Jump to content
  • Kayıt Ol

Gunparade March: The New War Song


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

big-gunparade-march-ost-spirit-of-samurai.jpg

Gunparade March TV OP - The Door of Truth (HQ) - YouTube

Yayın Tarihi : 06-02-2003 ile 24-04-2003 arası

Bölüm Sayısı : 12

Karakter Dizayn : Junko Kimura (Gunparade March oyun/manga)

Mekanik Dizayn :Kazunori Iwakura (Sky Girls, Nabari No O, Big Wars, Loveless, Rune Soldier, Ai Yori Aoshi)

Müzik : Kenji Kawai (Gundam 00, Ghost in the Shell, Patlabor külliyatı, Vampire Princess Miyu, Sky Crawlers, Ranma, Maison Ikkoku, Mermaid Forest, Irresponsible Captain Tylor, Higurashi no Naku Koro Ni, Fate/Stay Night, Devilman)

Senaryo : Makoto Bessho (Ah My Goddess Movie, Armitage III, Bleach: Memories of Nobody, Shangri La), Hideyo Yamamoto (Bleach TV, Higurashi no Naku Koro Ni), Seishi Minakami (Bakuman, Paprika, Paranoia Agent, Rescue Wings), Junichi Shintaku (Karin, Shin Getter Robo: Armageddon)

Yönetmen : Katsushi Sakurabi (Utena, Shingetsutan Tsukihime, Uragiri wa Boku no Namae o Shitteiru, Rescue Wings)

1945'de II. Dünya Savaşı'nın son ayları yaşanırken aniden yaşanan bir uzay-zaman kırılması sonucu gezegen, bilinmeyen bir boyuttan gelen yaratık ırkının (Genjyu yada diğer verilen ismiyle "Phantom Beast") istilası karşısında kalır. Düne dek düşman ülkeler bu ortak tehdide karşı tek yumruk olarak birleşir fakat insanlığın o zamana kadarki nihai silahı olan nükleer bombaların radyasyon etkisi bile bu yaratıkları durdurmaya yetmemektedir. Aradan geçen yaklaşık 60 yıl boyunca insanlık yaratıkların karşısında neredeyse sürekli geriler ve kayıp vermeyi sürdürür, artan radyoaktif serpinti yüzünden de birçok yerleşim terkedilmiş hayalet şehirler halini alır. Öte yandan tek vücut olan insanlık, teknoloji olarak önlerinde kısıtlı kaynaklarla da olsa ulaşabileceği son sınıra dek gelmiştir: 1999 yılında direniş, HWT ("Humanoid Walking Tank") birimleri ve anti madde bombaları kullanılarak -yerkürenin nispeten çok dar bir kısmında da olsa- hala sürmektedir ve insanlık daha uzun süre sağ kalmayı sürdürebilmek için bir umut ışığı arar olmuştur. Önceki yapılan savaşlarda kaybedilen sayısız insandan ötürü artık kalabalık ordular artık kurulamaz olmuştur ve bu durum lise çağındaki çocukların bile "gönüllü" (!) olaraktan savaşa sürülmelerine sebep olur. Olaylar bizlere küresel savunma organizasyonundaki 5121. müfrezenin bir parçası olan bir lisedeki gençlerin artık rutin hale gelmiş savaşları kadar böyle bir ortamın arka planında yaşadıkları günlük hayatlarını da bizlere gösteriyor. Atsushi Hayami diğer öğrencilerce pek de ciddiye alınmayan, saf ve utangaç bir lise öğrencidir, onun operasyonlar ve okul arasında gidip gelen sıradan hayatı, sınıflarına transfer öğrenci olarak gelen Mai Shibamura'yı tanıması ile değiştir. Mai neredeyse kusursuz bir HWT pilotudur ve askeri ağır sanayi şirketi Shibamura Grubu ile aile bağı olmasından dolayı sınıftaki diğer öğrenciler için imrenilecek bir rol modelidir fakat o aynı zamanda yaşadığı bazı kişisel problemler yüzünden takım çalışması ve insanlarla ikili ilişkiler açısından pek de göründüğü kadar başarılı birisi değildir. Hayami ve Mai başta birbirleriyle iletişim sorunları yaşasalar da zamanla birbirlerini tanımayı ve birbirlerinin yaralı yanlarını öğrenip birlikte olgunlaşmayı öğrenirler. Öte yandan, savaş tüm belirsizliği ile karşılarında durmaktadır. Acaba onları bekleyen gelecek ne olacaktır?

GunParade.March.Wallpaper.36309.jpg

Takidou Gensou Gunparade March, 2000 sonlarında PS1 için piyasaya ilk çıktığında Front Mission'vari çok boyutlu bir kurguyu ve başarılı mekaniklerini, neredeyse bir dating sim kadar farklı bir oyunda vererek büyük sükse yapmış, kısa süre sonra da o dönemin Japon oyun sektörünün önemli ödüllerinden Seiun Ödülü'nü kazanmıştı. Hayranların üst üste gelen devam oyunu istekleri üzerine 2001-2003 arasında 3 yayınlanan 3 ciltlik Manga'sından 2003'de 12 bölümlük Gunparade March: The New War Song uyarlandı. Ertesi yıl yayınlanan Gunparade Orchestra ise devam serisi değil apayrı kulvara ait bir spinoff'dur. Ben bu yazıda kısaca Gunparade March'dan bahsedeceğim.

Seri, bu tür birçok yapımın aksine okul hayatı ve romantizm öğelerindeki genişlik ile türdeşlerinden ayrılıyor. Ama buna rağmen serinin türün birçok yapımından çok daha gerçekçi görünen dizaynlara ve konsepte sahip olduğunu ayrıca belirtmeliyim. Anti madde bombaları dışında, hikayede gördüğümüz neredeyse herşey sadece 10 yıl içerisinde gerçeğe dönüştürülebilecek denli sade dizaynlar içeriyor. Aksiyon sahnelerine ayrılan kısımların karakterlerin kendi öykülerine ayrılan kısımları ayrıca gölgede bırakmamasına ayrıca dikkat edilmiş ki bu bayan izleyicileri ve Mecha türüne özel bir ilgisi olmayanların hoşuna gidecektir.

gpm01.jpg

Bunun yanısıra hikaye nedense hep bana, II. Dünya Savaşı'nın son aylarında liselerden toplanıp yarı depolu Zero'lara pilotluk etmeye gönderilen ve bunu normal bir görev gibi karşılayıp kabullenen bir nesle ilişkin bir hatırlatma gibi gelmiştir. Sanki yeni jenerasyona, "sorumluluklarınızı unutmayın, sizin yaşınızda çok daha ağırlarını yaşamak zorunda kalabilirdiniz" mesajı veriliyor gibi.

JC Staff'ın belki de dönemin en az 4-5 sene ilerisinde bir animasyon kullandığını söyleyebilirim. 3D kullanımı o dönemde nispeten yeni bir kullanım olsa da izlediğim dönemde beni hayli etkileyen seriler içinde yeralmıştı. Teknik olarak averajın oldukça üstünde. Yanlızca sık görünen karakterlerdeki çizimler figüran karakterlere ve bulut, sis gibi 3D'nin farklı kullanımını gerektiren kısımlara tam olarak yansımıyor o kadar. Dramatik sahnelerde kullanılan kamera açıları ve Kenji Kawai imzalı müzikler ayrıca belirtilebilir. Sonuç olarak karşımıza belki kısa ama şu an bile bile izlenebilir bir seri çıkıyor. Serinin bölüm azlığı ve kısmi grafiksel zayıflamaları dışında eksi olarak adlandırılabilecek tek yönü romantizm temasının aksiyona göre doygunluk oranı (Her bölümde değil de yaklaşık 2-3 bölümde bir yaratıklarla çatışmaya giriliyor) ama açıkçası bundan çok da rahatsız olmadım.

Denemenizi tavsiye ettiğim bu seriyi ileride çevirmek isteyebileceğimi de ayrıca belirteyim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 5
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • CHOBiTS

    2

  • wizardsky

    1

  • demokan

    1

  • Akuma_Blade

    1

Sıkılmadan izledim içindeki romnatizmde biraz sıkıcı şekilde ilerlesede güzel bittiği için mutluyum.Tavsiyen ve tanıtım için teşekkür ederim.Büyük bir hikayenin içindeki küçük bir parça gibiydi kendi halinde ilerliyordu.MS Gundam 08Team benziyordu yapı olarak.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

Eline sağlık güzel tanıtım olmuş..Çevirilmeyi hakeden bir seriye benziyor.:)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Eline sağlık güzel tanıtım olmuş..Çevirilmeyi hakeden bir seriye benziyor.:)
Bence kesinlikle hak ediyor ben zevkle izledim.Bilindik mecha savaşlarından yada dünya sorunlarından ziyade bir takımın yaşadığı arka plan bir hikayeyi işlemişler.Şayet bu hikayeyi baz alarak dünyaya bakarsak pek parlak görünmesede insanlıgın geleceği vermiş oldukları anlatım ve yansıttıkları mesajlarla oldukça farklıydı.Romnatizm i içinde barındırmasıda benim için + bir yön oldu.:962129:
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bugünler de ne izlesem diye düşünürken, güzel zamanlama ve güzel tanıtım Akuma :D Mechalarla aram yok ama konu ve yorumlara bakaraktan izlemeye başlarım...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

vayyy çok güzel bi tanıtım.tebrik ederim.ama bir de çevirirsen var ya tadından yenmez.acaba bir tek ben mi böyle düşünüyorum.başka kimse çevrilmesini istemiyor mu arkadaşlar!!!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?