desesperado 3 Kasım 2011 Share 3 Kasım 2011 Portmanteau basitçe iki ayrı kelimeyi çeşitli yollarla birleştirerek her ikisinin anlamını da içeren yeni bir kelime türetme yöntemidir. Bombay + Hollywood - Bollywood scan + translation - scanlation breakfast + lunch - brunch modulator + demodulator - modem international + network - internet picture + element - pixel Birçok dilde bu tarzda türemiş kelime bulabilirsiniz ama bazı diller fonetik olarak buna daha yatkındır. Japonca da bu dillerdendir. Yabancı kelimeleri dile geçirirken bu türden kısaltmalarla fonetik uyumu sağlamaya çalışırlar. Çünkü Japonca'da her kelime sesli harfle biter ("n" ile biten kelimeler istisnadır). Kısaltmalarda da bu kurala dikkat edilir. (personal computer - pasocon) Bazı animeler doğrudan kısaltılmış isimleriyle tanınmıştır. Bir çoğunuzun bildiği örnek "Pokemon", "pocket monster" tamlamasının kısaltılmışıdır. Bunun gibi kısa ismiyle ünlü animeler: Gokusen - Gokudo no Sensei Gunnm - Gun Dream IS - Infinite Stratos Kamichu! - Kamisama de Chuugakusei Kochikame - Kochira Katsushikaku Kameari Koen Mae Hashutsujo SaiKano - Saishuu Heiki Kanojo Bunlardan başka kısa ismiyle ünlü olmamasına rağmen birçok anime, özellikle tartışma ortamlarında kısa isimleriyle anılır. İlk örnek bu kısaltmaların ne kadar gerekli olduğunu gösteriyordur heralde Ano Hi Mita Hana No Namae O Bokutachi Wa Mada Shiranai - Ano Hana Ai Yori Aoshi - Ai-Ao Baka To Test To Shoukanjuu - BakaTest Bakuretsu Tenshi - Bakuten Bamboo Blade - Banbure Berusaiyu no Bara - BeruBara Black Lagoon - Burakura Black Rock Shooter - BRS Chrome Shelled Regios - CSR Darker Than Black - DTB Deadman Wonderland - DW Death Note - Desuno D.Gray-Man - D.Gure Densetsu No Yuusha No Densetsu - Den Yuu Den Dogs: Bullets and Carnage - DOGS Dragon Ball Z - DBZ Durarara!! - Drrr!! Fairy Tail - FT Fruits Basket - Furuba Furi Kuri - FLCL Ghost in the Shell - GITS Great Teacher Onizuka - GTO Hagane no Renkinjutsushi - HagaRen ya da FMA Hanbun No Tsuki Ga Noboru Sora - Hantsuki High School of the Dead - HOTD History Strongest Disciple Kenichi - HSDK Ichigo Mashimaro - IchiMashi Kareshi Kanojo no Jijyou - Kare Kano Katekyo Hitman Reborn - KHR Kimi ni Todoke - KimiTodo Kono Minikuku mo Utsukushii Sekai - KonoMini Kore Wa Zombie Desu Ka? - Korezon Ladies Versus Butlers! - LadiBato Legend of the Galactic Heroes - LoGH ya da LotHG Lovely Complex - Love.Com Matantei Loki Ragnarok - MaLoki Michico to Hatchin - MichiHatchi Neon Genesis Evangelion - NGE Ookiku Furikabutte - Oofuri Ore No Imouto Ga Konna Ni Kawaii Wake Ga Nai - Ore Imo Panty & Stocking with Garterbelt - Pansuto ya da PSG Puella Magi Madoka Magica - MadoMagi Renkin San Kyuu Magical Pokaan - MagiPoka Rurouni Kenshin - Ruroken Saiunkoku Monogatari - SaiMono Samurai Seven - Sam7 School Rumble - SukuRan Scrapped Princess - Sutepri Sister Princess - SisPri Soukou No Strain - S-Strain Star Driver - Sutadora Suzumiya Haruhi No Yuutsu - Suzuharu Tiger & Bunny - TaiBani Paradise Kiss - ParaKiss Prince of Tennis - TeniPuri Tengen Toppa Gurren Lagann - TTGL Toki wo Kakeru Shoujo - TokiKake Triangle Heart - ToraHa Trinity Blood - Toribla Uta no Prince-sama - UtaPri Wangan Midnight Maximum Tune - WanganMaxi Yami to Boushi to Hon no Tabibito - Yamibou Yumeiro Patissiere - YumePati Yu Yu Hakusho - YuuHaku Zero no Tsukaima - ZnT Not: Eklenmesi gereken anime varsa hatırlatın lütfen. Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
özz 3 Kasım 2011 Share 3 Kasım 2011 Bilgilendirme için sağol. Benim aklıma gelen bir seri Berusaiyu no Bara - BeruBara Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
desesperado 3 Kasım 2011 Yazar Share 3 Kasım 2011 Ben teşekkür ederim. BeruBara'yı da listeye ekliyorum hemen. Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
Squaw 4 Kasım 2011 Share 4 Kasım 2011 Bilgilendirmeler için teşekkürler desesperado Çorbada benim de tuzum bulunsun. Paradise Kiss - ParaKiss Anladığım kadarıyla ilk harfleri de alarak oluşturulabiliyor,eğer yanlış anlamadıysam şunları da eklemek isterim; Legend of the Galactic Heroes - LoGH ya da LotHG Dogs: Bullets and Carnage - DOGS (Bundan pek emin değilim ama bu yapımın diğer isim kısımlarında da geçerli olan şekillerinden biri.) Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
desesperado 4 Kasım 2011 Yazar Share 4 Kasım 2011 Ne demek efendim, çorbanın tuzuna bakmadan yapmıştım biraz tuzsuz olabilir. Katkılarınız için teşekkürler. DOGS doğru bir kullanım galiba, heryerde öyle geçiyor. Ah evet baş harfleriyle yapılan kısaltmalar hiç aklıma gelmemişti. Söylediklerini ekliyorum hemen, hatta aklımdayken GITS'i de ekleyeyim. Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
Derflinger 4 Kasım 2011 Share 4 Kasım 2011 Katekyo Hitman Reborn - KHR Tengen Toppa Gurren Lagann - TTGL Black Rock Shooter - BRS Chrome Shelled Regios - CSR Bunlar da var, çok kullanılmıyorlar ama arada görüyorum internette böyle de yazıldıklarını ^^ Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
multimate_pnd 5 Kasım 2011 Share 5 Kasım 2011 High School of the Dead - HOTD Panty & Stocking with Garterbelt - PSG Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
sladhaugd 5 Kasım 2011 Share 5 Kasım 2011 Ookiku Furikabutte - Oofuri Uta no Prince-sama - UtaPri Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
Aequitas 5 Kasım 2011 Share 5 Kasım 2011 History Strongest Disciple Kenichi - HSDK Great Teacher Onizuka - GTO Dragon Ball Z - DBZ Darker Than Black - DTB Durarara!! - Drrr!! Fullmetal Alchemist -FMA (orijinal adıyla eklenmiş ama daha çok böyle tanınıyor sanırım) Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
Derflinger 5 Kasım 2011 Share 5 Kasım 2011 Deadman Wonderland - DW Infinite Stratos - IS (Zaten IS diye geçiyor ama.) Zero no Tsukaima - ZnT Zero no Tsukaima - Futatsu no Kishi - ZnT FnK Zero no Tsukaima - Princess no Rondo - ZnT PnR Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
desesperado 5 Kasım 2011 Yazar Share 5 Kasım 2011 Katkılarınız için hepinize çok teşekkür ederim, listeyi güncelledim. Listede olmayan FLCL, MichiHatci, FT ve NGE'yi de ekledim. Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
AkuTan 5 Kasım 2011 Share 5 Kasım 2011 liste yapılası birşey olduğunu düşünmüyorum ben,hemen hemen her serinin bir kısaltması var sonuçta, Kimiaru Majikoi Oreimo Bakatest Setohana Kiminozo Hantsuki Akasaka Oretsuba Yosusora fsn f/z dc trs ccs szs sno ism ... bi anlık düşünceyle aklıma gelenler bunlar derin düşünsem baya baya fazla çıkar heralde. Özellikle dogs gibi animenin isminden bir kelime ile hitap edilen animeleri sayacak olursak Horizon , arakawa , mashiro , negima , mamoru-kun tarzında o zaman işin içinden hiç çıkılmaz tavsiyem Rehber tarzında İlk başladıgınız gibi kısaltma yöntemlerini açıklayıp her birine birkaç örnek vermek yeterli olacaktır, Yinede sizin bileceğiniz iş listeyi yapmakta kararlıyım diyorsanız kolay gelsin ne diyeyim. Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
Derflinger 5 Kasım 2011 Share 5 Kasım 2011 liste yapılası birşey olduğunu düşünmüyorum ben,hemen hemen her serinin bir kısaltması var sonuçta, Kimiaru Majikoi Oreimo Bakatest Setohana Kiminozo Hantsuki Akasaka Oretsuba Yosusora fsn f/z dc trs ccs szs sno ism ... bi anlık düşünceyle aklıma gelenler bunlar derin düşünsem baya baya fazla çıkar heralde. Özellikle dogs gibi animenin isminden bir kelime ile hitap edilen animeleri sayacak olursak Horizon , arakawa , mashiro , negima , mamoru-kun tarzında o zaman işin içinden hiç çıkılmaz tavsiyem Rehber tarzında İlk başladıgınız gibi kısaltma yöntemlerini açıklayıp her birine birkaç örnek vermek yeterli olacaktır, Yinede sizin bileceğiniz iş listeyi yapmakta kararlıyım diyorsanız kolay gelsin ne diyeyim. Aklına gelen yazıyor ya, isim yazacağım diye kasan olduğunu sanmıyorum. Zaten böyle bir listeyi sürekli güncel tutmak çalışmak ölüm demek sizin de dediğiniz gibi. Yorum bağlantısı Hemen paylaş More sharing options...
Önerilen İletiler
Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın
Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor
Hesap oluştur
Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.
Hesap OluşturGiriş yap
Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.
Giriş Yap