Jump to content
  • Kayıt Ol

Gundam: Build Fighters


Akuma_Blade

Önerilen İletiler

9piNSFD.jpg

80'lerden itibaren yaşanan Gunpla fenomeni ve 2010'larda Gunpla müsabakalarının sanal dünyaya taşınmasından sonra, katılımcıların kendi modifiye ettikleri modellerle katıldıkları Gunpla Turnuvası olimpiyatlar kadar önemli bir uluslararası organizasyon haline gelmiştir. Sei Iori, içinde büyüdüğü Gunpla dükkanının da etkisi ile birgün Gunpla şampiyonu olma hayali kuran bir liselidir fakat becerilerinin sadece tasarımdan ibaret olması yüzünden girdiği her maçta yenilmektedir. Birgün Reiji adında, kendisiyle çok farklı olsa da onunla aynı düşü kuran esrarengiz bir çocukla karşılaşır. Bir tasarımcı ve bir dövüşçü olarak beraber bir ikili oluştururlar ve dünya şampiyonasına giden yola çıkarlar. Bu yolculukları onları, daha en başında bile son şampiyon Tatsuya Yuki ve çok daha fazlasıyla karşı karşıya getirecektir.

Yapım 1979'de başlayan Mobile Suit Gundam'a yeni bir alternatif evren oluşturmakta, öte yandan önceki serilerden bağımsız izlenebilse de önceki serilere birçok gönderme içereceği kesin gibi gözükmektedir.

Seri 7 Ekim 2013'de yayınlanmaya başlayacaktır.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • İleti 7
  • Oluşturma
  • Son yanıt

En Çok Yazanlar

  • Akuma_Blade

    5

  • gundamaster

    1

  • Merue

    1

  • calieran

    1

gundamaster

Bandai'ın inanılmaz bir pazarlama projesi bu anime. Daha da fazla kit satmak için akla gelen müthiş bir fikir. Yine de benim hoşuma gitti anime. Az biraz gunpla ile ilgilenen birinin hoşuna gitmeyecek gibi de değil.

Şunu da söylemek lazım gundam külliyatını tamamiyle yutmuş biri dışında olan izleyici bu animenin referanslarından çok bir şey anlamaz. Bana kalırsa herkese hitap etmeyen bir anime bu yüzden. Fakat o güzelim gundamların her bölümde birbirleriyle olan çarpışmlarını izlemek için ideal bir yapım. G Gundam'dan sonra Gundamların spor karşılaşması babında birebir kapıştığı ikinci Gundam serisi.

Çizimler Gundam Age çizimleri ile aynı, ostlar ise ilk bölüm itibariyle şahaneydi. Ana karakterlerin seiyularını yadırgadığımı söylemeliyim hiç aşina olmadığım sesini daha önce duymadığım seiyularla çalışılmış. Seiyu kadrosu daha iyi olabilirdi.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Ben de beğendim ama açıkçası Gunpla Builders'deki gibi, kokpite oturarak yapılan savaşlar daha gerçekçiydi. Burada sadece avuç içine alınan iki küreden yapılan PSP oyunu benzeri kliklemelerle ve ayakta yapılabilen bir kontrol var. Kötü mü hayır, fakat dediğim gibi kokpitli kontrolü tercih ederdim.

Iori ve Reiji'nin hızlandırılmış kankalıklarının oluşumu biraz zorlamaydı. Zaten Reiji'nin bu dünyadan olmadığı ve finalin buna bağlanabileceği çok barizken bir de Aladdin'in cini gibi kankasının yardımına adeta teleport olarak giden Reiji atmosferin ciddiyetini çok baltalıyor. Neyse ki kurgu trivia'larla ve misafir karakterlerle desteklenecek gibi. Seslendirme kadrosunu açıkçası ben beğendim. Iori'nin annesi Rinko'yu Gundam SEED ve SEED DESTINY'den Murrue Ramius olarak tanıyoruz mesela. Ral'ı ilk seriyi izleyenler Ramba Ral olarak tanıyabilirler hatta birçok repliğini aynen kullanıyor. Muhtemelen 3. bölüm gibi Wing Gundam Fenice'in pilotu olarak Yuichi Nakamura'yı da duyacağız. Seriye her hafta böyle eklemeler yapılması değerini arttıracaktır.

Animasyonlar Gundam AGE'in ilk 2-3 bölümünden bir nebze daha iyi. Ayrıca Masami Obari'ye animasyon kadrosunda yeniden yer verilmesi ile görsel şölen değil belki ama gözler bayram edecek diyebilirim.

Gundam AGE ne İsa'ya ne Musa'ya yaranabildiğinden bol kill ratio'lu ve çok fazla göndermeli bir yetişkin serisi olmak ile hayatında hiç Gundam izlememiş bir çocuk serisi olmak arasında gidip geldiğinden kanımca tüm potansiyeline, farklı konusuna, çok iyi Soundtrack'ine ve mükemmel dizaynlarına rağmen haketmediği bir başarısızlığa uğramış ve daha ilk bölümünden önce bile yargılanmadan kendi fanbase'i tarafından infaz edilmişti. Öte yandan bu seri asla başarısız olmayacak "hafif" bir konsepte sahip ki Sunrise bu seriye ne kadar yatırım yapsa yeri. Seri artık çıkışından umudumuzu kestiğimiz dönemlere ait serilerin kitlerinin çıkmasını yada elden geçirilmiş revizyonlarının gelmesini de sağlayacak olduğundan bu yönüyle bile önemli. Yani karşımızda altı yeterince iyi doldurulmuş uzun metrajlı bir reklam filmi serisi var aslında. Ama hedef kitlenin damarına uygun göndermeler bombardımanı altında seri girmemesi gereken bir kulvara girmiyor, eksiler affedilebilecek şeyler, yine de velev ki bundan daha iyisi sadece çok bölümlü bir Gunpla Builders serisi olabilirdi. Kısaca özetlemek gerekirse, eğer hayatınızda en az bir kere Gundam maketlerine bulaştıysanız yada bu maketlerin bir tiryakisiyseniz bu seriyi izlemelisiniz. Eğer tüm külliyatı bitirmişseniz (yada bitirmeye yakınsanız) veya olayı kendi dizaynlarınızı yapmaya vurduysanız 1 saniye bile kaybetmeden izlemeye başlayın diyebilirim çünkü bu sizin seriniz.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Reiji'nin ona sadece bir seferlik yardım ettiğini söylemesiyle hayal kırıklığına uğrayan Iori, okulun ulusal Gundam turnuvasında geçen seneki Japonya finalisti olan üst sınıf öğrencisi ve Gunpla klübü kaptanı Tatsuya Yuuki'den öneri almaya gelir fakat onun da kendisinin yapım tekniklerinin bir hayranı olduğunu öğrenir. Bu sırada Iori'nin aniden okula gelip taşkınlık çıkartması yüzünden arayı düzeltmek için Yuuki'nin Iori'yi sınama teklifini kabul etmek zorunda kalır.

Bu bölüme kısa da olsa 2 dövüş sahnesi sıkıştırılması başarılmış. Uzak mesafeden Mobile Suit'lerin animasyon detayının bariz şekilde düştüğü belli olsa da yakın mesafede hareketler hala akıcı ve göze hoş gelmeyi dürdürüyor.

Bu bölümde dövüş sekansları sırasındaki müziklerin kalitesi bir kez daha ön plana çıkıyor. Flamenko müziğin 2. dövüşteki kullanımı cuk oturmuş denebilir.

Yuuki'nin savaş sırasında ortaya çıkan alter ego'su (ki çizimleri bile farklı) ve Ral'ın Plavsy partiküllerinin işleyiş mantığını açıkladığı sahne bölümün artıları arasında.

Ayrıca sonraki bölüm sekansındaki "Zamanın gözyaşları..." kısmı da harika bir referans, tıpkı geçen bölümdeki "Okulda hayatta kalabilecek miyim?" örneğinde de olduğu gibi.

Son 10 yıldır Gundam serilerinde neredeyse sürekli başvurulduğu üzere 1 saniyeden bile kısa sürelerle ileriki bölümlerde görülenecek karakterleri ve MS'leri açılış sekansından görmek mümkün. Açılış görüntülerini ve şarkıyı eğendim öte yandan Ending için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Airi'nin ses tonu Yamato 2199'ya söylediği şarkıya daha uygun düşüyordu kanımca.

Gundam Build Fighters Opening - YouTube

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 3 hafta sonra...

3. bölüm Sei'nin Build Strike'ı upgrade etmesi ve bu şekilde Reiji'yle turnuvadaki ilk galibiyetlerini alması üzerine kuruluyken 4. bölümde Sei, parkta otururken esrarengiz bir kızla tanışır ve onun Gunpla merakını öğrenir. Kız onun turnuvaya gireceğini öğrenince fikirleri değişir. Sei turnuvadaki 2. rakibiyle karşılaştığında rakibinin gerçek niyetini çok geç öğrenecek ve yenilginin eşiğine gelecektir.

3. ve 4. bölümlerde animasyon kalitesi düşüşü görmezden gelinemeyecek kadar büyüktü, sanırım rehavet çabuk geldi. İlk 2 bölüm gibi kalaydı, iyiydi diyorum. Umarım bugün yayınlanacak bölümde toparlarlar.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 4 ay sonra...

İlk 2 bölümünü izledim yavaş yavaş ilerlemeyi düşünüyorum. Açıkçası farklı bir konusu var. Bizim anakarakterden ziyade Seiji daha hoşuma gitti. Nerden gelip nereye gittiği tam bir muamma olsada bakalım zaman gösterecek.

Seri de herhalde bütün gundam modellerini görücez. Üstüne baya birde teknik bilgiler verilicek. Gundam fanatiklerinin baya hoşuna gidecek bir seri.

Aslında mechadır şudur budur diye ayrım yapmam. Ama bu seride yu-gi-oh gibi. Maketlerin savaşı olması simülasyon ortamında geçen dövüşler. Seriden biraz uzaklaştırdı beni Bu tarz serileri pek sevmiyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

  • 2 ay sonra...

Bende bugün başladım seriye ve şuan 8. bölümdeyim (ve bu gece izlemeye devam edeceğim.) Mecha serileri severim ama büyük bir Gundam hayranı değilim. Hatta serideki çoğu göndermeyi anlamıyorum fakat seri nedense kendini izlettiyor. Karakterler falan çocukça ama her bölümde başka tarzda mechaların çıkması hoşuma gidiyor. Seride kendimi China ile eşleştiriyorum, başında ben de hiç bişi anlamazken, şimdilerde Gundamlar hakkında daha çok şey öğrendim denebilir. :D

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Bir ara bölüm bölüm yazmaya karar vermişim ama ondan bile üşenmişim. :) Neyse, seriyi seven birisi olduğunu görmek güzel.

Fikir aslında güzel: Sanshiro Plawres yada Angelic Layer'de olduğu gibi kendi yaptıkları modellere sahip katılımcıların sanal dünyada mücadele vermeleri. İlkin bunu Gunpla Builders OVA'sında denemişlerdi, 40 dakikalık olömasına rağmen oldukça sevdiğimi anımsıyorum. Build Fighjters'ı başta o Gunpla Builders OVA'sının bir devamı sanıyordum, öyle olmaması açıkçası üzücü olmuş. OVA'da Gunpla'ya yağ sıvamak, pamuk sıkıştırmak türü akla hayale gelmeyecek metotlarla açıklanan plotarmor yöntemleri yada Microwave System ile şarj edilen uydu topu gücünde kılıcı yumrukla delmek, lazerleri kılıcın rüzgarı ile dağıtmak tarzı atraksiyonlar yoktu, maçlar bu yüzden RPG mantığına biraz daha yakındı. Build Fighters'da ise sınır sadece ana karakterlerin plotarmor'ları olduğu, 25 bölüm de açıkçası böyle bir konsept için bana göre fazla lüks olduğundan çoğu yerde izlerken sıkıldım diyebilirim. İzlerken çok iyi zaman geçirdiğimi hissettiğim dövüşler yok değildi aslında, mesela Build Strike Gundam ve Zaku Amazing arasındaki her iki dövüş, Build Strike Gundam ve Wing Gundam Fenice arasındaki dövüş ve Gundam F91 ile Zaku Amazing arasındaki dövüşler çok iyi kurgulanmıştı. GM Sniper K9 ile Kampfer Amazing arasındaki sniper düellosu -Meijin'in Bloodhound'ları atlatmak için önceden Gunpla'ya yağ sürdüğünü söylediği kısım olmasaydı- yada Exia Darkmatter ile Build Strike Gundam arasındaki düello -Reiji kopan kolunu kendine geri takmasaydı, Meijin tümden üstün durumdayken yenilmeseydi- serideki en unutulmaz kısımlardan birisi olabilirdi. Seride açıkçası çok fazla gereksiz karakter olduğunu düşünüyorum. Nils ve Mao seride olmasaydı pek birşey eksilmezdi seriden bence. Benzer şekilde her ne kadar gerek çizimini gerekse seiyuu'sunu pek sevsem de Aila karakterinin akılda kalıcı düelloları olmadığını, zaten serideki karakterlerin genel yüzeysellik sorunundan dışarı çıkamadığını düşünmüşümdür, her ne kadar serideki en sevdiğim dizayn Qubeley Papillon olmasına rağmen hem de.

Çizimlerde iniş çıkışlar var. Bölümlerin key animatör değişiklikleri kendini çok belli ediyor. Animasyonlar ya iyi ya kötü, ortası yok. Öte yandan yukarıda saydığım birkaç dövüş haricindeki hiçbir bölümde patlama ve duman animasyonlarını pek tutmadığımı, kamera figüran karakterlere döndüğü an sahnenin picture drama halini aldığını da belirtmeliyim. Görsel olarak Sunrise gibi bir stüdyoya yakıştırdığım kısımları da vardı yakıştıramadığım kısımları da. Ama eksilerin artılara baskın geldiğini de söylemem gerek.

Seride beni en çok rahatsız eden konu dövüşlerin belli bir mantığa bağlı olmaması oldu. Yağla sıvama ve pamuk tıkama örneğinden gidecek olursak hikayede RPG benzeri, sağlaması alınabilecek bir dövüş mantığı olmaması çok kötüydü. Hal böyle olunca normalde bir, bilemedin iki isabette giden Ball ile yarım düzine MS de indiriliyor, Jegan'la Devil Gundam da yokediliyor. Benzer şekilde sırf çeşitlilik olsun diye 1-144'ü olmayan kitlerin/figürlerin de turnuvaya sokulması da pek doğru değildi bence.

Göndermeler serinin en iyi şeyi, hatta herşeyi diyebilirim. "Bu sayede savaşı bir 10 yıl daha uzatabilirim!" gibi sevdiğim replikleri yeniden duymak, serilerin Next Episode'larında tekrarlanan sözleri duymak ("Okulda hayatta kalabilecek misin?", "Zamanın gözyaşlarını görebiliyorum!", "Lütfen izleyin!" gibi), neredeyse her bölümde en az 2-3 yerde görünen cameo karakterleri kalabalık içinde seçmeye çalışmak, Ramba Ral'ın her daim ciddi olmaya çalışan tavırlarını izlemek çok eğlenceliydi benim adıma. Tabii 35 yıldır çıkan tüm külliyatı izlemediyseniz göndermeler sizi bir yere kadar çekebilecektir ama külliyata başlamak istiyorsanız bu olaya giriş vesileniz olması pek de fena olmaz derim.

Build Fighters kaliteli seiyuu kadrosu, sağlam göndermeleri, yer yer çok iyi birkaç dövüşüne rağmen maalesef 25 dakikalık 25 bölümün 4 yada 5'i hariç, topu topu 40 dakikalık Gunpla Builders OVA'sına pek yaklaşamamadı kanımca. Öte yandan eski kitlerin yeni baştan ve kaliteli olarak yeniden üretilmesine, yığınla modifiye parçası alternatifine kavuşmamız açısından güzel bir reklam aracı olduğunu yoksayamayacağım. Yine de "Ben bu senaryodan daha iyisini yazarım!" demeden edemedim çoğu yerinde, yalan yok. Sonuç faslına gelirsek, Build Fighters külliyattan ne kadar çok seri izlerseniz o kadar çok fanservice sunan bir seri olacaktır sizin için. Ayrıca neticede 25 dakikadan 25 bölümlük bir "advertorial" izlediğinizin bilincinde olmanız gerekiyor. Eğer bir sıralama yapmam gerekseydi izlediğim tüm seriler arasında Build Fighters'ı son 3'de ancak sayabilirdim, yine de beklentiye girmemek şartıyla, bu serinin bir Gundam değil de bir Gunpla serisi olduğunu baştan kabul ederseniz belki keyif bile alabilirsiniz diyorum.

Yorum bağlantısı
Hemen paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Forum Kuralları'mızı okudunuz mı?