Jump to content
  • Kayıt Ol

Mobile Suit Gundam AGE: Tartışma


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

gundam_age.jpg

Standart uzunlukta ve en yeni Gundam TV serisi yayına başladı. Haberler kısmında bir başlığı olsa da güncel izlenimlerle ilgili bir başlık da gerekli olacağını düşündüm.

Konu: Bölüm Sayısı : ?

Yayın Tarihi : 09-10-2011

Yönetmen : Susumu Yamaguchi

İnsanlar uzayda birbirleri ile girdikleri uzun savaşların ardından nihayet tek vücut olmaları gerektiği öğrenmiş ve uzayda kurulan kolonilerde birlikte yaşamaya başlamışlardır. İnsanlık bu olayla AG (Advanced Generation) çağına girer. Fakat AG 101 yılında Angel kolonisinin tanımlanamayan bir düşman saldırısına uğraması sonrası bu barış ortamı bozulur. AG 108 yılında Ovan kolonisi bir başka saldırıya uğrar. Bu kolonide yaşayan ve ünlü bir MS tasarımcısı ailenin üyesi Marina Asuno oğlu Flit'e üzerinde çalıştığı yeni bir tür MS'in tasarım dosyalarını içeren AGE Diski'ni verdikten hemen sonra enkazlar altında kalarak ölür. Travmaya giren Flit, bir süre sonra hala küçük bir çocuk olmasına rağmen annesinin üzerinde çalıştığı projeyi tamamlamaya karar verir ve bunun için yorulmadan çalışmaya başlar.

AG 108 yılında Flit, Nora kolonisine taşınmıştır ve orada hem okulunu okumakta hem de Gundam AGE-1'i tamamlamak için çalışmaktadır. Sınıf arkadaşı Emily, onun dedesi ve birkaç arkadaşı bu uğurda en büyük destekçileri olurlar. Diğerleri onun bu çabasını anlamaz veya görmezden gelirler. Herşey normal seyrinde ilerlerken tanımlanamayan düşman Nora kolonisine de saldırır, dahası Federasyon'un hafriyat MS'lerinden yeni yeni modifiye edebildiği Genoace'ler bu kanatlı ve mekanik uzay canavarlarını durduramaz. Federasyon'un yeni savaş gemisi Diva koloni çekirdeği ile birlikte bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılır iken Flit de değer verdiği şeyleri korumak için inşa ettiği Gundam AGE-1'i çalıştırıp UE ile kendi savaşına girmiştir, böylece baba, oğul ve torunu kapsayacak, 3 nesile yayılmış 100 yıllık bir hikayenin ilk sayfası başlar.

Bölüm 3 itibariyle yorum:

Gundam AGE, karakter dizaynları ve ilk bakışta çocuk serisi gibi görülebilecek olsa da ilk 3 bölüm sonunda kanımca önyargıların haksızlığını göstermeyi başardı. Animasyonlardaki detay, takdire şayan. Önceki TV serisi Gundam 00 ve en güncel OVA olan Gundam Unicorn'a göre animasyonlarda kesinlikle gerileme yok. Hedef kitlenin artık birkaç yaş daha da aşağıya da hitap etmesine rağmen Gundam SEED TV serilerindeki gibi copy paste ile üretilmiş "script" savaş sahneleriyle doldurulmuş bölümler yok, aksine detaylar gayet tatmin edici.

Ayrıca bilhassa Gundam 00 ve Gundam X serilerine olan trivial göndermeleri ve inkarnasyon bazı yan karakterler var ki bu serileri izlemişseniz bu göndermeler seyir zevkini arttıran bir başka detay oluyor.

Bölüm 3 benim özellikle takdirimi kazandı. Uzun zamandır -Anno Domini dışındaki- bir A.U.'dan bu kadar etkilendiğim bir bölüm görmemiştim! Az diyalog ama çok aksiyon gördük. Sondaki drama akılda kalıcıydı ve en azından bir amaç uğrunaydı. Ayrıca son sahnede ödüllü seiyuu Daisuke Ono'nun seslendireceği Wolf Eniactl'ı görebildik nihayet. Sonraki bölümlerde Flit için sağlam bir mentor karakteri olacağını düşünüyorum. Ayrıca Kaptan Grodek'in Gundam X'deki Jamil'den sonraki AU kaptanları içinde favorim olmayı başardığını şimdiden söyleyeyim.

UE'lerin amaca yönelik hareket etmeleri onların aslında yaratık/uzay canavarı değil de Gundam F91'deki gibi kolonileşmenin uzağında kalmış yada Nadesico'daki gibi uzaya sürülmüş başka bir insan grubu olduğu yönünde bana kuşkular veriyor. Anımsatan kısımlar olsa da ben rahatsız edici bir alıntı görmüş değilim. Aksine ileriki bölümlerde hikayenin bu yönünü bağlayacak kısımları merakla beklemeye devam ediyorum.

Yorum yaparken spoiler kısmını kullanmaya özen gösterelim ve karşımızdaki kişiyi rencide edecek yada hakarete varacak sözlerden sakınalım. şeklinde bir kaide var, onu da göz ardı etmeyelim lütfen.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 5
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    4

  • donmezsa

    2

Daha önce hiçbir Gundam serisi izlememiş biri olarak, bu seriyi izleyebilir miyim ipucu446

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@donmezsa

Her AU (alternate universe)'da olduğu gibi bu seri de diğerlerinden bağımsız izlenebiliyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Teşekkürler, Gundam evrenine adım atmam için vesile olur umarım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

Aslında bu seriyi haftalık yorumlamak istiyordum ama her hafta araya birşeyler girdiğinden ne yayınlanırken ne de son 3 aydır fırsat bulup yazamıyordum.

Gundam Age Opening 1 - YouTube

Gundam AGE -genele bakarsam- ortalama üstü bir seri. Öncelikle serideki konu ve drama anlayışı hoşuma gitti. Senaryo ilk arc finalinde Nadesico'ya benzese de sonradan bu çizgiden uzaklaşıyor ve ortak bazı noktalarla diğer arc'lara bağlanıyor. Beni tanıyanlar bilirler. Body horror olayının böbreği patlatılmadıkça ve kadın/erkek ayrımcılığı olmadıkça o seride ne kadar drama varsa o denli hoşuma gider. Bu seride de birçok başarılı drama kullanımı vardı. (Özellikle ilk iki arc'de) 3. ve 4. arc'de de drama kullanımı vardı ama bu denli iyi değil elbette. Uzun uzadıya yazıp zaman kaybetmeyeyim ama AGE'i sadece promo resimlerine bakıp "BU NE LAN! BEBE SERİSİ İZLEMEM BEN!" deyip ilk bölümü bile izlemeden dropleyen bir dolu sözde Gundam'cıya inat, kanımca insanın ağzına ağzına vuran drama'sı da olan bir seriydi.

Dizaynlar ya çok çok iyi ya da averaj altı. Buna rağmen Gundam'ın stereotipik düşman MS'lerin tipolojisi fazlasıyla aşılabilmiş ki bu yönden bile seri önemli sayılabilir. Favori dizaynlarım G EXES, AGE 2 Double Bullet, Zedas, G Bouncer, Yurin'in Farsia'sı, Dorado, Zeydra, Ghirarga, Gundam Legilis, Jilsbain, AGE 2 Dark Hound ve AGE 1 Granza olurken Fawnfarsia, Gurdolin, Gomel ve Danazine'lerin dizaynlarını ve saldırı animasyonlarını gördüğünüzde ise muhtemelen o sahnelerin çabuk geçmesini dileyeceksiniz.

Bazı bölümlerde animasyonlar çok iyiyken bazılarında ortalama altı. Asla 3-4 bölüm aynı kalitede olmuyor. Ama asla ve asla SEED'de olduğu gibi c/p frame'lerle yapılan sözde savaş sahneleri ile izleyiciyi kandırmaya çalışmıyorlar.

Akıllara yerleşebilecek birçok başarılı karakter tanıdık seriyle birlikte. Flit, Yurin, Woolf, Grodek, Asemu ve özellikle Ezelcant ve Zeheart. (Biraz daha screentime'ı olsaydı yada Woolf ile olan ilişkisi biraz olsun anlatılabilse Millais de olabilirdi burada) Özellikle Zeheart 2. arc boyunca teamup olmadıkça hiç yenilmemesi ve hiçbir takım arkadaşınnın gereksiz yere ölmemesi için görevi bile geri çekebilmesiyle, her zaman insan faktörünü gözönüne almasıyla ve gerçekten spectacular bir pilot olduğunu defalarca gösterişi ile basit bir Char clone'dan çok uzakta başladı ve beni kendine hayran bıraktı. Ama öte yandan 3. arc'ın daha ilk bölümünde çok ucuz şekilde Kio'ya karşı yenilmesi ve karakter gelişiminin 4. arc'ın ikinci yarısıyla birlikte ileriye değil geriye gitmesi, PSP oyununda anca EPİK! olarak tanımlayacağım son savaşının 4. arc finalinde ucuz şekilde harcanma boyutuna indirgenip saniyeler içinde bitirilmesi beni öfkelendiren bir nokta oldu. Ki aslında serideki en göze çarpan eksi de bu olsa gerek.

Flit'in Vagan'ları ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırmak üzere saldırgan bir mantıkla hareket etmesi, Asemu'nun -belki de en çok bir Super Pilot olmanın gerçek anlamını kavradığında- her iki taraftan birinin kazanacağı zaferin sonun başlangıcı olduğunu anladığı için kendi babasına ve ordusuna ihanet dahil, yapması gerektiğine inandığı herşeyi yapması, Kio'nun -biraz safça olsa da- kimsenin ölmek zorunda kalmyacağı ve barışın mümkün olduğu bir gelecek için savaşı bitirmeye çalışması, Ezelcant'ın aynı amacı insanlara savaşmak için bir amaç verip savaşı ta ki insanlığın atık savaşmamayı arzulayabilecek bir üst bilince yükseltilmesi başarılabilene kadar "sürdürülmesi gerekli bir kötülük" olarak görmesi serideki birçok karakterin basit birer karton karakterden fazlası olduklarını kanıtlar.

Karakter kadrosuna yeniden dönecek olursak aslında birçoğu ünlü yada veteran'a yakın seiyuu'larca seslendirilmesine karşın gerçekten odaklanılan karakterler Flit-Asemu ve Kio dışında sadece birkaç karakten fazlası değil. Seriye başlayacak arkadaşlar en baştan bunu bilmeli ve bu seriyi 00 yada UC ile kıyaslamamalılar.

Müzikler ortama üstü. Açılış kapanış şarkıları hala işe gidiş dönüş anlarımın arka plan müziklerini oluşturuyor. Özellikle "Sharp" isimli parça ile "Unmei no Saki He" ve "Zeydra Theme" benim için epiktir, epik kelimesinin ötesindedir.

AGE'in bir diğer yönü de UC ve diğer AU'lara gerçekten derin göndermeler taşıması. (İlla bir kıyaslama gerekirse G yada TurnA Gundam'dan çok daha sahici göndermeler var) Ayrıca ben genele vurulduğunda da UC ve 00 dışındaki evrenlerle kıyasladığımda aslında AGE'in de onların yanında yeterince iyi durduğunu düşünüyorum.

Yazı uzun oldu farkındayım, bitiş faslına geçeceğim. 00 izlemiş bir kişinin AGE izlememesi için hiçbir sebep yok, hatta belki haddime olmadığını düşünebilir yada katılmayabilirsiniz ama 00 izleyip AGE izlememek ikiyüzlülüktür, purist fan'lıktır diyebilirim rahatlıkla. Yegane sorun 3. ve 4. arc'de hikayenin yok yere "Savaşmak istemiyorum!" dışında bir gerekçeye bağlanamayan sinir bozucu bir pasifistliğe ve dozu pat diye artan bir space magic kullanımına bağlanması. (Ki son arc finalinin hemen öncesinde bile grimdark kullanımlar gördüğümüzden serinin zayıf sonu aslında o denli ekşi bir tat bırakmıyor)

Hikaye aslen çok iyi ve potansiyel vaad ediyor. Bölümler akıcı ve asla aksiyon olarak sıkmıyor. Ama öte yandan olayların ve yan karakter background'ları olaya girdiğinde seri topallamaya başlıyor. Eh bunu 15 yaş altı jenerasyonun ebeveynleri ile de izleyebileceği bir seri yapılmaya çalışılmasına vermeliyiz. Zira ayırılan zaman serideki tüm elementlere yetmiyor yine de odaklanan kısımlar yeterince akılda kalıcı şekilde işlenmiş.

gundam age amv aurora - YouTube

Son söze gelirsem... AGE kesinlikle izlenmeyi hakeden ortalama üstü bir AU denemesi, denenmesi gereken bir tarzdı. Öte yandan rejideki sıkıntılar sonlara doğru rahatsız edici noktalara ulaşsa da, az bölüm sayısı sebebiyle bilhassa sondan bir önceki ve son dövüş, akabinde son arc finaliyle "forcible ending" olayına ayrı bir boyut getirse de, ilk 2 arc boyunca hayli dokunaklı, aksiyon yüklü ve farklı bir deneme olarak -bence- çok önemli bir seri. Bir UC mi, asla, bir 00 mı, asla. Ama benim yargıma göre AGE, tüm eksilerine rağmen bile G ve Turn A'nın çok çok ötesinde, Wing ve X'in hemen yanında bir yerde duran, SEED'in filler'ımsı tüm yanlarından kurtulmuş hali gibi. Belki kusursuz değil ama ayırılan zamanın hakkını veren bir seri. Yine de kimi sebeplerden ötürü, bir 5-10 bölüm daha uzun olsaydı belki nasıl olacağına dair düşüncelere dalmadım değil.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 7 ay sonra...

2.5 saatlik Memory of Eden OVA'sını yeni bitirdim. 3 + 1 ana karakterin belki de en sevilenleri olan Zeheart ve Asemu'ya odaklanıyor ve 1. arc'ı izlediğinizi varsayarak 2. arc başlangıcından finale kadarki olaylara yeni bir bakış getiriyor. Kısaca söyleyebileceklerim Zeheart'ın serideki varlığına biraz daha odaklanıp Zeydra ve Gundam Legilis'in son savaşlarını hayli gösterişli hale getiren, öte yandan 3. arc'ı atlaya atlaya takip etmesi yönünden (ki bu atlanan sahneler içerisinde TV serisindeki en favori sahnelerim olan Gundam Legilis'in Gundam AGE 3 ve AGE 2 Dark Hound'u defalarca paraladığı kısımlar ve Kio'la Flit'in yıllar sonra ilk kez Asemu ile karşılaştığı kısımlar da var) bana Gekiganger III: The Movie'yi anımsatması oldu, 2. arc'de atlanan kısımlar ise kurguya zarar vermiyor elbette ama Woolf gibi bazı sevilebilir yan karakterleri biraz daha arka plana itiyor, 3. arc'de ise Ezelcant'ın Eden planını Kio'ya açıkladığı kısımlar ve Girard Spriggan'ın hikayesinin silinmesi gibi pek çok kısım OVA'yı fastforward'de izlediğinizi düşünmenize yolaçıyor. Bunun yanısıra yapım TV serisinde açıklanmayan hiçbir plothole'u (Asemu'nun nasıl uzay korsanlarının başına geçip hem Vagan hem Federasyon'la savaşmaya karar vermesi gibi) açıklamaya çalışmıyor. Gundam SEED DESTINY'de olduğu gibi 4 bölüm olarak hazırlansaymış belki daha derli toplu olabilirmiş ama yine de kanımca şu haliyle bile ayırılan zamanın hakkını veren bir görsellik ve aksiyon içeriği ile yeni sahneler sunan bir toplama olmuş. Özellikle TV serisindeki varolmayan "son savaşın" burada eklendiğini düşünürsek izlemek isteyebilirsiniz diye düşünüyorum (Son savaş az biraz daha uzun olsaymış tüm külliyattaki en favori dövüş sahnem olacakmış gibi hissettim bir an) ayrıca Gundam Legilis'in kırmızı hali normal haline göre daha uygun bir hava katmış. Öte yandan ilerideki OVA'lar yada oneshot'ların kalitesi açısından umut verici bir çalışma olmasına karşın 3. arc'ın kurgusunu derleyip toparlayamaması ve 2. ve 3. arc'deki hatırlanabilir çoğu bölümü es geçmesi yönüyle seriye artı bir puan getirememesi yüzünden biraz hayal kırıklığına uğradığım bir çalışma oldu, yine de tüm serideki en güzel kısım olan 2. arc'ı yeniden hatırlayabilmek için bile izlemek isteyebileceğiniz bir OVA diyebiliriz Memory of Eden için.

edit: Şunu da söyleyeyim, Peter Pan göndermesi çok ama çok manidar olmuş.

rhhb3.jpg

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?