Jump to content
  • Kayıt Ol

Kamen Rider Kabuto (2006)


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

13012608417cdafc5e8be8080d.jpg

KAMEN RIDER KABUTO (2006)

1999 yılında bir astreoid Shibuya'ya çakılır ve bölgeyi haritadan siler. Fakat olanlar sadece sonun başlangıcıdır. Bölge derhal karantinaya alınır. Aradan yıllar geçer.

Kimsenin haberi olmasa da düşen astreoid aslında Worm denen, uzay sporlarından türeyen bir parazit toplumunu taşımaktadır. Worm'lar karşılaştıkları bilinç sahibi canlılara bulaşıp bilinçlerini kopyalalayıp asıl sahiplerini öldüren, aynı zamanda da bu evrene ait olmadıkları için hareket ettikleri uzay ve zamanda belli bir süreliğine "çarpılmalar" oluşturabilen yaşam formlarıdır. Normal silahların etki etmediği Worm'ların kontrol dışı faaliyetlerini bitirmek şeklinde gördüğümüz bir amaçla özel yetkilere sahip özel organizasyon olan ZECT kurulur. ZECT Worm faaliyetlerini yoketmek için kaynağı meçhul Rider Sytem'i kullanmaktadır, bunlar uzay-zaman dışından çağırılan ve simbiyot bağ kurduğu kişiyi kendi karakteristiklerindeki zırh ve saldırı özelliklerini veren Zecter'ları kullanan bir donanımdır. ZECT, sahip olduğu Zecter kullanıcısı Kamen Rider TheBee ve özel timleri olan Zect Trooper'lar ile Worm faaliyetlerine karşı sürekli baskınlar düzenlese de bir noktada 7 yıldır kayıp olan esrarengiz Zecter Kabuto'ya sahip Souji Tendou ortaya çıkar ve ZECT bu olayla ayrı bir savaşın içine girer. Sonrasındaki olaylar ise çok sonradan bizleri olayların arka planındaki gerçek olan biteni görmemizi sağlıyor.

Kamen_rider_Kabuto_G.S.L.jpg

GOD SPEED LOVE

Filmde ise Shibuya astreoidinin çok daha büyüğünün okyanusa çakıldığı , bu olayla yeryüzündeki su yataklarının tükenme sürecine doğru ilerlemeye başladığı ve tüm dünya çapında çok daha büyük bir Worm saldırısının patlak verdiği bir başka hikaye var. Bu olayla ZECT ülke yönetimlerine el koyabilen, elitlerden kurulu bir sıkıyönetim ordusu haline gelir ve görünen amaçları Worm saldırılarını bitirmekle birlikte dünyaya yaklaşan bir buzul kuyruklu yıldızını vurup yörünge asansörü yoluyla su stoğunu dünyaya yollamak. Ama ZECT'e ihanet eden ayrılıkçı bir grup (NEO ZECT) bu planın sadece bir yalan olduğunu ve ZECT'in amacının insanların özgürlüğünü tamamen bitirecek bir eylem olduğunu iddia ederek isyan başlatır. Amaçları yörünge asansörüne yapacakları bir sabotaj saldırısı ile birlikte bu iddialarını tüm insanlığa ilan etmektir ama her iki grup için de tehdit olan Souji Tendou'nun geçmişin gölgeleri arasından ortaya çıkışı ile olayın gidişi farklı bir hal alır.

YORUM:

Başrolünde birçoğunuzun tanıyabileceği Hiro Mizushima'nın yeraldığı Kamen Rider Kabuto, Japon popüler kültürünün en temelinde yeralan yapıtlardan Kamen Rider külliyatının 35. yılı dolayısıyla özel olarak hazırlanmış bir dizi. Dizinin şu an bile kendini izletebilecek denli kaliteli özel efektlere sahip olması bir yana, 49 bölümün farklı temalara sahip kısımlarının farklı yönetmenlerce farklı kurgularca çekilmiş olması serinin kendini tekrarlamasının büyük ölçüde önüne geçiyor. Yeri geliyor yapılabilecek tek tabirle yardıran komedi sahnelerine gülüyor, yeri geliyor kişisel trajedilere varan grimdark drama kullanımlarına tanık olarak şaşırıyorsunuz. Seri bu açıdan çok dengeli.

Sadece Hiro Mizushima değil, birçok oyuncunun göz dolduran performansları hatırlanabilir nitelikte. Aksiyon kareografileri de bu tür çoğu diziye göre detaydan kaçınılmamış şekilde karşımıza çıkmakta. Ayrıca serinin başındaki herhangi bir olayın bile 20-30 bölüm sonra bile bir şekilde bir sebebe bağlanması da bu türde çoğu dizide aslında hiç beklenmeyen bir öğe olan senaryo başarısının önemini gözler önüne seriyor. Kamen Rider serilerinin genelinde rastlanabilecek olan tüm Kamen Rider'ların aslında farklı amaçlar ve yönelimlerin peşinde olması, bu sebeple yaratıklar kadar birbirleri ile dövüşmelerinin seri ilerledikçe kaçınılmaz hale gelmesi bu bağlamda sağlam bir kurguya oturtulabilmiş.

Karakterleri ayrı ayrı saymayacağım zira hepsi onları ayrı ayrı dizide tanımanızı hakedecek kadar güzel kişisel öykülere ve karakter yönelimlerine sahip. Ayrıca serinin başlangıcındaki açıklanmamış olayların aslında bir spinoff olan film GOD SPEED LOVE ile açıklanması oldukça şaşırtıcı olduğu kadar da hoş.

Serinin bir diğer önemi -maalesef- "grimdark" olarak adlandırılmayı hakeden son gerçek Rider serisi olması. 2000'lerin ortalarında Toei'nin yaptırdığı bir anket KR serilerini 18 yaş altı öncelikli hedef kitle kadar 15 yaş üstü bayan kitlenin de izlediğini ortaya çıkartmıştı. Bundan dolayı bir noktadan sonra Heisei'nin her serisi Fujoshi kitleye oynama oranı arttı. Kabuto bu trendin gerçek anlamda ilk başlangıç noktası olarak adlandırılabilse de "grimdark" temayı sonraki hiçbir serinin ne Kabuto ne de öncekiler kadar iyi taşıyamadığını söyleyebilirim.

Görselliği, müzikleri, akıcı senaryosu ve iç acıtıcı ama hatırlanabilir finaliyle Kamen Rider Kabuto'yu türe önyargısız herkese önerebilirim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 5
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    3

  • Simsaniac

    1

  • Unbreakable

    1

  • crows005

    1

Pawur rangerlere benziyo.XD

Kahramanların saniyeler içinde dönüşülebilen zırhlar giymesi nedeniyle böyle bir önyargıya kapılmak kolay olabilir. Ama öte yandan Kamen Rider'lar ile Power Rangers'ı karşılaştırmak, 08th MS Team ile Voltron'u karşılaştırmak gibi olurdu muhtemelen. Zira sayıca oldukça çok isimli karakter çok ani ve tahmin edilemeyecek şekilde ölebiliyor ve hikayede bir noktada aslında çocuklara pek de uygun olmayacak yönelimlerde (seri katil yada eşcinsellik gibi) Kamen Rider'ler yada önemli rollerde karakterler görülebiliyor. Gattai yapıp gökdelen boyunda bitiveren fantastik Mecha'lar olmadığı gibi her Kamen Rider aslında birbiriyle kanka değil de düşmanlar.

Hatta savaşılan taraf bile kostümler içinde birbirinin aynısı tiradlar okuyan komik tipler değil, tam aksine insan olup olmadığı bile sona dek muallakta olacak şekilde kamufle olmuş Worm'lar.

Sonuç olarak seri, şu an aklınızda olan önyargıları yıkabilecek bir yapım. Bu topic'i buraya açmamın zaten başka bir sebebi yok.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hamit sorun şu... Türkiye'de pek çok kişi Voltron'ı (Go Lion) bilir ama 08th MS Team dediğinde suratına boş boş bakarlar. Dolayısıyla Power Ranger'la Kamen Rider arasındaki farkları listeliğin şu yazını buraya kopyalamanda fayda var. Bu arada daha önce AMT'de First-Next ve Faiz'le ilgili bir yazı yazmış mıydın ? (sanırım ne demek istediğimi anladın :) ).

Japonya'da Gundam izlememiş olmak cahillik, Kamen Rider'ı bilmemek kafirliktir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?