Jump to content
  • Kayıt Ol

Anime Nasıl Tartışılır


gundamaster

Önerilen İletiler

gundamaster

Uzun zamandır forumlarda gözlemlediğim, anime tartışmalarının azalıp neredeyse sıfır boyutuna inmesi. Bunun sorunu sizce nedir ve bir anime nasıl tartışılmalıdır? Animeleri tartışırken referans alınmalı mı alınmamalı mı yani anime ile bağlantısı olan manga, visual novel, light novel ve oyunlar anime tartışılırken karşılaştırma unsuru olarak kullanılmalı mı? Yoksa bir animeyi kendi içerisinde mi kritik etmek gerekir? Sizlerin bu konu hakkındaki düşünceleri ve önerileri nelerdir?

Bir çok kişinin bu konuya ilgi göstermesini ve yorumlarını eksik etmemesini istiyorum. Lütfen klavyelerinizin başına geçip görüşlerinizi eksik etmeyin.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 21
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • AkuTan

    3

  • gundamaster

    2

  • bLueeekun

    2

  • animedyum

    2

Bence, animeler tartışılırken ilk önce insanların birbirine saygılı olması gerekiyor. Yani o animeyi ne kadar severse sevsin olaya tarafsız bakabilmeli bence tartışırken. Yani:''O karakter en iyisi ona laf söylettirmem'' gibi şeyler olmamalı.

Anime, mangası ile karşılaştırılabilir bana göre. ''Animede böyle oldu ama mangada böyle işlenmedi.'' gibi bir karşılaştırma yapılabilir ama oyunlar için bir şey söyleyemiyorum.

Güzel konu olmuş. Ben de eskisi kadar anime tartışması görmüyorum. Eski nesil animeciler daha iyiydi sanırım. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben izlediğim bir şeyi tartışmayı çok isterim. Zaman zaman hatta artık mı desem bilmiyorum anime tartışma Türkiye forumlarında çok az. Zamanla hiç tartışma olmayacak diye çok korkuyorum. Yabancı forumlarda örneğin bir manganın yeni bölümü çıkınca 10+ sayfa tartışmalarına baktığımda Türkiyede bu sayı neredeyse 1 sayfa.

Neden tartışmıyoruz dersek sanırım üşengeç bir topluluk olmamızdan kaynaklıyor. Daha çok seyir keyfi alıp ben bunu izleyen sadece bir kişide olsa karşılıklı diyolog daha iyi gelebilir. MyAnimeList bu konuda en başta rol alıyor. Bizim yapmamız gereken bu forum olsun diğer forum olsun tartışabilecek alanları açmak ve diğer kişilerede saygı çerçevesinde yorum yapıp uygun sohbeti gerçekleştirebilmektir.

Eğer animenin mangası ya da viseul novel gibi bir başlangıcı varsa hepsi birlikte tartışılmalı ve karşılaştırılmalıdır. Çünkü okuyanın beklentisi okuduğu ile aynıdır. Herkes manga okumayabilir. Okumayıp sadece izleyen ise zaten karşılaştırma yapma gibi durumu olmuyor. Sadece izlediği şey hakkında yorum yapmakla kalıyor. Belkide bir konunun gerçeği animede verilmediği için bilmiyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Başlık ilaç gibi gelmiş Bahadır'cım,ne zamandır forumda bakıyorum da fansub başlıkları dışındaki konularda pek hareketlenme göremiyorum maalesef.Sanırım painscream'ın dediğine bu noktada katılmadan edemiyorum,biz eski topraklar izlediğimiz bir animeyi didik etmeyi daha mı çok seviyorduk,ne? :D Başlık güzel olmuş,sevdim. :kanlp:

Gelelim başlığın amacına hizmet edecek yorumlara. :P

Ben her şeyin kendi kulvarında eleştirilmesi taraftarıyım.Her şey bir öğeden türeyebilir,buna hiçbir itirazım yok.Aynı şekilde birbirine olan bağlantıları da (yani manga ve anime ile oyun ve anime arasındaki bağları kastediyorum) konuşulabilir ama gelip de işte ''bu oyuna göre hiçbir şey,mangaya göre sıfır'' gibi yorumları sevmiyorum açıkçası. Ben daha çok manga üzerinden değil de roman (kastım VN ya da LN değil :D) uyarlaması üzerinden gitmeye niyetliyim. Açıkçaı o bahsedilen Visual Novel olsun Light Novel -severlerine saygım sonsuz- ne kadar animesinden daha kaliteli olsa da bana o animenin verdiği tadı hiçbir zaman vermiyor,kimse kusura bakmasın.Bu noktada animesi bir hiç olabilir,ona da hadi laf etmeyelim ama ortada bir emek harcanmışsa onu 'lütfen' anime kategorisinde ele alalım ya da bir şeylerle karşılaştırmak istiyorsak en azından kendi türündeki animelerle değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.

Evet,VN ya da LN olmadı mangalar kendi dünyası içinde engin bir deniz akıntısına sahiptir.Ona da lafım yok çünkü roman uyarlaması olan birçok animeyi izlemiş biri olarak bu konuya girersem hiçbir animenin o kaliteyi vermediğini iddia edebilirim.Little Women, Monte Kristo Kontu gibi 'şaheser' etiketine sahip romanlara ait olan uyarlamaları,romana göre düşününce gözümde koca bir 'hiç' seviyesine yerleştiriyorum ama gel gör ki o güzelim animsayonlarla kıpır kıpır yapılmış Gankutsuo Dünyası'ndaki Kontu asla es geçemem,bu noktada da yazarlar hiç kusura bakmasın.Little Women gibi bir şaheseri ise birkaç anime uyarlamasıyla izledim,izlediğime de asla pişman olmadım.Gel gör ki yine de hiçbiri romanın tadını bana veren yapımlar değildi ama bu,benim kitaba saplanmış olarak kalıp da animeden zevk almama engel olmayabilir.Mangalardan birazcık da uzak kalışım bundan aslında,önce Kenshin'i okumuş olsaydım mesela animesi bana bu kadar zevk vermeyebilirdi ya da Nana....

Hem de Nana,bugüne kadar okuduğum,daha doğrusu animesinin küfredilecek bir sonda kalıp da mangasına devam etmek zorunda kaldığım ilk manga sanırım.Birçok anime izledim,bu konuda kendimi ortaya atabilirim ama söz konusu manga ya da VN,artı türevleri olursa işte orda durur kenara,köşeme çekilirim.Söz konusu Nana ise mangasına bu kadar sadık kalan bir yapım olduğu için kendisine ayrıca saygı duyarım.Gözümde bu yüzden de baya değerlidir aslında,öyle ki neredeyse hiçbir replik es geçilmeyip animesine dakikası dakikasına aktarılmış.Böylesi ince bir işe de -sevdiğim bir yapım olunca ikiye katlanıyor elbet- saygı duymayıp napayım? :D Her zaman dile getirdiğim gibi genel okuyucu kitlesi aksine mangayı sonra okuyanlardanım ben.Önce animeyi izlerim,baktım konuyu sevdim ya da baktım konu tam küfredilecek yerde kalıyor,işte o zaman işimi gücümü bırakıp mangayı kuzu kuzu okurum.Ha bir de konu itibaryile ayrı tutup da değerlendirmeye aldıklarım var, zaten toplasanız bile 50'yi geçmeyecek bir listeye sahibim.Bu nedenle çok manga okuyan biri olduğumu söyleyemem ama okuduklarım arasında yeri sağlam olanlar var. Mesela bunlardan biri de Frtuits Basket'tir ki o bambaşka bir dünyadır.Animesi mangaya giriş niteliğinde olsa da ben o animeye sırtımı nasıl döner giderim,hele o Yuki Fangirl'lerin ''L * O* V* E Dansı''nı nasıl kaçırırım.Ordaki atraksiyonu okumaktansa anime olarak izlemeyi yeğlerim,bu nedenle de bende animesi ayrı yerdedir mangası daha ayrı. Mangalar içindeyse Furuba dendi mi akan suları durdururum. uhuhhufd

Konuyu dağıttım mı dağıtmadım mı pek anlamadım ama anlatmak istediğime geri dönersem, ben her şeyi ayrı kategoride değerlendirmeyi tercih edenlerdenim. Bilgi paylaşıma da karşı değilim ama tartışılan şey animeyse o başlıkta animeye dair bir şeyler görmek beni daha çok mutlu eder.Gerçi o başlıkta öğrenmek isteyen olursa ona da bir şey diyemem. Sonuçta ben de bazen bunu yaparım,aklıma takılan bir şey varsa karşımdaki o konuda tecrübeliyse gidip paşa paşa kurban rolünü oynayabilir,dilediğim spoilerı alırım. :D Bunun yanında diğer konuları tartışmayalım demiyorum, benim yaptığım gibi içinizi dökmek istiyorsanız o konuya ait manga ya da VN başlığı açabilirsiniz. Buna kimsenin de itirazı olacağını sanmıyorum.Nasıl ben Kenshin başlığı varken gidip mangasına ait bir konu açıyorsam,tartışmak isteyen arkadaşlar da benim yaptım gibi yapabilir.Mesela aynı şeyi Furuba için de yapmıştım,üstelik anime inceleme başlığı da manga inceleme başlığı da şahsıma ait çünkü ikisini tadan biz fanların,ikisine de değinmeden geçip gidemeyeceğini biliyorum.Çok fenayım çokkkk. qgüll

Yani:''O karakter en iyisi ona laf söylettirmem'' gibi şeyler olmamalı.

Bir de buna katılmadan geçemeyeceğim.Bizim lügatımızda bu 'kaş yapayım derken göz çıkarmaktır' işte,bu şekilde yapılan tartışmalar ise kesinlikle ama kesinlikle olmamalı!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Görsel sanatların her alanında olduğu gibi animeyi de yalnızca kendi bünyesinde değerlendirme görüşündeyim. Manga başlı başına bir anlatım biçimiyken, uyarlandığı anime için yalnızca bir storyboard (resimli senaryo taslağı) görevi görmektedir. Nihayetinde bir mangadan "uyarlanan" anime, adı üstünde yalnızca uyarlanmakta ve yönetmenin yorumuyla vücut bulmaktadır. Dolayısıyla uyarlama bir animeyi, mangasıyla kıyaslamanın yersiz bir çaba olduğunu düşünüyorum zira ikisi de kendi başlarına varlıklarını sürdüren iki ayrı biçimdir. Nasıl ki -belki de- en başarılı uyarlama olarak kabul görmüş Lord of the Rings serisi, referans aldığı kitapta okur için pek çok önemli satırı atlamış ve eserin sadık okurlarını kızdırmışsa bir animenin de manga okurlarına aynı tepkiyi yaşatmasını da son derece normal karşılamak gerekir.

Öte yandan Japonlar'ın inanılmaz detaycılıkları sayesinde anime yalnızca "anime" olarak kalamaz. Kendi içinde de onlarca türe (shounen, ecchi, slice of life vs.) dağıtılmış animenin herhangi bir yapımını, alelade bir sinema filmi (veya tv dizisi) ayarında değerlendirmek neredeyse imkansızdır. Karakterlerine bile türler biçmiş (yandere, dandere, tsundere, x-dere vs.) bir sanat biçimini tartışırken bu kalıpları göz ardı etmek animenin metabolizmasına aykırı bir hareket olur.

Bir de pek tabii ki anime/animasyon 2 boyutlu bir dünyanın (tv ekranı, sinema perdesi, bilgisayar monitörü vb.) içinde yine 2 boyutlu kalmayı başaran ve bu sayede eşleniği sayılabilecek sinema/tv dizisi gibi ifade biçimlerinin çok ötesine geçerek yalnızca anlattığı konuya odaklanmayı sağlayan bir şekilciliğin sonucudur. Seslendirme sanatçılarından başka -izleyici açısından- gerçek hayatla bağlantı kuran bir "canlısı" yoktur. Zaten bu sayede izleyici için bir animedeki asıl önceliği, o animenin hikayesi/senaryosu/konusu zorunlu olarak teşkil eder. Muhteşem karakterler yaratmış olan bir animenin en büyük başarısı bu karakterlerden değil, bu karakterleri "yaratmasından" kaynaklanır. Özetle, anime üzerine konuşurken önceliği alması gereken tek unsur, o animenin anlatım kabiliyetidir.

Ben yine de animeyi "bir diğer" görsel sanat biçimi gibi görmekle işe başlamanın en uygunu olduğunu düşünüyorum. Yönetmenin, çizerlerin veya seslendirme sanatçısının performanslarının da tartışmaya katılabileceğini ama asla ve asla karakterlerin tek başlarına konuşma konusu olmamaları gerektiğini savunuyorum. Sonuçta o karakterlerin oraya "kondurulmalarının" tek nedeni, anlatılan hikayenin desteklenme amacıdır.

p.s. Nasıl tartışılır'a cevaptan ziyade, bilerek "uygulamalı tartışma" olsun istedim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Türkiye'de günü birlik izlenme olayı çok az,genellikle animeler ,indirilip ,arşive atılıyor.Ne yazık ki piyasa Narutocular ve birkaç serinin ,fanına kalıyor(söylemeden edemeyeceğim bu serileri takip eden biriyim.Bleach'i bıraktım,One piece ve naruto'ya devam, manga ağırlıklı tabi). Türk insanının genelde yorum yapma isteği ve belli oranda da yeteneği yok.Bu forumlara da yansıyor.Doyurucu forum bulmak zor.2-3 kişinin bloğ şeklinde güzel tanıtımlar yaptıklarına şahit oldum ,onlarda belli yere kadar devam edebiliyorlar.Aslında sitemizi fansub ve çevirİlerle değilde tartışma ve haberlerle daha çok görmek isterim,ve istiyoruz.Para karşılığında fansub ve çeviri işini yapmıyoruz.Çevirmenleri ve siteyi ayakta tutan motive eden ilgi ve tartışmalardır.

Anime ve mangalar aynı yaş gruplarına hitap etmez.Birisi için basit olan anime başka birisi için güzel olabiliyor.Birçok anime seyretmiş birisinin yapacağı yorumla ,bir iki seri takip eden kişinin yorumu aynı olamaz.Tabi üstünlük göstergeside olamaz.Ancak deneyimli olanının yorumu daha hoş olur.Karşılaştırmaları daha net ve ilgiyi çeker.En azından böyle olmalıdır.

Tabi bilgisi iyi olan ama karşıdakileri küçümseyen tiplerin varlığıda aşikar ,onları da artık düzeltemezsiniz.

İyi tartışmaların olması için öncelikle birkaç siteye destek çıkılmalı ,anime ve mangayı seven insanlar bu sitelere katılım yapmalı(tabi şu an için bu mümkün değil).Öyle siteler biliyorum ki üyesi 20000 geçmiş ancak( çağa çoçuğu kanıdırabilirler ,nasıl üyeyi yükselttiklerni çok iyi biliyorum) ) tartışmadan da bi haberler. Sitelerde tartışmanın yapılması için uygun teknik yapı sağlamalı ve yetkililer ilk öncelikle yapıcı olmalı ,birleştirici olmalı ancak bunun içinde elaman bulmak şu an için zor.Birçok arkadaş birden fazla alanda çalışıyor ,kendisini yıpratıyor.Destek çok az.Mod alımların da bile ,isteksizlikler var.

Anime tartışılırken öncelikle ilk mesajda , iyi bir tanıtım olmalı ve üyeler tarafından gelecek bilgiler yeri gelince ilk mesaja eklenmelidir.Konunun diğer animelerle benzerlikleri ,tartışmada muhakkak ,kimi mesajlarda geçmesi lazım.Ayrıca çizim ve matık hataları da varsa bunlarda belirtilmeli ama anime ve mangadan soğutacak düzeyde olmamalıdır,spoiler içine alınabilirler.Oyunlarla ve romanlarla bağlantısı varsa ve üyelerden bu konuda doğru bilgi geliyorsa yine ilk mesaja eklenmelidir. Bence her seri ,oav yada film kendi içinde tartışılmalı tabi oyunlarıyla ve romanları ile karşılaştırılabilir.Gayri asıl olan animedir.Eleştirebilecegimiz burda şirketin politikası ve mangayı canladıran ve ses veren ekiptir.

Tartışma da üyelerimize düşen empati kurmaları.Kırıcı ,kışkırtıcı ve karşılık verilebilecek mesajlar yazmamaları.Birkaç kelime yazacaklarına yada teşekkür edeceklerine sadece beğen butonuna basmaları.Seyrettikleri animelerle ilgili yorumlarını forumlardan ve bloğlardan esirgememeleri. Şimdi görmesekte yazılmış her tanıtım ,yorum ve kaliteli tartışma birgün muhakkak ilgi çekecektir.Belki animelerin mangalara verilmesi gereken değeri ,başkaları anlayacak.Neyse fazla gevezelik yapmayayım.

Son olarak Sitemiz bütün anime ,manga severlerin hizmetindedir.Yeter ki düzey tutturulsun.Gönüller hoş olsun.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Biraz tartışılacak belkide birçok kişinin hoşuna gitmeyecek bir yorum olacak ama,Öncelikle tartışmanın azalmasının en büyük sebebini ben zamanında hemen hemen her forumun yönetici kesiminin tartışmayı "kavga" olarak görmesi sonucu her tartışma konusunu kapatmasına bağlıyorum.O kadarda etkili olduki bu davranış, şuan millet animeye yorumu "çok güzel" "çok beğendim" "yapanların eline sağlık" tarzı yorumlara dayamış durumda ve düzeltilemiyor durum.Öncelikle Tartışmanın KAVGA OLMADIÐINI belirtmek lazım,milletin kafasına kazımak lazım. Kusura bakmayın açık konuşacağım ama,Artık gidip bi çeviri konusuna neden böyle bir animeyi seçtiğini "bence" bu animenin çok başarısız olduğunu sebepleriyle beraber düzgün bir dille söylememe rağmen millet küfür etmişim gibi karşılık veriyor.Hani ben çevirmenin çevirisine falan laf etsem böyle bir davranış sergilemesini "haksızda" olsa anlayabilirim ancak onun hakkında hiçbirşey söylememiş sadece Çevirdiği animenin kötü olduğunu söylemiş olmama rağmen millet düşman gözüyle bakıyor birkaç olgun arkadaş haricinde.Bu olayın aynısı animelerdede geçerli,arkadaşlar olumsuz düşünceler olacak tabi, beğenmeyenler konuya girmesin nedir ne kadar saçma birşeydir.K-on konuları EN BARİZ örnektir, isteyen deneyebilir, girip eleştiride bulunun animeyi düzgün bir şekilde düzgün bir dil ile, Size gelecek tek cevap "beğenmeyen izlemesin,bu anime böyle" Bu nasıl bir mantık,Sende kendi yorumunu yaz ben ona cevap vereyim öyle devam etsin bu konu böyle kestirip atmak "herkesin zevkleri farklıdır" şeklinde sözlerle süslemenin sebebi nedir anlamış değilim o zaman foruma ne gerek var blog açalım Animenin türlerini yazıp "herkesin zevkli farklıdır" notunu düşelim kapatalım tüm forumları görüş alışverişi kalmamış zaten.Kimse K-On animesini zaten bir aksiyon animesiyle kıyaslamaya çalışmıyorki arkadaşlar zevklerden bahsediyorsunuz,Adam Slice of Life türü olarak ele alıyor eleştiriyor animeyi ne zevkinden bahsediyorsunuz gerçekten anlaması çok güç.O konunun açılma sebebini millet artık "çok güzel bir anime çok beğeniyorum" tarzı yorumlar yazıp post kasmak amaçlı sanıyor sanırım.En kısa zamanda bunun düzeltmesi ve olay gerçek anlamda Kavgaya-Küfürleşmeye kaçmadıkça milletin karşılıklı olarak yorumlarını belirtmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum ben.Bu konuda kavga çıkacak gibi diye kapatmanın mantığınıda hiç çözmüş değilim zamanında farklı farklı forumlarda dile getirdim ama dinleyen olmadı, şuan olmuyor onun sebebi ise dediğiniz gibi konuyu kapatacak konu yok ortada.Kavga olursa o zaman kapatırsınız nedir yani,neden iki karşıt görüşün birbirine yorum yapmasına izin verilmiyor anlayamıyorum.Bir taraf kötü yanlarını söyler,Diğer taraf iyi yanlarını söyler tartışırlar nedir bu kadar büyütülecek "aha kavga çıkıyor tüm konu kilit" mantığı hiçbir zaman anlayamadım ve benim fikrim şuan tartışma falan olmamasının sebebi bu düşünce,forumu açıp okuyabilirsiniz 2-3 kişi haricinde tüm yorumlar olumludur,Adam animeyi beğenmemiş olsa bile belirtemiyorki kötü gözle görürler diye beğenmediğini söyleyeceğine hiçbirşey söylememeyi tercih ediyor. kullanıcıların çok büyük bir çoğunluğu Sebebi nedendir bilinmez herkesin gözüne güzel uslu görünmek herkesle iyi geçinmek amaçlı hiçbir şekilde olumsuz yorumda bulunmuyor. Beğenmediysen bir animeyi yaz foruma düzgün bir dille neden beğenmediğini, beğenende sana cevap versin forum canlansın muhabbet dönsün korkunuz nedir gerçekten anlaması güç.

Başka bir sebebi ise malesef şuan Türk forumlarında takılan animecilerin çok büyük çoğunluğunun 10-14 yaş arası olması.Buda çok açık bir gerçek hepiniz görüyorsunuzdur bence.Şimdi buna ne yapmak lazım asıl önemli olan o,Benim fikrimi soracak olursanız kimse kusura bakmasın ama yaş sınırı gelmesi ve kalitesiz kullanıcıların mesaj hakkının elinden alınması gerektiğini düşünüyorum.Çevirileri izlesinler neticede yaşın küçük sen anime izleyemezsin şeklinde birşey söylemeye kimsenin hakkı yok.Ancak en azından mesaj yazmasınlar.Yine isim vermiyorum ama forumda bazı kullanıcılar açık açık kendini belli ediyor "ilkokula gidiyorum" diye.Ayrımcılıktan yana değilim belki de bu söylediğime kimse katılmayacak ama belli bir yaş sınırının gelmek zorunda olduğunu ve forum kalitesini düşüren arkadaşların en azından mesaj hakkının alınması gerektiğini düşünüyorum ben kesinlikle.En olmadı uyarıda bulunulsun,Sizi bilmem ama forum ortamında ben "Çok güzel anime yaa çok harika gerçekten herkese tavsiye ederim mükemmelll tek kelimeyleee" tarzı bir mesajı gördüğümde yorum yazma hevesim kaçıyor,yazdıysamda siliyorum toptan konuyu kapatıyorum.Yorum yazıyorsanız bari üşenmeyin 2 satır yazın hangi kısmı güzel buldun hangi kısmı mükemmel diye post kasmak amacınız olduğu belli olmasın.Açıkçası benim kriterlerime göre böyle bir yorum kesinlikle "seviyesiz" ve forumuda kendi seviyesine indirmekte olan yorumdur.Pek kendimi anlatamadım belki ama eminim anlayanlar vardır demek istediğimi.

Myanimelist üzerindeki muhabbetin forum ortamını katlamış olmasının asıl sebebi bu 2si,Birincisi forum ortamında rahat bir şekilde tartışmaya yorumları dile getirmeye izin verilmiyor bu sebepten ötürü millet yavaş yavaş forum ortamını bıraktı ve ortaya böyle bir durum geldi,bunu atlatmışlar ise artık o 10-14 yaş arası kitleden sıkılıp bıraktı.Her halukarda öncelikle yapılması gereken bir şekilde bu 2sinin düzeltilmesi ve ardından o giden kesimin yeniden forum ortamına kazandırılması gerektiğini düşünüyorum,Sadece bu forum için değil bu türk forumları içinde bir tane düzgün canlı forum yok malesef, Zaten hepi topu adam akıllı 100 kişiyi bile bulmayan bir animeci kesimi var türkiyenin,bunlarda 6-7 forum + myanimeliste dağılmış artık günde 15-20 post gelse mutlu olunacak duruma düştük. Birileri önder olup bir şekilde herkesi olmasada çoğunluğu bir forumda toplamazsa kolay kolay düzelmez bu ortam. Üstte bLue-Dragon'un belirttiği gibi,Bir manga yeni chapter veriyor hemen hemen "her" yabancı forumda 5-10 sayfa konusu oluyor -Dikkatinizi çekerim sadece o çeviren grubun forumunda falan değil, gidin bakın farklı farklı forumlara hemen hemen hepsinde konu vardır üstüne forumlardan çok daha aktif olan 4chan gibi platformlarıda var- o chapter için.Bizim forumlara bakınız bırak chapterı o manganın genel konusu bile 6-7 postu geçmez onlarda "çok güzel manga herkese tavsiye ederim" tarzı yorumlar.

Tartışmaların son zamanlarda neden kısırlaştığı,ne yapılması gerektiği hakkındaki yorumlarımı geçtikten sonra geliyorum diğer kısıma heralde burası benim daha uzmanlık alanıma giriyor mesajlardada bana daha çok gönderme var diyebilirim.Animedyum ile Squaw'a kesinlikle katılmıyorum öncelikle. Kimse zaten direk konuya "mangada böyle böyle oluyor animede böyle saçmalık" tarzı bir yorumla başlamaz. Öncelikle anime yorumlanır sizinde dediğiniz gibi Seiyuu OST çizim konu vs.Ancak yeri geldiğinde o animenin Orjinali Mangası Light noveli veya Visual noveli ile karşılaştırılması hem okuyucu hem forum kalitesi adına çok büyük bir + bana göre. Zaten orjinalini okumamış birinin orjinali hakkında yorum yapması imkansız,onun yaptığı yorum sadece anime için olur ancak Orjinalini okumuş birinin izlediği anime ile orjinali kıyaslaması kadar normal birşey göremiyorum ben,Bu davranış hem okumamış olana bilgi kaynağı hemde yönlendirme işi görür ki daha ne olsun yani.Yanlış anlamayın Tsukihime istisna,onun haricinde hiçbir animeye yapılan yorumda animeden çok orjinali geçsin demiyorum ancak Animesini izleyen Orjinalini biliyorsa 1 paragrafta olsa o 2sini karşılaştırması gayet yapıcı bir tartışma ortamı oluşturur + yukarıdada belirttiğim gibi Orjinalini bilmeyenler için yönlendirme olmuş olur.Neticede burda Ben "x" animesine başladım,Hadi bunun mangasınıda light novelinide visual novelinide okuyayım diyen insan yoktur ben dahil kimse aynı seriyi 4-5 kere okumak-izlemek istemez farklı noktaları okurken ilgini çekecek bildiğin şeyleri tekrarlamayacak kısımları olmadığı sürece,buda bu kesime "Referans" oluyor işte.Visual novel dediğimiz olay mesela,Bilmiyorum okudunuzmu Umineko, Higurashi, Tsukihime veya Fsn ancak bu animeler yorumlanırken orjinali hakkında hiçkimsenin hiçbirşey söylememesini bir eksiklik olarak görüyorum ben. Umineko mesela,Animesi 26 bölüme sığdırmak için önemli birçok noktayı atlamış,en sonundada işi toplayamayıp Tamamiyle boş,Hiçbir soruya cevap vermeyen bir eser sundu karşımıza.Şimdi bu animeyi yorumlarken Ostyi seiyuuyu falan geçtikten sonra Visual noveli ile karşılaştırmanın, Orjinalinde böyle bir problem yok şu şu soru işaretleri orjinalinde açıklanıyor,Anime şu şu noktaları atladığından akılda çok fazla soru işareti bırakmış ve haliyle izleyici için hiçbir anlam ifade edememiş demenin nesi kötü anlamış değilim ben malesef.

Hep vn üzerinde durmuyayım yine eleştiri gelecek Light novel konuşayım birazda.Index animesi -Toaru Majutsu no Index- ile birlikte kendim hakkında bir örnek verirsem eminim demek istediğim daha çok anlaşılacaktır. Index animesi bilenlerde olduğu gibi Harem ağırlıklı soft aksiyon bir anime.Açıkçası izledikten sonra light noveli okumak hiç aklımdan bile geçmezdi çok derin bir konusu yok öyle hafif magic falan derken harem olarak götürüyor anime kendini,Ancak bir foruma yorum yazarken bir arkadaşın yorumunun bir kısmında "Çok atlaya atlaya gitmiş,Light novel karakterler arası bağları daha sıkı tutuyor ve daha ciddi aksiyon işliyor,bu sebepten anime harem-komedi olarak kaldığı halde light novelde aksiyon-romance ağırlık basıyor ve haliyle animeye oranla çok daha ciddi bir havada geçiyor" demişti.İlgimi çekti okudum ve gerçekten animeden çok farklı olduğunu gördüm hoşuma gitti takip ediyorum hala.Açıkçası böyle bir yorumun kime zararı olabilir bilmiyorum, eminim o yorum üzerine ben dışında o light noveli okumaya karar veren birçok başka insanda vardır. Size nasıl görünüyor bilemiyorum ama benim için yorumları kesinlikle daha Yapıcı hale getiriyorlar orjinal ile kıyaslamalar. Haliyle her yorumumda ben kullanıyorum,diğer arkadaşlarında kullanmasını isterim yani.Manga hakkında birşey söylemeye gerek bile yok bence,"Berbat" bir şekilde uyarlaması yapılmış olan Deadman Wonderland,Mirai nikki tarzı animeleri yorumlarken orjinalinden bahsetmeden toparlayabilirmiyim yorumu şüpheli bir durum, yine sonuç size kalmış bu kendi düşüncem benim.

Burada bitireyim artık okuyan varmı bilmiyorum ama okuduysanız teşekkürler,Cevap beklerim düşüncelerimde her türlü eleştiriye veya eklemelere açığım,tek isteğim olumluda olsa olumsuzda olsa kısada olsa uzunda olsa okuyan arkadaşların yorumlaması en azından bu konu aktif kalsın bu konuda bir yorum alışverişi dönsün.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Her şeyden önce saygı çerçevesinde...

Güzel bir başlık olmuş. Baştan sona tüm mesajları okudum. Uzun mesajları okumak özellikle içinde cevap vermeyi gerektirecek unsurlar olduğunda gerçekten zor oluyor. Çünkü kendi vereceğin cevabı düşünürken bir taraftan okuduklarına odaklanmaya çalışıyorsun. Sonra da her şey dağılıp gidiyor. :D Neyse...

Genelde bir anime izleyicisi olarak anime tartışmalarında kendi adıma manga karşılaştırması yapmıyorum, zaten okumadığım için yapamıyorum desem daha iyi. Ama mangasını okuyup takip ettiğim animeler oldu. Özellikle mangasını önceden okumuşsam animesi hayal kırıklığı yaratabiliyor. Bu çok doğal aslında, orjinalde sevdiğim hikayeyi değiştirilmiş haliyle izlemek memnun etmeyebilir. O zaman ister istemez manga-anime karşılaştırması yapıyorum. Böyle yapmanın yanlış olduğunu düşünmüyorum, çok normal bir davranış. Anime ve manganın karşılaştırılması da bir tartışma konusu sonuçta. Elbette sorun sadece animesini izlemiş birinin manga hakkında bilgi isteyip istemediğinde. Ayrıca güncel animelerin tartışma başlıklarında manga ya da VN vs ile karşılaştırma yapılmasına karşıyım. Anime biter sonra isteyen iki yapım arasında karşılaştırma yapar. Ama anime başlığı altında mutlaka böyle karşılaştırmaları görmek istemeyenler olacaktır bu durumda doğru olan belki de iki ayrı başlık açmak olur. Birinci ana başlık anime adına olur, diğeri de anime ve orjinal hikayenin karşılaştırıldığı ikinci başlık olur.

Bir diğer tartışma konusu iki ayrı animenin karşılaştırılmasının doğru olup olmaması. Bana göre olumsuz açıdan karşılaştırmak haksızlık olur çünkü konusu aynı olsa bile yapımcısı, yönetmeni, grafikeri vs farklı, her bireyin olayları kendi penceresinden görüp anlatma şekli bariz farklı olabilir. Bunun yerine ortak unsurlarıyla bağlantı kurulabilir. Anime severler de izleyecekleri animeler konusunda fikir sahibi olabilirler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@AkumA

Anime ile manganın kıyaslanması eşyanın tabiatına aykırı. Biri hareketli, diğeri sabit. Biri sesli, diğeri sessiz. Biri renkli, diğeri renksiz. Birinde onu izleyen var, diğerinde okuyan. Bir serinin/filmin uyarlandığı manga, uyarlayan animeden; uyarlayan anime de uyarlanan mangadan daha iyi olamaz. Benim anlatmaya çalıştığım buydu. Belki "kıyaslama" kavramında ayrışıyoruz. Bakış açını anlıyorum: Her ikisinin tek ortak noktası olan hikayenin nasıl işlendiğidir burada kıyaslanan (yanlışsam lütfen düzelt).

Doğal olarak edebiyata çok daha yakın duran manga istisnalar hariç her zaman galip gelecektir çünkü hayal etmesine ve kendi yarattığı dünyayı şekillendirmesine izin verdiği bir okur avantajına sahiptir. Bu avantajı -yine kendi fikrimce- hiçbir hareketli görselliğin yenmesine imkan yok, ancak berabere kalabilir (bkz. bir önceki mesajımda verdiğim LOTR örneği).

Animasyon içinse yazının başında belirttiğim gibi farklı parametreler mevcut. İzleyici en nihayetinde kendi gözlerinin müsaade ettiği ölçüde, saniyede 25 kareyle sınırlı bir anlatıma hapsedilmiştir, aynı şekilde kulaklarının izin verdiği ölçüdeki bir desibele.

Örneklendirdiğin animelere gelirsem, Umineko da Deadman de zaten başlı başına kötü "animeler". Bunların ne kadar kötü olduklarını tartabilmek için mangaya ihtiyaç duyulmamalı (Şahsen ikisini de okumadığım için rahatlıkla söyleyebiliyorum). Fakat dediklerinde haklı olduğun bir diğer nokta da bu kadar kötü animelerin, iyi mangalardan uyarlandıklarının söylenmesi (yani izleyiciyi, okura dönüştürme) gerekliliği. "Bu anime rezil ama uyarlandığı mangası var ya, aklın şaşar! Çünkü mangada şöyleyken böyle oluyor..." tarzı bir yorum kesinlikle yapıcıdır ama öte yandan yine aynı dönüşümü (izleyici->okur) yaşattığı için anime ile manga arasında bir kıyaslama fırsatı doğurmaz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@animedyum

Kıyaslama derken zaten kıyaslanacak tek ortak noktası dediğin gibi Konuları.Kısacası kıyaslama/karşılaştırma derken zaten hikaye işleyişi / karakter gelişimleri etc.den bahsettim.Neticede "manganın çizimleri çok güzel ama animenin çizimleri çok kötü" tarzı bir eleştiri gelemez,gelirsede zaten yorumu yazan kişinin tek amacı animeyi lekelemek olduğunu gösterir.Bu sebepten zaten Squaw ve Öz'ün verdiği "ayrı konu olsun" mantığına karşıyım,açılacak 2. konu çok kısır olacaktır sonuçta tek ortak noktaları hikaye işleyişi bunun için ayrı bir konu açsanda bir yere gitmez o konu,Ancak ayrı konu açmıyoruz diye hiç belirtmemek,nasıl desem bence daha kaliteyi düşürücü bir etken.

Kısacası ikimizinde söyledikleri aynı seninde farkettiğin gibi,sadece ben karşılaştırma-kıyaslama derken başına Hikaye karşılaştırması-kıyaslaması şeklinde belirtmediğimden terim karışmış.Visual noveldeki OST ve seslendirmeyi istisna olarak kabul edersek başka bir ortak noktaları zaten olmadığından belirtme gereği duymamıştım,Ancak sonuç olarak dediğiniz gibidir söylemek istediğim Hikaye işlenişi/Karakter gelişimi gibi konular,mümkün olmayan öğeleri karşılaştırmak veya genelleme yapmak değil tabiki.Neticede Siyah beyaz bir çizgi roman ile Hareketli bir animasyonu çizim olarak karşılaştıramazsınız,veya birçok kişi mangayı orjinal dili olan japonca olarak okumadığından ingilizce veya türkçeye aktarılırken ana dildeki özellikle cümle sonuna gelen ekler geçirilemediğinden okuyucunun aklında animedeki karakterden çok daha farklı bir karakter şekillenmiş oluyor mesela,o kısımları karşılaştırmaktan bahsetmiyorum yukarıda söylediğim gibi,Belirtmek istediğim Hikaye işlenişi ve onun türevindeki konular.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bedifeci'nin yazısının bazı kesimleri var ki, ''yalnız değilim'' diyip gözlerim doldu. :mutlulh:

Not: Burada bile iki defa düşüncelerimi yazıp sildim, çünkü düşüncelerimin aksinin iddia edilmesine egom izin vermiyor. En basitinden, ben anime ve manganın kıyaslanabileceğini düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Forumun yapısı biraz buna ters ilk üye olduğum zaman da söylemiştim. Tamam bleach naruto one piece, bu 3 ünden ibaret değil animeler, yanında bir ton anime de var her sezon çıkan, bende mümkün olduğu kadar takip etmeye çalışıyorum onları, önemliler eyvallah. Ama başka bir gerçekte bu animelerin etrafında dönen muhabbetin başka hiç bir yerde dönenememesi. Nedenide çok basit.. Burası sonuçta bir forum, anime de türkiye de yeni yeni yayılan bir şey, gelen üyelerinde büyük bir yüzdesi henüz anime izlemeye yeni başlamış bir kesim. Zaten yıllardan beri takip eden insanlar birbirini tanıyorlar, ama yeni gelen üyeler çabuk sıkılıyor forumda çünkü tek sevdiği anime naruto burada tartışamıyor, forumun dizaynı uygun olmadığı için bir de direk aşağılandığı için ( bu forum için değil genel olarak konuşuyorum ama bu forumda da bir kaç garip içerikli post gördüm noobları küçük gören). Ya tamam üyeleri değiştirin falan demiyorum burada yanlış anlaşılma olmasın, öyle insanlarda lazım forumun renklenmesi için ama en azından anime tartışmaları kısmı biraz daha güncellense daha verimli olur, sonuçta burası bir anime forumu. üşenmedim size herkezin bildiği bir şeyi özetleyeyim dedim:

Forum genel Başlığı : 6 başlık

AMT fansub :6 başlık

diğer fansub : 4 başlık

anime manga sohbet : 2 başlık

anime alakalı meteryaller başlığı? : 5 başlık

fansub yardım :4 başlık

anime sevenlerin program deposu ??? : 7 başlık

anime dışı : 12 başlık

ben bu forumda nasıl anime tartışabilirim, ben açıkçası tartışamadım, denedim valla olmadı... Bende ifade sorun var biraz biliyorum da o kadar da değil abi..

2. forumun soğuk yapısı, kusura bakmayın ama şu başlıkta atılan çoğu mesajda saygıdan söz edilmiş bunu hiç anlamıyorum. Burası eğitim yuvası değil forum, üye istediği gibi davransın herkez tek kalıpmış gibi geliyor bana. eğleneceğiz dimi? tamam tabiki de saygı şart bi üyeyi küçük düşürücü ithamlarda bulunan mesajlar gereksiz tartışmalara ve çirkinliğe yol açmaması için düzenlensin, ama ben bir üyenin benim sevdiğim animeye bir eleştirisine normal bir şekilde vatandaşa hiç bir hakarette bulunmadan bir yorum yazıyorum, anında edit, bir de gereksiz sosyal mesaj... Ee ben neyi tartışıcam burada??

3. ilkiyle alakalı ama yinede een ama en ama en ama en garibime giden mesajlar ( ki yığılma orada) bugün ne izledin? başlıkları, abi ne gerek kim ne izlediyse izledi, hayır anlamaya çalıştım mantığını kendi izlediğimin yanında üsteki üye ile o anime hakkında bir diyalog oluşturmaya çalışıyorum ama tabi ikili diyalog bir anime hakkında genel başlıkta abes duruyor. Ama başlık başlı başına abes, bugün ne izledim? "naruto 350 çok akıcı değildi ama 11:52. saniyeye dikkat çok komik"???????????

En azından

* Devam eden animeler kısmı

* klasik animeler kısmı

* herkezin sevdiği kötü , basit animeler çirkin shounenler kısmı

biraz da gereksiz muhabbetlerin döneceği, üyelerin birbirini tanımasını sağlayacak farklı bir kısım olmalı bence.. Sizden aldığım elektrik böyle bölümlerin başınızı çok ağrıttığı canınızı çok sıktığı düşündürüyor o konu tabiki o kadar da önemli değil ama yeni üyelerin foruma ısınması da zor bir mesele...

Bir de son bir dip not eklemek istiyorum. Benim türkiyede takıldığım( arada bir gelip bakıp sonra belki 1 belki hiç mesaj yazmadan çıkıp gittiğim ) tek forum burası. Bu verdiğim örnekler, öneriler yurtdışında takıldığım forumlarda ortak gördüğüm yapı, kendi düşünüp boşlukları doldurmam değil. yani bu iş o kadar komplike değil, eski animeci tartışır, yeni animeci izler, depolar, yorumlamaz özümsemez mantığı yanlış.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Kuyruk acısı olanların kendilerini hiç hesaba çektiklerini görmedik.Karşı tarafı kışkırtıp toz duman olup kaybolan birçok kişi gördük.Şimdi kalkıp bunların iyi niyetli olduğunu söylemeniz beni güldürüyor.Sitemizde Luna ,akuma blade örmek vermiş ,gerçektende iyi incelemeleri olan ve dengeli yazıları olan bir arkadaş.Dojaşı iyi ayarladıktan sonra her türlü eleştiri ve tartışma olmalıdır.Bizde alleme çok ,karşı tarafla empati kurmadan ,hakaret vari karşı tarafı eleştiriyor.Yap kendi yorumunu ,bu benim kişisel görüşümdür yada doğrumdur de ,kaynağını göster.Nerde... igneyi bile kendilerine batırmak istemiyorlar ,ignelemeye devam ediyorlar.Begenirsiniz yada begenmezsiniz sitemizin kuralları var.Kimileri esnetilebilir.Kimleri de kim olursa olsun uygulanmaya çalışınır.Ayrıca kimse buranın eğitim yuvası olduğun söylemiyor ,gayri her istediğimi yaparım yazarım , yeri de değil.Ayrıca eğitim dökümanlarının olmasından da şikayetçi değilim.Bu başlıkta gibi bir konuda yorum yapabildiğiniz Türkiye de kaç forum var onunda merak ediyorum.Yapıcı istekleri pek görmüyoruz.Arkadaşlar umarım öyle bir forum ,site kurulur ki isteklerinizi karşılar.Bizim istegimiz de bu.Bu olan kadar site olarak ne yapabiliriz diye düşünebiliriz?

eski animeci tartışır, yeni animeci izler, depolar, yorumlamaz özümsemez mantığı yanlış.

Umarım söyledikerimden bunu anlamamışsındır.Öyle bir iddeada bulunmadım :D:D iyi okumanı tavsiye ederim.

Arkadaşlar kimi zaman başlığın konusunun dışına çıktığınızı ,çıktığımızı belirteyim siteyle alıp veremediklerinizi değil ,olması gerekeni yazınız.Bu olayın tek boyutu yok. Türkiyede anime izleyenlerin sayısının 10000 geçtigini zannetmiyorum.3-4 serinin ötesine geçemeyen en az bunun yarısıdır.Bunu daha da katogoriye sokabiliriz. Adam akıllı animeyle içli dışlı olan 1000 kişi var yok.Buna inancım çok yüksek.Dolayısıyla tartışmanın da kısırlığının nedeni çok açık.Bu bin kişinin yarısı yine katılım yapmıyor diye düşünüyorum.Diğerleri de çeşitliforumlara ve sitelere dağılmış durumda.İş güç derken ,yazmaya zamanda bulamıyorlar.Neyse bence burda biraz konu irdelenebilir ve isteklerinizi ve fikirlerinizi genişleterek yazabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yazmamak için kendimi bir süre tuttum ama dayanamadım. Konu başlığından hareketle gidiyorum, anime tartışması sonucu hedefleyen bir yapıda olmamalı. Tartışılan şey bilimsel çıkarımlar falan değil, basbayağı kişisel beğenilerle yüceltip yerin dibine batırılan a-ni-me-ler. Aslında yeni bir şey değil, son yüz yıldır bu "tartışma hastalığı" filmler üzerinde; son bir kaç bin yıldır da sözlü ve yazılı edebi eserler üzerinde, sanat eleştirisi adıyla yayılmaya devam ediyor. Animelerse Japonya dışında internet ortamında takip edildiği için, bu tür hastalıkların yayılması konusunda daha hassas. Aramızdan kimsenin "Uluslararası Anime Değerlendirme Üst Kurulu(!)"nun bir üyesi olduğunu sanmıyorum. Komiklik olsun diye bir yapımın çok mükemmel, ya da çok berbat olduğu hükmünü kanıtlamaya çalışmıyorsanız enfektesiniz demektir. Sözüm masum kişisel fikir beyanları için değil, yanlış anlaşılmasını istemem. Dediğim gibi bir şeyleri kanıtlama, kesinleme amacındaki, aksine ihtimal bile bırakmayacak ölçüde bir üslupla yazılanlar içindir, sözüm meclisten dışarı olduğu gibi, bu meclisin içine de.

Bu hastalığı tedevi etmek konusunda elden birşey gelmez, ama en azından benim üzerimden enfeksiyon yayılmasın diyorsanız,

  • Fikir beyanında bulunduğunuz zaman, karşıt görüşlülerin de olacağını bilerek, onları kışkırtıcı sözler söylemekten kaçınarak yapın bunu. Trollük değilse amacınız, her zaman için, uygun üslubu tutturabilme yeteneğiniz var. Bundan emin olun.
  • Bir fikir beyanından öte basbayağı bir hüküm verdiyseniz, hükmün sorumluluğunu almaktan kaçınmayın. Eleştirinin geleceğini bilerek yazılan bir yazı "eleştirilmesini anlamıyorum ya" denilerek savunulmaz. Gerekçeleri ve varsa belge niteliği taşıyan kanıtlarla tartışın ki, fazla uzamasın.
  • Tatışma temeline bir kürek empati harcı katmadıysanız, kavga kaçınılmazdır. Kavga çözümün uzağına demirlemek demektir. Tartışmaktan kaçının demiyorum. Bir şeyi çözebilmeniz için öncelikle bir düğüm yaratmalısınız. Tartışma bu düğümü yaratmaktır. Kavga etmekse, düğümü koparmaktan farksızdır. Tek bir düğüm oluşana kadar, uslubunca tartışmayı sürdürün, birisi mutlaka gelip düğümü nazikçe çözecektir.
  • Bir fikri savunmak ile bir fikre bağlanmak, mahkum olmak arasındaki farkı ayırt edin. Daha çok kitap okuyun, daha çok anime seyredin ya da ilgi alanlarınıza daha fazla yönelin. Ufkunuzun genişlediğini göreceksiniz. Beğenilerinizin daha fazla seçici olduğunu, buna rağmen eleştirileri daha olgunlukla karşılayabildiğinizi görecek, hangi türden eleştirilere cevap vermeniz gerektiğini rahatlıkla ayırt edeceksiniz.
  • Konuşmak (yazmak) kadar, susmanın (yazmamanın) da etkili bir cevap olduğunu bilin. Bu her zaman tartışmadan kaçmak anlamına gelmez.
  • Yazılı ifadeler ses tonu, vurgu, yüz ifadeleri, el kol hareketleri gibi vücut dilinin de devreye girmesine olanak tanımayan anlatım biçimleridir. Bu anlatım tekniğinde iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, bir yazar olarak fazla zorlamaya çalışmayın, okuyucu olarak da fazla alıngan olmamaya çaba gösterin. Çünkü yazı, kesinliğinin ötesinde ilk anda yanlış anlaşılması en kolay anlatım biçimidir. Bir yazıyı ikinci kez okumak size hiçbir şey kaybettirmez, aksine kazanırsınız. "Kendi yazdığınız bir yazıyı yayınlamadan önce baştan sona okumak" ise, internet alemi için yapabileceğiniz en iyi şeydir.
  • Söz konusu animelerse hiçbir şeyi kanıtlama ya da kesinleme zorunluluğunuz yok, rahat olun keyfini çıkarın. Sevdiğiniz yapımları bildirmekten çekinmeyin, bu sizi diğer kullanıcıların daha iyi tanıması için en ideal yoldur. İfadenin uzunluğu, kısalığı ya da niteliği çok önemli değil. Sevdiğini söylemek her zaman nefret ettiğini söylemekten daha fazla dost kazandırır.
  • Her yapımda (film, oyun, roman, şiir...) olduğu gibi animelerde de başarısız yapımlar olmak zorunda. Ama bunun belirleyicisi sen ya da senin dahil olduğun fandom grubu değil. Bunu bilerek eleştir ve asla hüküm verme. Çünkü senin başarısız bulduğun yapıma tapacak kadar hayran olan birileri mutlaka olacaktır.
  • Son olarak bulunduğunuz ortamın ideal özgürlükler mekanı olmadığını bilin. Sonsuz özgürlük, sonsuz eşitlik, sonsuz adalet gibi kavramlar sadece idea evreninde gerçektir. Bulunduğunuz ortam (arkadaş ortamı, paneller, forum, blog, web siteleri...) belirli yazılı veya yazılı olmayan kuralların olduğu ortamlardır. Bu kuralların dışına çıkmak, sizi sadece yabancı yapar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@bedifeci

Öncelikle birkez daha mesajdaki her konunun kapatılması olayını bu foruma özel yazmadığımı genelleme yaptığımı belirteyim.Olayın "karşı tarafa hakaret" noktasına geldiğinde yöneticilerin el atmasına hiçbir sözüm yok oda çok doğru bir davranış onada birşey demiyorum. Ancak yine K-on üzerinden gideyim mesela,Animeyi eleştirdiğinde hikaye işlenişinin gelişiminin bir müzik animesine göre çok düşük kaldığını vs saydığında bir modun gelip mesajı silmesi üzerinede "abi bu forumdakiler anlamaz kavga çıkar boşuna aksiyon olmasın diye sildim mesajını" şeklinde bir pm atması tamamen saçmalıktır,kurallar var dediğiniz gibi ancak böyle bir mesajda kurallar dışına çıkmış ne olabilir anlayamıyorum ben,sebep olarak "animeyi sevenlere kışkırtıcı davranış" olarak geçiyor,Görende mesajımda bu animeyi seven harbi salaktır gibi terimler kullandım sanacak.

Bu yukarıda verdiğim örnek başka bir forumdandı ancak bu forumda dahil her forumda bu tür olaylar yaşandığını gördüm zamanında her ne kadar bu kadar bariz olanı olmasada.Kimseyi suçlamıyorum yanlış anlamayın zaten olan olmuş 2 yıl 3 yıl öncesini tartışacak değiliz burda ancak eğer bundan sonra yine bir tartışma ortamı yakalanırsa bu defa biraz daha esnek olunması taraftarıyım ben,Tabiki yine hakaret seviyesine geldiğinde el atın, ancak 2 kişi birbirine karşı alıntılar yapmaya başladığında "bu konu çığrından çıkıyor özelden devam edin" diyede kapatılmasın lütfen.Özel mesaj ile bir animeyi tartışacaksak ne anlamı var forumun yakında mail yoluyla tartışmaya başlarız heralde.Burda üyelerinde büyük suçu var aslında her ne kadar arka planda olsalarda, millet 2 kişi tartışırken kendi yorumlarını yazıp dahil olmak yerine tahmin ediyorum ellerinde cipslerle "oo bakalım kim kazancak" şeklinde film izler gibi izliyorlar sizlerde kısa olsun uzun olsun biraz yorum yazsanız şöyle 10-15 kişinin dahil olduğu ne kadar harika bir tartışma ortamı çıkacak göreceksiniz ama yapamıyoruz bunu malesef,Haliyle yöneticilerde bunu karşılıklı atışmaya döneceğini öngörüp kapatıyor konuyu/siliyor mesajları,Geriye kalanlar "çok güzel anime teşekkürler".forum 2 kişinin karşılıklı cevaplaşmasını "düello" olarak görüyor, o animeyi kendiside izlemiş olmasına rağmen kendi fikirlerini söylemek kendisinide dahil etmek yerine acaba kim kazanacak diye izlemeyi tercih ediyor en büyük problemlerden biri bu bence.

Birde swordsman çok güzel bir noktaya parmak basmış onada kesinlikle katıldığımı belirteyim uzun zamandır aklımdaydı ama söylemeye fırsat olmamıştı,Forumdaki şu "bugün hangi animeyi izlediniz" "bugün hangi mangayı okudunuz" "bugün hangi animeyi bitirdiniz" "bugün hangi manganın hangi sayfasına göz attınız" "bugün hangi sitede hangi animenin isminin bir parçasını gördünüz" tarzı konular tartışma ortamını öldürdüğünü düşünüyorum ben.Zaten bu konular post kasmaktan başka birşey değil hiçbir tartışma ortamının dönmediği ve dönme imkanının olmadığı boş konular,onların artık kapatılmasının gerektiğini ve onlar yerine yine swordsman nickli arkadaşın söylediği gibi "Devam eden animeler" tarzı bölümler açılmasını tercih ederim,ve eminimki tartışma ortamını çok daha arttıracaktır bu olay.Şuana kadarki tüm yorumlar içinde tartışmanın önünü en açıcı ve en yapıcı fikir bu sanırım,yöneticiler için biraz + iş olacak bu gerçi ama değeceğine eminim.Benim kafamdaki tasarımı şuan sonbahar sezonunda olduğumuz üzere sonbahar versiyonu olarak sunuyorum; Bir adet bölüm açılır "Sonbahar Sezonu Animeleri" tarzında ismi o kadar önemli değil,O bölümde her sonbahar sezonundaki anime için bir konu açılır tanıtımıyla birlikte,o konu üzerinde yeni çıkan bölümler vs oldukça tartışılır bence gayette güzel olur ancak şunun altını çizmem lazım her anime için kategori açılması kesinlikle tartışmayı durduracak cinsten,her animeye sadece "bir" konu olsun yok işte Anime tanıtım Anime tartışma vs şeklinde 4-5 konuya bölündümü tartışma falan kalmıyor ortada.Kışa geçtiğimizde, Tüm anime yayınlandıktan sonra bir solukta izlemeyi seven arkadaşlar için Sonbahar sezonu ayrı bir bölüm olur,Kış sezonu diye yeni bir bölüm açılır,İlkbahara geçtiğimizde Sonbahar bölümü silinir konuları normal anime tartışmaları bölümüne taşınır,Sezon bölümü olarak sadece İlkbahar-Kış kalır.Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.Yöneticiler için yukarıda söylediğim gibi biraz extra iş olacak ancak 3 ayda bir yapıldığından çokta eziyet olmaz diye düşünüyorum ben,Peki neden "Devam eden animeler" diye bir bölüm açmıyoruzda ayrı ayrı her sezon için uğraşıyoruz diye soracak olursanız, Gözlemlerim sonucu sizinde bildiğiniz gibi yeni türk animeci nesli pek bilinçli değil,Adam gelip devam eden animeler kısmına gelip "hsod" konusu açabilir mesela "konusu yarım kaldı devam edecek buda sayılır neticede" tarzı bir mantıkla,açıkçası ben gözümün önüne getirebiliyorum böyle bir olay olacağındanda %100 eminim diyebilirim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Burası öncelikle benim için günde bir sabah, bir öğlen bir kaç defa da akşam ziyaret ettiğim vakit harcamak, animeler hakkında ne olmuş ne bitmiş, ne çıkıyor görmek, arada bir de mesaj yazarak sosyalleştiğim bir web sitesi. Ben burada basit bir üyeyim, herhangi bir sorumluluğum veya amacım yok. Sadece gündelik hayatta nasıl isem, kendi çevremle nasıl ilişkiler kuruyorsam, bu sitede de o şekilde davranıyorum. Dediğim gibi forumdan aldığım elektrik geçmişte bazı olayların çok başınızı ağrıttığı için bu şekilde bir hal almış olması, bu mantaliteyi, bu duruşu oluşturmuş gibi. Soğukluğun sebebi de bu galiba.

Örnek verilen üye dengeli düzeyli ve can alıcı yorumlara da sahip olabilir. Ama ilk mesajda da dediğim gibi, neden denge düzey ve can alıcılık bu kadar önemli arkadaşım? Benim veya sizin hayatta kullandığınız her cümle öyle mi? Ben mi ayrı bir boyutta yaşıyorum siz mi ayrı boyutta yaşıyorsunuz? Eğitim yuvası da bu nedenle dedim zaten, ben özellikle internet aleminde düzeyimi düşürmekten hoşlanıyorum belki zaman zaman, içimden geldiği gibi yazıyorum. ama ben bir iki defa yaşadım ve eğitim verilmeye çalışıldım! Evet gayet eğitmeye hevesli bir arkadaş tarafından editlendi mesajım. Bana yanlışımı öm ile uyararak vermektense anlamadığım garip bir dille mesajımın üstüne sosyal ve eğitici mesajını yapıştırmış. Tabi benim umrumda değil, ama genel soğukluğu anlatan basit bir örnek olduğu için anlatıyorum yoksa arkadaşın yaptığı şeyin boş ve gereksiz olduğu görüşünü sizlerle tartışmadım bugüne kadar, buraya yazmamın amacıda tartışmak değil sadece örnek vermek. Ama saygının en ön planda olduğu bir ortam anime forumundan çok resmi devlet dairesini andırıyor.

Bedifeci mesajını okumadım belki 1000 cümle var bu başlıkta, günlük okuma kapasitemi aşıyor, genel olarak her mesaja göz gezdirdim birkaç cümle okumaya çalıştım aklımda kalanlardan bir mesaj oluşturdum. Belki sizin mesaja yanıtmış gibi gözükebilir ama değil yanlış anlaşılmak istemem.

Site ile alıp veremediğim yok, bu siteyle hiçbir bağlantım yok sadece takılıyorum, göz gezdiriyorum o kadar.

Bu arada benim eleştirimin temeli forumun yapısı idi daha doğrusu anime tartışmalarının eksikliğinin nedenini oraya bağlamak istedim, hala da öyle istiyorum, zaten her kullanıcı her başlıkta aktif olacak diye bir şey yok, ben sadece güncel animeler ve 3 shounen mangası birde oyunlar kısmında aktif olabilecek bir üyeyim misal. bunun olmamasının temel nedeni de dediğim gibi forumun yapısı.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Komiklik olsun diye bir yapımın çok mükemmel, ya da çok berbat olduğu hükmünü kanıtlamaya çalışmıyorsanız enfektesiniz demektir. Sözüm masum kişisel fikir beyanları için değil, yanlış anlaşılmasını istemem. Dediğim gibi bir şeyleri kanıtlama, kesinleme amacındaki, aksine ihtimal bile bırakmayacak ölçüde bir üslupla yazılanlar içindir, sözüm meclisten dışarı olduğu gibi, bu meclisin içine de.

Aslında başlık anime nasıl tartışılır değil yazı nasıl yazılır olmalı burda çoğu değerli kişi güzel bir üslupla detaylı bir şekilde düşüncelerini dökebiliyor ama onu yapamayan kendini yeterli göremeyen yada sadece sevdiği için izleyip kısa yorumlar getirenler de var ki bu kişilerin tek farkı kendilerini ifade edememeleri bunun yanında herkes düşüncelerini açıkça dile getiremeyebiliyor mesela kötü bir eleştiri çok dikkat çekiyor ve ben sıklıkla bir animeyi kötüleyen eleştiriler görmüyorum bu açıdan da bakılmalı yani herkes bir anime üzerine makale yazma hevesinde olmayabilir bu da oldukça normal...

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Oldukça güzel cevaplar gelmiş ve neredeyse beklediğim herkes bir şeyler yazmış. Hepinizin eline sağlık. Başlık biraz konusundan dışarı çıkılmış ama o kadar güzel şeyler söylenmiş ki bunun eksi bir yanı olduğunu düşünmüyorum.

Anime tartışılırken yapılan en büyük hatalardan biri bana göre; animenin uyarlandığı yapımı animeden daha üst boyuta çıkarıp, “mangası, vn’ı çok çok daha iyiydi bu inanılmaz vasat bir yapım olmuş” gibi yorumlar. Bu yorumları okudukça o alt dallara daha bi antipatik oluyorum ben. Benim izlediğim ve tartıştığım anime burada. Tartışmak istediğimde bu animenin yapılırken eksik kaldığı noktaları eleştirmek. Yönetmeni şöyle yapmış mangasının şurasından kesmiş bak olmamış, konu bütünlüğünü hiç etmiş gibi yapıcı yorumlar varken alt dalı bu yapımın üzerine taşımak o tartışma başlığına herhangi bir yarar sağlamıyor.

Bir anime tamamlandıktan sonra incelenip tartışılacaksa, kapsamı içinde seiyusu, müziği, animasyonu gibi unsurlar ele alınıp benzer türlerle olan kıyaslaması yapılabilir. Eğer ki devam eden bir seri tartışılıyorsa haftalık yorumlar, bölüm içinde gelişen olaylara yönelik olup kişide oluşturduğu duygular yansıtılabilir. Tabi herkes böyle yapacak diye de bir kısıtlama getirilemez herkes hissettiğini yazar.

Gelelim neden anime tartışamadığımıza. Bazen forumlarda öyle sivri yorumlar yapanlar var ki bu kişiler bulunduğunuz ortamdan sizi soğutabiliyorlar. Sanırsınız görevleri de bu. Çünkü içlerine işlemiş ve bulundukları forumda böyle bir misyonu yürütüyorlar. Bu kişilerin yaptığı olumsuz yorumlar konunun bölünmesine ve o tartışma konusunu baltalamaya kadar gidiyor. Her anime için elbet pozitif yorumlar olmayacak arada negatif yorumlarda olacak fakat bunların boyutu antipatikliği geçmemeli. Daha esneterek olmalı. Sevdiğin bir şeyi anlatmak kolay olduğu halde, sevmediğin bir şeyi anlatması zordur. Bu nedenledir ki seçilen “salak, saçma bir yapımdı, karakterler aptaldı” gibi yorumlar gözümde değersiz ve sadece kötüleme amaçlı ve kişileri kışkırtıcı yorumlardan başka bir şey değiller.

Forum ortamlarında tartışmaların azalıp,myanimelist gibi sitelerde gittikçe artması ve neredeyse tamamiyle oraya taşınmasının sebebi;kişilerin ikli olarak birbirleriyle çok daha anlaşılabilir ve düzeyli olarak konuşabilmesinden geçiyor. Öyle insanlar tanıyorum ki forumlarda histerikliklerinden atarlıklarından geçilmezken (bir nevi gövde gösterisi) oralarda süt dökmüş kedi gibiler ve daha esnek şekilde yazıyorlar. Forum ortamında bu haldeki değişiklikler varken ve bu gibi davranışlar varken adam gelip nasıl ve ne tartışsın seninle. Myanimelist kişiye bir özgürlük verdiği için daha uzun ve yerinde tartışmalar getiriyor.

Forumlarda da bir ölçü ile bunu başarmak mümkün. Başka forumları bilmiyorum ama uzun zamandır bu forumda yorumlaşılırken kimsenin kimseye karıştığını görmüyorum gayet de rahat bir tartışma ortamı olduğunu düşünüyorum. Tabi ki arada admin ve mod arkadaşlar gerektiği yerde olaylara müdahale etmek zorundalar çünkü burada bir düzeni sağlamaya çalışıyorlar. Buranın da istense de istenmese de belirli kuralları var. Bu kurallar belki herkese anlamlı gelmeyebilir fakat bu kadar kişinin bir arada olduğu bir ortamda herkesin dediği yapılamayacağından kendi kurallarını oluşturup buna göre davranılmasını sağlamak zorundasınız.

Yorum yaparken detaylı inceleme yapabilmek büyük bir meziyettir herkes bunu yapamayabilir ama herkesin de görüş bildirme hakkı var uzun ya da kısa. Kişilerin görüşlerini belirtirken kullandığı cümleleri yapıcı olmayan bir şekilde eleştirirseniz bir daha onlardan ne yanıt alırsınız ne de katılım. Teşvik önemli. Ben daha iyi bilirim gibi bir tavırla ortaya atlarsanız ne anime tartışması olur ne de konu olur ortada.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Myanimelist gundam'ında dediği gibi kişiye bir özgürlük veriyor. Herkesin profili kendi evi gibi süsleyip üye çekip istediği gibi sohbeti gerçekleştirebiliyor. Türkiye olarak daha çok ikili diyaloglarda iyi olduğumuzu düşünüyorum anime ortamında. Bir filmin ya da dizinin yorumları rahat yapılırken animede bu yok. Belkide kişi ne yazacağını bilmiyor ya da yanlış bir şey yazmaktan korkuyor. Benim tanıdığım sadece anime izleyip myanimeliste girip hiç sohbet etmeyen kişiler var. Bu kişiler daha çok ikili diyaloglarda başarılı oluyorlar.

Eski forumda can sıkmış olabilir ama sizlerin belirttiği gibi yeni üyeler ortama alışması ve tanıması için uygun başlıklar gerekli. Sadece ilk üye olup kendini tanıttıktan ve bizim hoşgeldin dedikten sonra ilk hangi başlığa gitsem, nereye gidersem bu foruma ısınırım diye düşünüyor. Başlangıç için aradığı yeride bulamadığı için çıkıp gidiyor. Bana kalırsa bizim forumun belkide en büyük eksiği kategori. Bazı başlıkları uygun kategori olmadığını görerek ya yanlış yere açmak zorunda kalıyoruz ya da hepten soğuyup hiç açmıyoruz.

AkumA'nın şu yorumuna da katılıyorum. "En son ......... yaptınız, ettiniz" gibi başlıklar tek postluk başlıklar. Bu forumda olması gereken ama buraya atılan yorumların devamını ve içimizi dökebilecek bir yerinde olması. şöyle bir şeyde var. Biz kendimizde istediğimiz başlıklarıda açmıyoruz. Bunuda şu yüzden düşünüyoruz diye düşünüyorum. "Kimse yazmaz ki zaten ya" böyle düşünmemek lazım izleyen kişi muhakkak çıkar. Ne kadar kategori başlık o kadar sohbet diyorum ben. Başlığı çok olupta sohbetin iyi gittiği yerlerde var yani Türkiyede. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Yazılanların büyük bir kısmını okudum. Öncelikle "tartışmak" kavramını itişip kalkışmaktan ziyade "fikirlerin havada uçuşması" şeklinde anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Tartışma yaparken konuya dair ayrıntılanmamış, ayrımına varılamamış noktaları açıklığa kavuşturmak kadar eğlenmek de hedeflenmeli. Buna ulaşmak içinse ne gerek: doğru kullanılan bir dil. Ben bu noktadan ele almak istiyorum: Türkçe dil bilgisi ve yazılı anlatımdaki hakimiyet olmadan düşüncelerimizi tartışma konusuna aktarmak, tartışma yapanları "kıvrandırmaktan" öte gitmez. Hepimiz Türkçe konuşuyoruz ama Türkçeyi hakkını vererek konuşup yazamıyoruz. Temeli sağlam olmayan yapılar nasıl yıkılmaya mahkumsa doğru ve yerinde kullanılmayan "dil" de tartışmayı sığ olmaktan öteye götüremez.

Anime tartışırken, önce ortak bir bilinç, algı, atmosfer oluşmalı. Bunu sağlayacak olanlar da yine biz anime severleriz. Anime hakkında elde ne varsa "ortaya" dökülmeli, herkeste anime hakkında nesnel bilgiler oluşmalı, ardından "doğru ifadeler" ile "öznel" yorumlarımızı tartışma adabı içinde "havada uçuşturmalıyız." Bu şekilde gerçekleşmişse tartışmak gerçekten çok zevkli bir kavram. (Tabi arkadaş ortamlarında gerçekleşen tartışmalar ile internet ortamındakiler arasında nüans farklılıkları olacaktır.) Bu başlıkta ele aldığımız çerçeveden bakarsak yukarıda belirttiğim hususlar naçizane fikirlerimdi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 yıl sonra...

Anime/Manga/VN/LN tartışmaları bir yerde göreceli kavramlar.

Bazı insanlar tartışmaktan hoşlanmazlar, bazı insanlar üşengeçlerdir, bazı insanlar da bol bol yazmayı ve düşüncelerini aktarmayı severler. Seviye ortamı bu saydığım konu çerçevesinde bir yerden sonra kayboluyor tabii. Ya o kişinin sevdiği seriyi kabullen, ya da tartışma durumuna geliyor bir yerde. Tabii seviyeli ortamlar yok mu? Elbette var, ancak sevilen bir seri konusunda damarımıza basıldığı an ister istemez sinir krizleri geçiriliyor ve o insan hakaret yemeye maruz kalıyor, biz ona aktarmasak dahi içimizde bol bol birikiyor. Tabii bir de konuyu inceleyip inceleyip neyin ne olduğunu anlamadan atlayan kesim var, ayıp yakalamaya çalışanlar var ya hani. Özellikle 4chan bu konuda bir dahi. Sürekli dalga geçildiği görülebilir. O kesim ayrı bir konu tabii. Dediğim gibi göreceli bir durum, birçok etken tabii bu konu üzerinde büyük etkiye sahip. "Serilere ne kadar bağlısınız?" sorusu en büyük etken bu açıdan, bir de tabii çorap söküğü gibi uzatan kesim var. Bu böyle değil, şöyle, yok bu böyle değil öyle. Yani bu sayacaklarım sabaha kadar gider. Mesela ben, kendimi göz önüne alabiliriz. Daha tam anlamıyla tartışma ortamında seviye sağlayamıyorum. Stzake dün çok güzel açıkladı bunu. Kendi yazdıklarımı okuyunca hafif bir tuhaf hissettim. Saygı çerçevesini güya baz alarak kendimi tatmin etmişim, ayrıca hakaret etmeyi ihmal etmemişim sevmediğim serilere. Halbuki başlıktan konuşmayı çoktan bırakmışım. Seviyeyi bozmuşum yani. Kendini frenlemek tabii büyük etken, eğer frenleyememe durumu varsa yazmak pek hoş değil.

Yani vel hasıl ı kelam Anime/Manga/VN/LN ortak zevklere sahip olduğumuz kişilerle tartışılsa çok daha seviyeli ve iyi oluyor. Aksi takdirde diğer insanlarla uyuşmadığımız zaman "Zevkler ve Renkler" diye geçiştiriyoruz, en azından beğenmesek ve hatalı gördüğümüz yanlar olsa bile sarkastik bir şekilde değil de hoş bir şekilde aktarılmalı ki saygı ortamı oluşabilsin.

Tabii bir seri beğenilmez, bir diğer seri beğenilir. Ortak pay olduğu sürece konuşulmasında hiçbir problem yok. Ama adam gelip "senin sevdiğin seri var ya, o çöp aslında" derse ve ben onun sevdiği serilere hakaret etmediysem ve bana ve benim zevklerime laf söylediyse irtibatımı keserim direk, kusura bakmasın yani.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?