Jump to content
  • Kayıt Ol

Sakamichi no Apollon


Squaw

Önerilen İletiler

(düzenlendi)
Sakamichi no Apollon

TANITIM

 

Babasının işleri nedeniyle devamlı yer değiştiren biridir Kaoru (Bon). Buna alışmış gibi gözükse de alışamadığı nadir şeylerden birisidir aslında. Onun yanında kavgayı hayat felsefesi haline getirmiş biri vardır; Sentarou Kawabuchi (Sen). Yaşının getirisi ve geçmişinin silinmeyen izleri nedeniyle haşarılığından ödün vermeyen sen, babasının mesleği nedeniyle o yaşına kadar olan tüm zamanlarını yalnızlık içersin de geçirmiş olan Bon, varlığıyla bu iki erkeğin yaşamlarına dişilik katan Ritsuko.

 

Bunların yanında Jun-nii'miz ve çıktığı sahneyle o etkileyici atmosfere daha da çekicilik katan Yukira. Tüm bunları sahip olduğu sığınağında destekleyen ve zaman zaman onlara katılan Oji-san'ıyla tamamlanan karakterler dünyası. Bon'un yeni nakil olduğu okul hayatında boğulduğu bir anda çatıya doğru yönelmesiyle yıkılamayacak gibi görünen bir dostluğun başlangıcına sahip Sakamichi; böylece ilk dostluğunu yaşamış olur Bon. Buna, bir de ilk aşkı katmasıyla okuyucusunu geçmiş dönemlere götürüverir. Kendimizi bir aşk üçgeninin ortasında bulmuş sanıyorken, çoktan beşgene dönüşüvermiştir o üçgen. Önce çatıya çıkışında Sen'in itirazıyla karşılaşır Bon, anlam veremediği bu engeli yıkma çabası sonucunda Sen ile güzel bir dostluğu yakalar. Ardından da Ritsuko girer bu ikili dünyasına, zaten Sen'in dünyasındadır ama üçgenin birleşimini oluşturması gerekmektedir, aslında bu birleşimi Ritsuko'dan daha çok Sen oluşturur. Ritsuko ve Sen çocukluk arkadaşıdır; bu arkadaşlık arasına bir de Bon katılır ve zamanla bu özenilesi üçlümüz ayrılmaz birer isim olmuştur. Her şeyi birlikte yapmanın keyfine varmışlardır çünkü.

 

Her şey Bon'un Ritsuko'ların dükkanına gitmesiyle başlar. Gördüğü merdivenleri inerek Sen'in bilinmeyen dünyasına adımını atmıştır artık. Sen müziği, daha doğrusu Jazz'ı her şeyin üstünde tutan bir bateristtir aslında, Bon'un da piyano geçmişiyle bir tamamlama oluşur. Jun-nii'miz de saksafon çalarak grubu tamamlamaktadır bir nevi. Zaman içersin de grupça çalışmalar başlar, her boş vakitlerinde bir araya gelen ekibimiz, müzik dışında da birlikte vakit geçirmeye başlamıştır. Jun-nii okul molalarında evine geldikçe bu ekibe eşlik ediyordur, zaman içersin de Yukira da ekibin bir üyesi olup çıkar. Onlar için her şey müziktir, müzikse her şeydir ama hayatın sadece müzikle yürümediği gerçeği zaman içersin de karşılarına çıkar ve onları büyümenin en önemli tanığıyla karşı karşıya bırakır. Hayat tüm zorluklarıyla onlara büyümeyi vermektedir. Lise günlerinin güzelliği aynı şekilde devam edilecek denirken ayrılan yolların getirisi yaşamları da görmüş oluruz. Hayat sadece merdivenlerden inmekle son bulmaz, bir de onun düzlüğe çıkan kısmını yaşamak gerekir.

 

 

 

KARAKTERLER

Sentarou Kawabuchi - Ana Karakter

Kaoru Nishimi - Ana Karakter

Ritsuko Mukae - Ana Karakter

Junichi Katsuragi - Yardımcı Karakter

Yurika Fukahori - Yardımcı Karakter

Tsutomu Mukae - Yardımcı Karakter

Seiji Matsuoka - Yardımcı Karakter

157590.jpg

DİĞER İSİMLERİ

Romaji: Sakamichi no Apollon

Japonca: 坂道のアポロン

Diğer: Sakamichi no Aporon, Kids on the Slope

 

BİLGİ

Kategori: Manga

Cilt sayısı: 9

Bölüm sayısı: 45

Yayım: 28 Eyl 2007 - 28 Oca 2012

Dergi: Flowers (Aylık)

Eser: Yuki Kodama (Hikâye & Çizim)

Türler: Dram, Müzik, Romantik, Okul, Gündelik Hayat, Josei

 

İSTATİSTİKLER

Puan: 8.72

Sıra: 45

Veriler 23 Aralık 2016 Cuma günü 15:20 saatinde MyAnimeList sitesinin şu sayfasından çekilmiştir: manga / 28393

 

 

 

KARAKTERLER:

Spoiler

 

Sentarou Kwawbuchi (Sen):

Bon'un nakil olduğu yeni okulunda en fazla serseri ruhu taşıyan öğrencilerin başında gelir. Kavgacı ruhunun yanında arkadaş canlısı biri olduğunu da zaman zaman dışa vuran bir yapısı vardır. Jazz en sevdiği şeylerin başında gelir, batari çalmak ise hayatının en büyük keyiflerinden biridir. Neşeli, yeri geldiğind ede köşesine çekilen bir yapıya sahiptir.

 

Kauro Nishimi (Bon):

Babasının işinden dolayı seyahat etmesi nedeniyle amcasının evinde yaşamaya başlayan Kauro, çevresinde arkadaşı olmayan ve oldukça içine kapanık birisidir. Kolaylıkla arkadaş edinemeyen biri olduğu için gittiği her yeni okulunda yalnız kalmaya alışmıştır. Piyano çalmayı seven Kauro, zaman içersinde piyano sevgisi nedeniyle yalnızlığını da yıkmayı başarır.

 

Ritsuko Mukae:

Sentarou ile çocukluk arkadaşı olan Ritsuko zaman içersinde Kauro ile de iyi bir arkadaş olur. Arkadaş canlısı ve dışa dönük olan sevimli kişiliğiyle ortamı sevecenleştirmeyi başaran biridir.

 

Junichi Katsuragi:

Sentarou'nun hayatında en çok önem verdiği kişilerden biridir. Tokyo'da üniversiteye giden Jun-nii tatillerinde evinde döndüğü zamanlarda Sen ve Bon ile sevdikleri Jazz'ı hayata geçirir. Oldukça sevecen ve neşeli biridir.

Yurika Fukahori:

Varlıklı bir ailenin kızı olan Yurika sanata meraklı biridir. Sen, Bon ve Ritsuko ile aynı liseye gitmektedir. Zaman içersinde o da grubun bir parçası haline gelir, ailesinin zenginliğine rağmen şımarık olmayan bir kişiliğe sahiptir.

 

 

 

KİŞİSEL YORUM:

Spoiler

 

Güzel bir dostluk hikayesinin en güzel adreslerinden biri Sakamichi no Apollon. Yaşam için arkadaşlığın yansıması da diyebiliriz buna. Aynı zamanda insanoğlunun en güzel dönemlerine ait olan aşklarının yansıması da... Kimi zaman hüzünlü dostlukların adresi kimi zaman da yaşamımızın en unutulmaz anlarının ismi. İki aptalın tek yürek olduğu bir hikaye aslında; 1960'ların o büyülü atmosferinde müziğiyle daha da egzotikleşen karakterlerinin dünyası bir nevi.

 

Bir dönemi düşünündüğümüzde, her şeyin tarihi bir yapı içereceğini düşünmemek gerektiğini okuyucusuna sindire sindire yediren bir yapım Sakamichi; yediren ama hazmetmeyi de öğreten, hazmederken de yediğiniz şeyin keyfine vardıran. Tarihi atmosferinin güzelliği yanında dolu dolu oluşuyla kendini yukarıya taşıyan bir Josei; Josei kıtlığında kendini bu isme en güzel yakıştıranlardan hatta. Karakterlerinin mangaya güzelce yedirildiği nadir yapımlardan, karakterler dünyasının ve gelişiminin güzelce yansıtıldığı nadir adreslerden biri bu manga. Okurken tek bir melodi bile duymasam da iliklerime kadar hissettirilen o güzel Jazz'ın gençliği hatta. Bu isme yapılabilecek en büyük haksızlığı yaptığımın farkındayım, o hoş melodilerle daha da şenlenebilecek Sen'i ya da Bon'uyla tek bir tınısı olmadan okuduğum, okuyup yuttuğum bir manga olup çıkıverdi. Aslında okunması yerine izlenilmesi gereken bir isim biliyorum ama o son ciltte tanığı olduğum dünyasıyla, ''İyi ki okumuşum'' dediğim bir manga. Koca cildin tek bölüme sığdırılacağını da düşündükçe asıl haksızlığı benim değil de bu ismi seyirliğe dönüştürenlerin yaptığını düşünmekten kendimi alamıyorum, haksızlığın en kötüsünün de bu olduğuna inanıyorum. Belki gaddarca bir yaklaşım sergiliyorum, belki arkada yaşanılanları bilmiyorum ama söz konusu bir haksızlıksızsa eğer benden daha acımasızlar var diye düşünüyorum, belki de hayatımın en büyük yanılgısı bu olsun istiyorum.

 

 

Anime yapımını izlemeden bu isme değinesim pek yok ama yine de bir şeyler beni dürtüklüyor işte! Hatta biliyorum ki bu sezonun güzelliklerinden biri; henüz izlememiş bir takipçi olsam da hikayeye olan hakimliğimle bunu rahatlıkla söyleyebileceğime inanıyorum. Belki hata kırıntıları olabilir, belki mangadan geçiştirilmiş kısımlar olabilir ama gelen (daha doğrusu gelmeyen) bu Josei kıtlığında böylesi güzel bir ismin yere göğe sığdırılmaması gerektiğine inanıyorum. Hadi biraz abarttım diyelim :P, 'yere göğe sığdırılmama' demeyelim de en azından hakettiği değeri görmesi gerektiğini düşünüyorum. Ortalarda dolanan yeni ama kaliteden bir sürü ödün veren çoğu isme inat kendini, hemen hemen her yanından fışkıran kalite esintileriyle daha da güzelleştiren bir isim. Hal böyle olunca da bize en kolayını yapması düşer; hemen mangaya veya seriye yumulmak. Ben okunması gereken kısmı atlattığıma göre geriye izlemesi kalıyor ve umarım bir ara izleyip yutacaklarımdan olur. Çizimlerinin kalitesini irdelemeye yanaşmıyorum pek, zaten irdelenecek bir kısmı da yok. Çizimlerinin güzelliği, konunun güzelliğiyle birleştiğinde ortaya sevilesi bir yapım çıkıyor aslında. Karakterlerin yaşadıklarını istenilen şekilde vermesiyle sona bir adım daha yaklaştıkça hemen bitmesin istiyorsunuz, bir tarafınız da tersini diliyor. Bitmeye biraz daha yaklaştıkça da o istenilen sonu görelim diye diretiyorsunuz, bu ana ramak kala da elinizi eteğinizi bu isimden çekmemek için direniyorsunuz. Sona geldiğinizde de bu kez merdivenden indiğinizde sizi sonraki hayat değil, önünüzde beliren yokuşun ucundaki yeni yaşam bekliyor diye seviniyorsunuz; kimine göre istenmeyen bir son belki, kimine göre beklenen bir son. Bana göreyse Sen'in durması gerektiği yaşamın şekillenişiydi, bir nevi o müzik tınılarının sonrasında gelen yaşamının soluklanışıydı, aslında huzurlu bir nefes alıştı.

 

 

 

 

 

Düzenlendi: (Aurora Borealis)
Güncelleme
Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 1
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    1

  • CloudT

    1

En Hareketli Günler

En Çok Yazanlar

En Hareketli Günler

Mangasını finalledikten sonra animesinin finali pek tatmin etmedi. Buna rağmen hem manga hem anime serisi gerçekten harikaydı. Sözlerinden başka ne söyleyebilirim ne eksik diye düşününce zaten söylenmesi gereken fazlasıyla söylenmiş. Fırsatınız varsa başlayın, okuyabileceğiniz ve izleyebileceğiniz en iyi serilerden biridir.

Tabi eğer benim gibi kafa yapısındaysanız. Forumlarda hiç beğenmeyenleride görmedim değil hani...

Yoko Kanno'nun görev aldığını öğrenmem bile animeyi izlememe yetiyordu. Böyle bir dehanın yer aldığı serinin müziklerinin kötü olması mümkün değil.

Güzel seriydi, hem mangasını hem animesini takip ettiğim için mutluyum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?