Jump to content
  • Kayıt Ol

Ojii-san no Lamp (Special)


Squaw

Önerilen İletiler

KÜNYE:

Diğer Adları: Wakate Animator Ikusei Project, 2010 Young Animator Training Project, Grandfather's Lamp

Türü: Special

Böüm Sayısı: 1

Süre: 24 Dakika

Yayım Tarihi: 2011

Firma/Stüdyo: Telecom Animation Film

Yönetmen: Teiichi Takiguchi

Müzik: Takefumi Haketa

KONU:

Evin küçüğünün gözünde basit gibi görünse de ışığında birçok anlam yüklü olan o eski mi eski 'lamba'nın bir insan için ne anlamlar taşıdığını kimse bilemezmiş,bilemiyormuş.Oji-san no Lamp izleyene kadar,annemin eski eşyaları atamamsına hayıflanan ben bu yapımı izledikten sonra benim ne kadar ıvır zıvır gözüyle baktığım obje varsa hepsine ayrı bir saygı duymaya karar verdim,sanırım bu Special'ın bana öğrettiği güzel şeylerden birisi de bu oldu.

Bahsettiğim bu evin ufaklığı sıradan oynunu oynadığı bir günde ilginç bir obje ile karşılaşır.Ne anlamlar yükleyeceğini düşünürken büyükbabasına ait olan bu gaz lambasının ardındaki yaşananları görebileceği o önemli kapıyı açmış olur.Aslında o lamba geçmiş bir hayattan daha fazlasını simgelemektedir çünkü o gaz lambası yeni bir tarzın gelişiyle kan kaybeden nice objelerden birisidir.

Dedemiz küçüklüğünde,yaşadığı köyde geçmini çeşitli yollardan sağlayan zeki bir karakterdir.Yine geçimini sağlamak için koşuşturduğu bir sırada gittiği başka kasabanın birinde gözüne ilişen gaz lambasıyla zekasının ışığını da gün yüzüne çıkaracak bir adım atar.Kendi köyünde henüz farkına varılmamış bu lambanın öğrenilmesini sağlar ve yeni geçim kaynağı artık bu gaz lambalarını,sahip olduğu el arabasıyla satışa çıkarmak olmuştur. Zamanla herkesin edinmek istediği bir obje haline geldiği için büyükbabamız, artık büyüyüp aile sahibi olarak geçimini bu ticaret yoluyla sağlamaktadır.Kabusu olacağı elektiriğin her yere yayılmasıyla gaz lambaları da verilen önemi bir gün yitirecektir elbet. İstediği kadar zeki ya da istediği kadar ticaret ruhuna sahip olsun teknolojinin önüne geçmenin imkansız olduğunu er ya da geç öğrenmiş olur.

KİŞİSEL YORUM:

Bazı kısa yapımlar vardır hani,istediği kadar uzun serileri getirsinler önünüze gözünüz görmez asla,ne de olsa o kısacık yapım size arayıp da bulamadığınız ne kadar güzel şey varsa seve seve sunacaktır.Hatta zaman zaman gözlerinizde bir hüzün belirtisi bile başlatabilir niteliktedir.Ojii-san no Lamp da düşünüp izlemeye karar verdiğim,daha doğrusu bahsettiğim tarzda olan bir yapımdı.Büyükbabanın yaşadıklarını güzelce ele alan ve o mistik havanın efsununda sizi boğan ama bu boğmanın keyiften ileri geldiğini göz ardı ettirmeyen hoş bir seyirlikti.

Yılına ya da konusunu bu şekilde ele alışıma aldırmayın derim,ne kadar cümlelere dökülse de unutmayın ki bir yapım içindekilerle kaybdoluğunuzda daha çekicidir.Büyükbabanın o buhran haline büründükten sonraki isyanını dışarıya vurduğu sahneyi asla unutamam, nice serilerde bile öyle bir görsellik izlemediğimi keisn bir dille iddia edebilirim.Birçok olayın anlatılmasının aksine kısacık olup da dolu dolu izlediğim bu yapım birkaç gündür düşüncelerimde dönüp duruyor.Nasıl dönmesin,büyükbaba yanında o eşinin ona olan bağını bile öyle güzel işlemişler ki insan ister istemez kendini o anda yaşıyor gibi hissediveriyor.

Kısa ama öz,tarihi ama günümüzün birçok özelliğini hatırlatan,eskiyle birlikte değişen dünyanın kaybettirdiklerini tüm çıplaklığıyla gözlerimizin önüne getiren hoş mu hoş, hüzünlü mü hüzünlü,etkileyici mi etkili olan güzel bir seyirlik.İzlemeyi düşünenlerden ya da izleyenlerden tek ricam bu kısalığı için Ojii-san no Lamp'ı kesinlikle ama kesinlikle 'çerezlik' bir yapım olarak görmemeleri!Çerezlik olarak görürseniz bu yapımı bir çırpıda harcamışsınız demektir.

Uzun dakikalara sahip nice yapımlar bile müzik kıtlığı çekerken bu kısacık yapımda sizi tam tamına üç tane müzik çeşidi (başlangıç sahneleri eşliğinde güzel bir şarkı-orta sahnelere eşlik eden enstrumental olup da insanı içine çekiveren hoş bir melodi-kapanış sahneleri ile sizi vedaya hazırlayan dinlenilesi bir şarkı) karşılamakta.Bu da yapımın kalitesinden ödün vermediğini kanıtlar nitelikte bir özellikti.Müzik sayısı açısından 'kaliteli' olarak değerlendirmek niyetinde değilim asla,benim 'kalite'den kastım müziklerin güzelliği,güzelliğinden ziyade etkileyiciliğiydi.

Her şeyiyle ince elenip sık dokunulmuş bir yapım diye düşünüyorum,bu nedenle birçok yapıma dakikalarımızı harcarken 24 dakikacığınızı bu etkileyici yapıma ayırmanız konusunda yapabileceğim en iyi şey sizi uyarmak olmalı! ;)

KARAKTERLER:

Minosuke:

2rz51d0.jpg

Başrolü üstlenen büyükbabamızın kendisidir.

Zeki biri olan Minosuke insancıl bir yapıdadır ve çalışkan olup da iş konusunda asla çekinmeyen bir yapısı vardır.

Lamp-ya no Shujin ''Lampshop Owner'':

311lx6b.jpg

Lamba dükanının sahibidir.

Setsu:

24mfa6a.jpg

Minosuke'nin eşidir.Eşi ve çocuklarına karşı ilgili bir karakterdir.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 3
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    2

  • KirikAlita

    1

  • sahtimoren

    1

En Çok Yazanlar

Benim de seyredip etkisinde kaldığım bir anime ve kessinlikle bu yapım göz ardı edilemeyecek kadar harika. Beni çok etkilemese de verdiği mesajın güzelliği ve etkileyiciliği, hele ki Gaz Lambalarının o görselliği benim içimdeki ışığı yansıtıp içimi ısıttı desem yalan olmaz. :cicekq:

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İngilizce altyazısını nereden bulabilirim?Altyazıyı internette aradım ama bulamadım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

İngilizce alt yazısı ayrıyetten yok ama fansub olan verisiyonuna isterseniz burdan ulaşabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?