Jump to content
  • Kayıt Ol

Mobile Suit Gundam: 08th MS Team


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

splash.jpg

YouTube - Gundam 08MS OP

YouTube - Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team Trailer

Yayın Tarihi : 25/1/1996 - 25/7/1999

Bölüm sayısı : 12 OVA

Yönetmen : Takeyuki KANDA, Umanosuke IIDA, Mitsuko KASE

Giriş:

Mobile Suit Gundam : 08th MS Team ilk defa 1979'da yaratılan, binlerce kopyası satılan ve milyonlarca hayranı olan Gundam serisinin yeni sayılabilecek üyelerindendir. Bu seri The Platoon ve Lord of Flies gibi klasiklere gönderme yaparak her bölüm artan bir militarizm eleştirisini, bir tugaydaki askerlerin "One Year War" sırasında yaşadıkları üzerinden görmemizi sağlar.

Tanıtım:

31 Ocak 0079’da imzalanan ateşkes anlaşması iki tarafının da karşı tarafa yönelik kuşkuları yüzünden etkisini yitirmiştir.Federasyon , 13 Şubat 0079’da Zeon’un eylemlerine karşı cevap olarak gizlice kendi seri MS üretim projeleri olan Project Vinson’a start verir ve Gundam adlı yeni nesil MS’nin prototip üretim çalışmalarına başlanır.Eylül 0079’da Zeon’un , Gundam adlı bu yeni silahın yıkıcı gücüyle karşılaşması kısa süreli bir duraklamaya , ardından gerilemelerine sebep olur.Bunun üzerine Zeon liderleri , orduyu toparlayarak Federasyon’a karşı her cephede bir dizi karşı saldırı harekatı başlatır.

Gundam’ın üretilen 7 örneğinden kullanılabilir durumdaki ilki olan RX 78-2 , gönderildiği cephelerde o ana dek dünyanın 3/2’sini baskısı altında tutan Zeon’a karşı Federasyon’un en büyük kozu haline gelir.Zeon’un Doğu Avrupa’daki taktik yığınak noktaları olan Odessa’nın ağır bedeller karşılığında da olsa Zeon’un elinden kurtarılması , Gundam’la gösterilen kahramanlıkların bir şans olmadığı kanıtlanır : Bunun üzerine Federasyon’daki üst birim komutanlar derhal tüm sorunlu cephelere çeşitli yönlerden özelleştirilmiş Gundam’lar gönderilmesini kararlaştırır.Fakat sınırlı sayıdaki bu Gundam’ların pilotlarının uzun süredir aktif savaşta olan ve çöl , cangıl ve şehir gibi farklı ortamlarda savaşma konusunda ustalaşmış usta Zeon pilotlarına karşı şansı çok fazla görünmemektedir.

B00005JXY0.01.LZZZZZZZ.jpg

Hikayemiz Kidou Senshi Gundam’ın ortalarına yakın bir yerden başlıyor, serinin konusu ise şöyle: Ailesinin yaşadığı koloniye düzenlenen kimyasal silahlı saldırı sonrası tüm ailesini ve yaşadığı koloniyi kaybeden genç Shiro Amada, Federasyon’un hızlandırılmış askere alma programına yedek subay adayı eğitimlerine katılarak dahil olur.10 Ekim 0079’da eğitimini tamamlayan Shiro artık düşük rütbeli bir subaydır ve tayin edileceği cepheyi beklemektedir.Bulunduğu gemiye tam da atmosfere girişinde savunmasız olduğu sırada düşmanlara ait bir MS grubu saldırır.Silah arkadaşlarını kurtarmak için aslında pek de etkili olmayan RG 79 Ball tipi silahlı bir pod’u kullanarak savaşa girer , biraz yeteneği biraz da şansının yardımıyla saldıran gruptaki yeni tip bir MS olan Zaku II Prototype’i etkisiz hale getirmeyi başarır , fakat düşman onun pod’unu da kullanılmaz hale getirmiştir.Shiro kaçan düşman pilotu ile birlikte yörüngede sürüklenen bir gemi enkazına sığınır.Zeon pilotu burada silahıyla Shiro'yu vurmaya kalkar ama başaramaz. Shiro pilotun bir kadın olduğunu görünce çok şaşırır. İsmi Aina olan kadın resmi ordu mensubu olmayan bir test pilotudur. Aina'nın kolundan yaralandığını farkeder ve ona yardım eder. Düşmanı olan Aina'ya neden yardım ettiğini ne kendisi ne de Aina bilmektedir. Aina ona yardımı için teşekkür edip minnettarlığının karşılığı olarak kendi saatini verir. İki insan bir gün yeniden karşılacaklarını hissederek kendi yollarına giderler.İkili birbirlerine veda edip ayrıldığında daha sonra her ikisi de bunu yaşamamış gibi davranacaktır.

Aina onu arayan ekip tarafından bulunarak , Zeon lideri Degwin Sodo Zabi’nin kişisel emri üzerine atmosfer dışından giriş yapıp Federasyon'un Brezilya cangıllarındaki gizli merkez karargahı Jaburo’yu tespit edilir edilmez sığınaklarına dek yok edebilecek bir enerji dalgası yayabilecek bir deneysel enerji silahı taşıyan Apsalus kod adlı bir Mobile Armor geliştirilmesi projesi üzerinde çalışan , işine hastalıklı bir ihtirasla bağlı mühendis abisi Ginneas’ın yanına , Himalayalar’daki gizli Zeon üssü Lhassa’ya getirilir.Shiro da Güney Asya’da General Kojima’nın “radikal” birliği Kojima Tugayı’na , 8. MS Takımı’na tayin edilmiştir.

B0001DCY6O.01.LZZZZZZZ.jpg

Shiro bu karşılaşmadan sonraki yeni yerinde , uzayda hayatını kurtardığı tecrübesiz genç asker Michel Ninorich ile genelde sorunlu askerlerle dolu 8. MS takımına ulaşır. Her biri birbirinden farklı karakterlere sahip , uyumsuz askerlerle dolu bu yeni yerde Shiro subay olmasına karşın “çaylak” olarak başlarda pek saygı görmez.Ama yetenekleri ve birkaç pusuda gösterdiği kahramanlıklar onu saygı duyulan bir asker konumuna getirir.Başlangıçta takım üyeleri başlarına getirilen bu genç ve tecrübesiz subaya pek güvenmezler. Ciddiye alınmadığını hisseden Shiro kararlılığı ve iyi kalpliliği ile kısa bir süre sonra onu dünkü çocuk gibi gören takım arkadaşlarının saygısını ve güvenini kazanmaya başlar.

B00005QAR6.01.LZZZZZZZ.jpg

Savaşa Zeon'dan intikam almak için katılan genç Federasyon subayı, Aina ile karşılaşmasından sonra aslında ona aşık olduğunu anlar ve savaşa olan bakışını sorgulamaya başlar. Bir yanda asker olarak bağlı olduğu kuvvete,insanlara ve yoldaşlarına olan sorumluluğunu yerine getirmeye çalışırken bir yandanda düşman olduğu tarafta olan sevdiği kadını korumaya çalışması Shiro'yu büyük bir keşmekeşin içine sokar...

Fakat Shiro , her savaşında savaşın her aşamasına biraz daha dahil olduğunda savaşın insan ruhuyla bağdaşabilecek son yer olduğunu anlayacak , sonrasında üsleri tarafından güveninin sınanacağı ciddi bir suçlama ile karşılaşacaktır.Ginneas’nın baskısı altındaki Aina ve her savaşta savaş ile gerçeğin acı yüzüne biraz daha yüzüne yaklaşan Shiro’nun kaderleri kesin olarak kesişmek üzeredir ve bu nokta , ikisinin de birbirleri için yok edilmesi gereken düşmanlar olduklarını anladıkları nokta olacaktır. Artık bu iki insan görevleri ve hissettikleri arasında bir seçim yaparak dönüşü olmayan bir yola girecektir.

Sonuç:

08th MS Team birçok Gundam hayranı tarafından çok beğenilmiştir. Özellikle savaş sahnelerinin Gundam'ların içerisinde en iyisi olduğu düşünülmektedir.Trajedisel hale getirilmiş ölüm teması diğer serilere (Özellikle Zeta Gundam ve Victory Gundam'a) göre daha azdır.Buna karşın yaşı küçük seyirciler içinde izlenilebilir bir seri de değildir.Serinin benim için en önem arzeden yanı serinin tüm söyleyeceklerini 11. bölüme sığdırması ve son bölümü , ana karakter kadrosu ve hiçbir çatışma sahnesi olmaksızın salt bir militarizm eleştirisi şeklinde unutulmaz bir finalle noktalaması idi. (Fazla bir ipucu vermeyeceğim zira final için yeterince nedeniniz olacak) Kısacası gerek etkileyici savaş sahneleri, harika MS çizimleri ve insanı ağlatan aşk hikayesi ile mecha sevin yada sevmeyin mutlaka arşivinizde bulunması gereken bir parça.

First Gundam'a göre çabuk bittiğinin farkındayım. Ama seri ilki kadar uzun değil. Birde bu yönden bakın isterseniz.

İnternette bulduğum bir yorum şu şekildeydi:

"...Özellikle dünyada geçmesi , orman ve çöl gibi ortamlara yapilan askeri operasyonları içermesi bence uzay'da roketler ve iticilerle yapilan savaştan çok daha gerçekçi ve mantikli olmuş. Bataklıkların , sıcak günlerin , soğuk gecelerın , karın , nehirlerin etkileri ve stratejik yapılandirilmasi hep düşünülmüş.Ayrıca çoğu Mecha Anime'sinden çok daha mantikli olmuş : Teçhizatların bozulmasi , alinan en ufak bir hasarın etkilerinin görülmesi, hem hava hem kara birliklerinin yanısıra topçu ateş desteğinin gerekliliği ve en önemlisi Mobile Suit kullanicilarinin diğer Gundam serilerinin genelinin aksine özel yeteneklere sahip karakterler olmamasi hep birer artı olarak düşünülebilir.

Gundam serilerinin ortak konusu olan savaş, savaşın etkileri, masumların acı çekmesi, arada kalanlar, çıkarcılar, mecbur kaldiği için savaşanlar, savaşı bitirmek için savaşanlar, sevdiklerini korumak için savaşanlar yada savaşmak için bundan zevk almak için savaşanlar, hepsi bu seride de mevcut , bunu yani sıra ortada oluşan aşk hikayesi savaşın getirdiklerine biraz daha etki katmaya yaramiş"

Son olarak; serinin her bölümüyle düzenli olarak savaşı çok daha dramatik vermesi anlamında çok başarılı olduğunu düşünüyorum.Ayrıca mekanik gerçekçiliğin üst düzey masif animasyonla beraber kullanılması enfes bir karma oluşturmuş. Ama herşeyden çok , ana hikayenin büyük ölçüde 11. bölümde bitmesine karşın 12. bölümde serinin ana yapısından büyük ölçüde bağımsız olarak William Golding'in Lord of Flies'ini anımsatan düşündürücü bir yan öykü konulması ve hikayenin böyle sonlandırılmasını oldukça takdir ettim. (Ne yazık ki orada göreceğiniz sahnelerin dünyada halen birçok yerde tekrarlanmakta olduğunu söylememe gerek yok) Eminim bu seriyi izledikten sonra tüm bu yönlerinden ve fazlasından dolayı asla herkese önermeyecek ama her daim özel bir yerde hatırlayacaksınız. (Bu ve benzeri nedenlerden ötürü serinin 12. bölümü ABD'deki yayın programına eklenmemiştir)

Serinin bir diğer dramatik yanı da, 80'li yıllarda Vifam, Dragonar, Konpeki no Kantai, Armor Hunter Mellowlink gibi askeri yanı sağlam yapımlarla adını duyuran Takeyuki Kanda'nın rejisi ile başlaması fakat kendisinin bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine 6. bölümden itibaren Umanosuke Iida'nın rejisi ile devam etmesidir. ( Maalesef bu yazıyı yazdığım saatlerde Umanosuke Iida'yı da kaybetmiş bulunuyoruz)

Bir diğer kayıp, seride Norris Packard'ı seslendirem ve eski Anime'ler tarihinin en bilinen villain tiplemelerine can vermiş seiyuu'lar içinde yeralan Osamu Ichikawa'nın da 2009 içinde vefat etmiş olmasıdır.

Sonuçta kaliteli çizimler, her zamanki gibi iyi müzik , savaşın getirdiklerini ve götürdüklerini anlatan herşeyiyle iyi düşünülmüş, akıcı ve akılda kalıcı bir hikaye...

Extra:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CHOBiTS

    1

  • Akuma_Blade

    1

  • Aurora Borealis

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

her zaman ki gibi döktürmüşsün kardeşim ee bize de izlemek kalır ellerine sağlık çok güzel bir tanıtım olmuş

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

konusu çok hoşuma gitti doğrusu direk indirip izlesem sorun olmaz değil mi.birde bunun alt yazısı falan varmıydı acaba.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?