Jump to content
  • Kayıt Ol

Psycho-Pass


rico

Önerilen İletiler

41995l.jpg

Yönetmen :Shiotani Naoyoshi

Senaryo : Urobuchi Gen

Karakter Tasarımı :Amano Akira

Yakın bir gelecekte "Psycho-Pass" isimli bir sistem aracılığı ile insanların ruhsal hâlleri,özellikleri ölçülebilmektedir. Bu sistem sayesinde toplum içinde renk taraması yapılarak suç katsayısı yüksek kişiler belirlenip yakalanabilmektedir. Hikâye ise cinayet masasına yeni atanmış bir polis olan Tsunemori Akane ve potansiyel suçlu sayılan ancak infaz ile görevlendirilmiş bir ekip arasında işlemeye başlar.

Fragman

Uzun süredir slice of life türüne bağımlı iken bu sonbahar ilgimi çeken yapımlardan biri oldu.

İlk bölümü beğeniyle izledim. İlerleyen bölümlerde de heycanını kaybetmez umarım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 17
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • gundamaster

    9

  • CloudT

    5

  • SupaHakka

    2

  • rico

    1

gundamaster

İzlerken aklıma sürekli Minority Report'u getirdi. Filmde olduğu gibi animede de potansiyel suçlular şehrin ceza sistemi tarafından önceden yakalanıyor/infaz ediliyor. Sistem birebir aynı olmasa da oldukça benzer.

Sonbahar sezonunda benim için öne çıkan serilerden biri oldu.

Kanlı sahnelerde siyah perde kullanılmaması büyük bir artı olmuş. Yoksa animenin bütün iştahını kaçırırlardı.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 ay sonra...
gundamaster

Birinci bölümden 15'e atlayınca birden tuhaf geldi ama bu seri aradaki 14 haftada baya baya güzel şeyler anlattı.

Bölüm 15

Sonunda Sibyl sistemi çöküyor. İnsanlar artık çığrından çıktı. kasketler sayesinde suç oranının artması ve sokaklarda rahatlıkla işlenen cinayetler sonucu sistemden korkan insanlar bile kendilerini koruyup, ayaklandılar. Böylece bir kaos oluştu. Makishima öyle zeki bir adam ki bu kargaşayı önceden planlayıp hatalı olan bu sistemi yok etme çabaları meyve vermek üzere.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Sınavlardan dolayı bir iki seri hariç bir çoğuna ara vermiştim. Bunlardan biri de malesef Psycho-Pass'ti. Malesef diyorum çünkü seriye devam etmeye başladım ve seri o kadar işlemiş olacak ki başlar başlamaz ne kadar özlediğimi fark ettim. Ve gelişen senaryoyla birlikte karakterler gelişimleri de harika işlenmiş.

Akane'nin başına gelenler cidden o kadar rahatsız edici bir durum olmasına rağmen psikolojik derecelendirilmesin de hiç bir sorun görülmemesi cidden bu kız da iş var dedirtiyor. Gözleri önünde arkadaşının boğazı kesildi ama belli bir süre de kendini toparlayabilmesi mucize gibi bir şey olsa gerek.

Shougo'da ne illet bir herifmiş. Hem karizma hem de psikopat bir kişiliğe sahipmiş. Soğukkanlılığı ise tüyleri diken diken ediyor. Yine de kitap gibi konuşmasına bayılıyorum. =D

Güncel bölümlere bir an önce yetişmeye bakıyorum. Bakalım, daha neler olacak. Heyecan dorukta.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

@Cloudyoshida

Hangi bölümde olduğunu bilmediğimden sana spoiler olmasın diye tam açıklayamıyorum ama Akane'nin o durumu anlatıldı ilerki bölümlerde. Öğrenince bir çok teori üretmen mümkün.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Makishima'nın Akane'nin arkadaşının boğazını kestiği bir sahne var. Hatta silahlarının işe yaramadığını o an öğrenmişti. Makishima, doğduğundan beri hep düşük seviyeli suç oranına sahipmiş. Bunu da öğrenmiş olduk. Yani istisnasi bir durumu var.

İleri ki bölümleride yarın izleyeceğim, bakalım nasıl açıklamışlar ve yeni teoriler üretilecek gibiyse ne ala.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Bölüm 16

Erken gelen final gibiydi bu bölüm.

Makishima yakalandı. Sibyl sistemi neredeyse yok edilecekken Şef tarafından engellendi. şefinde cyborg olduğunu öğrendik epey şaşırttı. En kötüsü de Kagari'nin ölmesi oldu. Sibyl sisteminin ardında yatan gerçeği de neredeyse öğrendik. Sanırım Sibyl sistemi kablolarla büyük bir ağa bağlı bir insandan oluşuyor. Bana öyle geldi.

Makishima ve Kogami'nin kapışma sahneleri ve ordaki yönetmenlikte çok iyiydi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...
gundamaster

B20

Artık son iki bölüm kaldı ve müthiş bir finale doğru gidiyor.

Bu bölümde akane fazlasıyla karakter gelişimi gösterdi. sibyl sistemine kafa tutuşu onlara karşı şantaj yapması falan çok iyiydi. Sistemin işleyişi yüzünden midesi bulandı neredeyse. Neredeyse sistem eski suçlulardan oluştuğu için yönetim biçimi karşısında çok şaşırdı.

Makishima amacı için birini daha hunharca öldürdü ve son planını uygulamaya gitti. Kogami de peşinden. Akane Kogami edası ile arkadaşlarını asıl gitmeleri gereken yere yönlendirirken çok karizmaydı.

Bu animeyi doğru dürüst tartışacak birilerinin olmaması ne kötü.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

20

Ruh, irade ve değerler üzerine geçen tartışmalı bir bölüm daha ve bu sahneleri özellikle seviyorum. Boş bir seyir zevkindense, izlerken kafa çalıştıran bir serinin keyifli bir bölümüydü.

Aslında, oldukça geç izledim. Yani, bir süredir çok fazla vaktim olmuyor. Takip edilecek başka serilerde vardı. Her neyse...

Sistemin eski suçlulardan oluşunu duyduğumda ben de şaşırdım ama böyle bir düşünce de yaratıyorlardı -ki Makishimayı bu denli istemelerinden öyle bir sonuç çıkartılabilirdi. Ayrıca, Makishima'nın planları dahiyane. Yani, sistemi en ince noktasından çökertme planları kuruyor ama bunu başarabilecek mi onu da gelecek bölümlerde göreceğiz ve aslında görmeyi de isterim. Saçma bir sistem olduğu daha ilk bölümlerden kendini belli ediyordu. Her ne kadar yararlı yanlarıda olsa robotsal bir mekanizma gibi insanların yönlendirilmesi fazla saçma. Zaten buradan çıkan sonuçlar doğrultusunda, ruh ve irade gibi tartışmalar iyice alevlendi.

Akane'nin Kogami mizacına bürünmesi de Bahamecha dediğin gibi oldukça karizmatikti. O kısımda baya etkilendim.

Ve bakalım sistem Makishima karşılığında cidden Kogami'yi serbest bırakacak mı yoksa yine kendi mantıksal hesaplamaları doğrultusunda hareket edip, her şey bittiğinde infazlarını verecek mi... Aslında neler olacağı biraz belli de olsa, hiç olmayacak bir finalle karşımıza da çıkarsalar şaşırmamak lazım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

@CloudYoshida;

Makishima anime tarihindeki en iyi villianlardan biri olma yolunda. Adamın düşünce yapısı öldürmeden zevk alması dışında çok iyi bence. Öldürmeden zevk alan bir karakteri izlemekte keyifli bana kalırsa. Yoksa hangi kötüye baksan hepsi gri. Siyah ya da beyaz olan hiç yok.

Sistemin çökeceğini çok sanmıyorum ne kadar kötü yanları da olsa. Şehire oturmuş ve düzen sağlanmış. akane sisteme dahil olursa ki sanki öyle bir şey olacak. Sistemi daha uygun hale getirebilir diye düşünüyorum.

Kogami'nin kurtuluşu için Akane sisteme katılabilir zaten o şekilde kurtulabilir. Finale 2 bölüm kaldı. eğer tv serisi ile sonlanırsa Makishima son bölümde Kogami ya da Akane tarafından öldürülür gibime geliyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Bahamecha

Katılıyorum, oldukça sağlam bir karakter ve bunu sonuna dek de iyi kullanıyorlar. Kötü karakterin, bir öyle bir böyle olmasını pek sevmiyorum yada iyi karakterin. Var olan bir düşünce sistemi üzerinde emin adımlarla ilerlemesi her zaman daha ilgi çekici gelmiştir. Ve bu uğurda yaşadıklarıyla, sonu yaşamalarıda en iyi seçenek oluyor. Yani aradan belli bir bölüm geçer ondan sonra kötü karakterde hafif yamulmalar olduğunda, aldığım keyif neredeyse tamamen yok oluyor.

Sistem çökmez diyoruz ve evet, büyük bir temeli var fakat gerçekler açığa çıkartılırsa, oluşacak tepki sistemi çökertebilir. Ve Makishima'nın sadece tek bir plan üzerinden gittiğini sanmıyorum. Büyük ihtimal yedek bir planı vardır ve belki de biri eğer gıda planında başarısız olursa sistemin bütün iç yüzünü basın yada farklı bir yolla dışa vuracaktır. İşte, bu da bir ihtimal.

Sistemın devamında bir sorun çıkmazsa, Akane katılır mı katılmaz mı emin değilim. Yani katılacak gibi bir izlenim var ama bu fazla basit geliyor. Daha görkemli bir son ve ayrıntıları hak ediyor.

Bence de Makishima ölecek. Zaten ölmezse de ya sisteme katılır yada Kogami ve Akane hem öldürmeyelim hem de sisteme dahil etmeyelim diye farklı bir metod uygulayabilirler. İlla iki seçenek üzerinden hareket etmeyebilirler.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

21.Bölüm

Makishima hala bir adım önde gidiyor. Masaoka ve Ginoza'yı tuzağa düşürüp ikisini birden egale etti. Masaoka'nın ölümüne üzüldüm. Ginoza ile işler rayına oturmaya başlamışken babasını kaybetmiş oldu. Akane farkına vardı ama biraz geç oldu.

Olayın hemen ardından Kogami gelip Makisihma'ya bir iki el ateş etti ama nasıl olduysa vuramadı.

Akane Sibyl sistemini kendi istediği şekilde yönlendirmiş ve Kogami'nin kurtulmasını sağlayacak, böylelikle. Tabi işler düşündüğü gibi giderse.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

22 Final

Shokku desu O.o

İyi bir final bekliyordum ama bu beklentimden bile iyi çıktı. Özellikle Makishima'nın öleceğini düşünmemiştim. Genelde kötü de olsa karakterleri öldürmez ve süründürürler ya bunda öyle olmadı. İyi ki de olmadı. Olsaydı serinin bütününe yakışmayan bir son olurdu. Kougami Makishima'yı öldürmekle bu sistem içinde yeni bir canavar oldu fakat sistem tarafından ele geçirilmediği için artık özgür. Buna ne kadar özgür denebilirse; son kısımda küçük bir apartta gibiydi.

Akane artık dedektiflerin başında ve Ginoza Enforcer oldu. Babasının isteği üzere başka bir ol çizeceğini söylediğinde aklımdan bu değilde, bir marangoz falan olur diye geçirmiştim. Çok şaşırttı beni :)

En çok şaşırdığım hadiselerden biri de iki taş hatunun birbiri ile beraber olmasıydı:25550:Valla yakışır ama be :011: Yeni bir Akane daha ekibe katıldı. Böyle bir sonla serinin sanki devamı gelebilir gibi bir hava yarattılar. Sonuçta sistem de baki kaldı. Bu sistem çökene kadar bu anime devam eder.

Genel notum 9/10

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Urobutcher'ed!

Sonu tam anlamıyla hayal ettiğim gibi bitti. Kogami öldürmeseydi tam anlamıyla seri bitmezdi(~bitemezdi) zaten. Makishima (RIP), yeni dünyada görüşmek dileğiyle! Serideki karakter analizlerine gelirsek Kogami tamamiyle düz bir çizgi izledi. Başından beri arkadaşını öldürmüş olan manyağı aradı ve amacına ulaştı. Akane desen, Sibly için yatıp-kalkan dürüst bir vatandaştı, hala da öyle fakat durumun farkında. Artık akıllandı ve bunu gözlerinden görmek mümkün. Onun çizgisine aşağılardan başlayan ve daha sonra yükselen bi çizgi diyebiliriz.. Ama Makishima için, benim açımdan tam tersi oldu. Çok zekice ve seri kanlılıkla ilerleyen karakter, sonunda basit ve ucuz bir şekilde öldü. Devrim dediğim noktaya gelirsek, Akane'nin arkadaşının öldüğü ve bütün olayların oradan sonra değişmeye başladığı başlangıcı diyebiliriz.

23PuExx.png

*paint terk*

Sibly sistemine gelirsek p*ç başladı, p*ç bitti. Bi sürü soru işareti ile bitirdiler. Beni tatmin etmedi. Yayoi'nin geçmişini vereceklerine onun geçmişini vereymişler daha iyi olurmuş. Sonundaki fanservice'den bahsetmek bile istemiyorum. Güyaa "moe"siz yapacaklarına dair laflar ettiler, o yatak sahnesi saçmaydı. Neyse.

Seriye 8/10 veriyorum aslında 9 olabilirdi ama -1'in nedeni Kogami'nin sonunun açık bırakılması. Umarım bi OVA veya film gelir. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

@SupaHakka

Makishima'da sistem gibi onu desteklemeyen birileri olmadıkça bir yerde çökecekti. O nedenle sonu gelmişti. Artık yapacak bir şeyi kalmamıştı. Daha şekilli ölebilir miydi belki evet ama bu sade ölümde ona yakıştı bence.

Anime sonunda da Sibyl hala devam ediyor gibi bir ibare vardı. Dolayısıyla devamı gelecek gibi bir düşünceye gark ediyor bizleri.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Bahamecha

Evet Makishima konusunda katılıyorum ama elindeki fırsatları daha iyi kullanıp, adamlarını hemen harcamasaydı daha iyi sonuçlar alabilirdi. O maskeleri özellikle daha iyi kullansaydı... Şimdi düşünüyorum da tehdit bile olamadı. Sadece bi kaç adam öldürdü, ortalığı karıştırdı ama sisteme karşı fazla bi vukuatı olmadı. Onun gibi anarşistler hep gelip geçici.

Bölüm sonundaki yazıdan eğer blurayler satış yaparsa birşeyler umabiliriz çağrısı yapılmış. Dualarımız Japon halkına ve onların ceplerine.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Seri bitti ve hakkında çok fazla, detaylı bir biçimde yorum yapmaya gerek duymuyorum. İzleyenler ve izlememiş/izleyecek olanlarda belli başlı yorumları görerek zaten ne kadar harika bir seri olacağını anlayacaklardır.

Atmosferi o kadar muazzam ki seriyi izlerken ve izledikten sonra olmak üzere ap ayrı iki farklı duyguyu yaşatabiliyor. Karakterler ve gelişimleri, seiyuu uyumları, bunun yanı sıra müziklerin, sahne geçişlerinin, senaryonun ince elenip sık dokunmasıyla ortaya çıktığı ve bunun sonucuyla da ortaya muazzam bir seri çıktığı takip edenler tarafından çok rahat bir biçimde anlaşılabiliyor.

Ve ayrıca serininin devamı olmamalı, belki geçmişe dönük niyetiyle ovalar yayınlanabilir ama daha fazlası değil. Geçmişi anlatmaları, eksik yerleri tamamlamaları kabul ama ileriye dönük bir senaryo ile asla çıkmaması gerekiyor. Yani o derece iyi bir finalle sonlandırdılar.

Velhasıl, izlemeyenlerin kaçıracakları çok şey var.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?