Jump to content
  • Kayıt Ol

Kim Ki Deok Laflıyoruz ve Oyluyoruz


Squaw

En Beğendiğiniz Kim Ki Deok(Duk) Filmi  

35 oy

  1. 1. En Beðendiðiniz Kim Ki Deok(Duk) Filmi

    • Crocodile (1996)
      1
    • Wild Animals (1996)
      2
    • Birdcage Inn (1998)
      1
    • Real Fiction (1998)
      1
    • The Isle (2000)
      1
    • Address Unknown (2001)
      0
    • Bad Guy (2001)
      2
    • The Coast Guard (2002)
      0
    • Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring (2003)
      6
    • Samaritan Girl (2004)
      2
    • 3 - Iron (2004)
      4
    • The Bow (2005)
      1
    • Time (2006)
      2
    • Breath (2007)
      2
    • Dream (2008)
      4
    • Rough Cut (2008)
      0
    • Beautiful (2008)
      2
    • Poongsan (2011)
      1
    • Arirang (2011)
      0
    • Amen (2011)
      0
    • Pieta (2012)
      3
    • Red Family (2013)
      0
    • An Actor is an Actor (2013)
      0


Önerilen İletiler

Kim-Ki-Duk_zpsf379cc79.jpg

Kim Ki Duk; Uzak Doğu sinema dünyası denildiğinde, diğer ülkelerde de adı en çok geçen kişidir eminim, Türkiye’de de severleri oldukça fazla diye düşünüyorum. Bunlardan biri de benim, onun dünyası sıradan esintiler taşıyor hissi verse de bambaşka düşünceleri ardında sır gibi saklayan bir birey gibidir. Onu anlamak için önce Kim Ki Duk dünyasına alışılması gerekir. Onun hiçbir şey vermiyormuş gibi görünen dünyasında birçok şey arayıp bulmak onu izleyen takipçinin yapacağı ilk şey olmalıdır. Kimi zaman insan sınırlarını zorlayan dünyasıyla izleyicisinde ürperti bırakabilecek bir isimdir Kim Ki Duk, kimi zaman da hiç yokmuşçasına verdiği hafif romantizmiyle izleyicisini kendine bağlayıverir. Benimse, onda en çok sevdiğim şey anlatmaya çalıştığı ne olursa olsun, ister felsefik simgeler saklı olsun ister zihinsel düşünceler saklı olsun, ne saklarsa saklasın hemcinslerine olan ihanetidir çünkü Kim Ki Duk hemcinslerini kayırıyorken bir taraftan da onların kirli dünyasına indirger her şeyi, buna en güzel örneği de Beautiful filmiyle verir. Bu filmiyle erkek dünyasının ne kadar kirli düşüncesi varsa, biz izlerleri için bu dünyanın kapısını ardına kadar aralar. Güzel bir kadına özenilmesi gereken yüzün diğer tarafını da sermekten kaçınmaz Kim Ki Duk.

Kan öğesi onun vazgeçilmezlerinden. Bu demek değil ki tüm filmleri kanlarla kaplı ama son zamanlarda değindiği filmlerinde en az bir kareye kırmızılık serpiştirmeden geçememiş Kim Ki Duk. Bu kırmızılık filmlerinin en renkli sahnelerini oluşturur, karanlık bir dünya sunmaz asla. Aksine kırmızılığı en güzel şekliyle yerleştirir o efsanevi dünyasına, yeri gelir bir katilin rengidir, yeri gelir güzel bir kadının tek kurtuluş yoludur, yeri geldiğinde de o dengeyi sağlamak adına uyuyamamak için kendine yaptığı işkencelerin kanıtıdır o kırmızılık. Bi-mong (Dream) filminde Odagiri Joe ile sunar size bu kırmızılığı, Ying Yang felsefesine değinilen en güzel filmlerden biri Dream. İki farklı dünyanın bir denge üzerine kurulması gibidir ana tema ama görünenden daha fazlasına sahiptir bu Odagiri Joe & Lee Na Young dünyası. Benim de en sevdiğim Kim Ki Duk yansımasıdır. :)

Erkekleri farklıdır Kim Ki Duk’un; son zamanlarda bu çizgisinden çıksa da çoğu kez erkekleri hiç konuşmaz onun. En belirgin özelliklerinden biridir bu; ne sağırdır ne de dilsiz. Aksine, en gür seslilerden seçilmiştir başrol ismi ama anlatmak istediklerini konuşmalar veya seslerle boğmaz, anlatmak istediğini hareketler ve mimiklerle sunar bize. Hatta iki kişinin çıkıp da sıfırlandığı bir dünya ile sunar size, o erkeklerden biri de 3-Iron filmindedir.

Film boyunca tek kelime duyamayacağınız bir başrol erkeği karşılar sizi, insan zihninin hafiflemesine değinen bir dünyayı sunar bu filmiyle. Boş evlerde gezinen bir yolcudur başrol erkeği, film boyunca hiç sesini duyamadığımız bir erkeği vardır Kim Ki Duk’un, tek ses olmasa bile son ana kadar sizi kendine hapseden bir karakterdir. Poongsan erkeğinin de ondan aşağı kalır yanı yoktur. The Greatest Love ile soğuk duygular beslediğim Yoon Kye Sang bu filmde tam bir yıldızdı. Yanındaki boşluğu süsleyen Kim Gyu Ri’nin etkisi de yok değildi. Kendisi sevdiğim kadın oyuncular arasında, hatta ilk 10’mu rahatlıkla süsleyebilecek bir isim. Kim Ki Duk filmleri içinse biçilmiş kaftan, onun yanında Shi Gan var. Başrol erkeğimiz, yani Ha Jeong Woo da onun için biçilmiş kaftan. Totaline baktığımızda seçilen tüm isimler Kim Ki Duk dünyası için yaratılmış gibi, yaratılmaktan ziyade kendilerini o dünyaya adapte etmişler bir nevi. Sanırım ‘oyunculuk’ denilen şey bu olsa gerek. xD

tumblr_mc7f4g9duA1rjus6io1_500_zpsc75bf09a.jpg

So Ji Sub ve Kang Ji Hwan’sa beklemediğim Kim Ki Duk erkekleriydi benim. Yapımcılığını yaptığı Rough Cut filminde bu ikiliyi buluşturmuş ve çok iyi bir ikili dünyası sunmuş bize. So Ji Sub, en geveze Kim Ki Duk dünyasıydı, erkek karakterleri onun dünyasından farklı çizgide olsa da finali tam bir Kim Ki Duk esintisiydi. Beklediğim sonla beklemediğim So Ji Sub oyunculuğuyla en çok keyif aldığım seyirliklerimden biriydi Rough Cut dünyası. :) Shi Gan dünyası ise benim için bambaşka izler taşıyordu:

asdasd_zpse58e3740.png

O zamanlar Kim Ki Duk bilgim sıfırdı, hatta adını bile bilmeden oturdum ekran karşısına. Bu film sonrası Kim Ki Duk sevgim başladı çünkü birlikte olduğu insana duyulan aşk ve güven duygusunu vermek istiyormuşçasına farklı bir dünyaydı bize sunulan. Ardında ise her zamanki gibi daha farklı dünyalar saklıyordu. Estetikle yüzünü değiştirip yeniden karşısına çıktığı erkeğin onu tanıyıp tanımamasıyla, daha da önemlisi ona olan sevgisinin nasıl olacağı merakıyla dolu bir dünyaydı Shi Gan. Kimi yerinde izleyicisini zorlayan kimi yerindeyse izleyicisinde ‘acaba’lar bırakan bir isimdi. Onun dünyasına adım atmamı sağlayan isim oluşuyla benim için apayrı bir isimdir Time. En zorlulardan biriyle girmişim bu dünyaya, oysa Kim Ki Duk dünyasına girilmek isteniyorsa önereceğim isim bellidir benim; Dream. O da kimi yerinde sınırlarımızı zorluyor, özellikle de Odagiri Joe’nin finale doğru girdiği atak beni çok zorladı, itiraf ediyorum ama filmin en alıcı anı oydu. O sahneler, o kırmızılık olmasa bu filme Kim Ki Duk esintisi denilemez gibi geliyor bana. Bir de, Poongsan önerilebilir. Drama dünyasına giren hemen herkesin aşina olacağı bir dünyayı, yani Kuzey ve Güney Kore ekseninde geçen bir anlatıma sahip bu film. Farklı bir dünya aslında, Kuzey Kore’den istenilen kişileri kaçırmayı meslek edinmiş bir başrol erkeği var bu isimde. En son işi de Kim Gyu Ri’nin rolünü kaçırmaktır ve beklenilen de yaşanır. Birbirlerine aşık olurlar ve en belirgin aşkın sunulduğu bir Kim Ki Duk yapımı olur Poongsan. Düşman politikacılar için hayal ettiğimiz şeyi de yapar sonunda Duk; hepsini alır bir odaya tıkar ve, ‘’Ne halleri varsa görsün’’ düşüncesinde birbirlerine bırakır hepsini. Filmin en can alıcı atraksiyonuydu bu, yalnız sonunu sevmedim filmin, tek bu film değil aslında, dedim ya; Kim Ki Duk finalleri de birkaç fire dışında tam noktalanıştır. Bu nedenle, en sevdiğim finallerinden biri 3-Iron filmindedir. En güzel final derken The Bow girer devreye. Bir de, Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring filmi. The Bow, tek mekan filmlerinden. Gerçi hoş, çoğu öyledir filmlerinin. Koca bir denizin ortasında balıkçılar için tasarlanmış ve ticaret için kullanılan bir gemide geçer. Bu gemiyi işleten yaşlı adamın kendine gelin yapacağı genç kız ve bu kıza karşı bir şeyler hisseden delikanlımız arasında geçer film. Filme dair en sevilesi sahneler kızımızın salıncağa bindiği kısımlar olsa gerek.

Hwal2.jpg

Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring ise bir insanın her döneminde yaşadığı duyguların, olayların ve doğa kanunlarının mevsim isimleriyle simgeleştirildiği bir adrestir. Onun da The Bow’dan pek bir farkı yoktur çünkü bu adresi de suların dünyasındadır. Koca film boyunca pek bir mekan göstermez size Kim Ki Duk, göstermese bile sonunu merak ettirecek bir dünya sunar. Nasıl bir dünya sunduğunun önemi yoktur aslında, o farklı bir dünyadır. Farklı dünya yanında en bilinesi dünyaları sunuyordur aslında, bir bakıma Kim Ki Duk’u özel kılan şey budur. Onun dünyasına girdiğinizde, girmekten ziyade onun dünyasında kilitlenip kalmayı seçtiğinizde ilk fark edeceğiniz şey bu olmalı. Ama hepsinden önemlisi, onu anlamak istiyorsanız fimleriyle değil filmlerinde anlatılmak isteneni çözmekle başlayın işe derim, yoksa Kim Ki Duk size çok uzak bir dünya gözükecek, ondan gelen esinti sizi hiç üşümediğiniz kadar ürpertecektir. Peki, sevmediğim filmi yok mu? Var elbette, nedense Breath filmini sevemedim. Belki izlediğim dönemdeki modumun etkisi vardı, belki de bana hitap etmesinden çok uzaktı, nedeni neydi bilemiyorum ama arada fire verdiklerim oldu. İzlemediğim filmi de fazla aslında, amacım iyi bir Kim Ki Duk geçmişi yapmak. Bunu hangi ara yaparım, ne zaman tamamlarım bilemiyorum ama ben bu adresten kolay kolay gitmem, o esintide üşüsem de üzerime hırkamı geçirir yine de vazgeçmem.

İzlediğim filmlere dair bir şeyler döktüm, Kim Ki Duk sevgime dair bir şeyler anlatmaya çalıştım. Bunu ne kadar becerdim, ne kadarına değinebildim bilemiyorum. Benim sevgim belli, oyum da belli. İzlediklerimi düşünüp tarttığımda bana sadece bir isim göz kırpıyor. İlk filmim, yani Time isminin yeri ayrı olsa da izlerken en çok keyif aldığım, beni Kim Ki Duk dünyasına zımbalayışıyla Dream filmini mimliyorum. Oyuncusuyla, konusuyla, ardında vermek istediği dünyasıyla benim için bambaşka bir kapı aralıyordu; o kapıdan girip de çıkmak için can atmadığım bir adresti, getirdiği esintiyle de hiçbir ürperti hissetmediğim için Dream filmi bu listede benim için özel olan. Oyum ona rezerve olsa da oylamamı tüm filmleri izledikten sonra yapmak istiyorum çünkü Kim Ki Duk adına haksızlık yapasım yok hiç. embarrassed.gif

Anket oylama konusunda çoklu oy sistemini açık bıraktım arkadaşlar, sizi fazla zorlamayayım dedim, bu kıyağımı unutayım demeyin sakın. :P:D Anketimiz sınırsız süreli olacağı için bu sene yapımcılığını ve senaristliğini yapacağı iki filmi ( An Actor is an Actor ve Red Family) de adaylarım arasına ekliyorum. İki filmini de merak ediyorum ama An Actor is an Actor (Rough Play) filminin afişi de pek bi hoşuma gitti. embarrassed.gif

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 14
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Squaw

    6

  • Aurora Borealis

    4

  • Hitokiri

    1

  • Psykhe

    1

Açtığı konuya bak :D Yat uyu bu saatte böyle konu mu açılır :D Gözlerine yazık ^_^ Tam uyurken gördüğüm için yorum yapamıyorum ama sen zaten benim favori KKD filmimi biliyorsun :)

Yarın artık buraya izlediklerim ile ilgili bir şeyler karalamaya çalışacağım.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Açtığı konuya bak :D Yat uyu bu saatte böyle konu mu açılır :D Gözlerine yazık ^_^ Tam uyurken gördüğüm için yorum yapamıyorum ama sen zaten benim favori KKD filmimi biliyorsun :)

Yarın artık buraya izlediklerim ile ilgili bir şeyler karalamaya çalışacağım.

Kim ki Duk bu, ona her saatte yer olur. :P:D Gözlerimi hiç umursamadığım kadar umursuyorum, bunu benden daha iyi biliyorsundur artık. Masrafını geç, o kadar eziyeti bir daha çekmeye niyetim yok. :D

Biliyorum biliyorum, hatta o filmde Kim ki Duk'un kendisi de oynuyordu, değil mi? Güzel filmdir, umarım aynı filmden (Spring, Summer, Autumun, Winter... and Spring) bahsediyoruzdur. Bir de, rezil olmayalım. xD

Hani, karalamamışsın bişeyler? Beklemedeyim, haberin ola. :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Itır alnınadan öperim yavrum. Harika bir yazı harika bir başlık olmuş en azından benim gibi Kim Ki Dug fanları için.. Tartışmasız bir çok filmini oylayabilirim. Aldığı bütün ödüllerin hakkını veren bir yönetmen. Ne zaman bu yönetmenin bir filmini izlesem ya da bir yerde konusu açılsa ve eleştirilse şu derim;

"Eğer insanların zihninin çarpıklığını ve bilinç altında sakladıkları korkunçlukları gösteren bir aygıt olsa idi, bu kadar güzel görünür müydü insan!?.. Anlamadınız değil mi o zaman biraz Kim Ki Dug izleyin.."

Not: Bu arada son filminden koymuş olduğun sahne ile iyice merakımı cezbedip sabrımı kamşılamayı başardın. Seçtiği oyuncu ile ilgili baya tereddütlerim vardı ama galiba her zamanki gibi beni şarşırtmayı başaracak..

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Semiha'm, teşekkür ederim beybim. :) Beğendiysen ne mutlu bana, seninle her şeyi laflamayı çok seviyorum biliyorsun, özellikle de Uzak Doğu sineması ve dizilerini irdelemek en büyük keyiflerimden biri. Kim ki Duk ise bunlar arasında kendini açık ara farkla belli edenlerden; seninle laflarken kendini ayıran isim çünkü senin de Kim Ki Duk sevgin fazlaca büyük. :) Bu da benim işime geliyor çünkü bol bol kaynatacak şeyimiz oluyor. :D

Ne zaman bu yönetmenin bir filmini izlesem ya da bir yerde konusu açılsa ve eleştirilse şu derim;

"Eğer insanların zihninin çarpıklığını ve bilinç altında sakladıkları korkunçlukları gösteren bir aygıt olsa idi, bu kadar güzel görünür müydü insan!?.. Anlamadınız değil mi o zaman biraz Kim Ki Dug izleyin.."

Bu sözünü tuttum yavrucum, bundan sonra ben de alıntılarım bunu. :)

Kesinlikle, ben de isimler konusunda çok şaşırdım ama sonra kendi kendime düşünürken ve iç sesimi dışa yansıtmak için ablamla laflarken dedik ki, ''Kim ki Duk seçtiyse eğer bunun bir hilesi vardır ve bu isimler de kesinlikle birer Kim Ki Duk erkeği olacaktır.'' Afişi görünce de sözümüzü tekrar edip durduk, umarım yüzümüzü kara çıkarmaz. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ayenen anlaması ve hazmetmesi zor bir adam kim ki dug. karşındaki kim ki dug dediğinde ne demek istediğini anlayabiliyor ise ondan bahsetmek gerçekten keyif verici bebek. bu aralar herşeyden biraz uzak kaldım. işim yoğun ve monitörüm yok tu. ama birini hallettim. işim de rayına oturmak üzere. eskisi kadar yoğun olmazsam tam gaz izlemeye devam edeceğim.. bol bol kaynatırız artık. izlemek istediğim o kadar çok film varki :)) ah biz az bi yakın otursaydık:D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ayenen anlaması ve hazmetmesi zor bir adam kim ki dug. karşındaki kim ki dug dediğinde ne demek istediğini anlayabiliyor ise ondan bahsetmek gerçekten keyif verici bebek. bu aralar herşeyden biraz uzak kaldım. işim yoğun ve monitörüm yok tu. ama birini hallettim. işim de rayına oturmak üzere. eskisi kadar yoğun olmazsam tam gaz izlemeye devam edeceğim.. bol bol kaynatırız artık. izlemek istediğim o kadar çok film varki :)) ah biz az bi yakın otursaydık:D

Ah beybim ahh, keşke... k132_zps22bcb4de.gif

Buldum!

Beni İstanbul'a kaçırın.

[bimgx=150]http://i1227.photobucket.com/albums/ee440/squaw2/Mimik/tumblr_m4p58gkqZU1qfa797o1_500_zps0462dafa.gif[/bimgx]

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Kim Ki Duk üstüne ne söylenir bilemiyorum ama Kore sineması denilince akla ilk gelecek isim bence, hatta ben bu isimle babam sayesinde tanışmıştım. Favorilerimde olan The Bow filmini ilk babam izlemişti ve onun önerisiyle filme direk balıklama dalmıştım, iyi ki uslu bir kız olarak babamın sözünü dinlemişim. :P:D

Tüm filmleri için ayrı ayrı yorum yapmayı düşünmüyorum çünkü anlatmaya kalkınca baya bir zaman alacak ki zaten sevmediğim filmi sayılıdır. Onlarda bile bir anlam bulabildiğim için arkasındaki isim Kim Ki Duk olunca beğenmesem de izlettiriyor. Favorilerime gelince; The Bow, Dream, Beautiful, 3-Iron, Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring, Rough Cut ve Time.

Oylama konusuna gelirsek ben de tüm filmlerini izledikten sonra karar vereceğim, hakkı saklıdır. ;D Bu seneki filmlerini sabırsızlıkla bekliyoruz, özellikle de An Actor is an Actor filmini, afişi yeter. Zaten hangi afişi kötü ki? :)

Yorumu kapatmadan Aurora Borealis'in sözünü alıntılayarak gideyim dedim, üstüne bir şey eklemeye gerek yok çünkü Kim Ki Duk'u en iyi özetleyen cümle, Kim Ki Duk'u anlayıp sevenler için, yani ben. ;)

Ne zaman bu yönetmenin bir filmini izlesem ya da bir yerde konusu açılsa ve eleştirilse şu derim;

"Eğer insanların zihninin çarpıklığını ve bilinç altında sakladıkları korkunçlukları gösteren bir aygıt olsa idi, bu kadar güzel görünür müydü insan!?.. Anlamadınız değil mi o zaman biraz Kim Ki Dug izleyin.."

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 ay sonra...

12-19 Eylül'de İstanbul'da Türkiye-Kore Film Haftası düzenlenecek.

Haftanın konuklarından biri de ünlü yönetmen Kim Ki Deok. Kim Ki Deok severlere duyurulur. :)

9V1iaBD.png

Detaylı bilgilere resmi facebook sayfasına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 yıl sonra...

kim ki duk benim için cidden önemli bi adam. kendince bir tarz tutturmuş, son derece üretken ve ürettikleri eserlerin de hepsinin ama az ama çok "başarılı" olduğu ender yönetmenlerden.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Luna; a.s. :) azcık kıskandım yafs.. ben kaçırmıştım.. şimdi yazını okuyunca o hayal kırıklığım gene depreşti.. Hala kafamı duvara vurmak istiyorum.. Bende baya bir soru sormak ve eleştirilerimi kendisinin yüzüne söyleyebilme fırsatına sahip olmak isterdim.inşallah gene gelir diyelim..

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Luna

Anam da anam, kimi görüyorum!!!!!! embarrassed.gif

Her ne kadar özlemiş, hasretinle tutuşmuş olsam da şu an saçını başını, hatta o saç tellerini tek tek yolasım var. İyi ki uzaktan hasret gideriyoruz. -.- Çok sevecen karşılarım. 023_zps0c410a93.gif

Bir kez daha İstanbul'da yaşamıyor oluşuma isyan edesim var, bırakın beni. O adamı bir gün görsem onunla birlikte o anonim şarkılarını söyleyeceğim. Evet, Korece bilmiyorum, artı bu halk şarkılarından da haz etmiyorum pek ama Kim Ki Duk ile yan yana olunca bu sevinçle her dilde her şarkı söylenir; Arirang~~

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@Luna

Her ne kadar özlemiş, hasretinle tutuşmuş olsam da şu an saçını başını, hatta o saç tellerini tek tek yolasım var. İyi ki uzaktan hasret gideriyoruz. -.- Çok sevecen karşılarım.

Bir kez daha İstanbul'da yaşamıyor oluşuma isyan edesim var,

Çok sevencensin squ :D istanbulda yaşamıyor oluşuna sevinsem mi üzülsem mi bi' an bilemedim :D Tek tek ha.... :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Çok sevencensin squ :D istanbulda yaşamıyor oluşuna sevinsem mi üzülsem mi bi' an bilemedim :D Tek tek ha.... :)

Aaaa... ''Yolarım mı?'' demişim? :o Okşarım olacaktı o okşarım... :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?