Jump to content
  • Kayıt Ol

Inception Ünlü Anime Paprika'dan çalıntıdır!


GeNeRaL52

Önerilen İletiler

Herkesin beğenip övgülerle bahsettiği inception (başlangıç) filmi Yasutaka Tsutsui'nin 1993 tarihli romanından 2006 yılında animeye uyarlanmış paprika'dan çalıntıdır. Filmdeki bi alet ile rüyalara girme ve hatta rüyada bile rüya görme, yani asıl fikir, yasutaka amcamıza aittir.

Hatta usta Satoshi Kon'un yönetmenliğinde yapılan bazı sahneler bile birebir kullanılmıştır:

P.v.I.jpg

ulan mekan ve asansör bile aynı. ama yok yok inception da daha bi modern görünüyo asfdsgh

4725714281_66a8be54b6.jpg

çalıntıyım ben diye bağrıyo...

aylar sonra gelen edit: çalıntı değil de büyük bi esin kaynağı olmuş desek daha doğru olcak gibi cidden.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 12
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • GeNeRaL52

    4

  • Akuma_Blade

    2

  • özz

    1

  • Muukun

    1

En Çok Yazanlar

Çalıntı değil de, çok benziyorlar hatta belki esinlenilmiş denilebilir.

Satoshi Kon'un yapımları bu tarz konulara malzeme çıkarıyor genelde zaten.

(Perfect Blue > Black Swan ve Requiem For A Dream gibi..)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Başka bariz çalıntılar varken 1-2 kare için çalıntı damgası vurmak çok yanlış (Anime forumlarında intihal topic'lerinde adı sıkça geçen Matrix'de bile Wachowsky kardeşler bunu Oshii'nin bilgisi dahilinde yapmışlardı) hele hele Nolan gibi bir yönetmene, ki kendisi Anime İzleyen Ünlüler başlığımda saydığım yönetmenler içindeydi yanlış hatırlamıyorsam. Neticede Turist Ömer Uzay yolunda yada Dünyayı Kurtaran Adam değil bahsettiğimiz şey.

Ben de mi konu açsam, acaba? :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

orjinal fikirli yapımların hakettiğini bulamaması ama çalınıp, hollywood yapımı bi film yapılınca değerlenmesi biraz sinir bozucu bi durum benim açımdan.

matrix, ghost in the shell'den "sadece" esinlendiyse buna da esinlenilmiş denilebilir ama ben bunların tamamen fikir hırsızlığı olduğunu düşünüyorum. çalıntı yani. sadece kendince yorumlamışlar biraz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çalıntı lafı ağır kaçmış biraz. :D Esin kaynağı olmuş denilse daha doğru. Sonuçta ortaya çıkarılan eserler eserin sahibinin yaşamı boyunca edindiği izlenimlerin bir yansıması değil midir. :) Teknolojik icatlarda bile bir fikir babası vardır ama imkanlar dahilinde gerçeğe dönüştüren başkaları olmuştur.

Böyle örneklerin çoğalması bence güzel, böylelikle animeler daha çok tanınabilir bence özellikle bizim ülkemizde.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Akuma_Blade

izlesin ama çalmasın/esinlenmesin abi ya. adam olsun :P "taklitler asillerini yaşatır" :lol:

aç tabii ya. ben bu gibi olayları merak ediyorum. kim neyi nerden çalmış xP

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

biri film biri anime çalıntı lafı hakkatten ağır kaçmış koskoca film yapımcıları "başlarına bela olabilecek bir konuda hırsızlık yapacak" bu fikir pekde mantıklı değil bana göre. paprika anime olarak oldukça başarılı inceptionda film olarak. (herkes anime izlemez ama film izler) insnaların tercih meselesi inception' un çok konuşulması.. kaldı ki bir kaç sahne veya temel fikir olan ruya hırsızlığı yada rüyaya girme mantığından sadece inception başarılı bir film olarak değerlendirilmiyor .. onun başarısı kullanılan görsellik, yani teknik kısmı. ve de sadece film endüstürisinde ki diğer yapımlarla bu kıyaslama yapılıyor.. adam tutup paprikayı film yapmamış.. bana göre abartılacak bir şey değil.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Akuma_Blade

izlesin ama çalmasın/esinlenmesin abi ya. adam olsun :P "taklitler asillerini yaşatır" :lol:

Öyle diyorsun da neticede sayısız farklı öykü yok aslında. Doğal olarak "çalmasın, esinlenmesin hiç kimse" lafı nasıl doğru olabilir ki? William Shakespeare bile şöyle der: "Dünyada sadece bir düzine öykü var, biz sahnede bunları allaya pullaya anlatırız" diye. Bir Leyla ile Mecnun'un, bir Kerem ile Aslı'yla, bir Romeo ve Juliet'in Hero ile Leandros'la paralellikler taşıması neden yanlış olsun? Neticede Evangelion bile Mazinger Z'deki "babasının yaptığı robota pilot olan çocuk" hikayesinin farklı bir anlatımıydı. Bir Dragonball olmasa bir Naruto yada One Piece'nin yine ortaya çıkabileceğini kim iddia edebilirdi ki? 2 kare ile bir yapımı "çalıntı" ilan edebiliyorsak Star Wars'ın Dune romanlarından Gundam'a dek yaptığı binlerce aparmasyona (?) ne diyeceğiz?

Ha... Çakma hikayeler her dönem oluyor, bunlar da kendilerini gerçekten belli ediyorlar şu yada bu şekilde. Ama "kontrollü rüya" teması zaten Paprika yada Inception'la ilk ortaya çıkmış birşey değilken "AHA HIRSISSSSSSSSS! VURUN!1111" hissiyatı ile konu açıldığını görmek bana tuhaf geldi.

aç tabii ya. ben bu gibi olayları merak ediyorum. kim neyi nerden çalmış xP

Bu arada... emin misin, son kararın mı? Sonra bana saydırma bak uyardım :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Film çıkalı aylar olmuş ve bahsi geçen anime filmini de sinema filmini de izleyen kişiler hemen fikir yürütmüşken, ve yerli-yabancı daha birçok forumda bu konunun bahsi geçmişken senin bunu şimdi ve özellikle de böyle ağır ithamlarla başlığa taşıman beni daha çok düşündürdü doğrusu.

Bu hayatımızda herkes birşeylerden esinlenir. Ki bu da insanoğlunun doğasında vardır. Ben yolda yürürken bir ağaç görür "burada bir ağaç varmış" der geçerim; aynı ağaca bir başkası bakar bunun meydana geliş şeklini merak edip ağacı konu alan bir film, dizi, anime yapar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çalıntı olduğunu düşünmüyorum, benzerlik esinti olabilir, matrix'le de benzerlik gösterdiği bir gerçek, ama inception da farklı bir amaç var ve konusu ap ayrı bana göre, ancak filmin temasını ifade etmekdeki gidilen yol benzerlikler taşıyabilir diye düşünüyorum. ayrıca bir esinlenme varsa da iyiki olmuş, ortaya hoş bir yapım çıkmış, ikisi de hoş yapımlar...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Akuma_Blade

"Konuyu açmakla kötü bişey mi yaptım acaba" diye düşünmeye başladım. "AHA HIRSISSSSSSSSS! VURUN!" dan ziyade "abartmayın lan o kadar, o çok beğendiğiniz senaryo çalıntı aslında" mesajı vermek istediydim. çünkü bu filmdeki rüya'ya girme işi çok abartıldı.

Bu arada... emin misin, son kararın mı? Sonra bana saydırma bak uyardım :D

eminim, zevkle takip ederim. :mutlulh:

@fudy

Ben hollywood sinemasını pek takip etmem/izlemem. filmin konusu duyduydum ama hiç ilgilenmedim ve başta paprika hiç aklımın ucundan geçmedi. sonra imdb puanılarına bakarken filmi gördüm. indirip izleyeyim derken, tekrar konusunu okudum, o an bi ampül çaktı işte. "filmi izleyen kişilerin yorumlarına" anca filmi bitirip araştırma yaparken bazı forumlarda rastladım. ama daha çok kişinin bilmesi için açtım konuyu.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...

canım arkadaşım, Nolan 2001'de rüya hırsızlığı üzerine 80 sayfalık bi senaryo yazıp Warner Bros'a teslim etti ve 16 yaşından beri kendisi rüya alemine çok meraklı olduğu için filmi 9 yılda geliştirerek 2010 da çekti. Ki kendisi kendi ağızıyla bazı karakter ve mekan tasarımlarını Paprika'dan esinlendiğini ve filmi yazma aşamasında ilham kaynağı olduğunu söylemiştir.

dediğin gibi bi hırsızlık olsa Paprika senden önce olay çıkartırdı zaten ama adamlar zaten esinlenildiğini biliyo Paprika'nın kendi live-action filmi zaten çekilecek. o yüzden Inception gibi çok önemli bi filme "çalıntı" etiketini yapıştırmadan önce bir düşün

Ayrıca esinlenme ya da değil, Inception sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir, böyle iddaalarla karalamanız mümkün değil zaten

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hollywood yönetmenlerinin Amerika ve Avrupa'da bilinmiyor diye senaryoları çalıp kendi ürünleriymiş gibi göstermelerine katlanamıyorum!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?