Jump to content
  • Kayıt Ol

Chouju Kishin Dancouga


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

dancougar.jpg

Chouju Kishin Dancouga

Bölüm Sayısı : 38

Yayın Tarihi : 04.04.1985 - 17.12.1985

Mecha Dizaynı : Masami Obari (D-1 Devastator, Dangaioh, Iczer-1, Gravion, Dancouga Nova, Megazone 23, Platiniumhagen Ordian, Super Robot Wars: Inspector)

Müzik : Osamu Totsuka (Ashita e Free Kick, Crystal Triangle, Ronin Warriors)

Senaryo : Keisuke Fujikawa (Uchuu Senkan Yamato, Combattler V, Mazinger Z, Great Mazinger, Dairugger XV, Sanshiro Plawres, Tetsujin 28 Remake, Galaxy Express 999, Queen Millennia, Windaria, UFO Robo Grendizer, Transformers: Headmasters), Kenji Terada (Kimagure Orange Road, Dirty Pair, Cat's Eye, Plawrew Sanshiro, Tokusou Kihei Dorvack, Genesis Climber Mospeada), Junki Takegami (Guyver, Aoki Densetsu Shoot, Naruto, One Piece, Plawres Sanshiro, Red Baron, Pokemon, Transformers: Robots in Disquise, Yu-Gi-Oh!, Yatterman Remake), Hideki Sonoda (Mobile Suit V Gundam, Pokemon, Machine Robo Rescue)

Yönetmen : Seiji Okuda (Crystal Triangle), Nobuyoshi Habara (Break Blade, Soukyuu no Fafner, Nadesico, Gekiganger III, Sorcerer Hunters)

Choujuu.Kishin.Dancougar.296160.jpg

Tanıtım:

Güneş sisteminin dışından gelen Zorbados İmparatorluğu, sömürgeleştirecek yeni gezegenler aramaktadır ve dünyayı hedef seçer. Dünyanın uzay savunması ilk savaşta geçilir ve şehirlere sindirme amaçlı saldırılara girişirler. Son düzenli filonun lağvedilmesinden sonra hala hayattaki ordu birimleri cephaneliklerini sivillere açar ve istilacılara karşı şehir içlerinde gerilla savaşları başlatılır.

Avustralya'daki son filodan dağıtılan pilotlardan Fujiwara Shinobu, özel bir görevle Japonya'ya geri gönderilir. O artık Cyber Beast Force denilen, Birleşmiş Milletler'in dünyadışı saldırı tehdidine karşı Japon hükümetine hazırlattığı "Dancouga" kod adlı bir özel görev gücünün bir üyesidir. Avustralya filosundan Sara Yuki, Ryo Shiba ve Masato Shikibu ile ekip tamamlanır. Öte yandan orduya ihanet ederek Zordabos İmparatorluğu'na giden bir insanın onların taktik danışmanı haline gelmesi ile istilacılar direnişçilerin takviye noktalarını ve hala ayaktaki ordu üslerini bulup bir bir yoketmeye başlar. Cyber Beast Force bu noktada savaşa girer ve dünyayı istilacıların baskısından kurtarmak için savaşmaya başlar. Öte yandan bu savaş bir noktadan sonra insanlık ve istilacılar arasında bir çatışma olmaktan çıkar ve Tanrı olmanın kendi kaderi olduğuna inanan çılgın bir adamın ihtiraslarına karşı verilen amansız bir direnişe dönüşür.

Choujuu.Kishin.Dancougar.296165.jpg

Notlar:

-1985'de yaratılan seri gördüğü ilgi üzerine OVA'ları da üretilmiştir. Çoğu türdeşinin aksine yeterince dramatik bir işlenişe kaydığı görülebilir.

-OVA'lardan ilki REQUIEM OF VICTIMS, ikincisi GOD BLESS DANCOUGA, sonuncusu ise BLAZING EPILOGUE ismini taşır. (İkinci ve üçüncü OVA'lar ABD'de DVD olarak yayınlanmamıştır) TV serisinin ve OVA'ların Blu Ray'leri 2009 yılında piyasaya sürülmüştür.

-Bu yapımla ilk kez başrol seslendiren Kazuki Yao'yu en çok aranan seiyuu'lardan birisi haline getirmiştir ki kendisi bu sayede serinin ertesi yıl yayınlanan Mobile Suit ZZ Gundam'ın başrolüne gelir.

-Seri boyunca birçok farklı şekillerde teolojik referanslar verilmektedir. Shapiro'nun tanrılık iddiası yada Ryo ile Shinobu'nun "İçindeki insanı ve canavarı atanın Tanrı'yı aşacağını" söylediği repliği gibi.

-Super Robot kuzenlerinin aksine türde sıkça başvurulan klişelerin neredeyse hiçbirisine bu yapımda başvurulmadığı ve Real Robot line'ına yaklaştırılmış bir yapım olduğu görülür. Öyle ki:

*Serinin 17. bölümüne dek Mecha'lar hep ayrıdırlar, serinin sonraki kısımlarında birleşirler. Bu bize birleşen Mecha'ları oluşturan birimlerin ayrı ayrı olduklarında kulanışsız oldukları görüşünün her zaman geçerli olmayabileceğini de gösterir.

*Dancouga'nın devasa kılıcını şarj etmek için askeri bir uydu kullanılır.

*Dancouga birleşmiş formda atmosferden kaçış hızına ulaşamayacağı için bir tür mekikle taşınır.

*Serideki istilacıların amacı dünyayı yoketmek değil dünyayı sömürgeleştirmektir.

-2007'de yayınlanan Dancouga Nova serisi -birkaç gönderme haricinde- ana seriyle bağlantısız bir Spinoff'udur. Bu serinin başrolündeki Fujiwara Shinobu'yu seslendiren Kazuki Yao ve yine bu seride Shapiro Keats'ı seslendiren Norio Wakamoto bu seride de seslendirme yapmıştır. Başarısız bulunan bu 12 bölümlük serinin uluslararası DVD'si hiç yayınlanmamıştır.

-Dancouga Nova dışında bir başka Dancouga spinoff'u 1997'de 2 cilt olarak Shonen Ace'de tefrika edilen Dancouga Burn'dur. Bu Manga, Crossbone Gundam sidestory'sinin yaratıcısı Yuichi Hasegawa tarafından çizilmiştir.

-Gundam 00 serisi ile Dancouga Nova arasında sayısız senaryosal benzerlik bulunmaktadır.

-Dancouga ve Dancouga Nova, SRW oyun serilerinde takıma katılabilecekler içinde yeralmaktadır. Klasik Dancouga'nın geliştirilmiş versiyonu olan "Final Dancouga" sadece bu oyun serisinde ortaya çıkmaktadır. Aşağıda serinin yaratıcılarından Masami Obari tarafından hazırlanan saldırı animasyonları görülebilir:

Seslendirme - Müzik :

Seiyuu kadrosu dönemin yükselen yeteneklerinden seçilmiş. Kazuki Yao, Norio Wakamoto ve Kaneto Shiozawa bunlardan sadece birkaçı. Müzikler ise kendini bölümden bölüme oldukça tekrarlayan bir yapı arzetmektelerse de bir defada bir sürü bölümü üst üste izleyecekler için çok da rahatsız olmayacaktır. Seride duymadığımız Image Song'lar zamanına göre oldukça hoşlar. Depresif ve melankolik anlara denk gelen müzikler ise ambians açısından çok başarılıydı kanımca.

Animasyonlar:

Seriye baktığımızda zamanı için yüksek denebilecek bir bütçe ile hazırlandığını anlayabiliyoruz. İlk 2-3 bölümde animasyonlar o dönemdeki hiçbir OVA'nın altında ezilmeyecek denli başarılı. Öte yandan seri haftalık tempoda ilerlemeye başladıkça animasyonlar dönemi için ortalama bir çizgiye kayarak bu şekilde devam etmeye başlıyor. Öte yandan serinin son savaşlarına doğru bazı animasyonlar bu çıtanın üzerine çıkabiliyor.

Hikaye İşlenişi:

Hikayeyi 2 kısma ayırmak mümkün: TV serisi ve "Requiem for Victims" hikayenin ana taslağını, "God Bless Dancouga" ve "Burning Epilogue" ise ana hikayenin daha sonrasını görmemizi sağlıyor. Öte yandan hikayenin her iki ayağında da plothole'lar değişen oranlarda karşımıza çıkmakta.

Serinin genelinde episodik ilerlemesi nedeniyle birçok farklı metot denenmeye çalışıldığı farkediliyor ki bunlar genellikle o dönemin kült filmleri ve dizileri (Terminator, V: The Miniseries ve Twilight Zone gibi) ve oldschool Mecha serilerine (Gundam ve diğerleri) göndermeler şeklinde görünüyor.

Bu göndermelerin çoğu seriye çok öte nitelikler kazandırmasa da Twilight Zone referanslarının birkaç bölümde oldukça başarılı, karanlık bir hava kattığını söylemem mümkün. Öte yandan tüm seride sadece birkaç kez gördüğümüz flashback'lerin yeterli etkiyi uyandıramadığını da söylemem gerekir.

Seri ilerledikçe düşen rating'lerden olsa gerek, 21'de olduğu fazlaca basite kaçan hikayelere sahip bölümler de gösterebiliyor. Bazı bölümlerde neyin ne olduğunu anlamamız çok sonradan mümkün olabiliyor. (22. bölümde sorti yapanın kim olduğu gibi) Yada gereksiz birkaç recap bölümü akıcılığa takoz koyabiliyor. Background'unda hiç de sıradan olmayan bir plot'a sahip olduğunun izlerini arada hissettirse de (Bkz Zorbados köleleri kendi lisanlarını konuşuyor yada CBF haricinde de onların teknolojisine sahip olup da Zorbados'la savaşanlar var) serinin genelindeki çok basit plothole'lara cevap vermeyen bir yapı da arzediyor.

Bkz kölelerin kendi lisanlarını sadece 2-3 saniyeliğine duyuyoruz, tüm seride ise Zorbados generallerinin bizim dilimizden konuşması ise plothole olarak kalıyor. Gil Dorom görünüşe göre hayli iyi bir beyin kontrolü ustası hatta bir keresinde Shinobu haricindeki herkesi etkisi altına almayı başarıyor ama niyeyse bunu sonradan onlara karşı yeniden denemiyor. Black Knight'ın birliği de bir şekilde CBF teknolojine sahip ama niyeyse Black Knight hiç Agressive Beast Charge'ı kullanamıyor, zira sistem makinada yok fakat bunun sebebinin basit bir baba-oğul tartışması olduğunu düşünmek biraz gülünç kalıyor. Shapiro'nun nasıl oluyor da daha işkence masasındayken Zorbados'la aynı dilden konuşmaya başlaması gibi sayısız basit çelişkiler de var. Bu yüzden çok da derinlikli yermemek seriyi daha iyi anabilmek için daha iyi olur.

Tüm bunlardan daha ziyade bir epik son bölüm savaşı göremiyoruz maalesef. Her ne kadar "Requiem for Victims" OVA'sı o işi görse de serinin rating kurbanı yapımlar gibi en az bir 15-20 bölüm erken yayından kaldırıldığı çok bariz şekilde anlaşılabiliyor ve OVA'ları izlemediğiniz sürece karşınızda sadece tamamlanmamış bir taslak olduğunu hissettiriyor. Yine de serinin ve OVA'ları toplayıp ortalamasını alırsak elimizde zamanına göre ortalama üstü bir iş bıraktığını söylemek mümkün.

Karakterler:

Karakterler sayıca azlar. Dancouga'nın 4 pilotunu saymazsak önemli denebilecek diğer tüm karakterler iki elin parmaklarını geçmiyor yada çok kolay harcanabiliyorlar. Öte yandan birkaç kendini feda sahnesi akılda kalıcılık görevini yeterince yerine getirmekte. Yine de maganda kurşununa (Bkz 22. bölüm) yada evin duvarını yıkan freni patlamış kamyona (Bkz son bölüm) kurban gider gibi seriden ayrılan birkaç karakter oldukça kafa karşılıklığı yarattı benim adına.

Sara dışındaki bütün ana karakterler karakterce solid bir yapı arzediyorlar ve herhangi bir değişim gösterdiklerini görmüyoruz. Öte yandan özellikle Shinobu olmak üzere karakterlerin kararlılıkları karikatürize bir yönelim olmanın ötesine geçmeyi başarabiliyor. Öte yandan Zorbados İmparatorluğu'nun işgal harekatının uzadıkça komutanlarının kendi içlerinde çekişmelere girmeye başlamasını ve Shapiro Keats'ın aslında ihanet olarak algıladığımız kaçışının harmonisini kaybetmiş dünyaya karşı bir kavga, evrene karşı bir meydan okuma olduğunu fark ettiğimizde bunlar hikayenin plotunu sıradanlıktan kurtaran temalar halini alıyor. Kanımca serideki belki de en iyi işlenmiş karakter olan Shapiro'nun yükselişi ve düşüşü çoğu Anime serisinde göremediğimiz villain tiplemeleri için ideal örnek olduğu kanısındayım. İkinci Ending sekansı bu bağlamda anlatılmak istenene destekleyici oluyor.

Sonuç faslına geçersek Dancouga'nın 1980'ler Anime'lerini sevenler için arşivlik yapımlardan olduğunu söyleyebilirim. Bariz hatalar göze çarpsa da tüm seriyi 2-3 günde bitirmeniz şaşırtıcı olmayacaktır. Kısaca çocukluk nostaljisi tadında birşeyler arıyorsanız yada sadece o dönemi seviyorsanız bu seriyi önerebilirim: Ayırdığınız zamanın hakkını veren, daha iyi olmasını sağlayabilecek bir potansiyel taşımasına rağmen bunu tamamen kullanamayan, türün geneli içinde düşünürsek ilginç şekilde hem streotipik hem de ayrıksı olmayı aynı anda başarabilen, ilginç bir dönem serisi olduğunu da eklemem yerince olacaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 2
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    2

  • CHOBiTS

    1

En Çok Yazanlar

Tanıtım için teşekkürler.İzlermiyim bilemem ama indirip HD ye attım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...

Vakti zamanında serinin seiyuu'ları ve HANNAH tarafından, seride yeralmayan yarım düzine şarkının da seslendirildiği bir konser serisi de yapılmış. OST'da yada serinin LD versiyonuna eklenen 24 dakikalık bir ekleme ile bunların bir kısmını dinlemek mümkün.

Yukarıda ise Nico Nico Douga kullanıcılarından birinin bu konser kayıtlarındaki şarkılardan birisini Idolm@ster ile harmanlamasından oluşan hoş bir miksaj görülebilir. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?