Jump to content
  • Kayıt Ol

Rurouni Kenshin


Squaw

Önerilen İletiler

(düzenlendi)
Rurouni Kenshin

TANITIM

 

Meiji Dönemi'nin o çalkantılı döneminde başlayan yolcuğumuz ve bu yolculuğumuzun getirileri ile harmanlanmış bir dünyanın kahramanını ele alan bir manga Rurouni Kenshin. Adı her ne kadar Kenshin olarak bilinse de aslında o yılların unutamadığı bir Hitokiri'dir. Yıllar, daha doğrusu yıllar içersin de karşısına çıksın ya da çıkmasın herkesin hakkında az çok bir şeyler bildiği Hitokiri, artık Hitokiri olmaktan vazgeçmiş kılıcını köşesine kaldırmıştır. O da artık kendisinin Hitokiri olduğunu unutmak istemektedir.

Yaşananların ardında, Devrim sonrası uzun zaman geçmiştir ve Kenshin de artık gezgin bir samuray rolüne bürünmüştür. Yeni rolünde ve özlemini çekip de kendini yeniden etiketlediği bu kimliğinde kendisine uzun yıllar boyunca eşlik edecek kişiyle karşılaşması uzun sürmez. Bu noktada Kauro ile karşılaşır, tanışır ve Kauro'nun babasından kalan Dojo'sunda yaşamaya başlar. Yeni yaşamına alışmanın zorlukları yanında Kenshin'in en iyi bildiği şey aslında geçmişinin ondan asla ayrılmadığıdır ve geçmişinin onu bu yolda yakalayacağı günü beklemek yaptığı en iyi şeydir.

 

KARAKTERLER

Kenshin Himura - Ana Karakter

Sanosuke Sagara - Ana Karakter

Kaoru Kamiya - Ana Karakter

Yahiko Myoujin - Ana Karakter

Hajime Saitou - Yardımcı Karakter

Soujirou Seta - Yardımcı Karakter

Makoto Shishio - Yardımcı Karakter

127583.jpg

DİĞER İSİMLERİ

Romaji: Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan

İngilizce: Rurouni Kenshin: Meiji Swordsman Romantic Story

Japonca: るろうに剣心 -明治剣客浪漫譚-

Diğer: Samurai X, Sengoku no Mikazuki, Crescent Moon in the Warring States, Crescent Moon Over a Country At War, Meteor Strike

 

BİLGİ

Kategori: Manga

Cilt sayısı: 28

Bölüm sayısı: 259

Yayım: 12 Nis 1994 - 21 Eyl 1999

Dergi: Shounen Jump (Haftalık)

Eser: Nobuhiro Watsuki (Hikâye & Çizim)

Türler: Aksiyon, Dram, Tarih, Samuray, Shounen

 

İSTATİSTİKLER

Puan: 8.72

Sıra: 44

Veriler 23 Aralık 2016 Cuma günü 14:46 saatinde MyAnimeList sitesinin şu sayfasından çekilmiştir: manga / 22

 

 

KİŞİSEL YORUM:

Spoiler

 

Herkesin az çok aşina olduğu bir mangayı tanıtıma açıp açmama konusunda kararsız kalmış ordan oraya dolanıp etkisini hala hissederken kendimi burada buluvermişim. Buraya kadar da gelmişiz madem konuya az çok değinmek boynumuzun borcu olmuş. Amacım belli,ben aslında manga hakkında birkaç (!) şey söyleme derdindeyim.

 

Hitokiri Battousai'ın hikayesini okumak çok büyük bir hazırlık aşaması gerekiyor hissi verse de mangayı ilk karşınıza getirdiğinizde o tarihi kokan havasında karşınıza yavaş yavaş gelen karakter hikayeleri ile birden içinde kayboluğunuz bu manga,Mangaka'nın en güzel çalışmalarından birisi diye düşünüyorum.Gerçi -hoş- henüz başka bir çalışmasını okumadım,var mı göz bile gezdirmedim çünkü kendimi en iyi tanıyan biri olarak Kenshin kadar diğerlerinden keyif alamayacağımı biliyorum.

 

Manga okuma alışkanlığım anime izleme alışkanlığımdan baya geri seviyede kabul ediyorum ama mangaları okuma konusunda en büyük keyif aldığım yönlerden birisi Mangaka'ların karakterleri nasıl oluşturdukları hakkında lafladıkları ''Free'' kısımları. Watsuki Sensei'nin de bu Free kısmında yer alıp da okuduklarım arasında en çok keyif aldığım karakter bölümü ise Shishio yanında yer alan o unutulmaz dişi karakter Yumi'ye ait olanıydı.Neden öyle bir karakter yarattığını uzunca yazsa da aslında tek cümleyle açıklaması yetiyordu bence :D Hatta yetip de artıyordu bile;''Seksi kadınlar kötü erkeklerin yanında olur!''

Mangaka'nın düşüncelerini okumanın keyfi hatrına bile okunabilecek muhteşem mangalardan birisi diye düşünüyorum.Uzunluğu ise bence manganın en iyi yönü çünkü hiçbir eksik yönü kalmamış hiçbir noksanlığa yer verilmemiş.Çizimleri ise hikayenin konseptine bu kadar uyar mı?Cevap ''Kenshin'' olunca kesinlikle uyar.

 

Anlatılmak istenen ne varsa,hatta anlatılmak istenenden daha çok o dönemin havasını vermek adına ne varsa sadece çizimlerle bile ortaya konulmuş.Mangaka çizimleri konusunda başımın tacı yapabileceğim kişilerden birisi.Belki fazla abartıyorum diye düşünülebilir çünkü söz konusu Kenshin olunca elimden geleni ardıma koyamayan bir yapım var ve bu övgülerimin de ciklet tadında olmadığına inanıyorum.Okuyan ya da animesini izleyen herkes bilir,o dönemin çalkantalı hayatı,politik unsurları ya da Japonya'ya daha doğrusu Edo Dönemi'ne ait ne kadar kültürel öğe varsa,hepsini görebileceğimiz,okuyabileceğimiz ve izleyebileceğimiz bir yapımın sözlük karşılığı kendisi.

 

Konusuna değinme düşüncesi bile içimdeki bir şeyleri yeniden harekete geçiriyor. Konunun güzelliği,işlenişi,karakter gelişimleri ya da dizaynları,hepsi verilmek istenen temaya güzelce yerleştirilmiş.Flashback kısımlarını okumak ise benim Tomoe x Kenshin (:kanlp:) sevgimin bir getirisi olarak en çok keyif aldığım bölüm oldu.OVA'nın işlenişi aksine fazlasıyla sadeydi ama öncelik olarak o kısmın anime yapımını izlemiş biri olduğum için bu sadelikte bile ben o efsaneyi yaşadım.Sanırım yakın zamanda bu eller hariciyi açarken istemsiz olarak direk OVA'nın klasörüne gidecek,biliyorum kendime işkence etmeyi seven bir yapım var.Flashback kısmı dışında Jinchuu Arc'ın da hakkını yemek istemem, mangasını okuyana kadar Enishi karakterinin harcandığını düşünen bu gönül nasıl bu ARC'ı sevmesin?!Dolu dolu Enishi,Enishi'nin bir ablaya duyulabilecek en güzel bağı sunan dolu dolu 'Abla sevgisi'...Daha ne isterim ki?!

 

Anime yapımlarını tüketip de ben gibi mangaya geçiş yapanlardaysınız eğer benden size bir abla (:P) tavsiyesi,kulağınızda kulaklık fondaki müziğiniz de In Meories olsun ;)

(Yeni yapımı yani gelecek olan 2 bölümlük OVA'yı -her ne kadar hayal kırıklığı olsa da- bekleme zamanıdır artık.)

 

ANİME VE MANGA ARASINDAKİ FARKLILIKLAR:

 

-Kenshin, animedeki bölüm (animede sadece Kauro'ya anlatırken gösteriliyor) Tomoe ile olan geçmişini tüm gruba anlatıyor.Hatta Yahiko'nun evlendiği Tsubame bile var,o da aralarında.

-Enishi,Kauro'yu dövüş ortasındayken kaçırıyor.Animesinde ise sakin bir ortamda Kauro'yu bulup kaçırıyor.

-Sanosuke babası ile kız ve erkek kardeşini görüyor (26. cilt 229. kısım) Sanosuke evden 10 yıl önce ayrıldığı için kardeşlerini o zamandan beri görmemiş.Haliyle tanıması zor oluyor.

-Ova'da Kenshin ile Enishi dövüşürken sadece Kauro onları izliyordu ama mangada tüm ekip de orda.

-Megumi doktorluk mesleğini devam ettirmek için Aizu'ya gidiyor.Tüm ekiple vedalaşması çok hüzünlüydü :S

-Sano arananlar listesinde olduğu için polis tarafından tutukalanılacağı zaman bir gece ekibe veda ederek dünyayı dolaşmak için Japonya'dan ayrılıyor.

 

******GERİSİ SPOİLER*************

(Spoiler içerisinde yazılanları spoiler yani önemli bilgileri öğrenmeyi göze alanlar açsın lütfen,final olsun olayların gelişimi olsun hepsi için önemli spoilerlar içermektedir.)

 

-Enishi,animede olmayan bir sahneyle Kenshi'in ortaya çıktığını ablasının mezarına bıraktığı çiçekleri kontrol ederek anlıyor ve onları yok ediyor.

-Enishi ve Ueto adlı adam Yahiko'nun sevdiği kızın Tsubame'nin çalıştığı dükkanı top ateşiyle patlatıyorlar.Jinchuu Arc Sonrasında da Enihsi,Kauro'yu kaçırmadan çok zaman önce Kenshin ile yüzleşip amacını açıklıyor ve Kenshin'e kapışmaları için 10 gün sonrasına dövüş buluşması veriyor.

-Dövüş olayı bitttikten sonra,animesine göre farklı bitiyor tabii.Enishi,Kauro'yu onun adamlarından biri silahla öldürecekken durduruyor.Tam adamı öldürecekken de Kenshin Enishi'yi Tomoe hatrına engelliyor ve ''Bunu yaparsan Tomoe'nin gülümseyişini asla göremeyeceksin'' diyor.Sonrasında ise olay duruluyor ve Enishi tutuklanıyor.Son anda da Kenshin,Misao ve Aoshi'ye getirttiği Tomoe günlüğünü Enishi'ye teslim ediyor.Enishi bu olaydan sonra yani tutuklandıktan sonra yolculuk yaptıkları sırada günlükle birlikte ortadan kayboluyor.

-OVA'nın final bölümünde olan hikayede Kenshin'i,Tomoe'nin yanına Enishi götürüyor. OVA'sında ise Kenshin kendisi bularak gidiyor.

-Shisho Makoto,Tsuiokuhen'de Tomoe öldükten sonra şu Kenshin'e yamuk yapan adamla dövüşüyor.

-Kenshin ve Kauro yaşananlardan sonra Kyoto'ya Tomoe mezarına ziyarete gidiyorlar ve Enishi de kaçıp kaybolduktan sonra bir ziyarette bulunmuş,bunu bıraktığı çiçeklerden anlıyorlar,ve bu Kenshin'in Tomoe'ye asıl vedasını oluşturan sahne... 

-Kenshin,Megumi'den katana yarasının duygularla birlikte devam ettiğini öğreniyor. Megumi de bu inanışı Aizu'da duymuş.Yani yüzündeki yara duygularının kuvvetine göre kalıyor ya da yok oluyor. Manganın sonunda,mangaka Kenshin-Kauro ve Kenji'yi gösterip bitiriyor.Bu finale yakın olarak da 2 dk'lık olan Special Box Ending hazırlanmış,bu yapım manganın asıl sonu gibi planlanmış çünkü mangada Kenshin ölümünü görmiyoruz.Artı animedeki gibi yara izi de tamamaen kaybolmuyor sadece hafifçe siliniyor.


 

 

 

Düzenlendi: (Aurora Borealis)
Güncelleme
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 0
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?