Jump to content
  • Kayıt Ol

Kidou Senshi Gundam 0083: Stardust Memory


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

11633ri8.jpg

"MEN OF DESTINY" (2. Opening)

Fragman

Yayın Tarihi : 23/5/1991 - 24/9/1992

Bölüm Sayısı : 13

Yönetmen : Mitsuko KASE - Takashi IMANISHI

Giriş:

Gundam 0083 , Japonya'da ilk kez 1991'de gösterilmiş 13 OVA'lık bir seridir ve One Year War'ın 4 yıl sonrası ile Z Gundam'ın 4 yıl öncesinde yaşanan "Operation Stardust" adlı saldırı girişimini anlatmaktadır. Bu seri aynı zamanda Zeta Gundam'daki bazı boşlukları dolduran bir ön seri (prequel) niteliğindedir. Bu yüzden mümkünse klasik seriyi ve One Year War'ı anlatan diğer tüm prequel'leri (MS IGLOO, MS IGLOO 2, 08'th MS Team, Gundam 0080: War in the Pocket) izleyerek bu seriye geçin.

Tanıtım:

Kidou Senshi Gundam'ın son bölümünde (31 Aralık 0079) Zeon'un uzaydaki son kalesi A Bao Quo üzerindeki Federasyon kuşatması girişimi tam bir Pirus Zaferi ile sonuçlanmıştır: Her iki taraf da kuvvetlerinin çoğunu kaybetmiş, Federasyon A Bao Quo'ya giremeden püskürtülmüş, Zeon ise komuta kademesinin zirvesini tamamen kaybetmiştir.

1 Ocak 0080'de Federasyon liderleri ve Zeon'dan geriye kalan en rütbeli generaller bağımsız ay şehri Granada'da bir barış anlaşması imzalarlar. Bu anlaşma Zeon açısından ağır hükümler içermektedir. Zeon bağımsız değil Federasyon gözetimine bağlı olacak ve bu tarihten itibarenki kalan tüm birlikler silahsızlandırılacaktır. Fakat, bu anlaşma imzalandığından önce geriye kalan düzenli birliklerin neredeyse tamamı artık emir komuta zincirinden çıkmış durumdadır.

Bu ağır anlaşmanın da etkisiyle savaşın Zeon'un aleyhine bittiği düşünülmektedir ama uzayda serseri mayın misali dolaşan Amiral Delaz yönetimindeki ayrılıkçı Zeon güçleri güçlerini kanıtlayabilmek için adeta uygun bir an kollamaktadırlar. A Bao Quo'ya yapılan saldırı sırasında sancak gemisi Gwadan ve filosuyla bölgeyi terketmek zorunda kalan Amiral Delaz, uzaydaki son düzenli Zeon donanması olan Delaz Fleet'i gizli bir saldırı için donatmakta ve büyük savaş için hazırlanmaktadır. Zeon'un dağılmasıyla ortada kalan yetenek açısından Zeon'un en iyi pilotlarını "Operation Stardust" adı verilecek gizli saldırıda kullanmayı planlamaktadır. Ama Aguille Delaz ve en has adamı Anavel Gato, içlerinde yatan Zeon'un yeniden diriltilmesi düşüncesini "biraz" kanlı da olsa gerçekleştirebilmek için daha önce hiç kimsenin düşünemeyeceği bir eylemde bulunacaktır.

Avustralya, Torrington üssü... Yeni üretilen MS'lerin test üssü olan bu birlik Federasyon'da bir süredir doruk noktasına ulaşan "uzayda yaşayanlara karşı mutlak şiddet uygulama" prensibine yönelik olarak Anaheim Electronics adlı özel bir şirkete özel olarak ısmarlanıp tasarlanan, türünün ilk ve tek örneği bir nükleer saldırı Gundam'ı olan GP02A "Physalis" ve onun kardeş birimi GP01 "Zephrantes"e evsahipliği yapmaktadır. ( Bu girişim aynı zamanda Operation British'den hemen sonra imzalanan ve gerek Zeon gerekse Federasyon'un birbirine nükleer silahlar kullanmasını yasaklayan Antarctic Anlaşması'nın bizzat Federasyon tarafından bozulduğunu göstermektedir. )

Üsse sızan Anavel Gato ve ekibinin GP02A'yı taşıdığı nükleer bir savaş başlığı ile birlikte kaçırması ile topyekün savaş durumu 3 yıl sonra yeniden başlar.

Üsteki diğer bir test modeli olan GP01 "Zephrantes"in test pilotu olan genç ve tecrübesiz asker Kou Uraki ve birliğin savunmasından sorumlu tim komutanı South Burning'in çabalarına karşın Gundam uzaya kaçırılmasına engel olunamaz. Bu sırada her iki Gundam'ın tasarımında bulunmuş bir Anaheim Electronics mühendisi olan Nina Purpleton, çalınan Gundam'lar konusundaki bilgilerinden yararlanılması için GP02A'yı yakalamak ve etkisiz hale getirmekle görevlendirilen Kaptan Eiphar Synapse'in yönetimindeki savaş gemisi "Albion"daki "sorunlu" mürettebata katılmak zorunda kalır.

Operasyonun ilk safhasının başarılı olması üzerine Amiral Delaz ve Anavel Gato etrafa dağılmış uzaydaki tüm eski Zeon askerlerini yapacağı saldırı için tekrar çağırır. Bunun üzerine uzaydaki Federasyon birliklerine yönelik potansiyel bir saldırı tehdidine karşı tüm tüm elit Federasyon güçleri alarma geçer. Fakat, Kou ve Nina arasında zıtlıktan doğan çekim büyüdükçe bu olay onları eskiden kalma bir hesaplaşmanın tam içine götürür. Savaşın ister istemez bir rakip haline getirdiği Gato ve Kou, son savaş giderek yaklaşırken bulundukları zıt taraflarda kendi kişisel hesaplaşmalarını hissetmeye başlamıştır: Yaklaşan savaş çok büyük ve kanlı olacaktır.

Notlar:

-Serinin kronolojisine göre sonraki kısım olan Kidou Senshi Zeta Gundam'da ortaya çıkacak olan bazı karakterler burada yan rollerde gözükmektedirler.

-Serinin OVA yayınına paralel olarak radyo draması olarak da yayınlanmış "The Mayfly of Space" isimli bir eki de bulunmakta. Bu bölüm Cima karakterinin kabuslarına ve onun inandığı dava tarafından terkedilmişliğine kısa bir bakıştır.

-OAV serinin tamamlanışına doğru seri bu kez Shinichiro Watanabe tarafından 2 saatlik bir film haline de getirilir. Kidou Senshi Gundam 0083: "Jion no Zankou" adlı bu film, serinin birkaç kurgusal değişikliğe gidilmiş bir özeti olarak kabul edilebilir. Maalesef. bu filmde yeni görseller bulunmamaktadır. Bu filmin seriye olan tek farkı, bazı önemli ölümleri hiç görmeyişimiz ve filmdeki yegane eklemenin de 2 şarkı ( "True Shining" ve "Mon Etoil" ) olmasıdır.

-Serinin senaryosunun yazım ekibinde http://www.animemangatr.com/forum/anime-tanitimlari-ve-incelemeleri/2218-armored-trooper-votoms/?highlight=votoms 'un yaratıcısı Ryousuke Takahashi bulunmuştur. Serideki Kelly Layzner karakteri, bu yönetmenin http://www.animemangatr.com/forum/anime-tanitimlari-ve-incelemeleri/3124-spt-layzner/ serisine bir göndermedir.

-08th MS Team, Gundam 0080 ve MS IGLOO'da olduğu gibi bu seride de "Newtype" (Üstün önsezi ve reflekslere sahip bireyler) karakterler bu seride karşımıza çıkmaz. Bu durum gerçekliğe katkı yapan bir diğer faktördür.

-Seri aynı zamanda iki Gundam'ın birbirine karşı dövüştüğü ilk Gundam Anime'sini görmemizi sağlıyor.

Sonuç:

Gundam 0083, ilk kez kadrolu bir ordu mensubunu olayların odağına koyan ilk seri aynı zamanda. Bu yüzden olaylar alabildiğine militer tad vaadecek şekilde gerçekleşiyor. Son bölümlerde olaylar sandığınızdan daha fazla entrika ve komplo içerir hale geliyor.

Her iki tarafın da kahramanlarının da hikayenin ilerleyişi içerisinde sürgüne gönderilip günah keçisi ilan edildikleri hatta ölüme yollandıkları, davaları uğruna ölmeyi en başından göze almış savaşçıların kendi üstleri tarafından ihanete uğrayıp "vatan haini" ilan edildikleri çok seri göremezsiniz. Gundam serilerini sevmemizin sebebi de zaten yaşadığımız hayata benzerlikleri değil midir zaten?

Gundam 0083 herkesçe sevilen bir Gundam serisi değildir fakat olaya alternatif bir bakış getirdiği göz ardı edilemez. Seri şahsen en sevdiğim Gundam serileri arasında ve haliyle yönetmen Mitsuko Kase ( MS Gundam: 08th MS Team , Scryed , Saikano ) ile Takashi Imanishi ( MS IGLOO , Hidden One Year War ve Apocalypse 0079 , ZZ Gundam ) 'nin çok iyi iş çıkardığını düşünüyorum. Seri için yeni hazırlanan Mecha tasarımları ( GP01 Zephrantes, GP02A Physalis, Gerbera Tetra, Val Varo, Neue Ziel ve özellikle GP03 Dendrobium ) benzersiz tasarımlar kanımca. (Bu dizaynların bazılarının Macross'un yaratıcısı Shoji Kawamori'den çıkmış olması doğrusu sizi şaşırtabilir) Bunun yanısıra Armored Trooper Votoms ve Gasaraki gibi önemli serilerin yaratıcısı Ryousuke Takahashi bu seriye bölüm senaristi olarak katkıda bulunduğunu da mutlaka belirtmem gerekiyor.

Dizayn ve senaryo dışında Gundam 0083 görüntü yönetmenliği ve aksiyon kareografisi yanında savaş atmosferi ve MS'lerin kullanıcısı üzerindeki olumsuz fiziksel etkilerinin yansıtılışı anlamında da çok başarılı bir seri aynı zamanda. (Savaş pilotları arasında "Blackout" diye tabir edilen ve G etkisinin normal düzeyinin üstüne çıkması durumunda görüşün kızıllaşarak kararması durumu da seriye dahil edilmiş.Ayrıca her bir kurşunun MS üzerindeki etkisi er yada geç , çok iyi yansıtılmış : Önemli karakterlerden birisinin seriden ayrılış şekli bu yüzden eminim sizi çok şaşırtacak) Ek olarak Zeta Gundam izleyeceklerin öncelikle bu seriyi bitirmelerini öneririm : Zira oradaki birçok olayın nedeni ancak böyle açığa çıkabiliyor. (Ayrıca dikkatli izleyiciler Zeta Gundam'da da yeralan birkaç karakteri "cameo" olaraktan görme imkanı bulacaklar)

Sonuç olarak 0079 öyküleri ve 0087 (Zeta Gundam) arasında kalan zamandaki çoğu boşluğu dolduran ve kalitesi ile şu an bile izlenebilecek nitelikte bir Gundam serisi önümüzde durmakta.

Extra:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?