Jump to content
  • Kayıt Ol

Ronal the Barbarian


Kisiliksiz

Önerilen İletiler

FİLMİN ADI: Ronal the Barbarian (Ronal Barbaren)

GÖSTERİM YILI: 2011

ÜLKE: Danimarka

TÜRÜ: Animasyon, Fantastik, Macera

SÜRESİ: 90 Dakika

YÖNETMEN: Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski

SENARYO: Thorbjørn Christoffersen, Kresten Vestbjerg Andersen, Philip Einstein Lipski

MÜZİK: Nicklas Schmidt

KONU:

Karanlık çağlar, iblislerin ve orcların hüküm sürdüğü zamanlarda; insanoğlu değersiz kölelerden başka bir şey değildir… Ta ki, Boynuzlu Yiğid’in parıldayan kılıcıyla çıkagelip, son büyük iblis Zaal’a kadar tüm kötülükler ile mücadele ettiği güne kadar. Boynuzlu savaşçı, kılıcını korkunç düşmanının kafasına indirip insanoğlu adına zaferi kazanır… Lakin son büyük savaş, kahramanın da sonunu getirir. Ölümcül yarasından sızan kan yedi gün yedi gece akar, akan her damla, uğruna savaş verdiği insanlarca, Boynuzlu’nun asil kanını bedenlerinde taşımak adına içilir. Ve böylece, Boynuzlu Yiğid’in gücünü damarlarında taşıyan gözü pek savaşçıların soyunu sürdürecek barbar kavmi ortaya çıkar.

Ama hikâyemiz, bu soylu savaşçıların içerisinde Boynuzlu’dan kalan son kandamlasını içmek nasip olmuş barbarın sülalesinden gelme Cılız Barbar Ronal’ındır. Amcası, yeğeninin atalarına ve kabilesine layık bir savaşçı olabilmesi için Ronal’ı yüreklendirmeye çabalarken; karanlık çağların kötülüklerini diriltme uğraşındaki Zakiderlilerin saldırısına uğrarlar…

YORUMUM:

Ronal Barbaren’ın içerdiği yoğun (Sözlü değil görselliğe dayalı) cinsel espriler, hafif ağzı bozukluk (Devamlı barbarlara ve düştüğü durumlara küfreden Ronal) ve fazla kan görmesekte içerdiği şiddet ile fazlasıyla yetişkin işi. Günümüz Amerikan yapımları hem küçükleri hem de beraberlerinden sürükledikleri ebeveynlerinin birlikte izleyebileceği tarzlar tutturmaya çalışırken, Ronal hedef kitlesini kılıçlı-büyülü fantastik yapımlara aşina genç kitleden seçmiş. Kitlesini dar ama filmi daha iyi sahiplenebilecek kesimden seçse de; hedefini her yaştan izleyiciye göre belirlemiş Amerikalı kuzenleri gibi bir türü kendine temel alıp ona özgü temalar üstünde değişiklik yapmak yerine ZAZ ekolünden gelen ölçülü bir ti’ye alma tarzı hâkim. Ronal Barbaren’ın kendini formüle edişi: Lord of The Rings dünyasıyla Conan dünyası karışımı evrende; o evrenlerin belli başlı parçalarını hafif karikatürize ederek, aynen korumak; ait oldukları sosyal çevrenin kendilerine dayattıklarından muzdarip gençleri aykırılıkları ve dostlukları neticesinde maceraya sokuvermek. Elverdiğince serbest kullanılmış cinsellik ve şiddet harmanı filmin en özgün yanı olurken, doğayla konuştuğunu sanan yarı beceriksiz Elf (Elflerin o meşhur bilgelikleri), mancınıktan tutuşturularak atılan orclar (LOTR filminde kale surlarını uçurmakla görevli meşaleli uruk-hai), Ronal’ın saklı mezarda kılıcı ele geçirdikten sonra yaşanan kısa an (ilk –ve gönlümüzdeki yeri tek olan- Conan filmine güzel bir selam ), büyük hevesle kendini yenebilecek erkeği arayan kızıl saçlı savaşçı (Bunu açıklamama gerek var mı?), meraklısı için hoşken; Ronal Barbaren’ın tek başına bir film olarak, gönderdiği selamların sahiplerini kendinden daha fazla öne çıkarttığından, yapılanlar, puan tablosunun artı ve eksi hanelerine birden yazılıyor.

Neyse ki ait olduğu türün ve bu sayede selam çaktıklarının kendisi olmaya kalkmamasının verdiği avantajlar(-ı tam kullanamasa da) ile 2011 mahsulü Conan the Barbarian’dan daha keyif verdi. Peki diyebilirsiniz, Milenyum Conan’ı izlemeseydin ,üstteki yorumun değişir miydi? O film için bende oluşan hoşnutsuzluğu bir kenara itersem sadece “…2011 mahsulü Conan the Barbarian’dan daha keyif verdi…” kısmını çıkarırdım. Beğenimi sayılara vurursam; 10 üzerinden 5,8 derim. Karşılaştırmamı MegaMind gibi emsalleri ile yapsaydım; keyif kısmından değil de senaryosu ve işlenilirliği açısından yapardım ki bu karşılaştırmada izleyici kitlesini ele alarak daha da başka kıstaslara gerek duydurtmadan "iyi deneme ama yeterli değil" olurdu.

Karanlık güçlerle savaşırken, metal tınıları kulağınızda yumruğunuzu havaya kaldırıp kutsal işareti(!)** göstermekten çekinmeyen barbarların mekânından selamlar ola…

**Tabii ki "metal" işareti. İçi fesat olanlarınız çıkmıştır diye açıklayayım dedim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 6 ay sonra...
  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Kisiliksiz

    1

  • TeKKuVVeT

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?