Jump to content
  • Kayıt Ol

ES: Eternal Sabbath


Aurora Borealis

Önerilen İletiler

(düzenlendi)
ES: Eternal Sabbath

TANITIM

Ölümsüzlük diye bir şey gerçekten mümkün müdür? Böyle bir şey olabilir mi? Merak ne kadar da baştan çıkarıcı değil mi?

Bir de fethi en zor olan beynin kalelerinin yıkılması…

 

Ben kim miyim?

Bana kısaca ES diyebilirsiniz…

“Siz bilim adamları çok merak ediyordunuz. İşte ben buradayım tam karşınızda. Beyninizin kıvrımlarındayım en kötü kabuslarınız avuçlarımın içinde, sizi görebiliyorum.

Daha da güzeli size bunları gösterebiliyorum.

Hayır..! daha korkunç değil mi? Ben size istediğim her şeyi yaptırabiliyorum…”

 

Bilim bazen bazı şeyleri meydana getirir ama bilim bile meydana getirdiği bu gerçek hakkında aslında net bir fikir sahibi olmayabilir. Peki, o zaman onun gerçekliği reddedilebilir mi?

 

"Beni sizler meydana getirdiniz. Ama benim ne olduğum hakkında sadece elinizdeki veriler kadar teoride bir fikre sahip olabilirsiniz. Benim kim olduğumu bilemezsiniz.."

 

Bebeklerin nasıl dünyaya geldiğini düşündüğünüzde, içinde çok özel bir duygunun yattığını görürsünüz değil mi? Ona “Sevgi” deriz. 9 aylık bir serüveni sadece hissederek yaşarlar. Peki, hiç bir duyguyu hissetmeden doğarsınız ve özellikle de sevginin ne demek olduğunu bilmiyor iseniz o zaman nasıl biri olurdunuz?

 

Bilim adamları o çok merak ettikleri ölümsüzlük ve beynin gizemini çözebilmek için yaptıkları uzun araştırmalar sonucunda amacından biraz farklı ama yine de özel olan bir gen yaparlar. Bu koddan da çok özel bir insan...

 

“O ilkti ve de çok özeldi.” ES00-Shuro (Akiba Ryousuke)

 

Esas ve tek olan ES00’ a zarar vermemek amacıyla, aynı gene sahip ve de üzerinde araştırmalar yapılmaya devam edilecek (kurban edilecek) bir klon daha yaparlar.

 

ES001-Isaac (Takaoka Tomoya)

Ama kontrol edilebileceğini düşündükleri bu iki denek kaçar.

 

Araştırmacılar için Shuro ve Isaac madalyonun iki yüzüydü….

“Madalyonun bir yanında insanlar hayatın kutsallığı hakkında konuşur, öte yandan bir saniye bile düşünmeden kendi çıkarları için onu yok ederler”

 

Bir tıp merkezinin araştırma departmanında görevli olan Kujou Mine’ a bir görev verilmiştir. Çocuğun biri kendini yakmıştır ve söylediği şeyler hiç de mantıklı değildir. Aynı gün adamın biri gözlerinin önünde beyzbol sopasıyla öldürülmüştür. Ama onun dikkatini tüm bu yaşananlara rağmen en çok çeken, hiç bir şey olmamış gibi yanından geçip giden adamdır.

Kujou Mine, ES genine sahip iki çok özel insanın savaşının arasında kalacağından habersiz Akiba’ nın peşine düşer ama Akiba onun tahmin ettiği sınırların çok ötesindedir. Gerçekler korkutsa da merak bir çok duygudan daha güçlü bir güdüdür.

 

“Aşk ise; insan beynine kısa devre yaptıran bir olgudur…”

 

Aslında ne anlama geldiğinin farkında olmayan Akiba ve Kujou anlamını henüz tam olarak keşfedemedikleri bu kavramı birbirlerine öğretebilecekler mi ?…

 

İyi okumalar...

 

Not: Kullanılan replikler mangadan alıntı değil yorumdur..

 

KARAKTERLER

Shuro - Ana Karakter

Mine Kujou - Ana Karakter

Isaac - Ana Karakter

Tomoya - Yardımcı Karakter

Yuri Iwamura - Yardımcı Karakter

Kimiko - Yardımcı Karakter

Shinichiro Sakaki - Yardımcı Karakter

174740.jpg

DİĞER İSİMLERİ

Orijinal: ES: Eternal Sabbath

İngilizce: ES: Eternal Sabbath

Japonca: エス -Eternal Sabbath-

 

BİLGİ

Kategori: Manga

Cilt sayısı: 8

Bölüm sayısı: 83

Yayım: 23 Ağu 2001 - 7 Eki 2004

Dergi: Morning

Eser: Fuyumi Souryo (Hikâye & Çizim)

Türler: Dram, Bilim Kurgu, Doğaüstü, Piskoloji, Seinen

 

İSTATİSTİKLER

Puan: 8.04

Sıra: 791

Veriler 22 Aralık 2016 Perşembe günü 17:45 saatinde MyAnimeList sitesinin şu sayfasından çekilmiştir: manga / 344

 

Düzenlendi: (Aurora Borealis)
Güncelleme
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...
  • İleti 3
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

  • Aurora Borealis

    1

  • binrevaha

    1

  • salcha

    1

  • 5 yıl sonra...

KÜNYE

Tür: Manga

Cilt Sayısı: 8

Bölüm: 83

Yıl: 23 Ağustos 2001 - 7 Ekim 2004

Tür: Drama, Bilimkurgu, Doğaüstü Güçler, Psikolojik, Seinen

Yazar/Çizer: Fuyumi Souryo

Yayımcı: Morning

eternal04.jpg

''Bir yaşam (canlı) oluşturmamıza rağmen içerisine bir ruh koyamıyoruz.''

Bilimsel deneyler yapan bir araştırma merkezi, bu merkezden kaçmayı başarmış iki denek, bu iki deneği arayan ve aynı zamanda onların yaratıcılarından biri olan bir araştırma görevlisi, başka bir araştırma merkezi daha ve bu ikiliyi aramaya bir şekilde dahil olan dişi bir araştırma görevlisi daha... Konu kulağa ne kadar da basit geliyor değil mi? Madalyonun görünen yüzü öyle değil ne yazık ki. :) Öyle değil çünkü mangaka konuyu bilimsel ya da macera yönünden ziyade daha çok psikolojik açıdan işlemeyi tercih etmiş, elbette bilimkurgu ve macera etkileşimleri de sıkça karşınıza çıkıyor ama dediğim gibi olaya daha çok karakterlerin psikolojisi yönünden gidiyor ki ben psikolojiyi fazlasıyla ağır işleyen yapımlardan uzak durmaya çalışırım bazen. Bu dönem de daha çok eğlenceli shoujo ve spor serilerine el attığım bir dönemdi ama nedense şeytan beni dürtüverdi ve kendimi bu manganın klasörüne ilişmişken buldum. Sonra netten bir bakayım neyin nesi, kiminmiş diye. Meğersem ben bu ismi -sanırım- yıllar önce ayıla bayıla okuduğum Mars'ın o çıktığı ellerden geldi diyerekten listeme almış indirmiş öyle bekletiyormuşum. Neyse, bir şansı hak ediyor diye düşünüp okumaya başladım ve okudukça da beni bir şeylerin kendine çektiğini fark ettim, bırakasım gelmedi ve noktalayıp fazla yapımını okumasam da bu güzel ustanın iyi işler çıkardığını düşünmeye başladım. Zira benim için Mars klişe shoujolara fark attırabilecek bir isim çünkü her ne kadar shoujo gözüyle değerlendirsek de o melankolik atmosferinde, karakterlerin aşkları yanında, beni sevdiğim isimlerin psikolojilerinde de kaybolmamı sağlıyordu tıpkı ES: Etternal Sabbath'da yaptığı gibi. Neyse, gelelim konumuza. Konuyu niye alıp götürmeden bir kendime geleyim en iyisi. :D

Shuro (Ryousuke), yukarıda bahsettiğim deneklerimizden biri, hatta olayımızın kahramanı diyebilirim. Bahsetmiş olduğum merkezde üretilen deneklerden olan Ryousuke, bir gün kaçmaya yeltenir ve başarılı bir şekilde kendini insanların dünyasına bırakmış olur. Aslında kaçışları pek de masumane değildir, lakin onların gözünden de insanlar masum değildir çünkü kendi hırsları ve emelleri için bu varlıkları üretmekte ve onlar üzerinde çeşitli deneyler yaparak kendilerini tatmin etmektedirler. Aslında empati yapınca gözünüze fazlasıyla masumane göründükleri su götürmez bir gerçek. Elbette her denek Ryousuke gibi olamaz; kimisi canidir kimisi masum kimisi ise o kendi emelleri için denekler üreten araştırmacılardan bile daha canidir. Deneklerimizden Ryousuke, insanlar dünyasında kendine kolayca bir yer edinir, bu hiç de zor değildir çünkü insanların müdehale edemeyeceği üstün yeteneklerden birine sahiptir; insanların beynine hükmetmek. Ryousuke, insanların hafızalarında oynama yapabilen bir denektir, yani insanların hatıralarını sıfırlayıp onları dilediği şekilde düzenleyebilir. Merkezden kaçtıktan sonra da şans eseri gördüğü yaşlı bir çiftin hafızasında oynama yaparak onların yanına yerleşir. Çocuklarını ve torunlarını bir trafik kazasında kaybetmiş bu yaşlı çiftin yeni torunu artık Ryousuke'den başkası değildir, yani o artık üniversiteli bir genç olan Akiba'dır.

Ryousuke hayatını normal şekilde sürdürürken olup bitenden kimse şüphe duymamaktadır, zira yoluna çıkan herkesin hafızasına çekinmeden müdahele edebilme özelliğine sahip olduğu için hayat onun için hiç de zor değildir. Elbette onun da gözden kaçırdığı şeyler olacaktır, zira ummadığı yerden biri çıkabilir ya da umursamadığı bir olay başına bir gün bir iş açabilir. Böyle anların birini yaşamak üzeredir aslında. Cadde ortasında yaşanılan bir vukuat anında, tesadüf eseri orda bulunan başka biri, yani Mine tarafından fark edilmesi de uzun sürmez. Mine bir süre Amerika'da kalmış ama zamanla ülkesine dönmüş bir araştırma görevlisidir. Onlar deneyler yapan bir merkez değildir elbette, Mine işinde fazlasıyla başarılı özel hayatındaysa hep tökezlemiş olan ve ailesinden ayrı yaşayan işkolik bir kadındır. Kanına işlemiş olan araştırmacı huyu onu bir adım geriye götürmez, tersine ilerledikçe kendini bir anda bu olayların merkezinde bulur. Mine, nolup bittiğine anlam veremeden çoktan hedef tahtası haline gelmiştir bile. Bu esnada da olayın bulunduğu çember giderek genişlemektedir. Elbette karakterlerimiz de bunlarla sınırlı kalmaz. Konu ilerledikçe olaylarımız, konuya bir şekilde dahil olan yaşlı çiftimiz, diğer deneklerden biri Isaac , minik sevimli(!) kızımız Yuri ve annesi, Mine'nin üniversite yıllarından yakın arkadaşı Kimiko ve lokomotif karakterlerimizden olan başka bir araştırma görevlisi Sakaki sayesinde daha da sürükleyici bir hal alır. Mangakanın yaşanılanlar sürecinde hepsinin hikayesine de değindiğini bu noktada dile getiresim var. Ha konu çok parça pinçik olmuyor elbette, sadece mangakamız yan karakterleri de es geçmek istememiş. Karakterlerimizin tamamlanmasıyla ''kaç - kovala - yakala - hesaplaş'' türünde gelişen yolculuğumuz da böylece başlamış olur.

''ES'' dünyasında hiçbir şey göründüğü gibi değildir, görünen karakterler de. Hepsi daha fazlasına sahiptir aslında. Ryousuke ve Mine'nin varlğı ise bu serinin en güzel yanı, onun yanında zaman zaman bizi kızdırsa da bazı cümlelerinde okurlarını bile sorgulatabilecek olan Isaac. Her ne kadar bu serinin karanlık yüzü olmayı üstlenmiş bir isim olsa da onsuz bu ES dünyasının hiç de çekici olmayacağı gün gibi aşikar. Aslında Isaac yanında, siz de Mine ve Ryousuke gibi Yuri'yi sevecekseniz, biliyorum. O dünyanın her yerde karşımıza çıkabilecek bir çocuk. Aile ortamı da bazı çocukların sahip olabileceği bir dünya aslında. Bu da sanırım sürükleyici his bırakan ES dünyasının kırılma noktası, mangakamız bu gerçekçi karakteri bize sunmakla belki de iki dünyanın birbirine harmanlanışını sunmak istemiş, kim bilir. İyi de etmiş sanki. Ben gibi bilimkurguyu okumaktan ziyade izlemeyi tercih edenlerdenseniz eğer ES gibi mangalar sizin için biçilmiş kaftan çünkü hayattan gelmiş karakterler ile bilimkurgunun olmazsa olmazı özellikteki karakterlerin harmanlanışı bu manganın okurlarına sunduğu en güzel hediye olsa gerek. Onun yanında piskoloji tarafı. Daha önce de dile getirdiğim gibi ağır psikoloji yerine sıkmayan, manganın gidişatını etkilemeyecek tarzda olan psikoloji esintisi eklemeyi tercih etmiş mangakası, bu da mangadaki bu etiketi benim için daha da çekici kılmış. Psikoloji yanında ben gibi hafif tat veren (bazı çiftler için daha yoğununu tercih etsem de) romantizmi de yabana atmayalım derim. Zira manga üstlendiği etiketleri güzelce taşımış, sadece arada duraklama hissi veren kısımlarda konuya göre bu isme biraz daha sürükleyicilik eklenebilirdi belki. O da manganın nazar boncuğu olsun hadi.

:D

Gelelim çizim konusuna. Nadir de olsa sevimli karakter tasarımlarının yer aldığı yapımları seviyorum ama ben daha çok erkek karakterlerin erkeksi, kadın karakterlerin de kadınsı tasarlanmış olanlarını tercih edenlerdenim. Elbette, bahsettiğimiz isim Seinen türü olduğu için olaylar da daha olgun yoldan işlenmiş ama liseli animelerinde/mangalarında da sert hatlı çizimleri görmek beni daha çok keyiflendiriyor. Bu yönden ES: Eternal Sabbath iyilerden kategorisinde, hatta en iyilerden de diyebiliriz. Zira bu mangakanın çizim tarzını severim, Mars mangasına da göz atarsanız bu ustanın sahip olduğu tarz için ne demek istediğimi anlayacaksınız. Biraz gerçekçi tat, biraz olgunsu, biraz da çekici dokunuşlar sanırım bu mangakanın sahip olduğu tarzı anlatabilecek kelimeler. :)

Olayın özüne inmeden ve de spoiler vermeden anlatmaya çalışsam da üstün körü gidilmiş bir yol çizmiş gibi hissediyorum. Zira anlattıkça detaya girmekten çekindim, detaya girip de okuma planında olanların keyfini kaçırasım da yok pek. Söz konusu ES: Eternal Sabbath ise ben aramış olduğum Seinen - Psikoloji - Sci-Fi etiketlerini keyifli şekilde bulduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu arada, dram etiketini de yabana atmayalım. Çok ağır veya eğreti durabilecek bir dramı yok, tadında ve kararında. Hal böyle olunca da dram sevmeyenler için bu etiket göze batmasın isterim. Manga benim için dört dörlük değil elbette, bir bilimkurgu, daha doğrusu insanlar üzerine deneyler yapan araştırmacılar ve dünyayı tehdit eden deneklerin gelişimi ile ilgili klişeler görebileceğiniz bir yapım ama onun yanında bir denek (karakter) gelişimini de nadir bulabileceğiniz mangalardan. Çok fazla bu türde manga okumadım elbette ama izlemiş olduğumuz anime veya filmlerde bile çok fazla gelişen denekler göremeyebiliyoruz. Denek dediğime bakmayın siz, yeri geldiğinde Ryousuke'nın acımasız duygularının insani duygulara dönüşüne tanık oldukça siz de Mine kadar şaşkınlık yaşayabilirsiniz, şaşkınlık olmasa bile onun gibi sevindirici yönlerini hatırladıkça keyiflendiğiniz doğrudur. Hatta Mine gibi siz de Shuro'ya doğru çekilebilirsiniz. :P:D Sizi bilmem ama Mine ve Ryousuke'yi bir çift olarak düşündükçe Ryousuke'nin gelişimine en çok sevinenlerden biri ben oldum sanki. :3

Finaline gelirsek çok detaya girip de finali açasım yok ama tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Dediğim gibi konu gidişatı için klişeler karşınıza çıkacak, finali de bu klişelerden nasibini almış ama o noktalanışındaki güzelliği hiçbiri etkileyememiş. Belki manga daha fazlasını hak ediyor ama benim gönlümde 8'lik bir ortalamaya sahip olmasında o finalin etkisi de büyük. Okur musunuz okumaz mısınız bilmiyorum ama, ''Araya değişik tatlar lazım.'' dediğiniz anda imdadınıza Es: Eternal Sabbath'ın yetişeceğini garanti ederim. ;)

KARAKTERLER:

Shuro

54950.jpg

Araştırma merkezinden kaçan deneklerden biri olan Shuro üstün yeteneklere sahip bir karakterdir. Bu özelliği yanında insanlara gerekmedikçe zarar vermeyi sevmeyen bir kişiliği vardır.

Kujou Mine

54900.jpg

Japonya'da üniversitedeki eğitimini tamamladıktan sonra Amerika'da eğitim görmeye giden Mine ülkesine döndükten sonra bir merkezde mesleğine devam etmektedir. İşkolik bir yapısı olan Mine insancıl ve arkadaş canlısıdır. İşkolikliği yüzünden ailesini ve arkadaşlarını ihmal edebilecek biridir aslında, bu özelliğini bilen çevresi bunu görmezden geldiği için Mine mesleğine aşık yaşamaya devam eden biridir. İşine o kadar aşık ki gittiği evlilik görüşmelerinde bile konuştuğu tek şey iştir, bu nedenle de çoğu olumsuz geçmektedir.xD

Isaac

54901.jpg

Araştırma merkezinden kaçan deneklerden biridir. Shuro kadar insani duygulara sahip olmayan Isaac tek başına hayatta kalma mücadelesi verir. Bu yolda tek arkadaşı da Yuri'den başkası değildir.

Aslında Isaac;

Shuro'nun klonudur.

Iwamura Yuri

28449.jpg

Isaac ile arkadaşlık kuran Yuri, mangaya erken bir şekilde dahil olan karakterlerimizden biri. Isaac ile de Isaac'ın kimliğini aldığı Tomoya sayesinde tanışırlar. Tomoya'nın okulunda olan Yuri Isaac'ı anlayan tek kişidir, aslında anlamaktan ziyade o da Isaac gibi, ''Kötüleri öldür.'' mantığına sahiptir. Yuri, Isaac ile öyle anlaşıyor ki kendisi onun gerçek kimliğini bilen tek kişi.

Kimiko

28448.jpg

Mine'nin üniversiteden arkadaşıdır. O da Mine ile aynı eğitimi almıştır ama bir süre sonra melseğini bırakmıştır.

Shinichiro Sakaki

28447.jpg

Mangada bir şekilde sıkça karşınıza çıkacak olan Sakaki de mangada yer alan araştırma görevlilerinden biridir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?