Jump to content
  • Kayıt Ol

85. Oscar Ödül Töreni (2013)


Solid Snake

Önerilen İletiler

Her sene olduğu gibi bu sene de Oscar'ın kimlere gideceği büyük merak konusu. Ödüller sahiplerini 24 şubatta bulacak. Adaylar listesini aşağıdaki linkte inceleyebilirsiniz.

http://www.imdb.com/oscars/nominations/

Ben bu senenin adaylarını oldukça yerinde buldum. Akademi, son yılların en yerinde aday listesini oluşturmuş bana göre. Yalnızca Beasts of the Southern Wild filminin gereğinden fazla adaylık aldığını düşünüyorum. Özellikle En İyi Yönetmen (Benh Zeitlin) ve En İyi Kadın Oyuncu (Quvenzhané Wallis) dallarında aldıkları adaylıkarı bence hak etmiyordu. Quvenzhané Wallis, henüz 9 yaşında. Yaşına göre oldukça iyi bir oyunculuk sergiledi ama Oscar adaylığı için kesinlikle yeterli değildi, keza ilk kez yönetmenlik deneyimini yaşayan Benh Zeitlin de öyle.

En İyi Film ödülünün kime gideceğini tahmin etmek çok güç.

En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Daniel Day-Lewis'in alması gerektiğini düşünüyorum. Yine döktürmüş Daniel usta. Umarım daha önce aynı ödülü 2 kere alması Akademi'yi üçüncü ödülü vermeme yönünde etkilemez. Zira 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü 3 kere kucaklayan aktör henüz yok.

En İyi Kadın Oyuncu adaylıklarında bu sene ağırlığını koyan bir oyunculuk göremedik maalesef. Benim favorim Jennifer Lawrence, diğer adaylara göre daha başarılı buldum kendisini.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü için yarışacak tüm adaylar daha önce Oscar almış olan büyük ustalar. Özellikle Robert De Niro'nun 21 yılın ardından aday olması beni sevinçlere boğdu. Oscar'ı da hak edebilecek bir performans sergilemiş ama Django Unchained'i izledikten sonra Christoph Waltz'ın 2. heykelciğini de evine götüreceğini düşünmeye başladım. En az Inglourious Basterds'teki kadar iyi oynamış yine.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü şimdiden Anne Hathaway'in diyebilrim. Zapzayıf kalmış kızcağız, bu yüzden çekiciliğini de biraz kaybetmiş ama Oscar'ı da hak etmiş. Tabi bunda kategorinin bu sene biraz zayıf olmasının da etkisi var. Mesela aynı filmde ben Hugh Jackman'ın performansını daha çok beğendim ama onun kendi kategorisinde kazanma ihtimali %0'a yakın.

En İyi Yönetmen ödülü ise Michael Haneke'ye gidecek gibi duruyor. Akademi yıllardır Haneke'nin filmlerine kayıtsız kalıyordu. Bu sene eski filmlerinin de hatrıyla ödülü verecekler bana kalırsa.

Evet bu seneki Oscar Ödül Töreni konusunda sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 6
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Solid Snake

    3

  • fake

    2

  • MousassaKanjeri

    1

  • Reflectrio

    1

Benim takıldığım kategori "En İyi Yönetmen" olmuştu. "En İyi Film"den bu kategoriye geçerken nasıl bir eleme yaptılar anlamış değilim. Ben en azından Argo'nun da bu kategoriye dahil olmasını bekliyordum. Tamam, Ben Afleck sevenlerini bile kendinden tiksindiren bir oyuncu moduna girmişti geçen yıllarda ama kabul etmek lazım,yönetmen olarak iyi işler çıkarıyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben de katılıyorum sana. Ben Affleck aday olmalıydı, Benh Zeitlin ve David O. Russell'dan daha çok hak ettiğini düşünüyorum. En İyi Yönetmen dalında aday olamayınca En İyi Film dalında da Argo'nun şansı kalmadı diyebiliriz, çünkü En İyi Yönetmen ödülüne aday olmayıp En İyi Film ödülüne sahip olan film sayısı tarihte çok az. Sanırım Argo, Altın Küre'yle yetinmek zorunda kalacak bu sene.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

Evet, dün gece ödüller sahiplerini buldu. Benim ödüller hakkındaki kısaca yorumlarım şu şekilde,

En İyi Film

Herkes ödülün Argo'ya gitmesini eleştirmiş ama ben bu konuda hemfikir değilim. Tamam, Argo'da bolca Amerikan milliyetçiliği yapılıyordu ve Ben Affleck ne kadar itici bir adam olduğunu ödül konuşmasıyla tekrar bize gösterdi, ancak Argo başlı başına bu seneki ödülü hak eden yapımlardan biriydi. Bana göre Life of Pi veya Les Miserables alsa daha iyi bir seçim olurdu ama ödülün Argo'ya verilmesine de kızmadım.

En İyi Yönetmen

Açıkçası bu sene ödülün Michael Haneke'ye gideceğini düşünüyordum, zira filmleri yıllardır Akademi tarafından görmezden gelinen bir yönetmendi ve bu sene En İyi Yönetmen ödülüyle bunu telafi etmek isteyebileceklerini düşünüyordum. Ödülü Ang Lee aldı, bana kalırsa iyi de oldu, bu sene en çok hak eden oydu diye düşünüyorum (Benh Zeitlin nedir yahu?).

En İyi Erkek Oyuncu

Gelelim her sene en çok dikkatimi çeken ödüle. Uzun zamandır bir Daniel Day-Lewis hayranı olarak ödülü onun almasınını istiyordum ve hakkıyla aldı ödülü. Böylece bu dalda 3 ödül alan tek aktör olarak tarihe geçti. Joaquin Phoenix ve Hugh Jackman'ın performanslarının da şahane olduğunu belirtmeliyim, ne yazık ki Day-Lewis ile aynı seneye denk geldiler.

En İyi Kadın Oyuncu

Beklediğim gibi Oscar heykelciği Jennifer Lawrence'a gitti. Bu sene en zayıf kategorilerden biri de buydu, o yüzden böyle bir performans onu ödüle ulaştırmaya yetti (9 yaşındaki Quvenzhané Wallis'in performansı aday olmaya kesinlikle yeterli değildi, neyse ki ödül vermek gibi bir hataya düşmediler).

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Bu dalda bu sene 5 usta aktör yarışıyordu ama Christopher Waltz'ın performansı bir adım öndeydi ve 2.Oscar'ını eve götürdü. Waltz'ın galip geleceğini tahmin ediyordum ancak bir umut Robert De Niro'ya verirler belki de düşünmeden edemiyordum. 21 yıldan sonra aday olan De Niro'nun 3. ödül hayali de başka bahara kaldı.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Bu konuda fazla yoruma gerek yok, kendisinden başka güçlü adayın bulunmadığı (Sally Field belki) için Anne Hathaway ödüle rahat bir şekilde ulaştı.

Diğer Ödüller

Animasyon dalında Brave'in galip gelmesi tam bir fiyaskoydu, Wreck-it Ralph'in çok fena hakkı yendi. Tamam Brave Akademi'nin tarzına daha yakındı ve Disney'in elinden çıkmıştı ama yine de Akademi'nin böyle yanlış bir karar vermesini beklemiyordum. Frankenweenie alsa bir nebze anlardım ama Brave'in alması büyük saçmalık.

Orijinal senaryo ödülünün Django Unchained'e verilmesi sayesinde Tarantino'nun biraz gönlü alınmış oldu.

Uyarlama senaryo konusunda da çok eleştirim yok ama en başından The Perks of Being a Walflower'ın aday olması lazımdı.

En İyi Yabancı Film Oscarı'nı Amour zorlanmadan kazandı.

En İyi Sinematografi'de de Life of Pi'nin galip geleceği barizdi.

En İyi Kurgu dalında Argo fena bir tercih değildi ama Lincoln veya Life of Pi de alabilirdi.

En İyi Kostüm ödülünün de sahibi baştan belliydi.

En İyi Makyaj ve Saç ödülünde Hobbit'in biraz hakkının yendiğini düşünüyorum, gerçi Les Miserables de iyiydi ama Hobbit'in alması lazımdı.

Sonuç olarak bu sene Akademi'nin tercihlerini çok kötü bulmadım, tabi yine büyük haksızlıklar yapıldı ama Zero Dark Thirty'nin küçük bir ödülle evine yollanması bile bu seneki töreni başarılı bulmaya yeter :D .

Sizler de 85. Akademi Ödülleri hakkındaki yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

En İyi Animasyon ve Makyaj dışında çoğu dalda fikirlerimiz uyuşuyor. Bu daldaki ödüllerinin yerine gittiğini düşünüyorum.

En iyi Kısa Animasyonun Paperman'e gittiğini de ekleyelim. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben Afleck Oscar'a giden yolun şifresini çözmüş. O yüzden Argo'nun alması çok normal.

Solid senle uyuşmadığımız iki noktadan biri En İyi Animasyon. Diğeri de Makyaj kısmı. Bence Brave ödülü en çok hak eden seriydi. Wreck-it Ralph'i ben de çok sevdim ama hitap ettiği kesim genel değildi. Eski oyunları oynamamış kişiler o filmden pek zevk almaz.

Ayrıca Adele hayranı olarak Skyfall'un ödül almasına ayrıca mutlu oldum. Direk ödül için yapılmış bir şarkı. Başka kimsenin alma ihtimali yoktu zaten. Bir ihtimal John Legend - Who Did That To You(Django Unchained) alır diyordum ama aday bile yapmamışlar. 2 hafta boyunca dilime dolanmıştı. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Herkes gibi -böyle sallama bir genelleme yaptım ama, öyle düşünmeyen varsa mazur görsün lütfen- Argo'nun En İyi Film ödülünü kucaklamasına, ne kadar beklendik bir şey olsa da içerlemeden edemedim. O kadar güçlü ve bir amaca hizmet eden -en azından benim için öyle- rakipleri varken, ödülü alması kendisi açısından başarılı olabilir, evet. Son zamanlarda bu ödülü almak için tek bir yöntemin kaldığını da anlarım. Ama maalesef bu derece duyarsız kalamıyorum, özellikle rakiplerine baktığımda.

Bunun dışında Jennifer Lawrence'in En İyi Kadın Oyuncu dalında ödüle uzanması da şaşırttı açıkçası beni. Her ne kadar çok beğendiğim bir oyuncu olsa da, bu rolle ödül almaması gerektiğini düşünüyordum. Daha kendini geliştirmesi gerek bana sorarsanız. Neyse, ileride kendini daha da geliştirir, biz de bu konuya takılmamış oluruz.

Makyaj da kesinlikle Hobbit'e gitmeliydi. Ben şöyle bir bağlantılı kuruyorum, belki katılırsınız belki de katılmazsınız: Makyajın başarılı olup olmadığıyla ilgili şöyle bir söz duydum bir ortamda, "Elini vicdanına koy be birader. Hobbit'teki herhangi bir karakteri canlandıran bir aktörün normal hâlini gördüğün zaman tanırsın?". Biraz abartı olabilir ama, üstüne bir de o makyajlar konusunda ne kadar uğraşıldığı eklense gerçekten katılmamak elde değil.

Son olarak sunumu pek beğendiğimi söyleyemem. Seth Macfarlane keşke esprilerine tepki alamadığı zaman devam etmeseydi dedim bir an. Family Guy'ı takip etmiyorum, Ted'i falan da izlemedim ama şu tarzda espri yapacaksa bir insan böylesine özel ve nezih gecede, hiç çıkmamalı sahneye. Ki bunda kendisinin değil bizzat onu sunucu olarak seçenlerin kabahatini olduğunu düşünüyorum. Özellikle Abraham Lincoln-John Wilkes Booth esprisi çok ağırdı, gereksizdi aynı zamanda.

Neyse bunlar benim düşüncelerim gece hakkında. Katılırsınız, katılmazsınız orasını bilemem. Ama Tommy Lee Jones'u gülerken mi gördük ne? :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?