Gundam 00’ın 3 uzun metrajlı edisyonu bulunmakta.


  • Advanced Generation:

    gundam20

    30. yılını geride bırakan külliyatın ilkokul-ortaokul jenerasyonuna yetkin olarak hitap etmediğini düşünen yapımcılar hem çocukların hem de yetişkinlerin izleyebileceği bir seri olması için Gundam AGE’i tasarladı. Gundam AGE de seriyi ileriye dönük olarak geliştirmeye gayret etmesine karşın karakter tipolojisi olarak önyargılı izleyicilerce pek tutulmamıştır dolayısıyla Gundam X’te olduğu gibi ticari bir fiyasko olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan kanımca önyargıdan arınarak izlenmesi gereken, final itibariyle külliyata bir şeyler katan önemli parçalardan.

  • Mobile Suit Gundam AGE (49 bölüm)
  • Mobile Suit Gundam AGE: Memory of Eden (2 bölüm)
  • Memory of Eden OVA’sı 16-28 arası bölümleri yeni sahnelerle işleyen bir derleme ve 48. bölümdeki son düelloyu 10 dakikaya yakın şekilde yeniden kurgulayan bir ek bölümdür.


    Builder Generation:

    gundam21

 

Aslında resmi olarak böyle bir Gundam evreni yok ama Gunpla odaklı seriler olarak bahsetmemiz gerekliydi. Savaşların olmadığı bir dünyada geçen bu yapımda MS’ler sadece spor ve hobi amaçlı olarak kullanılıyor. Savaşlar ise Gunpla’ları müsabaka süresinde hareket edebilir hale getiren arenalarda yada MMO ortamında yapılıyor. Haliyle kimsenin ölmediği ilk yapımı da oluşturuyorlar. Gundam'ın 30. yılını kutlamak için bu konsept ile hazırlanan ilk özel bölüm olan Gunpla Builders'in gördüğü ilgi üzerine hikaye reboot’lanıyor ve gerçek anlamda bir evren akışı oluşturmamasına karşın kendi içinde bir devamlılık oluşturup farklı karakterlerle Build Fighters ismiyle ve TV serisi olarak baştan yapılıyor. En yeni Gunpla serisi olan Build Divers ise bu konseptin 2. reboot’u durumundadır. Build Divers’de olaylar Gunpla’ların artık fiziksel arenalarda değil MMO ortamında karşı karşıya geldiği bir arttırılmış gerçeklik oyununda yaşananları işliyor. Sonuç itibariyle Gunpla Builders'in ne de Build Fighters'ların Build Divers'la herhangi bir direkt bağlantısı yok. Öte yandan seriden önceki yıllarda Gunpla karşılaşmalarının fiziksel arenalarda gerçekleştirildiğine ilişkin kısa bir sahne de yeralmıştı.

Bu yapımlar Gundam serilerine bazen göstere göstere, bazen farkedilmesi ekstrem zorlukta göndermeler yapmaktadır. Ayrıca Gundam evreninin genel maskotu Haro dışında Universal Century evreninden Ramba Ral ve Anno Domini evreninden Patrick Corlasaur bu serilerde non canon cameo / yan karakter olarak arada bir gözükmektedirler.

 

  • Gunpla Builders: Beginning of G (1 bölüm)
  • Gundam: Build Fighters (25 bölüm)
  • Gundam Build Fighters TRY (25 bölüm)
  • Gundam Build Fighters: Extra Battle Project (8 bölüm)
    Build Fighters ve Build Fighters TRY’den sonra geçen ek bölümleri (GM’s Counter Attack, Island Wars ve Battlogue) içeren bir tür derlemedir.
  • Gundam Build Divers (25 bölüm) ve Gundam Build Divers: Re: Rise (13+13 bölüm)

    Ayrıca yönetmen Katsuyuki Motohiro 2021 yılı içerisinde Gundam'ın ilk Live Action dizisi olan Gundam Build Real'i aylık olarak yayınlamaya başladı. Bu seri de önceki Build anime'leri ile bağlantılı değildir ve Gunpla Builders'în 3. reboot'u gibi düşünülebilir. 

  • Post Disaster:

    gundam22

  • Gundam: Iron-Blooded Orphans (25 + 25 bölüm)
  • Geçtiğimiz yıl sona eren bu seri, After War evreninde denendiği üzere büyük çaplı bir savaşın büyük bir yıkıma yol açtığı bir gelecekte geçiyor. Tümüyle konvansiyonel silahların kullanılması ve çocuk karakterlerin tamamına yakınının paralı asker olması yenilikçi denilebilecek bir fikir olsa da hikaye odağındaki başrol karakterin düşmanlarını gözünü kırpmadan öldürmesi ve bunun bir noktadan sonra o ana kadarki Gundam çokluevreninin en önemli elementi olan empatiyi ortadan kaldırması, düşman tarafının çok yüzeysel işlenmesi sebebiyle hikayeye onların tarafından bakmaya çalışmanın son derece yorucu olması ve serinin de çok yavaş ilerleyen tekrarlayıcı bir işlenişe sahip olmasından ötürü bu seriyi izlemek için bir öncelik tanımanızı pek önermiyorum. İkinci sezonda hikaye ilk sezonun aksadığı pek çok noktaya takviyeler yapmaya çalışıyor ve seriyi olması gerektiği türden bir finalle bitiriyor ama ilk sezonun, ikinci sezonun sundukları ile kıyaslandığında “keçi boynuzu” niteliğinde olduğu söylenebilir.
     

    Bunun yanısıra Iron-Blooded Orphans yönetmeni Tatsuyuki Nagai seneye bu evrenle ilgili yeni bir projenin geleceğini doğruladı. Öte yandan Gundam: Iron-Blooded Orphans - Urdr Hunt isimli bu proje için henüz bir TV yada OVA anime'si duyurulmadı, öte yandan mobil oyunda yeralacak anime segmentler konusunda fikir vermek amaçlı kısa bir tanıtım videosu hazırlandı.


    Diğerleri:

    gundam23

    Bu kısımda belirttiklerimin hiçbirisini gerçek manada izlemeniz gerekmiyor. Sadece Gundam Evolve diğerlerinden bir nebze yan materyal olarak kabul edilebilir içeriğe sahip.
     

  • Gundam G40: 2020 yılbaşı gecesinde yayınlanan bu özel bölüm 40 yıl önceki klasik serinin ilk 2 bölümünün aksiyon sahnelerini ve dizaynlarını baştan ele almakta olan kısa metrajlı bir bölümdür.

  • Gundam: Mission to Rise: CGI teknolojisinin Gundam'a adapte etmeyi deneme amaçlı bu non-canon kısa bölüm Gundam'ın 20. yıldönümü için hazırlandı.

  • Gundam Evolve (15 bölüm)Sırasız şekilde çeşitli evrenlere ait yan içerikler olarak da kabul edilebilecek ara bölümler içeren bir ek paket. Bölümleri şu sıra izlemenizi öneririm: 1-15-11-4-2-12-13-9-10-5-3-7-8-6-14
  • Gundam: Battlefield Record – Avant Title (1 bölüm)8 dakikalık bu özel bölüm klasik serinin son bölümü sırasında, Gundam’ın 30. yıl projesi olan Gundam Senki 0081 oyununun ana karakterlerine ilişkin bir flashback sahnesi sağlar.
  • Gundam: The Ride – A Baoa Quo (1 bölüm)İzleyicinin kendi gözlerinden gördüğü 4 dakikalık bir 4D film olan Gundam: The Ride klasik serinin son bölümü sırasında izleyicileri A Bao Quo kuşatmasında iken vurulan bir gemiden tahliye edilmeye çalışılan personelin uzayda sürüklenirken tanık olduğu savaşı yansıtıyor. (2007 yılından itibaren gösterimi sona erdiği için şu an sadece YouTube üzerindeki cep telefonuyla kaydedilmiş bir versiyonundan izlenebilir. )
  • Gundam: Green Divers (1 bölüm)IMAX tekniğini bir Gundam hikayesi üzerinden işlemeyi deneyen 24 dakikalık bu filmde Mobile Suit Zeta Gundam serisinin 2. yarısı sırasında kolonileri Titans saldırısı altında kalan iki kardeşin bir Zeta Gundam varyantıyla yardıma gelen Amuro Ray tarafından kurtarılmalarını işliyor.
  • Gundam: Twilight Axis (1 bölüm)Gundam Unicorn’un hemen sonrasında geçen ve Gundam Narrative ile başlayacak yeni canon’a giriş niteliğindeki bu 8 dakikalık film doğrusunu söylemek gerekirse izleyici kitlesinin dikkatini yeni proje öncesinde çekerek hareketlilik yaratmak dışında pek bir anlam taşımıyor. Öte yandan bu kısa filmin öncesinde “MSV-R: Return of Johnny Ridden” Manga’sı okunursa hikayenin karakterlerinden bir kısmı en azından bir yere konumlanandırılabilir.
  • Gundam: Hikaru Inochi Chronicle: Lalah ve Amuro'nun Char's Counter Attack sonrasında geçen ve yeni retcon'lanan hikaye düzeneğine bağlantı kurmak amacıyla onlara da çok kısaca değinen diyaloğunu içeren, genel olarak bir recap bölümüdür. Atlayıp atlamayacağınız size kalmış. 
  • G Saviour (1 film)Kanada yapımı ve TV için hazırlanan bir Live Action film. Hikayesi “Late UC” alt evrenindeki Victory Gundam filminden 70 yıl sonra geçtiği varsayılabilir. Öte yandan 20. yıl etkinlikleri dışında hasbelkader alınan izinle ve yangından mal kaçırır gibi çekildiği için ne film olarak iç açıcı, ne de zaman çizgisine kattıkları açısından referans alınası bir çalışma değil. Yine de merak edenler olabilir.
  • Ring of Gundam (1 bölüm)Gundam’ın 30. yıldönümü için Yoshiyuki Tomino’nun hazırladığı 5 dakikalık bu kısa film “Late UC” alt evreninin en ileri noktası (daha doğrusu Tomino’nun kendi yarattığı hikayesine ilişkin “en son cümlesi” olması), gerekse çok kısa olan süresi sebebiyle ilk izlendiğinde herhangi bir yere konumlandırmanın son derece zor olduğu bir yapım. Yine de şuradan izlenebilecek bir video bu kısa film üzerilen varılan son noktayı başarılı bir şekilde analiz ediyor.
  • Gundam SEED ASTRAY (2 bölüm): 2003 yılından itibaren başlayan Manga ve modelkit tabanlı Gundam SEED yan hikayeleri olan Gundam SEED MSV karakterlerinden ikisine teğet geçen kısa bölümler içerir.
  • SD Gundam (25 bölüm) Tamamı parodilerden oluşan, geneli 10 dakikalık OVA’lardan oluşan çerezlikler olduğu söylenebilir. Bu yapım insanlar yerine sadece Mobile Suit’lerin yaşadığı bir evrende geçer ve çoğu zaman o zamana dek çıkan serilerin bir parodisi oldukları söylenebilir.
  • SD Gundam Force (52 bölüm) Üsttekinin 52 bölümlük bir TV serisi olan benzeri olup ABD-Japon ortak yapımı ilk seri olması ve tamamen CGI ile hazırlanan ilk Gundam denemesi niteliği taşır. İnsanların ve Mobile Suit’lerin birlikte yaşadığı Neotopia dünyasını paralel evrenden gelerek tehdit eden Dark Axis’e karşı Captain Gundam ve bir çocuğun birlikte başlattıkları mücadeleyi işler.
  • SD Gundam Brave Battle Warriors (51 + 1 bölüm) Gundam’ın 30. yılını kutlama amaçlı bu yapım tümüyle chibi karakterlerden oluşur ve sadece Mobile Suit’lerin yaşadığı kurgusal Mirisha dünyası üzerinde Çin tarihini anlatan Romance of Three Kingdoms’ın hayli serbest bir uyarlamasıdır.
  • SD Gundam World – Sangoku Soketsuden:  Gundam’ın 40. yılını kutlama amaçlı serilerinden olan bu yapım aslında 30. yıl projesi olan Brave Battle Warriors’un bir tür reboot’u olduğu gibi aynı zamanda Bandai’nin Gundam merchandise’ini Çin pazarınaresmi olarak sokma amaçlı yeni bir dışa açılma planının ilk safhasını oluşturuyor. Her ne kadar serinin yayını covid-19 sürecine rastlayarak yarıda kalmış olsa da seri 2021 içerisinde 8. bölümünde final yaptı ve sonraki hafta yayınına haftalık olarak ve SD Gundam World Heroes ismiyle devam etmeye başladı. 
  • Gundam-san (13 bölüm) 3 dakikalık bölümlerden oluşan bir 4-koma serisi olup klasik serinin karakterlerine ilişkin çeşitli parodiler içeriyor.
     
  • Gackt'ın Metamorphose, T.M. Revolution'un Zips ve Namie Amuro'nun Defend Love klipleri ile Linkin Park'ın Somewhere I Belong klibi ve açılış şarkısını seslendirdiği Gundam vs Extreme Versus oyunu a bu listede sayılmayı hakediyorlar.  
     
  • Ready Player One ve Pacific Rim: Uprising filmleri ile True Detective ve Hotel King dizileri her ne kadar gerçek birer Gundam hikayesi olmasalar da Gundam'a kısa süreli yer vermeleri nedeniyle bu listede sayılmayı hakediyorlar.
     
  • Gundam Sinema Filmi : Interstellar, Inception, Batman Üçlemesi, Pacific Rim gibi filmlerden hatırlanabilecek olan Legendary stüdyosunun Sunrise ile ortaklaşa hazırladığını duyurduğu ve önümüzdeki yıl ilk haberlerini almaya başlayacağımız dev bütçeli bir Gundam sinematik evreni projesi şu an geliştirilme aşamasında. Konu hakkında şimdilik bilinenler filmin Covid-19 sürecinden ötürü sadece Çin'de gösterime gireceği fakat küresel yayınının Netflix üzerinden yapılacağı, çizgiroman dünyasında Runaways, Y: The Last Man ve Saga gibi işleriyle saygın bir yer kazanmış olan Brian K. Vaugn'un senaristliği, Detective Pikachu filminin yapımcısı Cale Boyter'in sorumlu yapımcılığını, Kong: Skull Island filminin yönetmeni Jordan Vogt-Roberts'in ise yönetmenliği üstleneceği. Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

 

  • Konuyla ilgili başka sorularınız olursa Gundam’a adanmış tek Türkçe haber kaynağı olan Gundam Türkiye sayfasını ayrıca takibe ekleyebilirsiniz. Sorularınız anında yanıtlanacaktır.

Düzenlendi: (Akuma_Blade)
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yapım yılına göre izleme sırasını hiç tavsiye etmem (zira kafanda oluşacak soru işaretlerine yanıt bulmayı, ancak evrenin kronolojik sırasına göre gitmenle başarabilirsin) ama merak ettiğin için onu da ayrıca yazayım:

Namesort_none.gif Mediasort_none.gif Year(s)sort_up.gif MSG Datesort_none.gif

Mobile Suit Gundam TV series / Compilation movies 1979-1980 / 1981-1982 : U.C. 0079

Mobile Suit Zeta Gundam TV series / Compilation movies 1985-1986 / 2005-2006 : U.C. 0087

Mobile Suit Gundam ZZ TV series 1986–1987 : U.C. 0088

Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack Movie 1988 : U.C. 0093

Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket OVA 1989 : U.C. 0079

Mobile Suit Gundam F91 Movie 1991 : U.C. 0123

Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory : OVA / Compilation movie 1991-1992 : U.C. 0083

Mobile Suit Victory Gundam TV series 1993 : U.C. 0153

Mobile Fighter G Gundam TV series 1994–1995 : F.C. 60

New Mobile Report Gundam Wing TV series / Compilation OVA 1995-1996 : A.C.195

After War Gundam X TV series 1996 : A.W. 0015

Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team OVA / Compilation movie 1996-1998 : U.C. 0079

Gundam Wing: Endless Waltz OVA / Compilation movie 1997-1998 : A.C.197

Turn A Gundam TV series / Compilation movies 1999-2000 - 2002 : C.C. 2345

Gundam the Ride: A Baoa Qu Amusement park attraction movie 2000 U.C. 0079

Mobile Suit Gundam SEED TV series / Compilation specials 2002-2003 - 2004 : C.E.71

Mobile Suit Gundam MS IGLOO OVA 2004-2006 : U.C. 0079

Mobile Suit Gundam SEED Destiny TV series / Compilation specials 2004-2005 - 2006-2007 : C.E.73

Mobile Suit Gundam SEED C.E. 73: Stargazer OVA 2006 : C.E.73

Mobile Suit Gundam 00 TV series / Compilation specials 2007-2008 - 2008-2009 : A.D. 2307-2311

Mobile Suit Gundam MS IGLOO 2: The Gravity Front OVA 2009 : U.C. 0079

Mobile Suit Gundam 00: A Wakening of the Trailblazer Movie 2010 : A.D. 2313

Mobile Suit Gundam Unicorn OVA 2010-2012 : U.C. 0096

SD Gundam Sangokuden Brave Battle Warriors Movie / TV series 2010 : Mirisha

Model Suit Gunpla Builders Beginning G OVA Summer 2010

Mobile Suit Gundam SEED: The Movie Movie : (???) 2006 yaz ayında duyuruldu fakat Gundam 00 serisi nedeniyle iptal edildi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yapım yılına göre izleme sırasını hiç tavsiye etmem (zira kafanda oluşacak soru işaretlerine yanıt bulmayı, ancak evrenin kronolojik sırasına göre gitmenle başarabilirsin)

peki hangi kronolojik sırayla gideyim

şimdiden teşşküler

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

peki hangi kronolojik sırayla gideyim

şimdiden teşşküler

İlk mesajda belirtilmişti. Altını çizerek yeniden belirtiyorum ben de.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Gundam'a başlamak isteyenler için misal ben , güzel konu olmuş.

Teşekkürler : )

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

yeni bi online oyuna başladığım vakit karakteri oluştururken ilk başvurduğum şeylerden biri 'character guide' lerdir , burdan yola çıkarak bu konu başlığınada yeni başlıcaklar için 'Gundam Guide' desek yanlış olmaz herhalde ayrıntılı bilgilendirme ve yönlendirme için teşekkürler , benim gibi rastgele gundam izleyen biri için güzel bir yol gösterici olmuş (pek rastgele sayılmaz gerçi zhenya şunu şunu izle demişti bende direk bodozlama izlemiştim ama orası ayrı bi konu), tekrardan eline koluna sağlık ...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...

İlk mesajdaki kırık linkler güncellendi. Yine de konu ile ilgili hala soruları olanları aydınlatmaktan mutluluk duyarım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Linkleri görebilmek için senin foruma üye olmak gerekiyor Hamit. Daha halka açık yapsan?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Edit'leyip o görülebilir yapacağım henüz o kısımdaydım. Edit: Şu an okunabiliyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 8 ay sonra...

Bilgiler için teşekkürler öncelikle. Hala izleme sırasını kafamda toplayamadım ama önce elimde olan MSG 00 ın iki sezonunu izlemeyi planlıyorum, acaba doğru yapıyor olur muyum? Bir de download arşivi dediğin yerde linkleri göremiyorum. Boyutlar isimler yazıyor lakin link yok. Üye olmak gerekmiyordur umarım.:)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bilgiler için teşekkürler öncelikle. Hala izleme sırasını kafamda toplayamadım ama önce elimde olan MSG 00 ın iki sezonunu izlemeyi planlıyorum' date=' acaba doğru yapıyor olur muyum? Bir de download arşivi dediğin yerde linkleri göremiyorum. Boyutlar isimler yazıyor lakin link yok. Üye olmak gerekmiyordur umarım.:)[/quote']

http://www.animemangatr.com/forum/anime-serileri/2287-gundam-1979-2010-a/

görebiliyor olmanız lazım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

altından daha değerli bir başlık burada yatıyormuş benim haberim yok... Hocam emeğine sağlık çok sağol

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

Vay be ne kadar çok seri varmış...

Ankette Unicorn'u gördüğüm için ona pat diye başladım bir araştırma yaparken bu başlığı buldum. Teşekkürler başlık için oldukça açıklayıcı olmuş. Büyük bir dertten kurtardı Bir ara en baştan başlicam gundam'a. O mecha merakının gelmesini bekliyorum. :qegenmis:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

Belli bir zamandır başlamak istiyordum ama öyle böyle nedenler yüzünden nereden başlayacağım konusunda çok az fikrim vardı. Bilgiler için ne kadar teşekkür etsem az. Çok teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Nihayet UC’ye giriş yapabildim ilk gundam serisiyle ve hazır bir bölüm kalmışken merak ettiğim bir şey var, 3 filmlik versiyonun izlememi gerektirecek önemli bir farkı var mı?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Nihayet UC’ye giriş yapabildim ilk gundam serisiyle ve hazır bir bölüm kalmışken merak ettiğim bir şey var, 3 filmlik versiyonun izlememi gerektirecek önemli bir farkı var mı?

Movie Trilogy'nin TV serisine farkları:

-GunTank'lar artık uzay savaşlarında kulanılmıyorlar, Hayato bir noktadan sonra GunTank yerine GunCannon kullanıyor.

-RX 78'in tank yada uçağa dönüşebilen upgrade birimi G Armor kullanılmıyor, onun yerine konan Core Booster BST asist olarak ona eşlik ediyor.

-RX 78 neredeyse hep gemiden bir bütün olarak kalkıyor, serinin ilk yarısındaki gibi parça parça birleştirilmiyor.

-Albay Mqueve Odessa cephesinden geri çekildikten sonra bir daha kadraja girmiyor.

-Amuro'nun babasının neden 34. bölümden sonra bir daha gözükmemesine mantıklı bir açıklama getiriliyor.

-Tam bir liste vermek güç ama Gadem'in lojistik filosuna saldırı, mültecilerin gemide isyan çıkartmaya çalışması, erzağında tuzu biten White Base'in tuz araması, Icelina'nın Garma'nın öcünü almaya çalışması, Amuro'nun Cucurus Doan'ın adasında alıkonması, Bright'ın aşırı stresten dolayı komuta edemez hale gelmesi, Mqueve'nin tuzağa düşürüp yere inmek zorunda bıraktığı White Base'e jetpackli ve hoverbike'li askerlerin saldırması, Federasyon'a ihanet eden komutanlar ve Jaburo'ya sızan Zeon askerlerinin döşediği saatli bombalarla ilgili kısımlar ile Zakrello, Bigro ve Brawbro ile ilgili episodik kısımlar atlandı.

-Amuro'nun Newtype olduğu daha erken farkediliyor.

-Arka plan müzikleri artık duruma daha isabetli şekilde çalıyor. (Bkz Triple Dom's Close Combat bölümündeki malum sahne ve aynı sahnenin Movie II'deki hali)

-20. yıldönümü dolayısıyla yapılan yeni sinema gösterimi için bazı karakterlerin (Amiral Revil yada Dozzle Zabi gibi) seiyuu'ları değiştirildi ve yeni ses efektleri eklenerek Dolby Surround olarak yeniden düzenlendi. Kaneto Shiozawa ve Ichiro Nagai'ye 10-15 farklı karakter birden seslendirtilmeye çalışılmasından doğan tuhaflıklar düzeltildi.

-2. ve 3. filme yeni sahneler eklendi, TV serisinden alınan kısımlar filtrelenerek netleştirilmeye çalışıldı. İlk filmin neredeyse tamamı filtrelenmiş eski sahnelerden oluşurken 2. filmin %30'u, 3. filmin ise %70'i yeni sahnelerden oluşturuldu. Solomon ve A Bao Quo savaşları haliyle daha uzun ve ayrıntılı.

-Yeni şarkılar (Suna no juujika, Kaze ni Hitori de, Ai Senshi, Beginning, Meguriai) eklendi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Verdiğin detaylı bilgiler için teşekkürler Akuma_Blade, o zaman filmleri izlemek şart oldu. Bir şey daha sormak istiyorum, ben şimdi tüm UC animelerini indirmeye başladım, sıra zeta gundam’a geldi, OZC ve EG sürümleri arasında hangisi daha iyi?

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

aoshi gibi ben de başlamıştım bir süre önce.

@Akuma-san filmlerle ilgili verdiğin bilgilerden sonra, keşke direkt filmleri izleseymişim diyorum. Gereksiz bir sürü kısımı atlamışlar ne güzel ve filmlerde animedeki pek çok eksiklik düzeltilmiş. Ama 43 bölümü izledikten sonra izlemem bir daha sanırım. Remakeler bana göre değil. İçinde yenilikler, eklemeler de olsa.

Direkt MSG: The 8th Team'e geçerim ama bunda da filmler var gibi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kudo Shin’ichi, İzledin mi bilmiyorum ama MSG: The 8th Team'e geçmeden önce MSG: The Origin’i izlemeni öneririm, çünkü ilk seri ile bağlantısı fazla olduğu için, ilk seriden sonra sıcağı sıcağına izlemen mantıklı olur. Yeni başlayacak olanlar önce The Origin izleyip sonra ilk seriye geçiş yapabilirler. Tabi bu 1, 2 ve baharda çıkacak olan 3. Bölüm için geçerli, 4. Bölüm ne olur bilmiyorum.

MSG: The 8th Team'in, Miller’s Report diye filmi var, ilk 8 bölümün derlemesi olması dışında yeni bir karakter vardı sanırım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Verdiğin detaylı bilgiler için teşekkürler Akuma_Blade, o zaman filmleri izlemek şart oldu. Bir şey daha sormak istiyorum, ben şimdi tüm UC animelerini indirmeye başladım, sıra zeta gundam’a geldi, OZC ve EG sürümleri arasında hangisi daha iyi?

EG filmleri de yaparken OZC yapmadı. (Maalesef filmleri izlemek istiyorsanız YYDM grubunun RAW'lerinde verilen sürüm olarak filmleri yanına harici altyazı koyarak öyle izleyin zira Fansub olarak şu ana dek Zeta Gundam filmlerini yapan tüm gruplar o kadar beceriksizlerdi ki ekranı resmen karıncalar, börtü böcek basıyordu, hani yanlış anlamayın, TV serisinde yine bir sıkıntı yok gerçi de filmlerde filtre filan hak getire öyle diyeyim. EG grubu sözcüsü RX'in riplerle ilgili bir sıkıntılı belirteni /m/ kanalında soytarı etmesi de yüzsüzlüğün bir başka yüzüdür ya neyse)

Neyse... EG OP-ED'leri atlayarak serinin bir defada bir sürü bölüm izletebilmesi sağladı ama OZC OP-ED'leri atlamadığı için öyle bir durum olmadı. EG sadece Japonca dublaja sahipken OZC İngilizce dublaj seçeneği de içeriyor (Quatro ve birkaç yan karakterin İngilizce dublajı gerçekten iyi ama sadece o kadar) Zeta Gundam incelemesinde serinin Japonya dışında resmi olarak yaklaşık 20 yıl gösterilemediğinden, başkanlık seçimlerinin yarattığı boşluk fırsat bilinerek piyasaya sürülebildiğinden ama bunun da birçok çeviri hatasına yol açtığından bahsetmiştim, OZC scripti maalesef bu DVD çevirisini kullandığından eğer Japonca kulak dolgunluğunuz varsa can sıkıcı olabilecek yığınla hata içeriyor. (Özellikle rütbeler ve dolaylı ifadeler sözkonusu olduğunda) EG ise en azından çeviri yaparken kullanabileceğim bir script olduğunu düşündürttü.

Direkt MSG: The 8th Team'e geçerim ama bunda da filmler var gibi.

08th MS Team'in Miller's Report filmi 8. bölümün uzatılmış ve bir ölçüde genişletilmiş halini içeriyor. Yeni bir karakter eklenmesinin yanısıra Shiro'nun neden son saldırıya katıldığıyla ilgili mantıklı bir açıklama getiriliyor. Öte yandan 8. bölüme ilişkin çoğu sahne (Shiro'nun takıma taktik verdiği kısımlar mesela) atlandığı için 8. bölümü kombo olarak Miller's Report'a yeni sahne olarak konulan kısımlarla birlikte izlemek daha mantıklı kanımca.

Bu nedenle TV serisinde olmayan yeni sahneleri bölümde geçmesi gereken yere göre sıralayıp belirteyim dedim.

2. dk 53 sn ile 7. dk 46 sn arası , 10. dk 21 sn ile 10. dk 41 sn arası ve 22. dk 1. sn ile 23. dk 17. sn arası (dağdan kurtarıldıktan sonra Miller Shiro'yu sorgular), 23. dk 30 sn ile 26. dk 11 sn arası (Sanders ve Karen Shiro'nun neden mahkemeye çıkartıldığını Michel'den öğrenir)

Buraya kadarki kısımlar 7. bölümle 8. bölüm arasında varsayılabilir.

27. dk 3. sn ile 28. dk 37 sn (Mahkemenin ilk celsesinden hemen sonra Alice Shiro'ya gerekçelerini açıklar)

Bu kısım köye yapılan saldırıdan öncesi oluyor.

41. dk 32. sn ile 48. dk 3. sn (Mahkeme nihai kararını açıklar, Shiro Alice'e kendi niyetini açıklar)

Bu kısımlar da bölümün bitiminden önceki kısımlar oluyor.

Bunun yanısıra 08th MS Team'in Blu Ray setinde yeni içerik olarak eklenen "Assault from Third Dimension" adlı bölüm Shiro'nun nihai mahkemeden sonra, Eledore ve Karen ekibe katılmadan önce bir özel operasyona daha gitmesini işliyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

8th Team'den sonra neye geçmeliyim, kararsız kaldım. Akuma-san, bir yerdeki yazında önce igloolu bölümleri koymuşsun, sonrasında ise 0080'i. Yabancı bir forumda iglooların önemsiz olduğu ve bütün UC bittikten sonra, en son izlenmesi gerektiğini okudum. Nedir işin aslı? Ne yapmak gerektir?

aoshi, önerin için teşekkürler. İzledim origin'i, çıktığı kadarıyla.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

8th Team'den sonra neye geçmeliyim' date=' kararsız kaldım. [b']Akuma[/b]-san, bir yerdeki yazında önce igloolu bölümleri koymuşsun, sonrasında ise 0080'i. Yabancı bir forumda iglooların önemsiz olduğu ve bütün UC bittikten sonra, en son izlenmesi gerektiğini okudum. Nedir işin aslı? Ne yapmak gerektir?

aoshi, önerin için teşekkürler. İzledim origin'i, çıktığı kadarıyla.

Eğer "olaya sequel m, değil mi?" bazında yaklaşıyorsan 0083 ve Unicorn dışında tüm Gundam OVA'larını izlemeyi bırakmanız gerekirdi. MS IGLOO'lar hikayenin tamamen Zeon odaklı olarak pek de güzel anlatılabileceğini göstermiş işler bana göre. Ayrıca Gundam'ın gelişinden önce ve sonraki durumu görmenizi sağlarlar. En azından 3 + 3 + 3 bölüm, yani fazla zamanınızı almazlar, bir de bu tarafından bakın.

İzleme sırasında MS IGLOO'ları 0080'den önce koyma sebebim 6 bölümden 4'ünün TV serisinden önce geçerken 0080'in zaten direkt olarak hikayenin son 3/1'lik kısmında geçmesi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

O zaman iglooları izleyip, sonra 80'e geçeyim. Ben; sırasıyla izleyeyim, bir şey atlamayayım ve her şeyi gundam evreninin kronolojik sırasında izleyeyim istiyorum. Mesela 8th MS team sequel değil ama onu doğru sırada izledim. Diğerlerini de onun gibi doğru sırada izlemek istiyorum sadece.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?