Jump to content
  • Kayıt Ol

Muv-Luv ve Muv-Luv Alternative Tanıtım


zobu312

Önerilen İletiler

Sizlerle en son okuyup bitirdiğim ve cidden büyük keyif aldığım bir görsel romanı paylaşmak istiyorum. Yazıyı uzun tutmayacağım, ne de olsa herkesin zamanı kıymetli.

Muv-Luv için kısaca bir aşk ve cesaret hikayesi ya da epiği diyebiliriz.

Hikayemiz Takeru adlı baş karakterimizin, bir gün uyandığında yanında yatan güzel bir kızı fark etmesiyle başlıyor. Bunu çocukluk arkadaşı Sumika'ya nasıl anlatacağını hesaplarken, okula varıyor ve bu kızın okula yeni transfer olduğunu, adının Meiya ve kızın büyük bir şirketin varisçisi olduğunu öğreniyor. Ardından garip bir aşk hikayesi başlıyor.

İlk iki spoilerda resimler var, üçüncüsü cidden spoiler.

image01ee.jpgimage05u.jpg

Buraya kadar anlattığım her şey Muv-Luv Extra olarak geçiyor ve hikayeye bir giriş niteliği taşıyor. Meiya ve Sumika'nın yollarını bitirince Muv-Luv Unlimited başlıyor. Bunun ikiside Muv-Luv'un içinde oldğunu belirteyim akıl karışıklığını engellemek için.

Unlimited'te ise, baş karakterimiz Takeru, bir gün uyandığında kendini BETA adı verilen uzaylıların işgali altında olup, onlarla büyük robotların kullanılarak çarpışıldığı, dış görünüş olarak kendisininkine benzeyen fakat farklı bir dünya da bulur.

Bunun üzerine kendini rüya gördüğüne ikna eden Takeru, bundan elinden geldiğince keyif çıkarmaya karar verir.

image45u.jpgimage48p.jpgimage57a.jpg

Aslında buraya kadar oyun kendi dünyasının temellerini atıyor. Genel olarak Muv-Luv'un tümünü tamamlamak romandan tam keyif alınmasını sağlasa da burada İngilizce bir özet var. Okuyup direkt Altenative'e geçmek isteyenlerin haberi olsun.

Özet linki

İşler asıl Muv-Luv Alternative'de açılmaya başlıyor.

Altta yazacaklarım Unlimited'in sonu ile ilgili spoilerlar içerir.

Unlimited'in sonunda Dünya'nın yok oluşuna tanık olan Takeru, kendini tekrardan Unlimited'in başında ortaya çıktığı tarihte bulur. Dünya'nın hazin sonunu engellemek isteyen Takeru, bunun için Alternative IV adlı projeyi tamamlamanın tek çaresi olduğuna karar verir.

Benim Muv-Luv ile ilgili görüş, düşünce ve deneyimlerime gelecek olursak: cidden harika bir deneyimdi.

Extra ile başladığımda karakterleri ve klişeleri gördükçe oflayıp pufluyordum. Cidden Extra az biraz anime-manga bilgisine sahip birisi için sıkıcı bir deneyim olabilir ama Alternative'i okudukça buna değdiğini anlıyorsunuz. Birde ilginç bir şey, Extra bitince o kadar da kötü gelmiyor. Hem bazı karakterler ve yapılan göndermeler cidden harika ve komikler.

Extra'dan sonra Unlimited açılıyor ve oyun anında bir tür değişimine gidiyor. Harem tarzı karakterlerden ve okul ortamından, savaşın harap ettiği; bir nevi post-apocalyptic bir ortama geçiyor. Burada BETA'nın dünya ile ilşkisi ve geçmişini, Alternative planının ne olduğunu öğreniyoruz.

Alternative'de ise işlerin ciddileştiği yer oluyor. Muv-Luv her ne kadar tonunu Unlimited'de değiştirse de Alternative'de tam anlamıyla değiştiriyor. Okuyacakların okuma zevkinin içine etmemek için burada bahsetmeyeceğim ama, oyunda bir çok kez duygulanacak, karakterlere saygı duruşunda bulunacak, kendinizi bir an müthiş, bir anda kötü hissedeceksiniz olan gelişmelere göre. Baş karakterin yaşadığı gelişimlerse beni benden aldı. Dünyadan habersiz bir harem baş karakteriyken, çakı gibi bir asker oluşu cidden hayranlık uyandırıyor.

Ayrıca okuyacaklara söylüyorum, kendinizi Yuuko-sensei tarafından yapılacak olan aşırı bilgi yüklemelere hazırlayın. Bazen uykunuz gelse de dinleyin, hikaye oralardan açıklanıyor.

Bir diğer bahsetmek istediğim konu, ortamın yaratılmasına harcanan emek. Detaylara gösterilen özen bunun bir atımlık olmadığını, dallara ayrılarak genişleyebilecek bir evren olduğunu hissettiriyor. Ki yapımcı firma age, oyuna bir çok yan hikaye çıkardı görsel roman yahut, hafif roman şeklinde.

Romanda özellikle ABD ciddi anlamda gerçekçi bir biçimde aktarılıyor. Olaylar ardına aldıkları politik ve askeri tavır ve kararlar, şu anda bir uzaylı istilası olsa cidden böyle yaparlardı dedirtiyor.

İlk oyun, tamamlanma yüzdesine göre 30 ila 60 saat arası sürüyor. Alternative ise okuma hızınıza göre 80 ila 100 saat.

Teknik konulara gelirksek, oyun neredeyse her bilgisayarda çalışabilecek kadar hafif. Benim netbookta rahatça çalışıyor. Hatta pek keyifli de oluyor, herkese tavsiye ederim.

Kurulması için System Locale'in Japonca olması lazım. Sitedeki şu adresteki rehberden yapabilirsiniz. Yazanların eline koluna sağlık. Windows 7 kullananlar, sisteminizin Ultimate olması lazım. Yoksa ekstradan bir dil yüklenemiyor. Başıma geldi oradan biliyorum.

Ses ve grafiklere yada çizimlere geçersek. Sesler ve seslendirme çok kaliteli. Ses sanatçıları iyi iş çıkartmış. Bazı bayan karakterlerin sesi başta kulak tırmalasalar da sonradan ona da alışıyorsunuz. Oyunda bulunan her konuşma seslendirilmiş. Yalnızca baş karakterin, belli başlı sahneler dışında seslendirmesi yok.

Arka plan ve karakter çizimleri kaliteli. Çok kaliteli diyemiyorum eminim daha kalitelileri vardır ama göze batan bir durum söz konusu değil. Oyunun bazı yerlerinde 3 boyutlu sahneler mevcut. Bunlarda keyif bozacak türden değil. Robotların savaşları detaylı ve kaliteli. Alternative, bazı yerlerde size anime izliyormuş hissi verebiliyor. Kişisel bir not olarak da, bir görsel romandan beklemediğim hareketlilik vardı görsel açıdan.

Muv-Luv için rehber var ama, Alternative tek bir yoldan gittiği ve tek bir sonu olduğu için rehbere ihtiyaç duymuyor. Arada yaptığınız seçimler oyun içindeki bazı şeyleri değiştiriyor, o kadar.

Biliyorum, kısa olsun dedim ama bu kadar kısaltabildim. Daha yazardım ama, okumayanların beddualarını çekmemek lazım.

Herkese tavsiye ediyorum. Özellikle mecha ve sci-fi hayranlarına göre biçilmiş kaftan. İçinde poitika ve buna bağlı olarak entrikalarda bulunuyor, eklemek istedim.

Muv-Luv'da anlatılan hikayedeki bazı şeyler belki başka mecralar tarafından defalarca kullanılmış şeyler. Ama Muv-Luv bunları kendi içinde yoğurup, kullanmasını iyi biliyor. Bitirdiğinizde aklınızda yer etmesi bunun kanıtı bence.

Not: Oyunda pek tabi ki seks sahneler var. İsteğe bağlı olarak bunları ctrl'ye basıp geçebilir, ya da... Anladınız işte... :D

Faydalı linkler;

Muv-Luv

Muv-Luv Alternative

Son olarakta Google en büyük dostunuz.

Bu tanıtımı görselroman.net forumlarında yaptığım tanıtımdan direkt kopyala yapıştır yaptım. Şimdi bir iki şey daha ekleyeyim diyorum.

Birincisi, üç oyun baştan sona çok uzun bir serüven. Ciddi bir boş vakit istiyor, ya da uzun zamanda okumak lazım ama işte, başlayınca bitirene kadar duramıyor insan, öyle bir durumda var.

İkincisi, uzunluğuna bağlı olarak, uzun süre oturup bilgisayar ekranında yazı okumanız gerekiyor. Kimisi için dayanılmaz bir durum bu, o nedenle de uyarayım dedim.

Üçümcüsü, aslında Akutan'ın rehberini belkliyordum ama buraya biraz canlılık getirir belki diye bunu buraya taşıyayım dedim.

Son bir ek: Oyun tamamiyle İngilizce'ye çevrilmiş durumda ama şu anda herhangi bir Türkçe'ye çevirme projesi ya da yaması yok.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 11
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • loykad

    3

  • xhocax

    3

  • AkuTan

    2

  • zobu312

    1

AkumA'nın bana her Muv-Luv duyuşunda ";__; üfff Muv-Luv deme yaa ;____;" olmasından dolayı sırf merakımdan okuyacam bir gün yani :D

Güzel tanıtım olmuş, gorselroman.net'ten hatırlıyorum bunu. Okumadığım için benim katabileceğim bir şey yok yazıya ama; spoiler kutularının üstüne resim paylaştığını yazarsan daha iyi olur. Şahsen ben spoiler olabilecek bi açıklama çıkacak falan sanmıştım. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Muvluv unlimited mangayı okudum sonra muvluv alternative manga ve VN okumaya başlamıştım.30 saat kadar okuduktan sonra pc format atmam gerekti sonrada devam edemedim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Şimdiye kadar çevrilmiş ve hatta uzun bir sürede öyle kalacak gibi görünen en iyi visual novel serisinin,Hani en iyi demiyeyim zevk meselesi ancak okuyupta ilk 3üne dahil etmemiş insan pek görmedim ben, 0 yorum alması gerçekten üzücü.Şimdi yorumlamaya nerden başlasam ve ne yapsam spoiler olmaz bilemiyorum, Elimden geldiğince kısa sıkmadan ve spoilere girmeden anlatmaya çalışayım yinede,Ancak en baştan şunu belirteyim "ben visual novel severim" diyen herkesin mutlaka okuması/oynaması gereken bir yapım.Bende pek bir mecha seven değilim ancak mecha sevip sevmemeniz veya diğer türlere karşı olan duygularınız hiçbir şekilde bu visual novelın mükemmelliğini etkilemiyor.

Genel bir bakacak olursak,Oyunumuz 3 parçadan oluşuyor daha doğrusu 3 oyunun birleşimi "MuvLuv" dediğimiz visual novel serisi.Muvluv Extra-Muvluv Unlimited & Muvluv Alternative.Öncelikle dışardan baktığınızda bu unlimited veya alternative size fandisk tarzı bir hava verebilir ancak öyle olmadığını hatta tam tersi olduğunu bilmenizde fayda var.

Oyunların en büyük Artısı okuyucuyu elinde tutma özelliğine sahip,Oyundaki atmosfere çok fena kapılıyorsunuz yani derinden etkiliyor sizi resmen.1. Oyunumuz olan Extra buna zemin hazırlıyor,Moege tarzı başlıyor ve açıkçası biraz uzun sürüyor bu moege kısmı school life comedy tarzı gidiyor eğer pek bu tür sevmiyorsanız belki buraya kadar sıkılabilirsiniz.Ancak ondan sonra gelen olaylar ve endingler sizde bir küçük çaplı bir şok etkisi yaratıyor önce sizde, ardından unlimitede geçtiğinizde akışa kaptırıyorsunuz kendinizi.Unlimited sonu zaten direk okuyucuda istenilen etkiyi veriyor,Extranın moegesini falan hatırlamaz hale geliyorsunuz "Ne oldu öyle o neydi bu neydi nasıl oldu" tarzı bir moda girmiş durumdasınız.Ardından Unutulmaz oyun ALTERNATIVE geliyor ki muvluv serisini şuan çevrilmiş en iyi oyun yapanda budur diyebilirim.Heralde muvluv oynamayı düşünen biri için yapılabilecek en büyük kötülük alternative'den spoiler vermektir. Coup D'etat Arc'ı veya Endingi unutabilmek mümkün değil zaten oynadıktan sonra uzun bi süre buralar aklınızı kurcalıyor,etkisi altında kalıyorsunuz. Size oyundaki olayları yaşatıyor desem yeridir sanırım,Özellikle bazı sahnelerde ana karakterin o anki umutsuzluğunu öyle bir hissediyorsunuzki böyle siyah bulutlar oluşuyor resmen üzerinizde depresifleşiyorsunuz.Bazı yerler oluyor ağzınız açık kalıyor üzülüyorsunuz ancak hiçbi karaktere birşeyde diyemiyorsunuz, Çok ilginç gerçekten yani spoiler vermeden başka nasıl anlatabilirim bilemiyorum.

Başka bir olumlu yanı ise oyun çok Gerçekçi.Yani Zobununda dediği gibi "şu anda bir uzaylı istilası olsa cidden böyle yaparlardı " dedirtiyor,Hiçbir şekilde plotholes falan yok.Gerçekten Masterpiece.

Teknik açıdan çok fazla söylenecek birşey yok.Zaten o atmosferde farketmiyorsunuz,Yinede kabaca birşeyler söylemek gerekirse Seslendirme ve Ost gayet güzel bir iki karakter haricinde karakterlerin o an yaşadığı olaylara kendilerinide kaptırmış seslendirenler yani o atmosferi yaşamanızda onlarında etkisi var,Çizim bakımından Kaliteli ancak abartılacakta bir yanı yok,Zaten yeni bir oyunda değil Muvluv 2003 de Alternative 2006da çıkmış oyunlar öyle bir kamidori falan beklememek lazım.

Benim diyeceklerim bu kadar,Elimden geldiğince spoiler vermeden anlatmaya çalıştım ancak arada kaçtıysa kusura bakmayın,Zaten böyle küçük birkaç cümleden keyfi kaçacak bir oyun değil,Direk sonda olanları söylesem bile tadınızın kaçacağını hiç sanmıyorum yani.

Bu arada unutmadan Tanıtımda güzel olmuş eline sağlık yiğit,Sende olmasan muvluv gibi bir başyapıt unutulup gidecek valla

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ve Burak gelmiş. Burak'ı ne zaman görsem aklıma Muv-Luv, Muv-Luv'u ne zaman görsem aklıma Burak geliyor. Ve direk ";_______________;" modlara giriyorum yani o kadar merak ettiğim bir yapım. Okuduktan sonra ben de buraya SPOILER kutusu içinde görüşlerimi yazıcam, burada bir tartışma şeysi döner belki.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

Türkiyede görsel roman oynuyan var mıymış?

Ben tek başımayım zannediyordum öyle.

Sıralamada hata yapıp direk Muv-Luv Alternative'i oynadıydım ben.

Ama geçmişi bilmediğimden daha bir gizemli, garip bir şey olduydu.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Türkiyede görsel roman oynuyan var mıymış?

Ben tek başımayım zannediyordum öyle.

Abi şu an biz (akutan ben vs) seni görünce ayni tepkiyi verdik emin ol :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

Muv-Luv serilerinde mutlu son var mı yoksa full dram mı ? son zamanlarda baktığım aksiyon, mecha, savaşla ilgili visuallarda pek mutlu sonlu temiz bir seri bulamadım da :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Bu seriyi Mangaları ile tanıdım ve Total Eclipse'in animesi çıkınca izlemeye başladım

Extra'yı tamamen Unlimited'e ulaşmak amacıyla bitirdim. Unlimited her ne kadar iyi idiyse de bu serinin zevkini Alternative ile aldım, iyice yoğunlaşan savaş ve umutsuzluk havası Chronicles serileri ile birlikte çok iyi br duruma geldi. Ama Total Eclipse'in özellikle Kyoto bölümü bütün BETA savaşları içindeki en zevk aldığım kısım olmuştur.

Altered Fable ise Extra'nın biraz daha değiştirilmiş bir senaryo ile çok daha renkli ve eğlenceli hale gelmiş. Ne yazık ki halen çözemediğim bir sorun yüzünden yarıda kaldı :(

Hoca, eğer Unlimited ve Alternative gidersen BETA savaşları var ve pek de iç açıcı şeyler olmuyor... Eğlence ve mutlu sonlar arıyorsan Extra ve Altered Fable bölümlerine bakacaksın, ama orada da mechalar yok :(

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 7 ay sonra...

Muv Luv serilerine başlamayı düşünüyorum ama oyun türü olarak strateji veya rpg tarzında mı? İçeriğinde eğer rpg veya strateji varsa japonca'dan ith ve chitrans'la okuduğum için baya zor olacak

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Muv Luv serilerine başlamayı düşünüyorum ama oyun türü olarak strateji veya rpg tarzında mı? İçeriğinde eğer rpg veya strateji varsa japonca'dan ith ve chitrans'la okuduğum için baya zor olacak

Oyun ingilizce dostum, ITH ile uğraşmana gerek yok direk ingilizcesini indir oyna.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...

Muv-Luv serisi, ingilizceye çevirilenlerin dışında devam serileri de var:

Muv-Luv Altered Fable ,

Muv-Luv Alternative - Total Eclipse,

Ayu Mayu Alternative,

Muv-Luv Alternative Chronicles vol 1-2-3-4

ve devam serileride 2016 da gelmeye devam edecek gibi :

Muv-Luv Photonflowers*

Muv-Luv Photonmelodies

Strateji var mı diye sormamın sebebi, başladım mı tüm seriyi elden geçirmek istememdi :D

Konusu bayağı ilgimi çekti. İşten fırsat bulursam oynamaya başlıyacağım. Epey uzun zaman alacak sanırım :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?