Jump to content
  • Kayıt Ol

Pacific Rim


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

Pacific_Rim_35.jpg

2013'ün en çok konuşulacak filmi olmaya aday Pacific Rim, ödüllü yönetmen Guillermo Del Toro (Mimic, Blade 2, Hellboy, Hellboy 2, Pan's Labyrinth)'nun Kaijuu sineması ve Mecha türüne saygı duruşu olarak da yorumlanabilir. Başrollerinde Charlie Hunnam (Children of Men, Green Street Hooligans, Sons of Anarchy), Idris Elba (Thor, Prometheus, Takers, Obsessed, Rocknrolla, 28 Weeks Later) ve Rinko Kikuchi (Liar Game 2, Assault Girls, Sky Crawlers, Babel)'nin yeraldığı yapımda yan rollerde Ron Perlman'ın yanısıra Portal oyun serisinde GLADOS'u seslendiren Ellen McLain'i de seslendirme olarak kadrosunda bulunduruyor.

pacific-rim-mako.jpg

Çok uluslu oyunculardan oluşan kadro, filmin bu tarz birçok yapımın düşeceği Amerikan yaşam tarzına övgü filmine dönüşme riskine karşı bilinçli bir seçim gibi görünüyor. Tanınmış ve gişesi garanti oyuncular yerine iyi tanıdığı oyuncuları kadrosuna alan Del Toro teknik olarak gelişmiş ve anlatımı güçlü bir film yaratmak istediğini söylüyor ki kendisi bu film için son 3 yıldır çalışmış. Film için alanın ustalarıyla, yani Hollywood'un en önemli özel efekt şirketi olan Industrial Light and Magic ile çalışılmış ki stüdyonun bu filmle bizzat ilgilenen kadrosunda Adobe Photoshop'un yaratıcısı ve aynı zamanda Avatar, Pirates of Caribbean, Star Wars, Star Trek ve The Abyss gibi filmlerde çalışan John Knoll ve Hal T Hickel var. Müzikler Ironman, Game of Thrones, Person of Interest, Prison Break gibi yapımların Soundtrack'ini hazırlayan Ramin Djawadi'ye ait.

Yapım Pasifik'den esrarengiz şekilde yayılan dev Kaijuu'lara karşı insanlığın son savaşını konu ediniyor. İlk savaş daha başından milyonlarca kişinin ölümüne ve kaynakların çoğunu tükenmesine sebep olunca insanlık bu yaratıklara karşı ayakta kalabilmek için insanlığın son kozu olarak Jaeger denen Mecha'lar üretmek zorunda kalıyor. Başta Jaeger'lar bu yaratıkları geri püskürtmeyi başarıyor fakat neredeyse Titan boylarında dev Kaijuu'lar saldırmaya başlayınca insanlık bu canavarlarla başa çıkabilmek başka canavarlar yaratmak zorunda kalıyor: Titan boyunda Jaeger'lar. Son savaştan bir şekilde sağ kalabilmiş bir Amerikalı pilot ve tecrübesiz olmasına karşın içinde yanan büyük intikam ateşiyle inanılmaz bir potansiyele sahip olan Japon bir test pilotu, birbirleriyle olan tüm farklılıklarını bir yana bırakıp insanlığın varlığı yada yokoluşu arasındaki çizgiyi çekecek savaşa bu devasa boyda ve daha önce denenmemiş canavarlarla girmek zorundalar.

Pasific Rim'in bizim için önemi başta da belirttiğim gibi, Guillermo Del Toro'nun Kaijuu ve Mecha türüne saygı duruşu çalışması olması. Her ne kadar Del Toro ilham kaynaklarını sesli şekilde dile getirmekten pek imtina etmese de Godzilla külliyatı ile Evangelion, Godannar, Muv Luv, G Gundam ve Big O gibi pekçok Mecha yapımına göndermeleri yada derin saygı duruşlarını hissedebilmek mümkün. Yönetmen aynı zamanda film humanoid Mecha'lara dayalı olmasına rağmen (ki tasarım olarak bunun mantıklı bir açıklaması bulunuyor) tahmin edilebileceğinin aksine taslaklardan 3D render'e geçiş aşamasında motion capture'ye başvurmamış ki bu sayede Mecha'lar Transformers'larda olduğunun aksine rahatsız edici ölçüde insansı değil gerçekten bir Mecha'ymış gibi hareket edebiliyor ve akıcı şekilde dövüşebiliyorlar. Benzer şekilde farklı ülkelerin ürettikleri Jaeger'lar var ve bunlar birbirinden farklı göründükleri gibi stereotipik görünümlerde de değiller.

Şu adreste Rusya, Japonya, Çin, Avustralya ve Amerika'nın ürettiği Jaeger dizaynlarını görebilirsiniz.

Del Toro'nun senaryoyu tek bir filmden ibaret yazmadığı biliniyor ve söylentilere göre gişe iyi olursa bunun kendi efsanesini yaratabilecek bir üçlemeye dönüşebilmesi ihtimali var. Filmi sadece fragmanından, övmek yada yermek istemem ama bende bıraktığı izlenimin oldukça olumlu olduğunu söyleyebilirim. Beklentiler ne olursa olsun, Del Toro'nun ABD'de pek bilinmeyen ve yanlış anlaşılan iki türü olması gerektiği gibi anlatması eminim ki, sadece gelecek yıldan itibaren Mecha türü Anime'lerin sayıca ve nitelikçe artmasına olumlu katkı yapmakla kalmayacak, ariyeten başka yönetmenlerin batıda bu zamana dek fazla denenmeyen bu tür farklı denemelere girmesi için cesaret ve destek bulmasını sağlayacak, seyircilerin de bu tür yapımların Transformers tarzı pop corn eğlenceliklerinden ötesi olabileceğini görmesini sağlayabilecek önemli bir çalışma olacaktır.

Filmin gişe tarihinin ABD için 12 Temmuz 2013 olduğunu da not düşelim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • İleti 14
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    6

  • bedifeci

    2

  • gundamaster

    2

  • MousassaKanjeri

    1

Sinamaya yol gözüktü ; görsel özellikleri yanında umarım iyi bir konusu da vardır.Birden Godzilla geldi aklıma.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

gundamaster

Guillermo Del Toro'nun At The Mouth of Madness projesi iptal edilince bu projeye geçiş yaptı. Çokta güzel olmuş.

Filmin başrolü için Tom Curise düşünülüyormuş hatta görüşmeler olmuş ama daha sonra Idris Elba başrolü kapmış. Tom Cruise'dan çok daha yerinde bir seçim olmuş açıkçası.

Filmin içeriği ilk bakışta bir Evangelion'u, bir Muv-Luv'ı hatırlatıyor. Dev robotlar ve uzaylı yaratıklar görüntüsüyle. Kaiju'laırn da Godzilla'ya benzemesi dolayısıyla ona benzetmekte çok normal.

Fakat beni asıl heyecanlandıran humanoid dev mechaların insanlar tarafından yönetilmesi. Fragmanda görünene göre de pilotun hareketleri mechanın hareketlerini şekillendiriyor. Sanırım Gravion'da da benzer bir durum vardı. en barizini de G Gundam'dan hatırlamak mümkün.

Transformers'ın mecha içeriği bakımından sinemalarda artık bu türe de ön ayak olduğunu inkar edemeyiz ama burdaki durum çok daha farklı geldi gözüme. Çünkü Transformers'da mechalar fazlasıyla insansıydı. Burada o mekaniklikleri hissediliyor.

Mecha dizaynlarını da oldukça başarılı buldum. Özellikle şu çok hoşuma gitti:

[bimgx=400]http://www.giantfreakinrobot.com/wp-content/uploads/2013/02/pictures-2.jpg[/bimgx]

Film açısından baya ümitlendiğimi ve sonunda sinemada böyle bir film izleyeceğim için mutlu olduğumu söylemeliyim.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Filmin websitesinde küçük bir flash oyunu var, bu sayede kendi Jaeger'inizi dizayn edip poz verdirebiliyorsunuz. Gönül isterdi ki Pacific Rim evreninde Türkler de olsun, ama buna da şükür:

myhqu.png

945775_10151602456078749_1081640576_n.jpg

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bu yıl sinemada izleyeceğim bir kaç filimden bir olacak 3d seçeneği var mı acaba ? godzilla Armageddon ve gundam karışımı birşey olacak diye ümit ediyorum.İnsanların yönettiği mekanik robotlar fikri hoş olmuş.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hiç sevmediğim mecha türüyle en sevdiğim yönetmenin birleşimi. Tabii ki Del Toro'ya olan sevgim ağır bastığından beğenerek izleyeceğimi düşünüyorum. Zaten fragmandan da efsane bir film olacağı anlaşılıyor.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

@MoussaKanjeri

Eh, yıl olmuş 2013, bir yerinden en azından bu şekilde türü sevmenizi sağlayabilecekse ne mutlu :)

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Merakla bekliyorum, umarım gereksiz ABD klişeleri vb. gibi unsurlarla yapımın içine edilmeden izleyicilere tür adına güzel bir örnek olacaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Pacific Rim'i merak ediyorum ancak Japon Mecha animeleri ve mangalarına dair pek çok kavramın Hollywood tarafından yağmalanıp, şekilsiz, biçimsiz bir ticari metafora dönüştürülmesi düşüncesinden de rahatsızlık duyuyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 1 ay sonra...

Japonca dublajlı fragman, seiyuu kadrosu epik!

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Keşke japonca izleme fırsatım olsaydı. Neyse yarın sky_king_goko ve varolanbiri ile akşam seansına gideriz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 hafta sonra...

Filmi bugün izledim, öncelikle söyleyeyim, klişe şeyler elbet vardı ama popüler sinema için fazla bile twist'li sayılırdı,

Generation 1 Jaeger'ların sızıntı yapması, hamile yaratık, yaratıkların dinozorlar zamanında dünyaya gelmiş olması gibi fazla bile şaşırtıcı plot detayları vardı. Kaijuu organı mafyası, Kaijuu'ların ortaya çıkardığı dini gruplar, sadece ABDnin değil diğer büyük ülkelerin de Jaeger'ları olması gibi yan plot ayrıntılarından zaten bahsetmiyorum.

Senarist belli ki bunu sadece popcorn bir film gibi sınırlandırmamak istememiş ve yayabildiği kadar yaymaya çalışmış hikayeyi. 1 film süresinde ne derece yayılabilmiştir tartışılır ama ben sevdim kısaca.

Görsellik filmin en güçlü yanı hatta 3D'i en iyi kullanan film diyebilirim şu ana dek izlediklerim arasında yine de izlediğim sinemanın brightness ayarını çözememiş olması yüzünden karanlıktaki kavgalardan bir ksımını yine kaçırdım demem mümkün. Yine de filmin geneli kalite kadar akıcılık olarak da başarılıydı.

Müzikler kötü değil öte yandan bende bir Kawai Kenji yaratamadı maalesef.

Karakter kadrosu çok geniş değildi öte yandan gerek eğlenceli gerekse izleme isteği uyandırıcı olduklarını düşünüyorum. Özellikle Pentecost karakterinin basit bir Nick Fury klonundan çok daha fazlası olduğu aşikar. Rinko Kikuchi de gerek dövüş sahnelerinde gerekse duygusal şoka girdiği görülen sahnelerde doyurucu bir oyunculuk sergiliyordu. Gerek deli bilimadamlarımız gerekse de Hannibal filmi göründükleri her sahnede grimdark olmaktan çok güzel kurtarıyor ve seyirciye motivasyon katıyorlar. Yapabileceğim tek eleştiri Typhoon ve Cherno Alpha pilotlarının resmen figüran olması. Sen ben çıkıp oynarız, hiçbir fark olmaz yani öyle diyeyim.

Film bittiğinde Credits'lerden de gördüğüm üzere dizaynır kadrosunda hiç Japon yok bu da dizaynlara yansımış. Japon işi estetik ve çevik, bol özellikli ve nadir de olsa plotarmor'lu dizaynlar yerine devasa, yer yer hantal, az özellikli ama belirgin şekilde asla yokedilemez de olmayan dizaynlar görmekteyiz. Yine de film boyunca Mecha müdavimlerine bayram yaşatacak birçok göndermeyi tek seferde yakalayabilirsiniz. Bunlar Evangelion'dan Gundam'a, Godannar'dan Neo Ranga'ya, -uzakdoğu ekolünde olmasa da- Robot Jox'dan Godzilla'ya dek birçok yapıma saygı duruşları içeriyor. Özellikle Godannar göndermelerinin birçok kişinin vurguladığının aksine EVA referanslarından çok daha belirgin olduğunu söylşeyebilirim ki bu da gerek yönetmenin gerekse senaryo / dizayn ekibinin ne kadar geek olduğunu ele veren ayrıntılar aslında.

Sonuca gelmek gerekirse Pacific Rim'in son 3 yıldır sinemada izlediklerimden en iyi vakit geçirdiğim film olduğunu söyleyebilirim. Eğer Mecha hayranı değilseniz ve olaya sadece birbirlerini pataklayan dev canavarlarla robotlar olarak baktıysanız, merak etmeyin, film herhangi bir yönetmenin bu tür bir konseptten çıkartabileceğinden çok daha derin ayrıntılara ve backplotlara sahip. Bilimkurgu ve Anime hayranları/Mecha hastaları ise filmi en geç 3 vakte zaten izlemiş olacaktır. Şu yazıyı yazdığım sıralarda filmin devamına yeşil ışık yakılma iltimali doğduğunu göz önüne bulundurursak yapmanız gerekenin şu yada bu şekilde mutlaka filmi sinemada izlemeniz, filmin sonuna çok takılmamanız ve filmi olabildiğince desteklemeye devam etmeniz olacaktır diye düşünüyorum zira gerçekten devasa bir prodüksiyon olduğu kadar ticari anlamda gerçek bir kumar olan bu filmin en azından ilk 2-3 haftasında sağlam bir hasılat kazandırılması mümkün olursa bu tarz başka filmlere kesinlikle yol açılacaktır. Aksi durumda bu bütçede, bu kalitede ve bu tarzda bir filmi ancak bir 10 yıl sonra görebiliriz.

İyi seyirler şimdiden.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Açıkçası filmin vizyona gireceği tarihi unutmuştum, geçen gün burayı gördüm ve hatırladım, bugün de gittim izledim.

Filmin diğer insanlara etkisi ne derece olur bilmiyorum ama, ben bir anime izleyicisi olarak filmi izlediğim sırada, sanki gerçek hayatta karşısında gerçek robot görmüş çocuk gibi heyecanlandım film boyunca.

@Akuma_Blade, brightness ayarının sinema ile ilgisi yok sanırsam, çünkü imax'te izledim ve orada da dövüşler hep karanlıktı. Özellikle sudaki dövüşler çok zor anlaşılıyordu. Divxplanet'te okuduğuma göre bu sorun herkeste varmış. Filmden kaynaklı yani.

Sonu ile ilgili

Raleigh ölseydi daha iyiydi -_-

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?