Jump to content
  • Kayıt Ol

Miyamoto Musashi (1584-1645)


desesperado

Önerilen İletiler

musashi_2_sabres.jpg

Kendisine saldırılabilecek hiçbir açık noktanın bulunmadığı "Happo Biraki (sekiz yandan açıklık)" tutumu ile Miyamoto Musashi.

[igauchex=250]http://i1047.photobucket.com/albums/b476/lagant/20870_Miyamoto-Musashi.jpg[/igauchex]

Kimdir bu bir çok animede adı geçen kişi? "Rurouni Kenshin, Space Adventure Cobra, Blade of the Immortal, Samurai Champlo" gibi animelerde ismini duymuşsunuzdur. Ayrıca "Miyamoto Musashi: The Dream of the Last Samurai" adında bir anime filmi ve "Miyamoto" adında TV serisi vardır. Japon sinemasında hakkında çevrilen tonla film vardır.

Japonların bu gün bile dillerinden düşürmediği bir kahramandır bu adam. Dünyanın en ünlü stratejistlerinden birisidir. Kılıç sanatında bir ekol kurmuş ve hayatının son iki senesini bir mağarada inzivaya çekilerek Ni Ten İchi Ryu adını verdiği strateji yolunu Beş Çember Kitabı'nda ayrıntılarıyla anlatmıştır. Kendisinin de belirttiği gibi, bu bir klasik strateji rehberidir ve sadece tekil dövüşlerde değil savaşlarda dahi galibiyeti amaç edinen yollar bütünüdür. Bu gün japonya'nın büyük şirketleri dahi bu kitaptan feyz almışlardır dersek uygulama alanının genişliğini daha iyi anlatmış oluruz.

Yaşamı boyunca onu "Strateji Yolu" öğretisine götüren çeşitli olaylar yaşamıştır. Girdiği altmıştan fazla düelloyu kazanarak yenilmez ünvanını kazanmıştır. Daha 13 yaşındayken bir kavgada, mızrak ustası olan Arima Kihei'yi bir sopayla öldürmüştür.

16 yaşında Tadashima Akima ila yaptığı düellodan galip ayrılmıştır.

Daha sonra bir gezgin olarak ülkeyi dolaşmış, Shogunluk için yapılan savaşlardan bir çoğuna katılmış hep yenilen tarafta olmasına rağmen savaşlardan ve sonrasındaki temizlik operasyonlarından sağ kurtulmayı başarmıştır.

[idroitex=250]http://i1047.photobucket.com/albums/b476/lagant/21221243413283.jpg[/idroitex]

21 yaşında Kyoto'da babasıyla husumetleri yüzünden kan davalısı olduğu Yoshika ailesinin lideri Yoshika Seijuro ile karşılaşmış ve Seijuro'nun katanasına karşı bir bokken (tahta kılıç) ile onu darmadağın etmiştir. Ardından ailenin ikinci büyük savaşçısını Denshichiro Yoshika'yı da yine bir bokken ile kafasını yararak öldürmüştür. Bu karşılaşmada, Musashi'nin klasik taktiklerinden biri olan düelloya geç gelme stratejisini izlediği söylenir. Aile bu kez Musashi'nin karşısına Seijuro'nun en küçük oğlunu, Hanshichiro'yu çıkarmaya karar verir. Ancak bu bir infaz planıdır çünkü 13 yaşında bir çocuktan Musashi'nin işini bitirmesini beklemeyen aile, yanına kalabalık bir koruma gurubu vermiştir. Musashi bu kez düellonun olacağı pirinç tarlasına vaktinden önce giderek gizlendir ve çocuğun ve korumaların gelmesiyle saklandığı yerden çıkarak çocuğu biçer, ikinci kılıcını (wakizashi) da çekerek korumaların arasına dalar ve kaçarak kurtulmayı başarır. Böylece bu korkunç olayla bu aileyle olan kan davası son bulur.

Japony'yı gezmeye devam eden samuray Iga bölgesinde bir zincirli orak ustası olan Shishido Baikin'i öğrencilerinin önünde bir hançerle öldürür. Kavgayı izleyen öğrencilerin Musashi'ye saldırması üzerine o da iki kılıcını birden çekerek üzerine gelen kalabalığı geri püskürtür.

Edo'da Muso Gonosuke adlı bir savaşçı, Musashi'yi elinde yay yapmak için bir dal parçasını yonttuğu sırada ziyaret eder ve düelloya davet eder. Musashi elindeki dal parçasını rakibin kafasına indirmek suretiyle karşılaşmayı kazanır.

Izumo bölgesinden geçerken Matsudaira isminde bir soyluyu ziyaret ederek emrindeki en güçlü savaşçıyla dövüşmek istediğini bildirir. Karşısına çıkarılan İki buçuk metrelik altıgen bir sopa kullanan savaşçıyı rahatlıkla yener. Bunun üzerine Matsudaira, Musashi'den kendisiyle de dövüşmesini istemesi üzerine Onunla yaptığı dövüşü de kazananarak bu soylunun saygısını kazanır. Bu son iki karşılaşmasında Musashi yine klasik stratejilerinden biri olan düşmanı arkasındaki bir yükseltiye ya da engele doğru kovalayarak yere düşürme taktiğini kulanmıştır.

Gelelim Mushashi'yi efsane yapan karşılaşmaya...

[igauchex=500]http://i1047.photobucket.com/albums/b476/lagant/musashi_sasaki.jpg[/igauchex]En ünlü düellosunu 1612'de Bunzen bölgesi Ogura'da Sasaki Kojiro'ya karşı yapmıştır. Ah evet o Sasaki. Fate/Stay Night'tan hatırlayanınız olmuştur, assasin sınıfı hizmetkar Sasaki Kojiro.

Koijuro ki, kırlangıcın kuyruk hareketlerinden esinlenerek geliştirdiği Tsubame-gaeshi (kırlangıç karşılaması) tekniği bu gün bile öğretilen bir tekniktir. Ganryu tekniklerini geliştiren adam olarak bilinir. Bir düello için Koijuro'nun da hizmetinde bulunduğu bölgenin soylusu Hosokawa Tadaoki'den izin alındı. Ogura'dan birkaç kilometre ötedeki bir adada sabah saat 8:00'da düello için anlaştılar. Musashi, Kojuro'yu yeneceğinden emindir ancak sonrasında öğrencilerinin onu sağ bırakmayacağını bildiğinden gözlerden ırak ve az sayıda refakatçinin bulunacağı bu adayı seçmiştir düello için. Bundan sonrası Musashi'nin tam bir strateji resitali sergilediği bir süreçtir.

- Musashi o gece kaldığı barakadan ayrılarak geceyi başka bir yerde konuk olarak geçirdi. Bu yüzden rakipten korktuğu için şehri terkettiği söylentileri yayıldı.

- Ertesi gün Musashi adada onu bekleyen rakibinden ve gözlemcilerden bir haberci gelene kadar uyudu. Kalktığında yıkanması için getirilen suyu içme suyu olarak kullandı.

Hatta kimonosunun yenlerini bir iple bağladı, saçını taramayarak başına bir havlu bağladı. tam bir çapulcu oldu anlayacağınız.

*Musashi burada rakibin kendisini küçük görmesi için elinden geleni yapmaktadır.

-Adaya bir kayık yardımıyla giden Musashi, kayıkçıyla olan sohbeti sırasında yedek küreği yontarak bir tahta kılıç yaptı. Sonrasında adaya varana kadar uzanarak dinlendi.

* Burada da rakibe 'seni yenmek için bir kılıca ihtiyacım yok!' denilerek ilk stratejinin tersi uygulanmaktadır. Beş Çember - Ateş Kitabı bölümünde anlattığı rakibin aklını karıştırma taktiği.

-Kayık kıyıya yanaşırken Musashi dalgaların içine atlayarak kıyıda kendisini iki saattir güneşin altında bekleyen rakibi Sasaki Kojiro'ya doğru elindeki kürekten bozma bokken ile koşmaya başladı. Kojiro ise Bizenli Nagamitsu Usta'nın imalatı olan nodachiyi (katanadan daha uzun bir kılıç) kınından çıkardı ve kınını bir kenara fırlattı. Bunun üzerine Musashi "o kına artık ihtiyacın olmayacak" gibi ağır bir söz söyledi.

* Hem rakibi uzun süre bekletmiş hem de altından kalkılamayacak bir söz söyleyerek deli etmiştir, amaç rakibi sinirlendirerek hataya zorlamaktır.

-Kojiro ilk hamlesini yaptığı sırada düşmandan önce davranma yöntemlerinden ikincisi olan Tai No Sen (insiyatifi bekleme) yöntemiyle sopayı Koijuro'nun kafasına indirdi. Kojiro yere yıkılırken kılıcı Musashi'nin paçalı eteğini ve başındaki havluyu kesti. Kojiro kanlar içinde yerde yatarken, Musashi öğrenciler ve refakatçiler tarafından sağ bırakılmayacağını düşünerek iki kılıcını da çekip, şaşkına dönen şahitleri başıyla selamlayarak sandala doğru topuklamıştır.

* Musashi'nin Kojiro'yu tek hamlede alt etmesini yine onun stratejilerinden biri olan güneşi arkaya alma taktiğine bağlayabilirsiniz. (Beş Çember Kitabı - Ateş Kitabı bölümü Mekana Bağlı saldırı)

Musashi bu karşılaşmadan sonra hiçbir düellosunda gerçek kılıç kullanmadı, ve hepsinde de galip geldi.

cave.jpg

1634 yılında strateji yolunu tam anlamıyla kavradığını ifade eder. 19 Mayıs 1945'te ölümünden birkaç hafta önce iki yıldır inzivada olduğu Reigendo mağarasında öğrencisi Teruo Nobuyuki'ye ithafen Beş Çember Kitabı'(Go Rin No Sho) yazdı. Bu gün japonyanın en ünlü kılıç ustası olarak bilinir. Hatta kılıç ustalığından öte Kensai (kılıç piri) ünvanına sahiptir.

Kitaptan bazı güzel ayrıntılar:

"Strateji yolunu kavradığında anlayamayacağın hiçbirşey kalmayacaktır. Yolu herşeyde göreceksin."

"Tüm mesleklerin yollarını incele."

Bu iki sözün hakkını vermiş ve sadece kılıç ustalığı değil, çini resim sanatında en iyilerden biri olmuştur, tahta oymacılığı, kılıç yapımı, şiir yazma, beste yapma gibi birçok alanda geliştirdiği "Strateji Yolu"nu kullanarak döneminin en saygın ustalarıyla yarışmıştır.

Musashi, Strateji Yolu'nu şu ilkelerle özetler:

1. Dürüst düşünceden sapma.

2. Ögrenme, temrindedir.

3. Her sanatla tanış.

4. Bütün mesleklerin yollarını ögren.

5. Dünyevi konularda kazançla kayıbı ayırdet.

6. Herşeye ilişkin sezgisel yargı ve anlayışın olsun.

7. Görülmeyen şeyleri algıla.

8. En küçük ayrıntıyı dahi önemse.

9. Yararı olmayan şeyi yapma.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • desesperado

    1

  • Saber

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Buraya gelmeden önce ögrendimm tek hamlede öldügürdügünü Kojiro'yu ve ister istemez Vagabond okuma hevesim tamamen kaçti... Umarım Manga da öyle olmaz... Kojiro 'nun Manga da Sagır ve dilsiz olarak anlatılması tek tesellim : (: (: (

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?