Jump to content
  • Kayıt Ol

Enya


Squaw

Önerilen İletiler

ivgyep.jpg

Varlığını ilk kez Only Time melodisinin 'Sweet November' filminde kulağıma kazınmasıyla hissettim. Ama ilk farkındalığım değilmiş, albümüne ulaştığımda farkettiğim bir şeydi bu...

'Lord of the Rings' film üçlemesini izlediğim süre boyunca da dinleyip severmişim üstelik, bir bayan sesinin birçok etkiyi bünyesinde barındırmasıyla kazımış kendisini hafızama, hatta ilk aklıma gelen Enya tanımıdır bu sözcüklerin bazıları,birçok temayı bünyesinde barındırır Enya'nın kendisine ait olan ezgiler,hiçbir müziğini diğerinden ayıramaz gibiyim aslında fakat yine de gönlümü verdiğim 1-2 çalışması da mevcuttur.Benim için sözlerin ince detaylarla işlenmiş melodilerinden daha çok şey anlam taşımaktadır zaman zaman,hatta çoğu kez.

Bir bayan sesinin etkilediği nadir zamanlardan birisiydi,ne olduğunu öğrenmeye çalıştığımdaysa Enya ismiyle karşılaştım,böylece hayatımda yer verdiğim ve zamanlarımı paylaştığım nadir tanıklardan birisi oluverdi.Birçok anlam yükleyebilirim Enya'nın müziğine, bana dair ne kadar çıkarabileceğim anlam varsa hepsi can buluverir melodilerinde,hiç de zor değildir bunu yapmak benim için çünkü ne kadar çok kendine çekerse o kadar çok savunmasız olup kendimi verebilirim müziğine ve böylesi zamanlar da benden bir şeyleri ortaya döktüğüm anları çalar benden. Enya, sahip olduğu o sesle,ezgiyle benden bir şeyleri çeker kendi dünyasına,bazen sığınak oluverir benim için,iç sesimle ortaya döktüğüm ne varsa onda saklıdır.En güçlü tanıklarımdan bisidir Enya,en çok bildiklerimden...

İstemediğim yorgunluğun aşılandığı bir zamansa,bir şeyler üzerime gelip de beni aşağıya çekiyorsa Enya çekip yukarıya çıkarandır beni gömüldüğüm noktadan,huzurlu olmanın sözlük karşılığında yer alanlardan birisidir benim dünyamın rehberinde. Ruhumdan çok beni,kendimi dinlendirir çoğu kez...

Onda sakinliğe dair ne varsa barınan,bana aktarır yavaş yavaş hiç tereddütte kalmadan.Böyle zamanlarıyla beni samimiyetine inandırmıştır belki de,böyle anlarıyla bana güven vermiştir. Müziğinin eşlik ettiği filmler de aynı huzuru sunmuştur bana sonu hüzünlü bitse de,kendimi onların dünyasında buluvermişimdir izlediğim dakikada,o anlar geçip gitse de ben hala orda kalmışımdır çoğu kez.Yine o müziktir beni bulunup hapsolduğum bu dünyadan çıkaran ve şu ana ulaştıran.Üzerinden ne kadar zaman geçer ne kadar müzik gelir arkasından bilemiyorum ama Enya'nın yeri sabit kalacaktır benim dünyamda.

'Now We Are Free'dir bana özgür ruhumu hissettirendir çoğu kez,bir bireye bağlı olmadığımı fısıldayan, 'Fire and Ice' ile eskileri getirir karşıma bazen getirmekten ziyade yüz yüze bırakır,'Flora's Secret'la tanıklık ediyor benim sırlarıma kimi zaman,bazen de Enigma'nın eşlik ettiği o muhteşem melodilere sahip 'Return to Innocence' ile sızıveriyor kapılarını sıkıca kapattım sandığım dünyama,nasıl başarıyor bilmiyorum ama beni,ben yapabilen nadir fısıltıları taşıyor bünyesinde,taşımaktan ziyade kullanıyor gizli bir silah gibi....

KİŞİSEL BİLGİLER:

Asıl adı Eithne Ní Bhraonáin olan Enya, İrlanda'nın en ünlü müzisyenlerinden biridir. 2001 ve 2002 yıllarında Dünya çapında albümleri en çok satan bayan vokal olmuştur. Özellikle Kelt müziği üzerine eserler veren Enya, bu müzik türünün bu gün Dünya'da bu ölçüde tanınıp dinlenmesinde en önemli katkısı olan sanatçılardan biridir. Kökleri çok eskiye dayanan ve birçok ülkede geleneksel olarak yaygın olan Kelt müziğine yeni bir soluk getirip şarkıları, geleneksel tonları ve melodileri güçlü sesiyle çok yaygın bir kitleye hitap edecek şekilde yeniden yorumlamıştır. Böylelikle Loreena McKennitt'in de aralarında bulunduğu birçok ünlü vokaliste esin kaynağı olmuştur.

Enya 17 Mayıs 1961 yılında müzikle uğraşan bir ailenin dokuz çocuğundan beşincisi olarak İrlanda'da dünyaya geldi. 1980'de kardeşleri Maire, Pol ve Ciaran ile amcaları Noel ve Padraid Duggan'ın bulunduğu Clannad adlı gruba dahil oldu. Grubun çıkardığı Crann Ull ve Fuaim adlı albümlerde piyanist ve arka vokal olarak görev aldı. 1982'de gruptan ayrılan yapımcı ve yönetici Nicky Ryan'ı izleyerek tek başına kariyer yapmaya koyuldu.

Nicky Ryan ve eşi Roma ile çalışmalarına hız veren Enya, Ghaoth Ón Ghrian (Güneş rüzgarı) ve Miss Clare Remembers (Bayan Clare hatırlıyor) adında iki adet enstrümental parça kaydetti. 1984'te Kurbağa Prens adlı sinema filmi için yaptığı şarkılarda ilk olarak Enya ismini kullandı.1987'de Sinead O'Connor'un The Lion And The Cobra (Aslan ve Kobra) adlı albümünde arka vokalist olarak yer aldı.

Enya 1987'de BBC tarafından hazırlanan Keltler adlı belgeselin müziklerinin yapımında görev almak üzere kontrat imzaladı. Bu müzikler Enya'nın ilk solo albümü olan ve şarkıcının kendi adını taşıyan albümde yer aldı fakat fazla ilgi çekmedi. Enya'nın kariyerindeki dönüm noktası, hemen sonraki sene çıkardığı Watermark (Su izi) adlı albüm oldu. New Age Kelt müziğinin çok başarılı bir sentezi olan ve üzerinde kılı kırk yararcasına çalışılmış bu albümde,özellikle Orinoco Flow (Orkinoslar Uçarken) adlı hit parça uzun süre müzik listelerinin tepesinde yer buldu. Enya, çok güçlü olmamasına rağmen hassas, duygulu ve temiz sesiyle büyük bir hayranlık uyandırdı.

1991 yılında başka bir hit albüm olan Shepherd Moons'u (Ay'ın kılavuzluğunda) çıkardı. Bu albümün satış rakamları Watermark'ı bile geride bıraktı. Watermark'taki çizgisini geliştirerek devam ettiren Enya'nın bu albümünde özellikle Caribbean Blue (Karayip Mavisi) adlı parçası çok sevildi. Bu albümdeki bazı parçalar ilerleyen zamanlarda çeşitli filmlerde kullanıldı.

ÇALIŞMASINA BİRKAÇ ÖRNEK:

İndirmek ya da dinlemek isteyen arkadaşlar olursa,aşağıda yer alan isimlerin üzerine tıklaması yeterli:

-Carribean Blue

-Now We Are Free

-Fire and Ice

-Flora's Secret

-Return to Innocence

-''The Lord of the Ring'' filminden bir çalışma.

NOT:Sanatçıya ait kişisel bilgiler http://tr.wikipedia.org/wiki/Enya adresinden alınmıştır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 3
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

  • Kisiliksiz

    1

  • wishmaster

    1

  • Doqac

    1

En Çok Yazanlar

Ne hikmetse, kendisini Loreena McKennitt ile karıştırıyorum. Arada benzerlikte yok ki, diyeyim ondan.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

bir yerlere alıp götürüyor ama neresi çözemedim..

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

Yaptıkları müzik tarzı çok popüler olmasa da dinlendirici ve güzel bir müzik tarzı (celtic) sizi bir süreliğine de olsa hayal dünyasına sürükleyen bir yapısı var..

Benim favorim Fairytale'dir. Merak eden arkadaşlar için : Enya - Fairytale - YouTube

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?